Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Mitt första speedway möte!

Go kväll!

Jag är ingen älskare av motorsport! Jag tycker det kostar mycket pengar, det väsnas något otroligt mycket, det kommer ut en massa skit i naturen(avgaser, skräp mm) och det tär på ändliga resurser som olja och bensin.

Så varför befann jag mig då på speedway?? Jag skulle ju se på fotboll i Nässjö vid Skogsvallen, min grabbs lag Hovslätts IK skulle spela mot Nässjö FF.

 En skylt; Speedway kl. 19.00 och så en pil som visade vägen. Inte mycket till reklam men den fungerade. I fotbollspausen gick jag bort till speedwaybanan.

De har samlat allt här på Skogsvallen, 5-6 fotbollsplaner, en friidrotts arena, bygger innomhus hall för bandy och hockeyhall samt då en speedwaybana.

I skydd av lite plank låg banan, biljettkillen var schysst och lät mig komma in och se några heat. Det var lite gammaldags, lite slitet, enkelt men charmigt! Hundratalet personer satt i kvällssolen och njöt av sin sport. Jag skall nu med några bilder visa mitt första live-möte med speedway.

På väg ut till banan. Det är Nässjö som möter Solkatterna från Karlstad, div 1.

Uppvarvning.

Starten har gått! Jag tror det är bäst att stå i innerringen och fota men jag hade inte tid att fråga någon om det var okej att göra det. Nöjde mig med att fota utifrån.

En ledare mot första kurvan.

Första kurvan.

2:a kurvan.

Ni som fotar speedway får gärna komma med tips om hur man gör för att få bra bilder om ni har lust.

Gillar blicken på föraren. Jag använder en Canon 7D, 70-200 med en konverter 1,4.

I kurvorna hade de lustuppblåsta skydds"staket". Har för mig att ngn ung kille skadat sig här på banan innan de fick de nya skydden.

Tror Nässjös bana är rätt hård med lite sand/grus på ytan att sladda på.

Kurvtagning i ledning.

Med filmkamera på hjälmen.

Fokuserad förare!

Shit...nu e jag sist igen!

Hur blev då mitt slutbetyg? Det var kul! Vilket adrenalinpåslag de har, vilken kamp i kurvorna. Tufft ute på banan men go stämning i depån....mja jag skulle nog göra om detta tror jag.

Daniel

 

 

Inlagt 2011-06-17 00:39 | Läst 4955 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Speedway är en udda, häftig motorsport. Om man fotograferar speedway många gånger, så märker man rätt snabbt att det är svårt att variera bilder efter ett tag. Ännu svårare om man har begränsat med olika brännvidder. Min erfarenhet är att man behöver längre tele när man står på utsidan, medan ett 70-200mm räcker långt om man står innanför banan.

När man står på utsidan så blir det rätt lätt en vinkel snett uppifrån och neråt. Med t ex en 300mm så kan du sänka vinkeln genom att fånga motiven längre ifrån.

Jag brukar ställa in Tv-läget och spika slutartiden, samt låta kameran avgöra bländartalet automatiskt. Jag börjar med en slutartid på 1/160 sek. Ser till att ha bländartal kring f/8. Reglerar med ISO-talet för att hålla bländartalet, om ljusförhållanden ändras.

Sedan beror det på förarnas dagsform och banans skick, hur fort, jämnt och stadigt de kör. Det påverkar slutartidsvalet samt hur mycket rörelseoskärpa man vill ha i bilderna. Men generellt så testar jag mig fram för varje tillfälle. Ibland räcker 1/125 sek, ibland behöver jag 1/200 sek.

Det hänger mycket på hur bra jag själv panorerar. Att jag håller jämn takt med motivet. Jag använder en fokuspunkt som jag styr manuellt över sökarbilden. Och jag försöker att sikta in mig på hjälm/ögon med fokuspunkten.