Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Gråsiska

Tidigare i vår var jag och besökte ett av de ställen, som gemene man kanske inte första hand förknippar med fåglar. Hamnutfyllnaden i Halmstad. Bortom de stora lagerlokalerna för diverse företag m m finns ett stort vassområde. Vassområdet delas mitt itu av en väg, som jag skulle tro mest frekventeras av tyngre trafik al a lastbilar. I det här vassområdet kan man få se en hel del fåglar. Skäggmesen är väl lite av en karaktärsfågel i området. Det är hit man beger sig för t ex årskryssa skäggmes eller för att försöka fotografera den.

Jag var här en för jag tänkte att jag skulle kanske lyckas fotografera just dessa skäggmesar. Jag ville helst få bilder av dem i flykten, men som ni vet så är det inte direkt lätt. De dyker plötsligt upp ur vassen. Flyger tätt över den och landar kort därefter. Tittar man fel håll eller något så är det kört. Således blev det inga skäggmesar den här gången heller, men det rörde sig en hel gråsiskor i området och några gick ner och satte sig på de torra röna, som fanns vid kanten av vassområdet och letade något att äta. Jag kröp ihop och satte mig på huk ute på vägen och hoppades att det just då inte skulle komma något lastbil.

Spanande gråsiska.

Gråsiska

Gråsiskan klamrar sig fast med akrobatisk skicklighet.

Gråsiska

Här finns det något.

Gråsiska

Ibland så måste man anstränga sig lite för att få tag på något.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2017-07-26 11:00 | Läst 713 ggr. | Permalink
Ja i industrilandskapen finns fler fåglar än vad vi tror. Jag jobbade under 32 år på Gävle godsbangård. Det har skiftat i antal och arter under åren. Strandskata, mindre - större strandpipare häckade flera år i början av 2000. Stenskvättor och sädesärlor häckade under växelkloten och under elväxlarna. Det måste ha varit en faslig hög ljudnivå när tågen passerade. En period fanns mängder av måsar som häckade på alla otänkbara platser. På uppställda lok t.ex. Vid ett spår där man reparerade vagnar användes en traktor för att köra fram stolpar och dylikt som skulle bytas. I motorutrymmer häckade en sädesärla trotts att traktorn användes varje dag.
Sten
Svar från TheInvisibleJackal 2017-07-27 13:44
Håller med dig Sten. Det gäller bara att hålla ögonen öppna bortom gråsparvar, tamduvor och kajor. Det är väldigt intressant att en del arter väljer att häcka i synnerligen industriella miljöer. De gånger jag sett svart rödstjärt har det varit i just industri- eller stadsmiljöer.

Jörgen
Lite orättvist namn på en sådan fin fågel.
Din beskrivning låter som ett trevligt område att fågelfynda i, en plats där man får gå i fred. Har själv inte haft den tid jag önskar ännu att bevaka skäggmesarna.
Fina bilder så klart!
Svar från TheInvisibleJackal 2017-07-27 13:49
Tack så mycket Stefan. Om nu "grå" skulle associeras till trist, alldaglig eller så, men gråsiskan är långt ifrån den lätt avfärdade. Jag vet faktiskt inte varifrån namnet kommer ifrån. Tidigare fanns det även snösiska, men den har upphört att existera som egen art och uppgår numera i gråsiskekomplexet tillsammans med brunsiska. En mycket trevlig liten fågel är det i varje fall.

Jörgen