Att spegla det jag gillar.

Alla har vi våra favoritplatser..

I mina trakter så är det ön Tärnskär längst ut i södra Stockholms skärgård, ett par kilometer utanför Långviksskär som i sin tur ligger SO om Nämdö som är min favoritplats. Det är nästan alltid mitt mål när jag åker ut med en egen liten båt. Det tar en timme från Bullandö där jag sjösätter den, och nu blev det premiär för året! Har inte riktigt haft 'ork' att göra det tidigare, tyvärr! Men nu är det gjort och det är den 37:e säsongen med samma båt som påbörjats.. bara det..!

Tycker att det var rätt så lugnt fågelmässigt i hela skärgården, men så är det ibland sommartid när solen flödat och det har varit varmt länge, även fåglar tar det rätt så lugnt när det är varmt, i alla fall mitt på dagen.. På Tärnskär var det tyvärr mer än vanligt lugnt, där brukar man se mycket Silvertärnor och även ett par Skräntärnor som häckar där och en hel del andra häckande fåglar, men nånting tycks inte vara bra där ute detta år, och jag misstänker att det finns Mink.. så här har det sett ut tidigare år just när det har funnits Mink där.. Jag har sett detta flera gånger tidigare! Det är i alla fall min teori! Det fanns ändå en del fåglar, men inte så som det 'ska' vara.. I denna blogg visar jag nästan inga fågelbilder, utan det blir resan ut och en del från själva ön och sedan hemfärden som visas. Fåglarna får komma i nästa blogg! Här fotat med 14-24 mm.

Resan ut och hem..

Bullandö..

Djuröbron, där borta är jag född och uppväxt..

Söder om Runmarö..

Nära Rågskär, där Havsörnar har ett reservat.. men jag såg inga denna allmänt fågelfattiga dag..

En liten koloni med Silvertärnor här i alla fall..

Ganska grunt här, under 1 m..

På väg att lämna mellanskärgården här..

Kan varenda grynna här.. på riktigt!

Nu är jag framme i Långviksskärs skärgård som tillhör ytterskärgården..

Här kan man se en fri horisont.. det vill jag helst alltid ha! Klåskär i bild till höger, den rundar jag vid dess andra udde.. På den ön såg jag ofta Orrar för några årtionden sen, men det är längesedan jag såg någon nu..

Här är det i stort sett bara fri horisont.. Tärnskär som ett streck vid horisonten..

Det är en ganska smal ö, men drygt 800 m. lång..

Inloppet till lagunen.. på utsidan av ön.

Det är så lågt vatten nu när det är högtryck, att det är problem att bara ro in.. vid 'normalvatten' går det att köra in..

Väl inne i lagunen.. här inne är det sandbotten och längst bort en sandstrand..

En del 'badbesökare' finns alltid här när vädret är fint.. synd bara att vattenståndet är lågt..

Bytte sedan position med ett par kilometer längre söderut, ner till Lökkobbarna.

Här hörde jag en Gök gala mest hela tiden, och det var från de närmsta öarna här..

På väg hem mötte jag den fina briggen Tre Kronor af Stockholm! Sjösattes år 2005 på Skeppsholmen.

En slutsats jag drog var att inte åka ut något mer när det är sånt här fint väder.. man kommer inte undan solen, det blir för varmt.. Jag klarar inte det lika bra som förr..    Tack för mig!

Inlagt 2018-05-29 21:07 | Läst 3895 ggr. | Permalink
Oj fina bilder från skärgården. Inget bad?
/MA
Svar från ehrsa 2018-05-29 21:26
Hej! Ja, det är verkligen fint här! Nä, det blev inget bad, såg på en mätare jag har att det endast var knappt +15°.. i lagunen var det så klart varmare men jag tyckte inte det var så fräscht där just nu, för lågt vattenstånd för att det ska 'cirkulera'.. Vill nog ha +18° i alla fall.. :-) Tack! Mats.
Hälsn!
Och så reflekteras den i vattnet, förstår problemet. Hatt,solkräm,solglasögon. Härliga bilder från Äventyret.
Svar från ehrsa 2018-05-29 21:43
Hej! Du förstår helt rätt! Man kommer inte undan solen.. och det blåste för lite.. Jag har svalare om jag är inne i stan, där kan man promenera på skuggsidan av gatorna.. det blir en väldig skillnad! När jag var yngre älskade jag sol och värme hela tiden, så är det inte riktigt numera.. Tack så mycket Stefan!
Hälsn!
Härlig resa! Imponerande den där briggen.
Svar från ehrsa 2018-05-29 22:44
Hej! Det är verkligen vackert i de här områdena! Från Bullandö där jag har båten ligger dessa områden bäst och närmast till, annars så finns det ett flertal ännu lite finare öområden norrut i skärgården, men de ligger för långt bort bara för en dagstur.. Briggen är väldigt fin, det var sådana segelfartyg man ofta använde när Skandinaverna utvandrade till USA.. har jag läst någonstans.. Tack så mycket! Mats.
Hälsn!
Vilken dag och vilken fin resa! Härliga bilder från skärgården. Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2018-05-29 22:48
Hej! Ja, dessa fina dagar bara 'pågår'.. hela tiden känns det som! Skärgården är fantastisk, men solen är lite för kraftfull nu, man kommer inte undan.. och den speglar sig i det stilla vattnet hela tiden dessutom.. dubbel effekt! Man behöver nästan dämpa ljuset med gråfilter på kameran trots 'låg-ISO'.. :-) Tack så mycket Björn!
Hälsn!
Tack för den turen ! Så kul att få se hur det ser ut.
Lugnt och rogivande, men lite panikkänsla kanske när det inte finns någon skugga att tillgå.
Förstår att du tyckte det blev för varmt.
Svar från ehrsa 2018-05-29 22:57
Hej! Ja, det är verkligen jättefint hela vägen ut, men för mig är ändå de yttre öområdena runt Långviksskär bäst! Horisonten lockar hela tiden.. Tärnskär ligger väldigt strategiskt längst ut där och drar till sig många fåglar under 'flyttider', redan i juli brukar man se mindre vadare som sakta är på väg söderut! Det stämmer, när jag bytte plats till Lökkobbarna så stod luften helt still där.. Trodde jag skulle få solsting! När solen dessutom speglas hela tiden i vattenytan så blir det lite dubbel effekt.. Jag åkte därifrån redan vid 15:00 och det hade jag egentligen inte tänkt, men jag klarade inte mer.. Här i stan kan man promenera på skuggsidan av gator och slippa den värsta solen.. Tack så mycket Ing-Marie!
Hälsn!
Härlig dag i skärgården minsann! Långviksskär och Tärnskär är jättefint En av mina favoritplatser är Borgen som ligger mellan Utö och Huvudskär.

Hälsar
Eva
Svar från ehrsa 2018-05-29 23:02
Hej! Det var verkligen fint, men lite för varmt.. Fick bara svalka när jag åkte med båten.. Tärnskär är väldigt speciell med sin unika lagun på utsidan av ön, det finns inget liknande i hela skärgården.. jag har kollat! Även norrut! Borgen är fint, har övernattat där en gång och även badat i pölen på utsidan där, men om jag minns rätt så kommer det inte in så mycket nytt vatten där.. På Tärnskär skvalpar det mestadels in fräscht vatten hela tiden, men är det så lågt vattenstånd som nu så blir det problem med vattenutbytet även i lagunen på Tärnskär.. Tack så mycket Eva!
Hälsn!
Evacent 2018-05-30 12:02
Tärnskär är jättefint. Men det finns ingen riktigt bra hamn, så det blir bara "åka-ut-över-dagen" vistelse där. (Eller minns jag fel?)

Hälsar
Eva
Fina bilder! Det var några år sedan jag var nere vid Långviksskär men nog blir jag sugen. Båten går i sjön i morgon om vattnet räcker till. Det är vådligt lågt vattenstånd nu.
Svar från ehrsa 2018-05-29 23:16
Hej! Ja, man får se upp med grynnorna nu.. Det är väldigt fint här vid Långviksskär, lite extra fint skulle jag vilja säga.. 'mjuka' fina klippor på något sätt! Men se upp för all sol bara, den är extra stark nu speciellt i skärgården.. Ja, du vet! Tack så mycket Gunnar!
Hälsn!
Det var en fin resa och med sköna bilder. Solen tar nog mer än man tror det märker även vi landkrabbor, i dag har vi haft +29 och det blir att hålla sig i skuggan. Det var fina bilder på briggen.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-05-29 23:22
Hej! Ja, inte tål man solen på samma sätt som man gjorde när man var ung.. Jag har en övre gräns vid +25°, allt över det är för mycket.. I skärgården blir det ju den här dubbla effekten med all spegling av solen från vattnet dessutom, och är det svaga vindar också då blir det rätt tufft! Briggen är verkligen fin, kul att man satsade på att bygga ett nytt sådant fartyg! Bra 'PR' tror jag! Tack så mycket Stig! Ha det så bra i värmen ändå!
Hälsn!
Hej Jan.
Jeg er dybt imponeret - både over de mange år, som du har holdt på med den tur. Og med de mange fine billeder fra turen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-05-30 12:25
Hej! Visst är det fantastiskt att den här 'gummibåten' har fungerat i 37 år nu.. det känns nästan overkligt! När jag köpte den på en båtmässa 1982 så trodde jag att den kanske skulle hålla i 10 år, inte mer.. Men jag har bytt motor för 11 år sen, och den har inte gått så mycket sedan dess. Båten står på ett båtsläp med presenning runt sig så att inte solen kommer åt den.. Och det tar kanske 20 minuter att göra den klar för sjösättning, och det tar ungefär samma tid när jag kommer hem för att 'återställa' den. Det känns smidigt, och båten är i stort sett vinterförvarad och skyddad året runt.. Finast är att åka ut på hösten eller tidig vår, då är det mycket flyttfåglar som passerar Tärnskär och många passar på att rasta där! Tack så mycket Erik!
Hilsen!
Trevlig utflykt! Vad är det för gammal trotjänare till båt du har?
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2018-05-30 12:38
Hej! 'Gummibåten' är en gammal 'Achilles' 4,25 m lång, med en 30 hk. motor. Den gör väl kanske 23 knop om man lättar lasten lite.. men behagligast är att köra i c:a 15 knop.. Köpt på båtmässan i Älvsjö våren 1982.. Egentligen är det ju inte gummi som är båtens material, det är ju ett modernare material, ' armerad 'Hypalon' eller något liknande, en väldigt stark typ av plast.. Trodde kanske att den skulle fungera i 10 år, nu är den uppe i 37 år.. Storleken valdes så att jag skulle kunna hantera den helt själv.. Båten utan durkar väger 75 kg. med durkar 90 kg. motorn väger 60 kg. sen är det övrig utrustning som sits, åror bensintankar, batteri och lite annat som tillkommer. Den kanske är uppe i 200 kg. totalt sett, vilket ändå inte är så mycket i båtsammanhang.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Härliga bilder från skärgården, måste vara trevligt att kunna ta båten ut till en ö sådär :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2018-06-02 21:47
Hej! Det är fantastiskt att kunna åka ut till ytterskärgården så här! Man når tyvärr inte den utan egen båt.. Att åka t.ex. en Waxholmsbåt ut i skärgården blir egentligen väldigt begränsat.. Men det var ändå lite 'avslaget' med fågel, det brukar kunna vara bättre.. Men jag skyller mest på det varma vädret.. vår och höst är bättre! Tack! Fredrik.
Hälsn!