Att spegla det jag gillar.

Blöta Knölsvanar..

Även fast sjöfåglar nästan alltid ligger och simmar eller dyker så tycks dom ändå alltid gilla att ta sig ett bad och tumla runt ohämmat då och då.. speciellt om dagen har något lite sol så kommer detta beteende fram! Knölsvanar är inget undantag.. förmodligen är det också ett beteende där man visar upp sig lite extra för partners och 'konkurrenter'.. Bilderna är tagna vid Kastellholmen i Stockholm med mitt 200 - 500 mm.

Här är Knölsvanarnas sätt att bada, men säkert med lite inslag av 'att imponera' också..

Annars var allt lugnt..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-15 23:00 | Läst 846 ggr. | Permalink
Härligt med ett bad när man inte behöver bry sig om kylan, bara att härja på. Sköna plaskbilder!
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:16
Hej! Badande fåglar är alltid skoj, dom ger sig ofta hän på ett härligt sätt! Även så stora fåglar som svanar tycks gilla det ohämmat.. Men det verkar vara en hel del spel över det hela också, det är ju nästan vår i alla fall.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Vv (väldigt vackert). Eftersom jag säger det varje gång, (och menar det) så må.ste jag rationalisera :-) När jag tittar på bilderna är det lätt att tänka sig att det finns en imp-faktor!/ Björn aT
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:25
Hej! Björn. Bra med förkortningar! Skriver man mycket kommentarer så tar det ofta sin lilla tid.. jag märker det också.. men man vill ju ändå det! Visst är det mycket 'dans' över svanarnas exalterade rörelser också! Här stod jag kanske 30 minuter och fotade Knölsvanarna, och man kunde se samma individ plaska runt ett flertal gånger under den tiden, det var troligen egentligen inte nödvändigt av renlighetsskäl.. :-) Tack! Björn.
Hälsn!
En annorluna bildsvit av en knölsvan som kör igång ordentligt! Kul att se.
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:30
Hej! Visst är det spännande! Svanar som oftast bara simmar lite lugnt och stilla fram kan plötsligt bli så här 'galna' också.. det är faktiskt riktigt "kul att se"! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Fin bildserie med mycket vattenstänk, ett skådespel kan jag tänka mig. Man sa på lokalnyheterna att de börjat med utfodringen av Sångsvanarna på Tysslingen, men det dröjer säkert någon tid innan det kommer några Svanar p.g.a. kylan. Just nu är det -12 gr.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:37
Hej! Stig. Tror att vi har haft lika kallt här i natt, men så är ju mars ibland, den här månaden kan bjuda på dom kallaste nattemperaturerna på hela vintern.. men dagarna är ofta ganska milda! Förstår att dom börjat med matningen, det kan nog behövas nu när det är kallt och fruset med mycket snö dessutom! Får fåglarna bara mat så klarar dom kylan! Hörde i morse just om Kattugglor som svälter i Dalarna för att det är så mycket med snö att det är problem att komma åt möss och sorkar.. Rejäl vinter är fint men det ställer till det också! Man får ta de här badande Knölsvanarna som ett vårtecken i brist på andra vårtecken.. Tack! Ha det så bra!
Hälsn!
Härliga badbilder! Den här kan jag aldrig motstå och det blir verkligen stora stänk och yviga rörelser när svanar badar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:49
Hej! Kan bara hålla med, badande fåglar är alltid något speciellt! Man ser verkligen att dom gillar det, men här ingår det nog också en hel del 'imponera-faktorer'.. Såg individer som om och om igen badade och plaskade, det kändes som det inte bara var för badandets skull, det var lite duellerande över det hela.. Vet du att Knölsvanar inte bara kan doppa ner huvud och hals under vattnet! En svan kan också dyka ner och simma helt under vattnet! Det görs egentligen bara om den är allvarligt trängd och behöver komma undan.. Men jag har sett det beteendet ute i skärgården en gång! Som jag minns det så höll den på att bada så här, och sedan så försvann den plötsligt under ytan och simmade säkert 15 meter rakt fram.. men den var ändå inte trängd. Den gjorde så ändå.. Själv satt jag på en klippa 20 meter ovanför och hade utsikt därifrån. Det kanske är 30 år sen.. Tack! Lena.
Hälsn!
Svandopp och svanhopp - kul att se.

Hälsar
Eva
Svar från ehrsa 2018-03-16 11:53
Hej! Man tror ju inte att lugna och stilla svanar beter sig så här ibland.. men dom kan verkligen släppa loss dom också! Och det är riktigt spännande att titta på! Om solen skiner blir det dessutom ett extra vackert blänk i 'stänket'.. Tack! Eva.
Hälsn!
Vilken härlig bildserie....svan-röj! Kul att du var på plats vid tillfället och tack för att du delade med dig. Snöyra i Gävle-trakten i dag så kaffet smakar bättre inne än ute i snödrivorna.
Ha en bra helg!
/Uffe
Svar från ehrsa 2018-03-16 18:01
Hej! Känns som svanar är lite 'ulv i fårakläder' när man ser dom så här! Dom kan släppa loss fullständigt när dom är på det humöret.. och det är väl lite hormoner också som spökar nu kan man gissa.. och inte bara en tvagningsaktivitet! Här kom det några kortare snöbyar i NO-vinden idag, men mellan dessa så flödade en stark marssol, och den värmde om man hade lä! Tack! Ulf. Ha det bra du också!
Hälsn!
Ser behagligt ut, även om jag inte tror att det är det om man tänker på vattentemperaturen! Riktigt fina bilder och ögonblick!
Ha det gott!
Micke
Svar från ehrsa 2018-03-16 18:03
Hej! Ja, man förvånas över hur tåliga fåglar är mot väta och kyla.. Inte bastar dom innan heller.. :-) Tack! Micke.
Hälsn!