Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland X - hos Linné

Station Linné

Grönvit nattviol.

Den första plats vi kom att besöka under vårt utforskade av Ölands södra landsända var Station Linné nära Skogsby. Här var det också möjligt att finna en del orkidéer. Det vi framförallt ville hitta vara krutbrännare. Vi hittade också några, men de var lite långt gångna i sin blomning så det fick vara. Dessutom var det inte helt att komma åt att fota dem utan att vara lagd åt det mer gymnastiska hållet.  Vi hittade i alla fall ännu en gång grönvit nattviol och den är alltid trevlig att träffa på.

#2

Station Linné

Grönvit nattviol.

#3

Station Linné

Rosenvial.

Vi hittade också den här vackra örten som jag får till en rosenvial (Bonniers flora i färg, 1983, s. 128-9).

#4

Station Linné

Nordisk kärrtrollslända.

Vad vi kunde läsa oss till är ängarna vid Station Linné som bäst på våren då vårorkidéerna blommar. Det får bli ett återbesök dit när tillfälle ges någon vår.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-08-13 15:34 | Läst 1150 ggr. | Permalink
Fina bilder på vackra blommor. Tyvärr är det sällan man har tillfälle till besök på Öland. Hälsar NL
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-17 09:56
Tack så mycket Nils-Erik!
Geografiska avstånd är ibland en hämsko för mycket.

Hälsningar Jörgen
Fint även denna plats är noterad :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-17 09:57
Tack så mycket Peter!

Hälsningar Jörgen
Någon gång på 60 talet läste jag i en bok om Valbo där det stod att grönvit nattviol skulle finnas på en berghäll som jag ofta besökte. Letade efter den men jag visst nog inte så noga hur den såg ut. Inte heller när på året den blommade. Blev aldrig några bilder men idag har jag bilder på den. Blev riktigt fin dom två första. Rosenvial vet jag inte om jag sett. Fin färg på den.
Sten
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-17 10:02
Tack så mycket Sten!
Att hålla koll på blomningar är inte det lättaste har jag själv märkt. Vi fick tips om en orkidé på ett ställe. Vi hittade den efter en del letande, men den hade bara börjat växa upp. Till själva blomningen dröjde det ytterligare några veckor.

Hälsningar Jörgen
För mej är just nattviol förknippad med många fina minnen från min gymnasietid. Jag har förstått nu att de finns nattviol i olika varianter men jag lärde mej den variant som blommade i skogarna runt Ockelbo (Gästrikland).
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-17 10:03
Tack så mycket Lena!
Jag har också ganska nyligen lärt mig att det finns olika arter av nattviol.

Hälsningar Jörgen
Säger precis som Lena, för mig har det bra funnits nattviol. Försommarblomma med nästan magisk doft i sommarkvällen. Fina bilder på den. Ser lite lägre ut än den vanliga? Hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-17 10:07
Tack så mycket Björn!
Jag vet inte vilken som är den vanliga. Vad jag har förstått finns det tre arter nattviol i Sverige - ängsnattviol, skogsnattviol och grönvit nattviol.

Hälsningar Jörgen