Att spegla det jag gillar.

Tiden den går.. och inget består..

Åkte förbi min första arbetsplats för ett par veckor sedan.. 1/2 1974 började jag arbeta på Gustavsbergs porslinsfabrik ute på Värmdö. Arbetade där i fem år och gjöt diverse handfat av en massa olika modeller. Ett rent hantverk där man fyllde en gipsform med en rinnande lermassa. Lermassan fick stå i gipsformen c:a en timme innan man tömde ut det som inte stelnat. Närmast insidan på formen så blev det ett stelnat lerlager kvar. Gipset sög åt sig vattnet i ett lager på c:a 1 cm runt insidan. Och efter ytterligare en timme kunde det gjutna handfatet tas ut ur formen, som bestod av två halvor, ihopsatta av två tvingar. Två gjutningar per dag hann man med, och antalet formar var nog mellan 20 till 40 stycken, beroende på modell och hur avancerat fatet var. Fatet stod sedan under natten och torkade, för att sedan sprutas med glasyr och brännas i ugn i hög värme. Därefter montering av kran och andra beslag, sedan var det klart..

Nu när jag åkte förbi min forna arbetsplats blev jag förvånad över att allt håller på att rivas.. snart är dessa fabriksbyggnader historia, bara minnena finns kvar av 'bruket'.. mina minnen bl.a.. Minns mina fantastiskt trevliga arbetskamrater där, varav de flesta var arbetskraftsinvandrare från flera länder. De flesta kom från Italien och Finland, några från Portugal, alla extremt trevliga! När man la ihop eller tog isär gipsformarna var man alltid två, p.g.a. tyngden.

Snart är man väl själv historia..

I källarvåningen bakom grävskopan fanns omklädningrum, och gipsverkstan där gjutformarna gjordes.

Och vad ska det då byggas där istället för min gamla arbetsplats? Det syns här.. Jobbade nog mest där på övervåningen, som jag minns..

Tack för mig!

Inlagt 2015-08-20 23:10 | Läst 2966 ggr. | Permalink
Jo där förändras det för var gång jag passerar. Hoppas de bevarar lite av den historiska miljön i alla fall. Fast det finns (om inte den också är borta nu) en fin utställningslokal nära hamnen. Var gratis inträde första året men nästa gång jag var dit så hade de börjat ta inträde. Intressant att höra hur handfaten blev till.
Svar från ehrsa 2015-08-21 20:48
Hej! Jag tror att de flesta av de gamla och fina ursprungliga fastigheterna finns och kommer att finnas kvar, de som då ligger närmast hamnen. Skulle också tro att utställningslokalen finns kvar fullt ut. 'Fabriksbutiken' med försäljning av hushållsporslin och annat, kanske mest numera består av Finska fina produkter, den finns ju också kvar. Det var ett Finskt företag som tog över Gustavsberg på slutet, vad jag vet. Farstaviken i Gustavsberg där detta ligger är väl värd en utflykt till, tycker jag! Tack! Margareta.
Hälsn!
roligt med förnyelse kan det ju också vara och tur att vi har våra fina minnen så länge det går! Du fick bilder på byggplatsen i ett skönt ljus!
Svar från ehrsa 2015-08-21 20:52
Hej! Förnyelse behövs, absolut! Jag blev bara väldigt förvånad av att se dessa rejäla industribyggnader förvandlas på det här sättet, jag hade ingen aning om detta.. Men som Mats skriver i kommentaren ovan så kanske man tänkt sig att behålla stommen och bygga bostäder där..? Vi får se! Tack! Dan.
Hälsn!
Ordet Gustavsberg förknippar jag med kvalité. Trevlig historia om ditt första 'riktiga' arbete. Det är över 40 år sedan nu, tiden går som det heter. Ha en bra helg Jan!
Svar från ehrsa 2015-08-21 21:00
Hej! Ingemar. Ja, jag tror att 'Gustavsberg' hade ett gott rykte! Det var dom och så konkurrenten IFÖ som slogs om kunderna som jag minns det.. Tror att 'miljonprogrammet' i slutet på 60-talet fick den här industrin med 'sanitetsporslin' att blomstra under en del år, men sen sjönk efterfrågan på produkter när byggnationen avtog.. Minns själv att jag gick någon kortare period på utbildning istället för att gjuta handfat.. det producerades för mycket helt enkelt.. Ja, tänk att det 40 år sedan.. känns som man skulle vilja vara 'ledig' nu..! Tack! Ingemar.
Hälsn!
Härliga bilder och ett nostalgiskt inlägg! Tänk vad fort tiden går! det gäller att ta vara på varenda minut!
Ha en fin kväll!
Svar från ehrsa 2015-08-21 21:06
Hej! Heléne. Tack för kommentaren! Blev så överraskad när jag såg detta när jag råkade åka förbi genom samhället, av nostalgiska skäl.. efter en dag i skärgården. Gick även högstadiet i en skola där, bakom ryggen på mig där dessa bilder togs. Det är lite obehagligt vad fort allting går.. och det är som du säger, att det gäller att ta vara på varenda minut! Tyvärr tar mitt nuvarande arbete nästan all tid och kraft från mig..
Hälsn!
Det är verkligen ett annat Gustavsberg idag än vad det var när jag växte upp. Hör många röster som inte gillar den allt för snabba utvecklingen på Värmdö och dess tätort.

/ Daniel
Svar från ehrsa 2015-09-02 13:57
Hej! Näe, man kan nog hålla med dom.. Känns som det ser 'olika' ut varje gång jag åker ut och passerar där, det kan ske med halvårsvis mellanrum. Och det är alltid något nytt som dyker upp då! Värmdö har väl varit landets 'mest inflyttade' kommun i flera år, om jag minns rätt.. så det är väl så det blir! Tack! Daniel.
Hälsn!