Att spegla det jag gillar.

Jodå, nu är dom igång..

Igår var första gången jag såg Tornseglare här, men det kändes tveksamt om dom tillhörde kvarterets busflygargäng.. kanske det bara var fåglar som skulle vidare norrut..? Så tanken var då att har 'mina' Tornseglare kommit så ser jag nog detta idag, men jag har inte sett en enda Tornseglare här under dagen.. tills nu ikväll! Nu kom dom plötsligt i tät anfallsformation och busflög förbi här flera gånger i hiskelig fart.. Då är det 'mina' Tornseglare som är här! Och dom har varit kvar nu hela kvällen, kanske 6 stycken just nu, men troligen blir det betydligt fler dagarna framöver.. Så jag får väl slutligen konstatera att just 'mina' Tornseglare kom 4 dagar för tidigt i år.. men vad gör det.. sommaren har ju varit här en tid, så dom gjorde helt rätt tycker jag! Så nu blir det kvällsföreställningar varje kväll ända in någon vecka eller två i augusti..

Bilder från ikväll..

Ibland går det långsamt..

Ibland går det fort..

Ibland går det lite hur som helst..

Jagande varandra..

Ofta i grupp..

Tack för mig!

Inlagt 2018-05-16 22:44 | Läst 969 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Jeg forstår din glæde over disse pragtfulde "flyvere".
De har forstået, at årstiden er anderledes i år. Vi har allerede haft 9 meteorlogiske "sommerdage" (mere end 25 grader) mod 13 på hele sidste år !
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-05-16 23:20
Hej! Ja, visst blir man glad när man ser dessa 'mästerflygare'! Kvällarna blir aldrig tråkiga när dessa fåglar finns i närheten.. :-) Det är nog som du säger, dom har förstått att sommaren är tidig i år, deras häckning under takplåtarna här kan ibland ta tid om vädret blir kallt och regnigt längre fram i sommar.. Ibland kan dom t.o.m. lämna Sverige några dagar och komma tillbaks när vädret blivit bättre! Så dom är nog tacksamma om dom får några 'bonusdagar' här.. Idag hade vi +28° här i Stockholm och svaga vindar.. Jag tycker att det är för varmt! Men jag sätter mig på cykeln och cyklar lite sakta och får kylning av fartvinden då.. det fungerar! Hemma har jag en 'flyttbar' AC som har varit igång 4 kvällar i rad nu.. den gör det lite skönare hemma! Tack! Erik.
Hilsen!
Ser alltid så härligt ut, tala om fri rymd och om att behärska lufthavet! Jättefint!/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-05-16 23:24
Hej! Ja, det är fantastiska fåglar, man blir imponerad när man hör att dom har varit i luften hela tiden ända sedan dom lämnade Sverige i augusti.. Det är bara nu när dom häckar som dom kan ligga still ett tag.. Naturen är som vanligt fantastisk.. Tack! Björn.
Hälsn!
Härliga bilder och de visar upp sina färdigheter för dig på bästa balkongplats. Vi får väl se om det dyker upp några här i Lindesberg.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-05-17 12:18
Hej! Så är det, bättre plats kan jag nog inte ha.. i bästa kvällssolsläge dessutom! Man kan få fina solnedgångsbilder kombinerat med Tornseglare, det blir alltid fint! Men dom blir bara som mörka siluetter så som bilderna här, men det blir också vackert! Det är stor underhållning dom bjuder på under kvällarna! Jag sitter ofta på balkongen när vädret är fint, och TV:n har jag 6 meter rakt in i lägenheten från där jag sitter, men oftast tittar jag mer på himlen än på TV:n.. Tornseglarna kommer ibland flygande i grupp i hög fart bara ett par meter utanför balkongräcket.. Tack! Stig. Håll utkik efter Tornseglarna.. dom dyker upp när som helst nu!
Hälsn!
Det gör inget att de avviker några dagar när lyckan är fullständig. Har själv inte sett någon hemmavid, men en fågelskådande dam trodde hon såg en i går. Fint fångat Jan!
Svar från ehrsa 2018-05-17 12:30
Hej! Nä, inte gör det nått att dom kommer 'för tidigt', tvärtom! :-) Det är ju en fågel som håller på med häckningen väldigt länge, dom är inte som småfåglar som har flygfärdiga fåglar på några få veckor. Det kan ju dröja ända in i augusti innan ungarna lämnar boet.. Troligen lite beroende på hur vädret har varit under sommaren.. Föräldrarna kan ju t.o.m. lämna Sverige en period när vädret är dåligt, och ungarna går då in i nån dvala, men dom klarar det också.. Det här gör nog att det är bara bra för häckningen att komma hit några dagar tidigare än 'normalt', då har dom lite fler dar att ta av.. Gissar att du har störst chans att se dom inne i närmaste lilla stad, nära en kyrka eller annan lite större byggnad med chans till häckplatser! Tack! Stefan.
Hälsn!
Snyggt, särskilt de med solnedgångsfärgerna
Svar från ehrsa 2018-05-17 12:37
Hej! Visst blir det fint med lite kvällsljus ihop med de här fåglarna! Tornseglarna blir ju bara som mörka siluetter om man inte vill överexponera en massa.. men det blir vackert med dom mörka fåglarna mot kvällshimlen, dom får gärna vara mörka! Speciellt vackert blir det när det är lite tunna moln med som i bilderna här! Det går ju att fota Tornseglarna ända fram till solen går ned i stort sett, 'siluetter' blir dom alltid, om man inte råkar ha medljus.. det har jag bara på morgnarna här! Då sover jag.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Vad trevligt att de är här nu! Och första parkett också härligt!
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-05-17 12:49
Hej! Ja, äntligen är dom garanterat här nu! :-) Har saknat dom sedan i mitten på augusti förra året.. Kvällarna blir väldigt tysta när dom försvinner i augusti.. Tänk att få ha dom flygande tätt förbi här eller en bit upp i 'lufthavet' varje kväll nu, i nästan tre månader framåt.. Känns som livskvalitet! Nu kan man slappna av.. Hörde två olika Näktergalar på Djurgården igår, en vid Isbladskärret och en bortåt Hundudden, två par Svarthakar kivandes i Isbladskärret nära 'bryggan', hade inget tele med, men där hade det gått att få fina närbilder på dom.. Skedand och Snatteränder rörde sig också där, men det känns tveksamt med vattennivån.. det har redan sjunkit en del.. blir nog problem om det fortsätter vara torrt! Tack! Johnny.
Hälsn!
Vilken flygkonst det där har! Extra vacker färg på himlen i de första bilderna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-05-20 11:44
Hej! Ja, dom är fantastiska! Ser dom varje dag nu, dom är nog borta högst 10 minuter som mest.. Känns som en lyx att ha detta ända in i mitten på augusti! Tack! Bjarne.
Hälsn!