Att spegla det jag gillar.

I mitt närområde..

Ja, så skriver jag ofta när jag fotat lite fågel just nära där jag bor.. Och mitt närområde som jag gärna går en runda i är Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Brukar sicksacka mig fram bland de kolonilotter och stugor som finns lättillgängligt här, och det brukar ibland bjudas på en del fina arter! Här är lite bilder från det närmaste koloniområdet, liggandes bara på andra sidan vandrarhemmet Zinkensdamm.

Här brukar oftast promenaden börja..  Inte mycket till vinter i år, bilderna togs nu vid nyår..

Redan där får man hålla ögon och öron öppna.. Nötskrika ses allmänt..

Straxt intill ligger även detta koloniområde, själv så bor jag i den första stora fastigheten en bit bort till höger i bild under kyrktornen..

Tittar man till vänster så ser det ut så här..

Precis straxt till höger om solen så växer det 'prydnadstistlar' som Steglitserna gillar!

Efter bara några minuter så dök denna upp.. på samma Tistlar..

Tittar man åt höger så finns det ännu fler av dessa 'prydnadstistlar' längre bort..

Här sitter Steglitserna rätt så ofta, och har så gjort sedan i oktober..

Som här, tagna ett par dagar tidigare i ett annat ljus..

Ytterligare nån dag tillbaks, på samma plats..

Så klart finns det mycket Koltrastar också här..

Tack för mig!

Inlagt 2018-01-04 00:33 | Läst 843 ggr. | Permalink
Det är mysigt i ditt närområde. Jag har ju varit där och kollat några gånger. Väldigt fina bilder på steglitserna. I synnerhet närbilden med blå bakgrund. Ett koloniområde bjuder alltid på något oavsett årstid.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:05
Hej! Ja, det är finare än man förväntar sig innanför 'tullarna' i Stockholm! Om jag går min vanliga runda som inkluderar också Årstaviken bara nedanför Tantoberget så blir det lite drygt 4 kilometer, och ser jag/fotar mycket så kan det lätt ta ett par timmar.. den här årstiden när dagarna är så korta så är det ungefär det som jag hinner, sen blir det mörkt.. Så 'turen' att jag bor så nära att det bara är att gå ut så är jag där, betyder väldigt mycket! Kolonilotterna bjuder också på en hel del föda för många småfåglar! Den blåa bakgrunden bakom Steglitsen är från en liten kolonistuga som råkar ha den färgen.. håller med om att det blev fint! :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Man kanske får ta sig en tur till ett närbeläget koloniområde vi har här och kolla efter tistlar ;)
Sommarhalvåret är det mest halvnakna pensionister som häcker där..och dom ser lite misstänksamma ut när man viftar med kameran..
Kalasbilder på Steglitsarne.
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:14
Hej! Kolonilotter är absolut intressanta områden vad gäller småfåglar! En hel del odling där brukar ge en del fröer som t.ex. Steglitser drar nytta av den här årstiden! Aktuellt här just nu är också Gråsiskor/ Snösiskor som hittat fröer även bland odlingarna, ser dom annars oftast nere bland Alarna vid Årstavikens strand, straxt intill. Siskor kommer i nästa blogg från mitt 'närområde'.. Här i Tantolunden så är 'kolonisterna' vana med att många människor går förbi på de anlagda gångvägarna, så dom bryr sig inte.. tvärtom så är dom nyfikna på vad det är för fåglar jag fotar! Jag brukar tipsa dom om dom här 'prydnadstistlarna', att Steglitserna gillar dom mycket under hela hösten, och faktum är att jag har inte sett så många av den växten under tidigare år, jämfört med det här året.. bra tycker jag! Tack! Gunte.
Hälsn!
Intressant att se din närmiljö, ser behagligt ut att flanera där. Att gå i samma områden om dagarna har sina fördelar då förändringen är konstant både i ljus och miljö samtidigt som man lär sig var och när man skall se efter vad. En av steglitsbilderna blev duktigt färgrik, av någon anledning gillar jag blå bakgrundsfärg.
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:27
Hej! Det som är så bra med mitt 'närområde' är att det verkligen finns så nära! Det börjar 50 meter utanför porten.. sen ligger hela Tantolunden och Årstavikens stränder tillgängligt, utan biltrafik dessutom.. De kolonilotter man ser i bilderna här är bara de som ligger på norra sidan om 'Tantoberget', fler finns på den 'soliga' södra sidan, plus en del lövskogsområden på andra delar av 'berget'. När jag går min 'vanliga' runda med lite sicksackande runt så blir det drygt 4 kilometer när jag är hemma igen, inkluderar jag Årstavikens strand bort mot Eriksdal och tillbaks så närmar jag mig milen i alla fall, och är det blå himmel så är det solbelyst hela vägen, även under den här mörka årstiden.. det behöver man! Och det stämmer det du säger, olika arter håller ofta till ungefär på samma platser, så man lär sig lite var man ska titta efter vad.. Den blåa Steglitsbilden tycker jag också mycket om, hade turen att ha en blåmålad kolonistuga i bakgrunden där.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Fina bilder, både Nötskrika och Steglitserna är ju så fina. Steglitserna iaf har ju inte valt någon kamouflagefärg , de måste vara självsäkra. Hade de istället varit fisk, groda eller annat smått så skulle man tro de markerat färg för vara giftiga.

Ha det så gott / Peter
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:33
Bra tanke om Steglitserna! Det är ju nästan lite underligt att 'naturen' har fått fram så här färggranna fåglar, man kan ju tycka att det skulle vara till nackdel, att de skulle vara lättare för predatorer att upptäcka.. men det har tydligen gått bra ändå! Dom kanske är lite giftiga också.. Fina är dom i alla fall! Tack! Peter.
Hälsn!
Den sista bilden vill jag applådera lite extra för! 👏
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:36
Hej! Det är lätt att gilla Koltrastar! Man ser dom överallt.. och är oftast väldigt orädda.. finns här året runt.. sjunger otroligt vackert.. Har redan hört Koltrasten sjunga vårsång två olika dagar vid 06-tiden på morgonen.. i november! En fin nationalfågel som vi har! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Kolonihaver är ett uppenbart bildområde, särskilt den här tid på året, där det finns lite mänskligt tomt..
Steglisterne är några mycket vackra fåglar och nummer 10 är toppen. Den har säkert fått syn på dig.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Svar från ehrsa 2018-01-04 11:49
Hej! Vill man se lite extra mycket med olika småfåglar så tror jag 'koloniodlingsområden' är extra bra den här årstiden! Det finns en hel del växter med sina frön som lockar! Man blir alltid lite extra glad när man ser dessa vackra fåglar, och man tröttnar nog aldrig på att fota dom.. Steglitsen i bild 10 ser mig, absolut! Man kan komma så nära som 3 meter ifrån, men inte närmre.. Tror att jag kanske är 5 meter ifrån i den bilden. Ofta tittar dom upp när dom hör ljudet från kameran.. Tack! Erik.
Hilsen!
Du har ett fint närområde, som landet fast mitt i stan.
Härlig punknötskrika och fint djup i bild tre.
Fina bilder på den färgglada och vackra steglitsen, undrar om rådjuren tycker om dessa tistlar. Om inte så borde jag nog plantera dem här hos mig för vi får ofta besök av steglitsen.
Svar från ehrsa 2018-01-05 12:53
Hej! Kan bara hålla med om det här området Tantolunden, den ihop med promenaden utefter Årstaviken betyder mycket! Känns inte som man rör sig innanför tullarna när man vistas där.. Jag tror inte att Rådjur gillar dessa 'prydnadstistlar', men Steglitserna gillar dom verkligen! Dom där Tistlarna är fina även när dom är gröna, verkar tåliga mot kraftigt snöfall också, viker dom sig, så tycks dom resa sig igen när snön töat bort. Tack! Margareta.
Hälsn!
Vilken tur att du har så nära till fågellivet bland växter och djur trots att du bor i storstan.
Kul att se hur det ser ut i sin helhet. Fast jag såg ju lite därifrån i den där tv-serien, vad den nu hette.
Steglitserna blir så vackra på dessa tistlar och koltrasten är ju också vacker, men lite svårfotade i detta mörker tycker jag. Men du fick fram fjädrarna fint här.
ing-marie
Svar från ehrsa 2018-01-05 13:02
Hej! Det är verkligen ett trevligt område i stan! Känns inte som man är innanför tullarna när man rör sig där, det betyder mycket att ha det så lättillgängligt och man får ändå en hel del 'naturkänsla', mycket tack vare de fåglar man trots allt ser och hör här! Sen går det ju inte att jämföra med en 'riktig' skog så klart.. Då får man ta T-banan till Gärdet istället, där finns ändå en del skog i det 'området'. TV-serien hette väl 'Jordskott' och vissa scener var verkligen härifrån, och från stranden nere vid Årstaviken. Igår hörde och såg jag en Koltrasthane som sjöng sin vårsång för fullt.. lyssnade på den i 10 minuter och den slutade aldrig! Platsen var nere vid Bergsunds strand nära Hornstull i skymningen! Kändes fint men lite knäppt.. Men dom är ju såna.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!