Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Ringmärkning vid Landsjön

Hej!

För en dryg vecka sedan var jag ute vid Landsjön, som ligger strax norr om Huskvarna. Dagens programpunkt var visning av ringmärkning av fåglar. Vid Landsjön har det ringmärkts sedan 1963, i 48 år!!

Sedan 25 år är jag involverad i den verksamheten, idag skulle jag inte märka utan vara behjälplig  med att plocka ur fåglarna från näten, snacka lite och själv ville jag fota lite.

En ung sparvhök. Det kom ca 15 personer idag, unga som gamla.

Några med kameror fanns med när Janne visade fåglar, på bilden en entita.

Janne visar en lövsångare.

En lövsångare, född i sommar, det ser man bla på den gula buken.

En ärtsångare.

En ung törnsångare.

Janne tar fram en ring. Ringarna görs i Bankeryd för Sverige samt nästan hela världens ringmärkare. Ringmärkning av fåglar har gjorts i över 100 år, här i Sverige. Vid Landsjön har vi ringmärkt ca 180.000 fåglar sedan starten.

Vingen mäts, lång vinge=hane. Ibland är vinglängden det enda som hjälper en att skilja könen åt.

Här kollas konditionen på fågeln, alltså hur fet fågeln är. Det ser kanske lite brutalt ut men allt görs med största försiktighet så att inga fåglar skall skadas.

Innan fågeln släpps vägs den, här på en digitalvåg.

Allt registreras för att sedan dataläggas och sedan skickas upp till Riksmuseét i Stockholm på vars uppdrag all ringmärkning sker.

Sekreterare idag P-E Svahn, även en mycket duktig fotograf, med här på FS.

Fåglarna fångas i slöjnät som hos oss sätts upp i nätgator ute i vassen, vi har även nät i en närbelägen skogsdunge. Näten kollas varje halvtimme, vid regn eller annat dåligt väder låter man bli att ringmärka.

Efter denna regniga sommar behövs vadarstövlar för att inte bli blöt.

På väg hem går jag förbi KG som ringmärker på andra sidan ån. KG är en riktig veteran, han har varit med sedan 1963.

En ung törnskata har fastnat i nätet och skall nu få en ring av KG. Törnskatan hinner med att nypa KG rejält innan dess med sin vassa kroknäbb.

KG är över 80 år gammal men är ute vid Landsjön varje vecka och ringmärker lite fåglar. Härligt med ett så brinnande intresse.

Nu e det dags att avsluta. Ha en fortsatt skön kväll!

Daniel

Inlagt 2011-08-30 22:33 | Läst 5734 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant! Detta är något som jag själv alltid önskat syssla med, men som bara inte blivit av. Året innan (1983) jag fick projektjobb i Söderhavet (Fiji Isl) hade jag fått godkänt i H.fors universitets ringmärkningsprov, och hann ringmärka boungar av olika rovfåglar (och ugglor) en säsong, men sen var jag utomlands i 7 år ... Och när jag kom hem gällde det att bygga upp ett liv från början igen, då fanns ingen tid för ringmärkning. Sen har det bara inte blivit av ...

h. Håkan
Svar från Daniel Steen 2011-08-30 23:01
Terve ja hyvä iltaa!

Vet inte om jag stavat rätt men visst är ringmärkning kul. Har träffat lite finska ringmärkare på Ottenby fågelstation när jag jobbade där. Flera var mest intresserade av ugglor och rovfåglar precis som du. Det finns ju flera stationer i Finland som säkert tar emot besökare.
Jag tycker det är roligt och viktigt att sprida kunskapen om fåglar och naturen till intresserade. Därför försöker jag varje år ha visning av ringmärkning för skolklasser.

Det finns ju ett talesätt, det är aldrig försent....att te.x. börja på nytt.

Hälsningar,

Daniel
Lyckliga dig som fick vara med om detta. Tack för du gjort en så bra dokumentation med så intressanta bilder. Det är bilder som är så viktiga som visar samtiden för framtiden.
Jag har tittat flera gånger på dina vältagna bilder. Det var bra att du slapp märka denna gången.
Jag älskar alla fåglar tänk om de inte fanns då blev det en tyst sommar...........
Sköt om dig väl
gun-Inger
Svar från Daniel Steen 2011-09-02 17:23
Hej Gun-Inger!

Tack för din trevliga kommentar! Visst e de kul med fåglar. Ringmärkte lite i trädgården i går. De e inte lika kul som att vara vid Landsjön men även här fångar jag flyttande fåglar.

Ha nu en riktigt trevlig helg!

Daniel
Tack för denna intressanta och lärorika dokumentation om hur ringmärkning går till! Finfina bilder. KG verkar ju vara något av en levande legend, han borde intervjuas av Mitt i naturen. Kan inte finnas många som varit med lika länge =)
Svar från Daniel Steen 2011-09-02 17:26
Hej Björn!

Kul att du fann min lilla rapport från Landsjön intressant!

KG är verkligen en kämpe, har höftproblem men går med en krycka ute i markerna. Han har faktiskt varit med en gång på Jan Danielssons tid. De letade efter Hasselmöss i närheten av Landsjön.

Trevlig helg!

Daniel
Trevlig onsdagsläsning !!
Svar från Daniel Steen 2011-09-02 17:28
Hej Patrik!

Jag blir glad att du fann min lilla blogg och att den var läsvärd!

Får passa på att önska en trevlig helg!

Daniel