Att spegla det jag gillar.

Nu har det blivit så tyst.. den 'riktiga' sommaren är nu över..

'Mina' Tornseglare har slutat flyga förbi här i sin hiskeliga fart.. det är nog tre kvällar sen jag såg dom senast.. dom är färdiga med sin häckning! Nu flyger dom nog i  sakta mak söderut, mot Afrika.. Dom har varit här sedan 20:e maj, vilket var exakt samma dag som dom kom hit året innan.. 2,5 månad av stor underhållning har dom bjudit på, oftast kvällstid mot fina solnedgångar.. men ack så svåra att fånga i sina förbiflygningar.. men jag försöker varje år, det gör jag nog nästa år också.. och nästnästa.. Så för mig är den 'riktiga' sommaren nu över.. den bestämmer Tornseglarna! Hur fin än augusti nu må bli..?

(Ikväll fredag såg jag ändå något tiotal Tornseglare en bra bit upp på himlavalvet, men det var nog bara 'förbiflygare'.. och inte de som tillhör 'kvarteret' här.. och dom var tysta..)

Det blev så tyst, men här är några bilder innan det blev så tyst..

Här är Tornseglarna både nära och längre bort, knappt synliga..

Dom har med jämna mellanrum ett härligt flockbeteende där dom plötsligt samlar ihop sig tätt i grupp och gör en samordnad flygning i hög fart samtidigt som dom skriar högt, men plötsligt särar dom på sig och så flyger dom istället avslappnat i sakta mak, utan någon gruppsamordning.. ett mäktigt skådespel!

Och där försvann dom med sommaren.. De sista flockbilderna tagna med ett zoom 28-300 med 28 mm inställning och 1/1000 sek och f/3,6 med ISO 200.    Tack för mig!

Inlagt 2016-08-05 23:41 | Läst 837 ggr. | Permalink
Du har ret Jan - den "rigtige" sommer er ved at være forbi. De lyse nætter slutter her den 8. august på vore breddegrader (Roskilde/DK fra den 5/5 til den 8/8). Man kan både mærke det på lyset og på fuglene - de fleste er holdt op med at synge, solsorten( koltrasten) fortsætter. Det sidste billede er min favorit.
Hilsen og god nat fra Erik.
Svar från ehrsa 2016-08-06 09:49
Hej! Ja, sommaren går så fort, speciellt när man tittar bakåt.. Och man märker verkligen att kvällarna är så mycket mörkare nu, även om förändringen går ganska långsamt. När Tornseglarna slutat flyga förbi här på dagar och kvällar är det som att stänga av Tv:n eller radion, det blir tyst direkt! Efter 2,5 månad med dagliga ljud från dessa fåglar är skillnaden stor.. Oj, vad hände, 'vem slog av strömbrytaren'.. och man inser att sommaren börjar övergå till något annat, men det är fint det också.. Tack! Erik.
Hilsen!
Snygga silluettbilder där. Sällan man har dom i så fina formeringar, men det kanske är inför nattningen dom flyger tätare?
Svar från ehrsa 2016-08-06 09:57
Hej! Dom är inte lätta att fota, men jag har turen att dom gärna har sina 'förbiflygningar' i hög fart straxt utanför min balkong, men det är väldigt svårt att hinna fota, för att det går så väldigt fort! Och jag har nu märkt att det blir nog bäst när jag använder 28 mm som brännvidd, har provat 20 mm också, men 28 mm som i de sista bilderna blev bättre! Sån här formering har dom ofta på kvällarna här, men även på morgnarna. Verkar vara nån slags 'stärkande av gruppen' aktivitet över det hela.. Tack! Johan.
Hälsn!
Du har rätt, det är underbart att se och lyssna till tornseglarna. Har så mycket med träd och hus runt mig, att det är svårt att få en bild. Har sett att när de kommer är de få, men många när de drar. Tror det är ungarna som ökar på gruppen om hösten. Men att bara se dem, och höra hur det fräser i vingarna när de i superfart far förbi några meter ifrån mig, det är ren njutning. Känner mig som en supertrög jättevarelse jämförelsevis.
Svar från ehrsa 2016-08-06 10:02
Hej! Dom är verkligen fantastiska dessa 'seglare'! Dom ger en daglig ljudbild här som ger den där extra lilla bekräftelsen på att det är sommar, och när dom plötsligt tystnat så blir det så påtagligt att sommaren är på väg in i ett annat skede.. nån slags 'vemodighet' och kanske eftertänksamhet.. Vad hände? Fantastiska fåglar, som plötsligt bara finns där, och lika plötsligt så är dom borta.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Jag såg en som vände under takfoten i går kväll, men precis som hos dig har det varit tyst hela veckan. Lite sorgligt känns det.
Jättefina bilder! Jag har inte tänkt på att försöka fånga dem i flock, har bara vaktat vid boet. Men det blir ju inte direkt några "flygbilder" där.

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2016-08-06 10:20
Hej! Det är ett tecken på att dom inte har lämnat helt än i alla fall.. Jag har också sett beteendet nyligen där dom gör anflygningar mot takplåten/takfoten, kanske ända upp till 20 gånger på kort tid, och där den då vänder varje gång. Jag tolkar det som att det kanske finns en unge kvar i boet där, och att föräldern försöker få den att lämna boet! Antagligen genom att samtidigt ge ifrån sig ett litet lockläte när den gör dessa anflygningar mot boplatsen. men detta är bara mina egna teorier.. Har också fotat en del just där dom har ett av sina bon på fastigheten mittemot, men det är dessa hiskeliga 'förbiflygningar' som dom gör i hög fart som är så extra häftiga att se och att försöka fota! Känns ibland som kvarterets alla Tornseglare deltar i denna gruppaktivitet! Efter årets små tester att fånga detta bäst på bild så har jag lärt mig att allt med tele kan man lägga undan, man hinner inte med.. 28 mm blev bäst den här sommaren på just den aktiviteten! Men det beror ju på hur nära dom flyger så klart, här kan 'flocken' ibland passera bara 3-4 meter ifrån.. Tack! Thomas. Ha en bra helg!
Hälsn!
Tomasz 2016-08-06 18:55
Jag kom på att jag faktiskt filmade dem med min iphone förra året. Inte någon detaljstudie direkt men telefonen är ganska bra på en del saker, och ljudet blev lite suggestivt. https://vimeo.com/135741007

/Thomas
Fina bilder på tornseglarna. De är en utmaning. Vi har fortfarande några här hos oss. Hörde dem alldeles nyss när jag var ute och plockade persilja.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2016-08-06 16:58
Hej! Jag har också sett enstaka, och igår kväll även 'tvåsiffriga' antal, men dom har varit tysta och har hållit sig på avstånd, verkar inte höra hemma här! Dom gjorde heller inga försök till gruppvisa hastighetsflygningar förbi här, som det annars varit varje dag och kväll under hela sommaren.. det är det man saknar nu när det blivit så tyst! Jag tror också att det kan skilja nån vecka med häckningen i vår del av Sverige, men så fort häckningen är klar så 'drar' man helt enkelt.. Tack! Lena.
Hälsn!
Ja, sommaren lider mot sitt slut, men än är det allt några dagar kvar! Jag gillar bilderna på slutet bäst, där fåglarna flyger mot de vackra kvällsmolnen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2016-08-07 11:28
Hej! Jag håller med, de sista bilderna blev bäst, och det är just kvällsmolnen som lyfter bilderna, de vackra svarta profilerna av Tornseglarna gör sig så bra mot himlen! Och sommaren är inte helt slut än, såg några Tornseglare i morse från balkongen, men det är ju inte de som bodde här, och flög förbi så fint dagligen.. Dom är borta, och det är tyst.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Vilken härlig flock du har fångat. Jag blir alltid så glad av svalorna och lika sorgsen när de försvinner.
Svar från ehrsa 2016-09-03 12:29
För mig så är det Tornseglarna som bestämmer när sommaren är här, och det stämmer mycket bra med hur jag själv upplever sommarens ankomst, det blir vårens 'sista' ankomst av en fågelart som häckar här. Som en bekräftelse på att sommaren verkligen är här! Likaså upplever jag ofta att sommaren går in i ett annat skede när dom ger sig iväg i augusti, men den processen kan vara ganska utdragen, i år kändes det så, troligen beroende på fint väder här.. Tack! Katarina.
Hälsn!