Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Det rofyllda med naturen

Knölsvan

Att sitta i gömslet på Trönninge ängar och lyssna till tystnaden är en lisa för själen. En junikväll 2019 var det verkligen så. Jag hörde hur knölsvanshannen sakta sänkte sitt huvud och bröt vattenytan. Det svaga rasslet från vatten som trängs undan. De små krusningarna. Det är ren och skär musik.

#2

Sävsparv

Sävsparven har en speciell plats i mitt hjärta och får därför ofta vara med på bild.

#3

Strandskata

Strandskator kan vara ganska högljudda och livliga av sig. Den här stod där bara. Kanske njöt den av tystnaden också. Kanske förundrades den över de toner som uppstod kring dess ben, då den sakta rörde något av dem genom vattnet. Utdragna, bågiga toner som långsamt klingar bort. Det kan vara rätt stökigt ibland på ängarna. Än är det sothönor som råkar i luven på allt och alla, än är det unga brushanar som flyger runt och skrämmer slag på dåsande grågässmadamer.

#4

Skärfläcka

Skärfläckan har lagt sitt hetlevrade kynne åt sidan och letar stilla efter något att stoppa i sig.

#5

Grågås

En grågås betar lugnt av gräset. Det är som att höra någon klippa sin gräsmatta med nagelsax. 

#6

Kråka

En förbiflygande kråkas vingar frasar som sammet.

#7

Grönbena

Grönbenan sträcker hals. Lystrar. Det är något på gång. Själv törs jag knappt andas för att inte bryta tystnadens förtrollning. Det är nästan att jag inte vill fotografera.

#8

Knölsvan

Knölsvanshannen kommer målmedvetet flygande. 

#9

Knölsvan

En annan hanne har kommit till hans domäner. Det kan inte tolereras. Upp i luften bär det.

#10

Knölsvan

Under hotfulla åtbörder av olika slag får den andre hannen veta sin önskvärdhet.

#11

Knölsvan

Här är det inte fråga om att följa John utan snarare att John ska ha sig en snyting för sin fräckhet att vara på samma ställe.

#12

Knölsvan

Den flyende svanhanens blick möter min. Det är som om den vill be om ursäkt för att hans artfrände stör friden. Själv uppskattar han lugnet och stillheten som naturen ibland kan erbjuda var och en var.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-07-27 20:17 | Läst 1538 ggr. | Permalink
Ljudupplevelsen är nästan lika viktig som synintrycken. Även tystnade kan vara viktig. Ett tillfälle jag mins särskilt var på ett orrspel någon gång på 80 talet. Jag kunde höra hur snön föll och la sig på tupparnas rygg.
Sten
Tack så mycket Sten!

Jag skaffade hörapparater för några år sedan och det var ett riktigt lyft måste jag säga. Många ljud som jag tidigare inte kunnat uppfatta hörde jag nu. I början hörde jag alla ljud mycket tydligt, men efterhand sorterar hjärnan bort ljud som den finner oviktiga. T ex klockors tickande.

Hälsingar Jörgen