Att spegla det jag gillar.

'Flygande rosetterna' is back..

Ni har säkert också sett dessa små insekter som på ett vackert sätt svärmar kring varann även när det är +-0° eller kallare, bara det finns en liten strimma av sol och det är svaga vindar.. Tror inte att dom är större än högst 1,5 cm. mellan vingspetsarna.. Tror det var Ing-Marie S. som döpte dom till "flygande rosetter' för flera år sen.. det stämmer rätt bra! Kanske 'Tingeling' i Peter Pan också stämmer hyfsat bra.. När man ser dom så är det som att dom dansar nära varann uppåt och neråt om vartannat, dom håller sig i en ganska tät cirkel.. det är riktigt vackert! Och dessa små flygande varelser är inte några myggor som sticks.. Fotat med 80-400 mm. uppe i mitt närområde Tantolunden i Stockholm.

Tack för mig!

Inlagt 2018-11-22 18:35 | Läst 1820 ggr. | Permalink
Fint fångat!
/MA
Svar från ehrsa 2018-11-23 10:31
Hej! Håll utkik efter dom, man ser dom trots att det är vinter! Tack! Mats.
Hälsn!
Fascinerande att se på dessa insekter, kan det vara fjädermyggor? Har stått och sett dem ibland, hur avstånden hålls så precist dem emellan trots formen som ändras på flocken. Sen verkar alla reagera samtidigt som en starflock, om myggan längst till höger rör sig i ny riktning, så verkar den längst till vänster göra det exakt samtidigt, många individer och en rörelse. Här aldrig provat att plåta dem, trodde inte det gick, men det gör det ju!
Svar från ehrsa 2018-11-23 10:41
Hej! Jag känner likadant, går det ens att fota dom.. Men det fungerar, vet att jag skrev en blogg för flera år sen där jag hade dom fint fångade på bild! Dom är fotade med 1/1000 sek, f/6,3 och ISO 1600. Sen är det bra att ha en mörk bakgrund medans myggorna är solbelysta, kräver också en del underexponering för att insekterna inte ska bli för ljusa! jag hade -1,3 bländarsteg här, och så körde jag med AF-C. Dom är i alla fall väldigt fina där dom 'dansar' i någon strimma av sol.. Det är mysigt också att se att det finns insekter som håller igång även fast det kan vara minusgrader i luften.. men jag förstår dom, verkar ju urtrist att sitta still nånstans hela vintern.. roligare att istället hålla igång lite.. man får inte roligare än man gör sig.. :-) Det kan säkert vara nån sorts Fjädermygga, det finns tydligen 650 olika arter.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Kul att få se dessa små myggor på bild, men det var nog ett tag sedan jag såg sådana i verkligheten. Fint fångat.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2018-11-23 10:47
Hej! Dom är fina när dom är en liten flock som dansar runt varann så här! Och att man kan se insekter flygande runt så här även fast det är vinter och kanske minusgrader fascinerar.. Tänk vad fantastiskt att även dessa så små flygande varelser kan trivas även när det är kallt.. bara det finns en liten strimma av sol och svaga vindar.. Håll utkik nån solig stilla dag framöver.. dom finns där! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ja, så kul att se dessa flygande rosetter :-)
En utmaning att fota dessa, vissa gånger går det inte alls eller så lyckas man bra som du har gjort här.
Snyggt !
Svar från ehrsa 2018-11-23 10:55
Hej! Visst är dom fina när dom dansar runt så här, trots att det egentligen är vinter.. Man blir lite glad att se att även insekter kan vara så 'specialanpassade' att dom klarar av att flyga aktivt även fast det kan vara minusgrader.. hur många insekter kan egentligen det.. Men faktum är att det är bara en vecka sen jag såg en Humla flyga förbi mitt fönster här på 8:e våningen.. Men det var nog +9° och lite sol så den hade säkert vaknat till bara tillfälligt.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Hej Jan.
Det var da et interessant motiv, som jeg aldrig har set fotograferet før. Jeg har set noget lignende på film. Super ide.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2018-11-23 17:08
Hej! Visst är dom fina dessa små små myggor! Dom dansar väldigt vackert runt varandra, man kan ofta se dom under en längre tid, även om det är minusgrader.. kanske dom har 'glykol' istället för vanligt blod.. Håll utkik nära någon tät buske eller en tät gran.. där kan dom finnas även en vinterdag när solen skiner! Ing-Marie Sjödin hade en blogg med bilder på dessa myggor för några år sen, det är hon som kommit på namnet "Flygande Rosetter".. Ett bra namn! Tack! Erik.
Hilsen!
Läckra bilder på spännande små kryp! Undrar om de finns här. Jag känner inte igen dem.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2018-11-24 17:45
Hej! Visst är dom fina! Det känns väldigt märkligt när man ser dessa så små 'myggor' dansa omkring så här, trots att det faktiskt är vinter.. Och jag är säker på att dom ses även nere hos dig! Bara det är stilla och lite sol så ser man dom gärna i nån liten glänta.. håll utkik! Går bra att fota med 1/1000 sek. och lite undereponerat, dom är ganska så transparenta.. Tack! Bjarne.
Hälsn!