Att spegla det jag gillar.

Innan Essingeleden och E4:an..

Så fanns det en väg som hette "Göta landsväg". Den gick från Stockholm ned mot Götaland, och rester av den finns trevligt nog bevarade straxt söder om "Söder" i Stockholm. På Årstafältet finns denna gamla väg bevarad, ihop med en restaurerad stenvalvsbro. Jag cyklar där ganska ofta, och nog tänker jag då på den historia som finns bevarad här!

Göta landsväg:

Södra delarna av Årstas bebyggelse till höger.

Mitt på Årstafältet dyker den restaurerade stenvalvsbron upp. Östberga i bakgrunden.

Tack för mig!

Inlagt 2014-09-08 08:44 | Läst 2509 ggr. | Permalink
Intressant och trevligt skrivet och fotograferat!
Jan B
Svar från ehrsa 2014-09-08 12:54
Hej, tackar för den kommentaren!
Mvh!
Det var trevlig läsning!! Och vad fint den sträcker sig.... Fint dokumenterat, man kan ju få känslan av att komma där på häst... Kul att se och läsa!! //PeterL
Svar från ehrsa 2014-09-08 12:56
Man tackar! Ja, man känner lite historiens vingslag när man cyklar där..
Mvh!
Trevliga bilder - och man vill gärna rekommendera alla ett besök. Snart kommer detta ålderdomliga intryck att vara ett minne blott. Fältet skall bebyggas.
Svar från ehrsa 2014-09-08 12:58
Tack! Ja, det är värt att besöka detta innan mycket antagligen förstörs/tillrättaläggs vid kommande byggnationer. Själv tycker jag det är fint som det är nu!
Mvh!
Trevligt inlägg med fina bilder därtill!
Ha en bra vecka!
Svar från ehrsa 2014-09-08 12:59
Tack så mycket, önskar dig också det samma!
Mvh!
Fina och intressanta bilder! Historia e intressant! Jag och en god vän cyklade den här vägen för en tjugo år sedan fram till Södertälje. Han bodde i Enskede då. Vi hade fixat kartor, eller egna skisser, men på vissa ställen, så va det svårt att följa var landsvägen hade gått, tex vid Älvsjö. Det låg gator och hus där vägen hade gått! ;)
Vi kom fram till Södertälje i alla fall! :)
/B
Svar från ehrsa 2014-09-08 17:54
Hej! Vad kul, med eran cykeltur. Måste ha varit intressant att följa det hela så gott det nu gick, i alla fall. Man undrar ju om nånting av dessa historiska spår får finnas kvar.. med tanke på kommande byggnationer? Hoppas det! Tack för dina kommentarer och din berättelse!
Mvh!
Benganbus 2014-09-08 18:03
Här finns mer intressant info!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gamla_G%C3%B6ta_landsv%C3%A4g
Å jag rekommenderar den här litet längre turen! Med matsäck medtagen såklart! :)
Vid Bergaholm i Salems kommun, ligger tre landsvägar med några meters mellanrum. Den äldsta vägen ligger överst inåt skogen! Å man drog gärna vägen på grusmark, där va det ofta torrt!
Och närmare Södertälje, på gamla Södertäljevägen, ormar sig den gamla vägen på båda sidor om den nuvarande!
/B
Svar från ehrsa 2014-09-08 20:28
Den länken var ju väldigt bra, tack för den! Fantastiska bilder att klicka fram, om Göta landsväg. Ser en karta där den är inritad över Årstafältet, och det stämmer exakt med nuvarande sträckning.. Ser även ett flygfoto "Stockholm sydväst 1898", måste vara taget från ballong då, gissar jag. Där ser man Stockholm från ovan från SV, utan Västerbron bl.a. plus många fler detaljer! Ser ut att vara mycket jordbruk på Årstafältet då. Kul!
Mvh!
Mycket trevligt med en historielektion och beskrivande bilder. Alltid lika intressant med en stenvalvsbro, ett under att de inte ersatts under 1900-talet av nya konstruktioner.
Svar från ehrsa 2014-09-08 20:38
Hej! Ingemar. Ja, det ger en själv en viss distans till den korta tid man själv levt.. de där valvbroarna verkar ju vara en enastående konstruktion som knappt kräver underhåll heller, till skillnad mot dagens broar, som dom tycks reparera jämt.. :-/
Mvh!