Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Trönninge ängar

På bekvämt cykelavstånd från mitt hem ligger våtmarken Trönninge ängar. Jag cyklar också oftast dit. Det är en härlig cykelväg med goda chanser att få se en hel del längs vägen. Vid våtmarken finns ett torn, som jag alltmer sällan utnyttjar utan målet är oftast det färdiga gömslet som ligger bättre till för fotografering. Gömslet har öppningar åt syd och åt norr, vilket innebär att ljuset under dygnets bästa tid - gryning och kväll - kommer ifrån sidan. Jag brukarna besöka ängarna mycket. Alltid är det något som fångar ens intresse. Ibland blir det lite bilder också.

På ängarna finns det framförallt olika änder och vadare som rödbena, gluttsnäppa, skärfläcka, strandskata, mindre- och större strandpipare, kärrsnäppa, svartsnäppa, enkelbeckasin, drillsnäppa och brushane. Grå häger och smådopping. Det händer lite då och då att ägretthäger besöker ängarna någon dag eller två. Bästa tiden torde vara april-maj och augusti-september. Sommartid brukar det var lite stiltje.

Förra året upplevde ängarna en mindre invasion av dvärgmås. Uppemot 70 stycken fångande insekter över ängarna. Mestadels ungfåglar.

Tyvärr får det väl sägas så har den tidigare rätt stora skrattmåskolonin kraftigt minskat p g a brandskattning bland dess ungar av räv. Andra arter som dragit nytta av kolonin har därför också minskat och rent av försvunnit. Räven har jagats, men det har inte varit tillräckligt verkar det som. Andra skyddsåtgärder skulle säkert också behövas för att få tillbaka en del av fågellivet.

De här bilderna ifrån Valborg är tagna i hagen bakom gömslet. På våren brukar jag gå en liten promenad i den och se vad som kan finnas där. Den här gången var det

Gransångare

Sädesärla

Sädesärla

Ladusvala

Ladusvala.

TheInvisibleJackal a k a Jörgen Holst

Inlagt 2017-06-21 11:52 | Läst 1109 ggr. | Permalink
Det låter härligt med cykelavstånd till ett så fint område! Det är så man ska ha det.. 'Naturen' överraskar ju sedan nästan alltid, och bjuder på upplevelser och motiv.. Gillar själv bilder på våra vanliga arter, som dina fina bilder här!
Hälsn!
Svar från TheInvisibleJackal 2017-06-21 16:11
Tack så mycket Jan. Det är inte alls så dumt. Perfekt att kunna fota på sin egen bakgård så att säga.

Jörgen
Måste var fint att ha ett sådant våtmarksområde i närheten. Håller med Jan att bilder på våra vanliga fåglar smäller lika högt som rariteter som många jagar. Det hänger mer på ljus och komposition, som ladusvalan t.ex. rätt placerad till höger i bild.
Sten
Svar från TheInvisibleJackal 2017-06-22 09:08
Tack Sten! Det är onekligen en tillgång att ha så nära. Jag brukar cykla till mina fotoställen för det mesta. Bor bara ca 7-8km ifrån havet också så även där är jag ofta. Håller med om att de s k vanliga arterna är intressanta att fotografera. Många gånger är de lite förbisedda. Ändå kan jag mycket väl förstå lockelsen i att fota rariter. Jag börjde själv som fågelskådare, men har de senaste två åren gått över till att mer och mer fota fåglarna istället. Jag upplever att jag ser mer detaljer och lägger märke till beteenden som jag inte såg eller tänkte på så noga när jag bara tittade på dem. Hade jag så väl ekonomi och tid skulle jag väldigt gärna ägna mig åt att fota fåglar världen runt.
Jörgen
Trevlig text och fina bilder om detta toppenställe! Önskar jag kunde vara där oftare.
/G
Svar från TheInvisibleJackal 2017-06-22 09:09
Tack Gustav! Ja, det är en liten pärla som man är bortskämd med.
Jörgen