Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Problem i jakten på Lord´s Resistance Army!

Hej!

Under mina veckor i Sydsudan gjorde vi lite besök på olika platser, det kunde vara skolor, kyrkor eller olika sjukvårdsinstanser.

Vi skulle "bara" åka i 1,5 timme från Yei till Morobo som ligger väldigt nära Uganda och Kongo. Inte hade jag räknat med att nattens regn skulle ställa till med några problem...

...men bara efter några kilometer stötte vi på problem!

Vägen var totalt blockerad! En militärtransport hade fastnat mitt på vägen och på bägge sidorna om den hade andra lättare lastbilar försökt köra förbi och fastnat de med.

Jag tog en bild i skydd av att bilen. Det sista du skall göra är att fota militärer eller andra myndighets utövare, för då kan det bli problem.

Skulle vår tripp ta slut så snabbt?

Det visade sig vara den ugandiska armén som skulle upp till Centralafrikanska Republiken för att försöka få tag på Joseph Kony, ledaren för den fruktade LRA. De använde sig av Sydsudan för att lättare nå han.

Den korta killen var högste officer och ledde arbetet med att få loss lastbilen. Jag gick fram till han och frågade om det var okej att jag fotade lite medan de försökte få loss lastbilen..."yes you can do it" och jag gick och hämtade kameran.

Det var rätt mycket avgaser sp jag förstår att Marie inte ville stå kvar.

Kändes rätt fruktlöst att försöka rubba lastbilen med hjälp av dessa män.

Den lilla gröna lastbilen fylldes med soldater för att ge tyngd så att den kunde få fäste att dra loss lastbilen.

Ta i nu gubbs!

Har du Jesus?

Nu rör den sig! Yes!!

Det är lätt att fastna när man ser hur vägen ser ut. Nu gäller det att de andra bilarna kommer loss de med.

Nu började "löjtnanten" till vänster i bild kräva cigaretter eller pengar av mig för att han låtit mig ta bilder av losstagningen. Jag röker inte och några pengar ville jag inte ge till han så då ble han lite sur och pekade med hela handen " I will be back for you!"

Bil efter bil kommer loss och till slut kan vår bil passera.

Här kommer den...inget kraftpaket, gammal och slö så vi fick gå en liten bit.

Försökte slippa "löjtnanten" men han var uppmärksam på att vi var förbi och kom tillbaka till mig och skällde lite men tog till slut i hand och vi kunde dra vidare. De ugandiska soldaterna fortsatte också sin färd. Med facit i hand så lyckades de inte med sitt uppdrag Josef Kony är fortfarande på fri fot i juni 2014.

En helt vanlig vy, några hyddor, lite kläder på tork, disk...och en mobilmast längst upp till vänster i bild. Jag hade bättre täckning här i Sydsudan än jag har i Småland!

Åter en olycka, den hade precis hänt och lastbilschauffören hade det svårt att hålla folk borta från att ta hans last och hans diesel. Ryktet om olyckan spred sig snabbt.

Unga tjejer springer för att få tag på lite diesel från lastbilen.

Någon kilometer senare möter vi fortfarande folk, ffa barn som vill ha tag på diesel. Tyvärr händer det alltför ofta att människor blir skadade i samband med dessa "dieselstölder", bränder och explosioner dödar många.

När vi passerade på hemvägen låg lastbilen kvar, utan diesel och lite mindre last.

Nu åker vi dock vidare mot Morobo, vi är väntade.

Daniel

 

 

 

Inlagt 2014-06-23 11:56 | Läst 5457 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ojoj vilket äventyr!
Svar från Daniel Steen 2014-06-24 10:41
Tjena Tommy!

Ja ett av de mer oväntade mötena på resan.

Ha en skön dag idag!

Daniel