Att spegla det jag gillar.

3 september 1967, snart 47 år sedan, övergången till högertrafik, fortfarande ses spåren..

Cyklar man runt lite i Stockholm så kan man se att det fortfarande finns kvar en del spår efter den nedlagda spårvagnstrafiken i Stockholm, visst finns ju numera den relativt nyanlagda spårvägen mellan Sergelstorg och Waldemarsudde som ett substitut från den tiden, men inte är det som förr.. när spårvagnslinjer gick kors och tvärs genom staden!

Högertrafikomläggningen 3 september 1967 blev döden för dessa spårvagnslinjer som korsade staden, tyvärr.. 47 år sedan, ändå så finns spår kvar av detta, det är lite förvånande tycker jag. Det betyder också att man i denna storstad heller inte har behövt gräva just där på alla dessa 47 år.. det är också förvånande tycker jag.

Dessa bilder på gamla spår är tagna i Valhallavägens allé ut mot Gärdet, och det var tydligen linje 8 som gick dit, den gick mellan Södersjukhuset via Nybroplan till Tessinparken. Resterna av spåren är där spårvagnen vände på Valhallavägens slut.

Plötsligt vid en vägövergång på Valhallavägen dyker det upp.. spåret!

Till och med "returspåret" efter att spårvagnen vänt finns kvar..

Och även en hållplats, kanske bara en reglerhållplats innan vagnen vände finns kvar.

Sedd från andra hållet.

Här vände Spårvagnen, Gärdet i bakgrunden.

Och så Valhallavägen norrut, efter vändningen.

Kanske denna gamla vagn som sågs idag nedanför Skansen också har åkt där..?

Ha det gott!

Inlagt 2014-08-08 23:11 | Läst 1932 ggr. | Permalink
Vilken trevlig serie bilder du bjuder på. Jo jag minns allt detta datum även om jag var en lite grabb då. Ute och cyklade tidigt på morgon och allmänt nyfiken på hur det fungerade var man ju. Man fick tydliga instruktioner i skolan minns jag hur denna omläggning till höger skulle gå till. Klisterdekaler fanns det också:)
Svar från ehrsa 2014-08-09 23:27
Hej! Tack, ja det blir lite "memory lane" när spåren från svunnen tid ändå kunde beskådas så här, efter 47 år.. "Vi" var väl 11 år då när det blev högertrafik, och jag gjorde som du, fram med cykeln för att testa det hela! Jag tror jag hade en "H-klisterlapp" klistrad nånstans på cykeln också.. Och lite konstigt minns jag att det kändes.
Mvh!
Ränderna går aldrig ur. Spåren och resterna finns där som fragment av en tid som inte kommer tillbaka.
Inte så speciellt lång tid som gått ändå men så mycket som förändrats.
Kommer ihåg den dagen och mins att jag tog en bild genom fönstret på den första bilen som kom körandes på höger sida.
Svar från ehrsa 2014-08-09 23:33
Hej! Tack för kommentarerna. Jasså du fotade redan då, imponerande! Det är ju i alla fall 47 år sedan, det tycker jag är lång tid! Undra på att du tar så bra bilder.. med det tidsspannet!
Mvh!