Att spegla det jag gillar.

Här behövs inga gömslen..

Ibland räcker det att bara titta upp när man precis ska gå in genom porten.. Har faktiskt saknat örnar här i mitt närområde denna vinter.. Den här individen Havsörn varnade ändå en Kråka mig för.. men jag fattade inte.. Den satt och kraxade på taket ovanför min lägenhet så jag tittade runt för att se om det satt nån Duvhök synlig, men jag såg ingen, men precis när jag var på väg in i valvet där porten finns så kom 'den store' straxt över hustaket ihop med en del Kråkor! Så gjorde den en gir och försvann över hustaket på vinkelfastigheten som skymmer Hornsgatan, och därmed var den borta.. Förmodligen drog den ut över Riddarfjärden lite längre bort, det är inte helt ovanligt.. Och det var på tiden att jag fick se en örn i mitt närområde igen! För övrigt så var en Steglits tillbaks på prydnadstistlarna här i Tantolunden, där dom setts med viss regelbundenhet ända sedan oktober i fjol.. Fotat med mitt 80 - 400 mm.

Hemmaörn.. bakom några skuggande grenar..

Förföljd så klart..

Steglitsen i Tantolunden..

Tack för mig!

Inlagt 2018-03-11 19:56 | Läst 1094 ggr. | Permalink
Häftigt ! Skickligt att du hann få en bild.
Steglitserna gör sig så bra mot dom fina tistlarna.
ing-marie
Svar från ehrsa 2018-03-11 22:09
Hej! Ja, det blev lite stressigt.. hade nyss tittat på kråkan som satt och kraxade, oftast så gör dom inte det helt omotiverat, det kan ganska ofta sitta en hök i närheten då. Istället kom denna örn där jag stod med matkassen i ena handen och kameran 'diagonalt' över axeln.. trodde först att jag inte skulle hinna ta en bild, men det gick! Tror nu efteråt att den kan ha suttit på taket, eller på fastigheten bakom min, eftersom Kråkan satt still där när jag hörde den kraxa.. Steglitsen var också fint, det var ett tag sen jag hade någon i sökaren.. även om jag hört dom litegrann, och fina är dom verkligen! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Fina bilder Med vänlig hälsning, mm
Svar från ehrsa 2018-03-11 22:14
Hej! Visst är det trevligt med såna här möten! Själv gick jag bara ut och promenerade lite efter lunch en gråmulen dag.. men ofta händer det något spännande ändå.. Tack! Mikael.
Hälsn!
Fina bilder på steglitserna, snygga fåglar de där
Svar från ehrsa 2018-03-11 22:16
Hej! Steglitser är verkligen fina! Det är en fågel som alltid blir bra på bild, dom har så fin färgteckning jämfört med många andra fåglar! Men den här individen var ganska nervös, hade svårt att komma den riktigt nära.. Tack! Peter.
Hälsn!
Oj vad fräcka dom är,Steglitsarna..har kollat ett koloniområde i trakten men det är dåligt med såna tistlar så några pippisar ser jag inte till..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2018-03-11 23:10
Hej! Ja, dom är verkligen vackra dessa Steglitser! Dom skiljer sig så mycket i färgsättning jämfört med många andra fåglar vi har! Dom gör sig bra på bild! Dom gillar allmänt våra 'vanliga' tistlar också men man kan ofta se dom i 'trädgårdsanläggningar' eller parker med olika träd och växter.. Dom är inte helt ovanliga! 'Husie mosse' i Skåne, där verkar det ha funnits bra med dom 5-6 mars, se: https://www.artportalen.se/Media/Taxon/103043/SortOrder/SortBySighting . Tack! Gunte.
Hälsn!
Inga gömslen nej du vet exakt hur detta går till att fånga fåglar på bild.
Du är veteran på det minsann.
Du måste njuta mycket av att få gå omkring och se dessa live samt höra dess ljud.
Är inte avundsjuk men visst vore det en upplevelse.
Natti natti
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2018-03-12 10:52
Hej! Jag har väl lärt mig genom åren var jag ska titta lite extra för att få se dessa fina fåglar.. Örnen idag var ju något extra som jag inte var beredd på, även om jag nån gång per år brukar kunna se en örn från min lägenhet. Steglitsen har varit väldigt regelbunden på dessa 'prydnadstistlar', så jag tar ibland en sväng förbi där mest för att se om dom fortfarande finns kvar just där, och idag gjorde dom det, och jag råkade ha kameran med dessutom! Då blir man lite extra glad! Jag tycker det är bra att alltid ha med kameran då öppnar man sina sinnen lite extra och upptäcker därmed mer.. Tack! Gun-Inger. Ha en fin måndag!
Hälsn!
Härligt att hitta dessa fåglar i närmiljön! Fina bilder och jag gillar verkligen färgerna hos steglitsen. Den ser inte så stor ut när man jämför med bollarna den sitter på!
Svar från ehrsa 2018-03-12 10:58
Hej! Visst blir man glad när man ser dessa fina fåglar! Steglitserna gör sig verkligen bra på bild med dess fantastiska färger! Känns nästan som dom inte är Svenska fåglar.. Det är en sån där fågel som man gärna fotar om och om igen.. bara för att dom är så fina och att man har möjligheten! Den är stor som en Gråsparv eller Grönfink, Bofink.. m.fl.. Tack! Ann-Sophie.
Hälsn!
Det är härligt med havsörn över taket, har aldrig hunnit få upp kameran själv. De flyger ju vart de vill, fåglarna. Steglitserna är alltid lika fina året om, snygga bilder!
Svar från ehrsa 2018-03-12 11:06
Hej! Visst är det kul när man ser en örn så nära, just det är ovanligt! Den kanske t.o.m. satt på hustaket utom synhåll från mig, med tanke på Kråkan som satt på takkanten och kraxade, vänd inåt mot taket.. När örnen lättade var då som även Kråkan flög iväg.. Och örnen flög lågt, kanske bara 10-15 meter över hustaken, så den kanske nyss tog till vingarna där.. Steglitsen var också roligt även om jag har sett dom vid dom här Tistlarna ända sedan i oktober, så har det ändå varit en del längre uppehåll under vintern, fast jag har ändå hört dom lite då och då under hela vintern, men dom har inte varit riktigt 'fotomässiga'.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Det är kul när man har turen att få se örn i det fria (tänkte jag säga, och sa) eller utan gömsle.
Vilken tur att du hann med att se och fota den store.
Mycket fina bilder på steglitsen också.
/Lena :)
Svar från ehrsa 2018-03-12 11:45
Hej! Det känns alltid fint när man får se en örn så här innanför tullarna i Stockholm, det känns som man får lite del av den 'stora' riktiga naturen på något sätt.. Det annorlunda denna gång var att troligen så satt den på taket till 'min' fastighet.. jag såg ju en Kråka som satt och kraxade vänd inåt mot det platta taket, sedan kom plötsligt örnen på låg höjd.. och Kråkan med den.. Kråkor ska man ge akt på dom kraxar sällan i onödan.. dom varnar oftast för något.. Steglitsen är en skönhet som jag aldrig tröttnar på att fotografera.. den gör sig väldigt bra på bild! Tack så jättemycket! Lena.
Hälsn!
Det är ju läckert när man får se en örn över sina hemmakvarter. I synnerhet om man bor i en storstad. Steglitserna är som färgglada prydnader i de bruna tistlarna. Väldigt granna fåglar men de var tyvärr inte där när jag var på besök.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2018-03-12 18:40
Hej! Örnen var häftig, jag tror på riktigt att den satt på taket här, men osynlig för mig när jag gick på gatan nedanför. Men det var en Kråka som satt och kraxade på takkanten men in mot själva taket, som att det skulle kunna sitta en hök där nånstans, och sen när örnen kom över takkanten kanske bara 10 meter på sidan om min lägenhet så hade den väldigt låg höjd över taket, så den måste precis ha lyft därifrån.. finns ingen anledning varför den skulle flyga så lågt här.. utan den måste nyss ha lyft från taket! Kråkan satt ju också still när den kraxade.. Men när örnen lyft så hade den kanske 5 Kråkor efter sig, även den som tidigare satt på takkanten och kraxade.. På samma plats och runt om min lägenhet satt flera Kråkor och Skator och kraxade irriterat idag, så jag antar att det var något här även idag, men plötsligt tystnade det så jag antar att det man irriterade sig på flög iväg.. Eller så ligger det något byte/död fågel på taket här som dragit till sig både örn och hök kanske.. Steglitserna här är på något sätt instabilt stabila vid dom här prydnadstistlarna.. Känns som jag sett någon där kanske var tredje gång jag går förbi tistlarna, ibland hör jag dom bara.. Det är kolonilotterna precis mittemot Zinkens vandrarhem/hotell, på andra sidan Zinkens väg! Tack! Lena.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2018-04-04 11:05
Hej! Måns. Vad spännande! Jättefina bilder du tagit där! Minns att jag pratade om att jag sett lite med örnar hittills denna vinter senast vi sågs.. Nu fick jag i alla fall se en men bara som hastigast! Mycket tyder på att den kan ha suttit på taket på den fastighet som jag bor i ! En Kråka satt på takkanten ovanför min lägenhet och kraxade så där ljudligt som dom gör när det finns rovfågel i närheten, och Kråkan var vänd in mot det platta taket hela tiden.. Sen plötsligt så kom örnen bara några få meter över taket just där, som om den precis hade lyft.. och sedan flög den över takkanten på 'vinkelfastigheten' till min och korsade Hornsgatan högst 15 meter ovanför taket.. Kul! Tack! Måns.
Hälsn!