Att spegla det jag gillar.

Med nytt tele, från Västerbron..

Köpte Nikons nya Nikkor 200-500 mm. zoom i lördags, ett tele som har en riktigt human prissättning. Kan det vara något att ha, när det 'endast' kostar kring 15 000:- ? Själv så är jag riktigt imponerad efter att ha använt det i flera sammanhang under både lördag och söndag, och objektivet levererar väldigt bra bilder med hög skärpa direkt ur kameran, är min åsikt!

Gick upp på Västerbron i det fina vädret i söndags och provade lite bilder bort mot Riddarholmen och Gamla Stan. Vädret var soligt och fint, avståndet bort mot Riddarholmen och Slottet är nära 2,5 km. Antagligen finns det en del 'luftdaller' en sån här fin dag som försämrar skärpan en del, men jag tycker resultatet ändå blev över förväntan!

Här är en bild som inte är behandlad på något sätt utom att den är omgjord från RAW till JPG, och ingen uppskärpning heller!  Tagen med 500 mm.   1/500 sek   f/8   ISO 100.

                                                                            ______________

Här är en detaljbild på högra delen av slottet, 'beskuren' från originalet, också den helt obehandlad. Hmm.. dessutom hänger det ett 'nät' över slottet just här.. såg jag nu i efterhand.. Det 'blurrar' ju till bilden lite extra! Man ser att nätet slutar nära högerkanten på bilden om man följer fasaden.. Nätet är för rasrisk, tills man hunnit renovera, vilket pågår.. 

                                                                          _______________

Här är samma detaljbild men 'fixad' i lightroom, och uppskärpt lite extra i Photoshop.

                                                                            _______________

Medans jag stod där så kom det plötsligt en Duvhök utflygande från Långholmen och gav sig iväg ut över Riddarfjärden bort mot Kungsholmen, och givetvis blev den ganska direkt jagad av en arg Silltrut! Jag såg höken för sent för att få bra närbilder på den med mitt nya tele.. men gjorde så gott jag kunde när den fortsatte bort mot Norr Mälarstrand och kajen nedanför Kungsholms torg. Blev intressant att se hur objektivet lyckades att fokusera på detta motiv som var så långt bort.. nästan 1 km.

                                                                         __________________

Tror inte någon vid kajen såg den här fina Duvhöken..

Tack för mig!

Inlagt 2015-09-21 23:30 | Läst 2668 ggr. | Permalink
Du kan se mkt med ditt nya tele! Och skarpt verkar det definitivt, förstår att du glädjer dig över det!/ Björn T
Svar från ehrsa 2015-09-22 13:50
Hej! Björn. Ja, det känns som jag blir överraskad varje gång jag sätter mig framför datorn när jag tittat på bilder tagna med det här objektivet! Jag hade inte väntat mig att det skulle vara bättre än mitt 80-400 mm zoom, men gärna lika bra! Men det verkar som den här nya 200-500 mm zoomen ger bilder med bättre skärpa och en större 'krispighet' på något sätt, det trodde jag inte var möjligt.. Tack!
Hälsn!
"Hold da så på hat og briller for et objektiv" (dansk) :-)
Jag måste erkänna att det smärtar mig lite att jag är tvungen att ge upp min tunga Nikon utrustning när jag ser sådana bilder. Många gånger lycka med detta super glas.
Från Erik / DK
Svar från ehrsa 2015-09-22 13:59
Hej! Blev osäker på din Danska mening.. så jag nyttjade 'Google translate', resultatet blev dock = "Wow så vidare trång för en lins".. Ha ha, så dom klarade inte heller din Danska mening så bra.. :-) Vad tråkigt att du måste "ge upp" din utrustning! Men jag förstår också att så kan bli fallet, med stigande ålder eller kanske sjukdom dessutom! Det är lite därför jag vill ha en bra kamera och bra objektiv medans jag kan och orkar med dessa, säger en som har ett år kvar till 60.. Och övre gränsen för kamera + objektivet känns som att den är nådd nu.. 3,3 kilo. Mer vill jag inte ha över axeln! Tack! Erik.
Hälsn!
Gatufoto, på ett lite nytt sätt:) Ser bra ut det här Jan, nu gäller det att leta rätt på intressanta fåglar.
Svar från ehrsa 2015-09-22 14:03
Hej! Ja, med det här objektivet kan man sitta still, och fota på långt håll! Lite paparazzi över det hela.. Ja, nu får alla spännande fåglar gärna flyga förbi här.. nära utanför balkongen! :-) Tack! Ingemar.
Hälsn!
Visst är det kul med lite större brännvidd och även för det humana priset blir det ju riktigt bra.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2015-09-22 14:08
Hej! Visst är det kul när objektivet dessutom verkar vara så fantastiskt bra! Jag hade inte förväntat mig detta med ett sådant här tele som dessutom inte kostar en förmögenhet! Väldigt bra gjort av Nikon, både prestanda och pris! Mitt 80-400 zoom var 5000:- dyrare.. Tack! Lena.
Hälsn!
Bra med tele då kan man se det inte ögat förmår. Kul med duvhöken. De som sitter där verkar helt omedvetna om den.
Svar från ehrsa 2015-09-23 23:25
Hej! Det här telet verkar vara fantastiskt bra, jämfört med kostnaden! Mycket tele för lite pengar! Men detta är gränsen för vad man orkar bära ett längre tag har jag känt! Synd att jag inte hann reagera på Duvhöken tidigare, då hade telet verkligen fått visa vad det går för! Tack! Margareta.
Hälsn!