Att spegla det jag gillar.

Sett på stan igår, före och efter ett litet byte..

Bilder tagna i Stockholms city och under en av mina vanliga promenader på väg hem genom stan, något jag gärna gör alla årstider för att det är så fint! Tycker nästan att det är fler människor som rör sig i city och området runt Gamla Stan i år än tidigare somrar.. men jag kanske bara har glömt.. Trevligt i alla fall!

Min väg mot city blev först via T-banan, här kan man i alla fall se Riddarfjärden och vilket väder som kanske väntas.. Detta till skillnad mot nya tågtunneln för pendeltågen, där ser man ingenting.. inte lika kul! Hmm.. kanske risk för en liten skur, beror på hur molnet flyttar sig.. Men det gick bra kan avslöjas!

Bilder här är tagna med mitt fasta 20 mm. f/1,8

Tänk vad tomt på bilar det varit här under en längre tid.. Här ser man också spårvagnsspåren där 'Djurgårdslinjen' ska få sin fortsättning..

Sen gick jag in på 'Scandinavian' på Sveavägen, och ut kom jag med ett fast 85 mm. f/1,8.. med en undran om det också kan fungera vid 'gatufoto'..? Alla bilder från nu är tagna med 85 mm. där kameran hänger väl synligt nere på mitt bröst/mage, där fokus fångas av det jag råkar grovrikta mig mot.. Det vill säga jag har inte bestämt vad som skulle bli skarpt, det har kameran mest fått göra.. En hel del slump över det hela..

Känns som det funkade också med en 85:a, men fokuseringen är inte riktigt lika snabb.. speciellt på motiv som är ganska nära, men det är inte så konstigt.. Sen gick jag Hornsgatan hem..

Tack för mig!

Inlagt 2017-07-15 22:35 | Läst 944 ggr. | Permalink
Många härliga bilder Jan!
häls Jocke
Svar från ehrsa 2017-07-16 13:38
Hej! Jocke. Det finns många trevliga motiv på stan den här årstiden, speciellt turister som också gärna går runt och fotar blir ofta själva 'motiv'.. Tack!
Hälsn!
Fattar inte hur du kan få det så skarpt när du "skjuter" på detta sätt.
Det måste vara väldigt spännande att komma hem och se vad kameran har lyckats fånga en sån här gång.
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-07-16 14:08
Hej! Ing-Marie. Jag använder mig av AF-A i min D750 där alla fokuspunkter är inkopplade, och inom den sektorn så får kameran själv välja vilka av fokuspunkterna som blir aktiverade, och där blir det 'slumpfaktorn' som styr och inte jag.. jag kan bara 'grovrikta' min kropp och kamera åt det hållet där jag tycker att något intressant finns.. Kameran hänger rakt fram på mitt bröst/mage och händerna hjälper sällan till för att rikta kameran, jag får chansa lite.. men det går förvånansvärt bra! Med min nya 85:a verkar det som 5 meter ifrån är ett ganska bra avstånd för att träffa rätt, är motivet för nära så får objektivet svårare att hinna få in fokus.. motivet rör sig oftast mot mig, samtidigt som även jag rör mig framåt.. Har ännu inte hunnit testa om AF-A och '3D' fokus skulle vara ännu lite bättre, men det ska jag också testa. Med bländare 1,8 så får jag ofta mellan 1/1000 sek. - 1/4000 sek. även vid lägsta ISO som går att ställa in, som är 'Lo1' på min kamera, så bruset är minimalt i de färdiga bilderna, och tål också rätt så rejäl beskärning, så är det i bilderna ovan. För övrigt så kanske du också använder Nikons lilla fjärrutlösare, det gör jag i bilderna ovan. Fjärrutlösaren har jag i ena handen medans kameran alltid hänger på mitt bröst/mage.. den har jag också inställt på en av 'Q-lägena' (quite), så det blir oftast bara en bild tagen, den smattrar inte ljudligt av att en massa bilder tas.. diskret helt enkelt! Sedan har jag numera mina Nikonkameror inställda så att om inte fokus finns så tas ingen bild.. Kameran måste ha hittat fokus någonstans för att en bild ska kunna tas! Men jag vet inte om det fokuserat det som jag vill förrän efteråt, och då är det oftast för sent att ta om bilden så klart.. Det här gör också att jag hör svagt om det tas en bild när jag trycker på avtryckaren, hörs det inget, då har kameran missat med fokus.. Och jag hörde att den missade rätt så ofta på motiv som var nära, med min 85:a jämfört med min 20 mm. Men det blir ju så, det som finns nära min 85:a rör sig också väldigt fort genom 'fokusplanen' mot mig, då blir det svårt för kameran och objektivet.. Med min 20 mm. så blir inte förflyttningen genom fokusområdena lika snabb, och kameran och objektiv hänger därför med bättre.. Förmodligen skulle din 'fokussnabba' D500 vara ännu lite bättre i dom här sammanhangen.. Och det är som du säger spännande att se i datorn vad som blev bra.. jag har ofta svårt att se det ute på gatan! Ibland kan en bild som ser trist ut när jag tittat på den ute, bli riktigt kul eller spännande när man väl beskär den i datorn.. Tack!
Hälsn!
imse 59 2017-07-16 17:12
Tack för ditt utförliga svar. kan vara bra att veta om man nu skulle få för sig att testa detta någon gång.
" Den lilla " fjärrutlösaren skriver du, den funkar tyvärr inte till min D500
ing-marie
Kameran och nya objektivet tar bra bilder! Lite jobbigt bra eller kanske du har rutin att sikta från höften och träffa rätt.
Svar från ehrsa 2017-07-16 14:14
Hej! Tycker också att kameran och mitt nya 85 mm. verkar fungera bra! Men det är inte jobbigt, jag går själv mina promenader när dessa bilder tas, oftast går jag samtidigt som bilden tas.. i steget liksom.. Läs gärna det utförliga svaret till Ing-Marie S. här ovan! Tack! Måns.
Hälsn!
Måns H 2017-07-16 21:54
Läste utförliga kommentaren. Verkligen intressant! Du siktar alltså med kroppen (som stridsvagn 90 eller ett jaktflygplan) och trycker av med fjärris och har ställt in duktiga kameran på ett smart sätt. Tillräcklig kontroll, kameran jättetydlig så du smyger inte. Kanon.

Jag skulle vilja ha en smidig fjärravtryckare! Kör ju Pentax. Testade Pentax IR men blev inte nöjd. Sen byggde jag sladd och avtryckare (det är en enkel kortslutning), det funkade men var inte smidigt, en gammaldag trådutlösare var bättre. Sen köpte jag en enkel radiostyrd fjärr. Den funkar ok, men det dinglar saker på kameran och batterierna är alltid urladdade då dom behövs. Nikons lilla fjärr, vad heter den?
Svar från ehrsa 2017-07-16 22:22
He he, vilken bra liknelse, stridsvagn 90.. riktigt fyndigt :-) Men det är helt rätt! Jag döljer inget.. ser själv ut som en värsta turist med kameran hängandes frampå, och grovriktar mig sedan mot motivet, och då kanske någon av alla fokuspunkter träffar rätt, och det lyckas de ganska ofta med även när jag själv promenerar, och de jag fotar också promenerar mot mig.. men helst ska jag inte vara närmare än 5 meter med min nya 85:a, annars hinner kanske inte fokuseringen med har jag märkt. Med mitt 20 mm. kan man vara 2 meter ifrån motivet och det blir oftast bra.. Motivet förflyttas väldigt fort i 'skärpeomfånget' ju närmare kameran dom kommer med min 85:a!

Nikons egna alldeles förträffliga lilla fjärrkontroll har en mottagare i kameran som heter "WR-R10", och den är väldigt liten i förhållande till kameran, så jag tror ingen ens ser den, finns här: http://www.nikon.se/sv_SE/product/accessories/slr/slr-connectivity/remote-control/wireless-remote-controllertransceiver-wr-r10

Och enheten som jag håller i handen är också väldigt liten och verkar inte dra någon ström alls.. den har en 'knapcell' som jag inte bytt på de tre år som jag nu använt enheten, och jag har använt den mycket! Handenheten heter "WR-T10" och finns här: http://www.nikon.se/sv_SE/product/accessories/slr/slr-connectivity/remote-control/wireless-remote-controllertransmitter-wr-t10

Tack! Måns. Hälsn!
Det blev ju lyckat resultat med nya objektivet! Karaktären blir lite annorlunda eftersom bakgrunden blir oskarp. Du är duktig på att fånga motivet i alla fall, det blir väl knappast lättare med längre brännvidd.

Jag har kvar en 85:a från analogtiden som jag gillar mycket. Men med adapter blir den nog lite väl stor för gatufoto...

Hälsar Ylva
Svar från ehrsa 2017-07-16 21:41
Hej! Ylva. Bra definition där på hur bilderna blev med 85 istället för 20 mm! Det framhäver det skarpa mer, tack vare mer bakgrundsoskärpa.. Tycker det blev snyggt faktiskt! Har också hunnit märka att motivet ska inte vara så mycket närmare än 5 meter, annars får fokuseringen svårt att hinna med, när jag tar bilder 'gåendes', vilket jag oftast gör. Står jag själv still eller tvärtom blir det lättare för kameran att fokusera, men jag rör mig ofta lite 'oberäkneligt gåendes'.. så som turister själva ofta gör.. Det är inte alltid jag träffar rätt heller med det som ska fokuseras, eftersom bilderna tas ungefär som 'höftskott'.. men förvånansvärt ofta tycks det ändå bli rätt! Jag skrev rätt långt till Ing-Marie ovan hur det hela går till.. Men jag tror lite som du verkar tro, att man ska nog inte gå över 85 mm. då blir det svårt att träffa rätt på det man vill fota, med min 85:a så tippar heller inte kameran framåt/neråt, eftersom objektivet är lätt! Jag har också ett 'batterigrepp' (utan batteri) bara för att kameran ska få ett bättre platt stöd mot kroppen, och det fungerar där den hänger på bröstet/magen.. Man blir i alla fall imponerad av vad dagens kameror ändå klarar av.. Jisses vilken skillnad mot den analoga tiden.. Tack!
Hälsn!
Detta var så härligt se precis som jag upplevde Stockholm i juni..det är där det är så många olika människor som jag inte ser i vår lilla by...härligt kavalkad du visar..underbara bilder..så spårvagnen skall fortsätta ............var skall den stanna då...
God natt igen
Gun-INger
Svar från ehrsa 2017-07-17 12:04
Hej! Tror vi är rätt så bortskämda här i Stockholm vad gäller 'gatufotografi'.. Det är verkligen mycket med folk kring hela city och Gamla stan, men även ut mot Djurgården.. Och de flesta går själva runt och fotograferar, det ger en hel del roliga motiv bara det! Jag tycker man blir glad av att gå runt och kika på alla människor! En del kanske blir stressade när det är mycket med folk, men inne i stan så hör det till med mycket folk.. ang. var spåren skall ta vägen så är det inte så långt bort, allt enligt 'Wikipedia'.

Där står det så här: "2018 förlängs spårvägen över Sergels torg till den nya ändhållplatsen på Klarabergsgatan (nära Åhlens). Därmed skapas ett bättre byte till tunnelbanan i T-Centralen och pendeltågen i Station City (som öppnas juli 2017). I februari 2013 offentliggjordes planer på att stänga Klarabergsgatan för biltrafik och reservera gatan för spårvagn, buss, gång och cykel"

Har också läst att tanken är att förlänga ytterligare, och då vidare genom Kungsholmen fram till Hornsberg, bortom Fridhemsplan. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!