Att spegla det jag gillar.

Slussen i fortsatt förvandling..

Rivningen pågår.. Det här är ju ett projekt som kommer att pågå under många år ytterligare, men har man inte varit där på ett tag så ser man att det ändå hänt en del under vintern. Mesta rivningen är fortsatt på den östra sidan, det är väl mycket som ska bort där av själva grunden och kanske också berggrunden, eftersom vattenflödet ut från Mälaren ska ökas rejält jämfört med tidigare, detta i sin tur på grund av eventuella ökningar av vattenflödet, sett med ett ändrat klimat på längre sikt.. Man har också börjat riva lite på den västra 'Mälarsidan' av Slussen, men det har jag inga bilder på här.

Dagens Slussen..

Upp mot Katarinavägen..

På betongväggen till höger nere i schaktet i bilden ovan finns en 'konstig' bild med text klistrad.. ser ut som den suttit där länge..

 AKAVISM står det.. Någon som vet vad det är för något..? Googlar jag så hittar jag bilden, men eventuell text har jag ännu inte riktigt hittat..

Katarinavägen, här spränger man lite ytterligare mer, än vad som tidigare gjorts..

Sett ner mot Gamla Stan från Katarinavägen..

Gula gången.. vem har inte gått där.. men jag saknar den inte!

Tre landmärken.. Stadshuset, Riddarholmskyrkan, och Gula gången..

Blå gången..

Stadsgården, rejäl stöttning av fastigheterna..

Karl Johansslussen i mitten på bilden och Nils Ericsons sluss längre bort..

Även Katarinahissens nedre delar kommer att bytas ut, den är nitad så den har nog några år på nacken..

En före detta gata med röd betong vid busshållplatsen, och en trottoarkant..

Rejäl armering där gatan till och från Katarinavägen gått.. men inget är beständigt..

Som en stor krater..

Tack för mig!

Inlagt 2017-04-18 12:00 | Läst 706 ggr. | Permalink
Tack för fina reportaget Jan!
:)
Alltid spännande med dokumentära bilder.
Jag skulle vilja ha nån kakelplatta från gula gången och blå gången jag ser på dina bilder
som minne, kan du fixa det måntro?
mvh/Dieter
Svar från ehrsa 2017-04-18 17:28
He he, tanken har faktiskt föresvävat mig.. man borde nog ha karvat bort en av varje innan det hela stängdes av.. Tack! Dieter.
Hälsn!
Fina bilder på det spännande bygget och det blir roligt att följa det framöver. Fortfarande kommer man fram skapligt bra med bil tycker jag. / Danne
Svar från ehrsa 2017-04-18 19:08
Hej! Håller med, det är lite spännande att följa detta bygge! Det är ju lätt för mig, tar väl knappt 30 minuter att promenera dit i lugn takt, och jag passerar även förbi där då och då när jag varit inne i city. Låter man bli att köra bil i bussfiler så ser det ut som trafiken fungerar rätt bra, och promenera genom området går nog bättre nu, än innan dom började rivningen.. Tack! Dan.
Hälsn!
Men fy så det er ut !
Men kul att du visar lite för en annan som aldrig kommer till storstan nu för tiden.
Åker till sambons dotter i Kungsängen ibland, sen tar det stopp :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-04-19 12:35
Hej! Ja, inte är det så vackert nu.. men jag tror det blir fint när det är klart, fast det går inte så fort.. Jag har det ju bara Hornsgatan bort.. så det är enkelt för mig att hålla lite koll.. och lite spännande är det också att se förändringen ske! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Bilden på Gula Gången är ju unik! Det finns många bilder av och i den, men säkert ingen sådan, och snart går det inte att ta en likadan. Roligt!

/Thomas
Svar från ehrsa 2017-04-19 12:39
Hej! Det stämmer, den här 'gula gången' har väl nästan alla 'Stockholmare' och andra passerat igenom någon gång.. Något av en 'kult/riktigt sunkig' plats, en plats som inte alltid spred så angenäma dofter.. och snart är väl allt borta.. Tack! Thomas.
Hälsn!
Spännande när det händer saker i stan! På ett sätt vemodigt. Gamla Slussen var fulcharmigt på något sätt, men jag förstår att det behöver förnyas. Hoppas det blir bra. Du har fotat i mycket passande ljus.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-04-19 21:06
Hej! Ja, det känns som det har hänt en hel del på östra sidan av Slussen, där är man nog nere på 'grundnivå' nu, och antagligen ska man spränga sig ner lite ytterligare för att kunna bygga ett större 'flöde' för Mälaren framöver, om det nu av klimatskäl blir större nederbördsmängder, man tror ju så! Det nya nu är också att man börjat riva också på Mälarsidan, har jag sett! Bra ord du använde, 'fulcharmigt' känns helt rätt i sammanhanget! Jag tror faktiskt det nya kommer att bli bra, man kommer ju att frilägga mycket mer vattenyta, det brukar alltid vara en fördel.. Tack! Bjarne
Hälsn!