TheInvisibleJackal

Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Biskopstorp - Ved

Biskopstorp

När man är på väg till en plats för att fotografera uppstår frågan vad det är man vill eller tänker fotografera. Det kan vara något som man har en visualiserat en föreställning om att man vill fotografera eller också kan det vara ifråga om spontanfotografering styrd utifrån den stimuli man får det ena eller andra motivet då man ställs inför det på plats. 

Det är sällan jag visualiserar vad jag tänker mig att det här och det här tänker fotografera. I varje fall till en viss grad. Åker jag till t ex en bokskog är det för att fotografera träden och den plats som bokskogen i sig är, men jag har inte visualiserat i detalj hur jag tänker mig en bild ska se ut. Däremot kan jag ha en uppfattning av hur jag vill gestalta det jag föresätter mig att fotografera. Det vill säga vilket val av objektiv jag väljer att fotografera med på platsen för att ta ett exempel. Väljer jag en vidvinkelzoom styr det på ett sätt hur vill gestalta mina motiv gentemot om jag väljer en telezoom eller en normalzoom eller fast brännvidd av något slag.

Åker jag till ett ställe för första gången gör jag det utifrån att det finns något där som har fångat mitt intresse från början och fått mig välja att ta mig till den här platsen. Däremot om jag återvänder till en plats som jag besökt ett antal gånger tidigare vet jag till stor del vilken typ av motiv som finns där. Biskopstorp är en plats jag har besökt några gånger. 

Vid sådana tillfällen då jag besöker en tidigare känd eller bekant plats har jag märkt att för att få igång min kreativitet kring de motiv som jag vet finns och de motiv som jag ännu vet om, brukar valet att använda mig av endast ett objektiv vara det bästa. För det tvingar mig att kreativt närma mig ett motiv på ett annat sätt än om jag hade haft möjlighet att välja bland flera olika objektiv. Valet av endast ett objektiv sätter min kreativitet på prov när det gäller att hur jag kan hitta motiv och hur jag kan fotografera dem.  Till Biskopstorp valde jag ha mig en telezoom på en kamera med Aps-c sensor.

#2

Biskopstorp

Intill platsen där vi satt och fikade fanns den här gamla traven med stockar som med utgångspunkt i deras utseende ser ut att ha legat där ett tag. Det fick mig att tänka på två saker. Den ena är att detta är inget självklart motivval när man besöker ett naturreservat eller en annan plats som kan ha ett högt naturvärde som i första hand tilltalar vårt estetiska sinne d v s "Här var det verkligen vackert". Snarare är det något som man ser, men väljer bort att se för att det är inte estetiskt tilltalade. 

Den andra tanken som kom för mig är att den här traven med stockar ingår i både ett naturligt kretslopp och ett kulturellt kretslopp. Det  naturliga kretsloppet är den nedbrytningsprocess som dessa stockar utsätts för. Den kulturella hur någon person någon gång i tiden valt att ta ner de här träden och omvandla dem till stockar och lägga dem här. Det har funnits en historia ett syfte med lägga dessa stockar här och det finns likaledes en tanke med att låta dem ligga kvar och låta den naturliga nedbrytningsprocessen ta över hand och låta den kulturella, att ta hand om stockarna på ett sätt som betingar ett slags ekonomiskt värde att stå åt sidan.

#3

Biskopstorp

Oavsett om träden har fallit omkull eller är inbegripna i en i våra ögon väldigt långsam tango är veden ett närvarande tillstånd i deras existens eller icke-existens. Veden blir det som knyter samman tillstånden. Veden kan vara hård och fast eller mjuk och stadd i sakta upplösning.

#3

Biskopstorp

En annan trave med stockar. Den här har till synes inte legat ligga länge på plats som den föregående. Det finns mer kvar av många av stockarnas bark.

#4

Biskopstorp

Om stockarna i tidigare bilder ingår i ett tydligt kulturellt kretslopp är det inte lika uttalat tydligt här där ett omkull fallet träd har fått ligga och ha sitt naturliga kretsloppsprocess. Här är det valet att låta det ligga som är det kulturella kretsloppet. Genom att låta det ligga skapas livsbetingelser för de arter och organismer som drar nytta av ett omkullfallet träd. Det kulturella kretsloppet här har en annan abstraktionsnivå än vad gäller ursprungssyftet för travarna med stockar. Det kulturella kretsloppstänket har här en mer holistisk syn som samspelar mer med det naturliga kretsloppet. Ett träd har inte bara ett ekonomiskt värde, det har ett värde som inte man kan sätta kronor och ören på. Det är en plats för liv även när det inte längre själv lever. Det finns en poesi över all denna ved. Det blir veden som blir min följeslagare när jag vandrar i skogen kring Biskopstorp. 

#5

Biskopstorp

Mellan trädens håligheter söker sig de som inte vill synas sin plats.

#6

Biskopstorp

Vem där? Frågar sig de vissna löven. 

De vet inte, ty de är inte från trakten.

En halvt glömd, halvt gömd gren petar in i mörkret.

En sista rest av ett träd som en gång hade detta gryt till granne.

#7

Biskopstorp

Uttrycket "över stock och sten" får sin konkretion. Fåror och räfflor berättar om en gammal vänskap. En vänskap som dock i en framtid skall lämna denne ene ensam med minnen om vänskap. 

#8

Biskopstorp

Knäckt och splittrad besitter alltjämt det som en gång var ett växande och kraftfullt träd sin skönhet. 

#9

Biskopstorp

Här låg en gång en trave stockar. Det är länge sen nu. Det flesta av dem är borta nu och än färre minns de som legat där. Kanske finns deras minnen bevarade i myterna hos någon av de vedätande arterna eller organismerna. 

#10

Biskopstorp

Vet träden om att de alla ska en gång ligga ner och bli osynliga för våra ögon? Vi ser dem med susande lövkronor och blundar för deras slut. De "skräpar" bara ner i den bild vi har av skogen. En ständigt förföriskt susande skog med stänk av folkton. Skogen är som vi, fast allt på en gång. Spänstig och förfallen.

#11

Biskopstorp

En gammal gren frågar sig. Vad är jag nu?

#12

Biskopstorp

Björken har fallit, men björkens bark försöker än visa sig från sin bästa sida. 

#13

Biskopstorp

Veden är blottad. Den är torr och dödsmasklikt stel, men finns de som uppskattar den även nu. 

#14

Biskopstorp

"Wait

There's been a slaughter here"

(The Celebration of The Lizard - Absolutely Live, The Doors, 1970)

#15

Biskopstorp

Karaktären hos en gammal stubbe är som den är eftersom dess ved har nått olika stadier i nedbrytningsprocessen. Det som sakta förtär den ger den dess karaktär.

#16

Biskopstorp

Till sist har veden blivit så mjuk att den inte längre förmår att hålla samma det den en gång var satt att hålla samman. 

#17

Biskopstorp

En yngre släktings grenar sträcker sig försiktigt över en gammal anförvants slitna icke-vara. 

#19

Biskopstorp

Allt är inte förgängelse i skogen. Den är som sagt ett enda stort kretslopp där livet tar fart

#19

Biskopstorp

och ger hopp. Den dagen då skogen inte längre förmår att inte längre föra sin kretslopp ett varv till är en beklagansvärd dag.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-05-05 17:35 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Biskopstorp - speglingar

Biskopstorp

De värsta pollenbesvären har lugnat ner sig. Den nya medicinen verkar fungera tillfredställande. Klarar mig bra på en tablett. Jag får ta upp till tre stycken om det skulle bli för besvärligt. Den här första dagen i maj har min fru och jag valt att köra ut till Biskopstorps naturreservat någon mil norr om Halmstad. Vi har bestämt träff med min svärmor med särbo. Biskopstorp är bra på det viset att det finns en lagom lättpromenerad slinga och många bord och bänkar att sätta sig vid att fika. Det är utomhus som det sociala umgänget har fått ske den här tiden. Många platser blir av förklarliga skäl extra populära ur den synpunkten. 

Jag har som sagt var, varit tvungen att hålla mig inomhus ett tag p g a all pollen som farit runt. Nu när jag kunde gå ut igen kändes det nästan som att vara en ko utsläppt på grönbete. Jag bara måste ha med mig kameran. Den senaste tiden har gränsat till stark fotoabstinens. Jag vill ha med mig allt ut. Inser dock att det inte är riktigt passande för tillfället samt att jag vet att det slutat med att jag  bär och släpar mer än jag fotograferar. Alltså - en kamera och ett objektiv får det istället bli. Det brukar bli bra så.

Stigen jag nämnde går utmed en liten sjö som heter Kroksjön. Det är i princip vindstilla nere vid sjön. Eftersom det oftast blåser alltid något i Halland börjar jag fotografera de olika speglingar jag fastnar för längs vår lilla vandring vid Kroksjön. Det gör jag framtill vår lilla fikastund. Därefter fastnade jag för en annan typ av motiv. I en blogg framöver kommer jag att visa vad jag fastnade för.

#2

Biskopstorp

#3

Biskopstorp

#4

Biskopstorp

#5

Kanadagås

TheInvisibleJackal

Postat 2021-05-04 18:32 | Läst 696 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Årets vackraste månad

Sädesärla

Jag fortsätter mina vandringar i mitt bildarkiv. På grund av del pollenbesvär är det i arkivet jag får röra mig istället för utomhus. Inte lika trevligt trots att det är rätt intressant, att så säga vandra runt i sitt bildarkiv. En del bilder kommer jag ihåg. Andra minns jag inte alls. Jag har märkt att jag tagit en massa bilder, gjort i ordning en del, men sen inte gjort något med dem. Lite slöseri kan jag nog tycka. För jag fotograferar ju inte för lägga bilder i en låda, om än en digital sådan. I början var det väl så att jag inte visade mina bilder speciellt mycket. När jag tog dessa bilder hade jag fotograferar i lite drygt tre år. Ändå är det först nu jag visar dem. Jag kommer att fortsätta mina vandringar framgent även när vädret har slagit om från regn och gråväder till någon mer bildmässigt tilltalande. Så att säga varva nytaget med arkivbilder. Förhoppningsvis blir pollenbesvären också bättre. Av någon anledning har jag de senaste 7-8 åren fått mer besvär än tidigare. Förr hade jag inte alls ont av pollen vad jag kan minnas, men minnet kan vara bedrägligt. Ett s k "mannaminne" sträcker sig ungefär tre år bakåt i tiden. 

Jag är nu framme vid maj 2018 och återigen är platsen Trönninge ängar. Maj är den månad på året jag tycker absolut bäst om att vara ute och fotografera. Med sina färger och skira grönska är den vackraste månaden tycker jag. Vid ängarna är jag så mycket det bara går går, men även en del andra platser besöks.

#2

Sävsparv

Sävsparv.

#3

Smådopping

Smådoppingen är alltjämt framme vid gömslet och fiskar.

#4

Knipa

Knipa.

#5

Morgontoalett

Morgontoalett.

#6

Gråhäger

Gråhägrar syns ofta vid ängarna. Det är intressanta fåglar.

#7

Hämpling

Hämpling.

#8

Gråhäger

En riktig tidig morgon vid ängarna när solen precis har börjat gå upp. Ibland om jag tar mig kragen och går upp lite extra tidigt kan jag sitta i gömslet någon timme innan solen går upp. Dessa morgnar brukar vara magiska. Att vara där på plats innan allt vaknar. Har jag tur har skådarna fått något larm och befinner sig långt därifrån. De brukar vara rätt bullriga och skrämmer oftast bort fåglar som vågar närma sig gömslet.

#9

Sångsvan

En sångsvan på besök i maj. Det händer inte alltför ofta.

#10

Gråhäger

Gråhägern tassar ut i vattnet. Har den sett något eller hoppas den bara?

#11

Sångsvan

Sångsvanen väljer att posera istället.

#12

Skärfläcka

Skärfläckorna är igång med sitt födosök. Än så länge är de sams.

#13

Smådopping

Smådopping har sökt sig in i skuggorna. Nu är det nog med livet i strålkastarljuset.

#14

Kricka

Ja, maj är en månad man helst inte bör sova bort, snarare tvärtom. Det är den frivilliga vakenhetens tid.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-05-04 11:39 | Läst 935 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4