Att spegla det jag gillar.

Plötsligt fanns ljuset där..

Sett och fotat vid fågelmatningen i Norrström i Stockholm. Fotat med 200-500 mm.

Skrattmås, och svanar..

             

Tack för mig!

Inlagt 2019-01-25 23:42 | Läst 1814 ggr. | Permalink
Ja nu har du verkligen fått ljus :), det var också en väldigt fin bakgrundsoskärpa som i tex den tredje bilden från slutet, kan man få en sådan med 200-500, eller är det i redigeringen? Bilderna med flickan var också fina
Svar från ehrsa 2019-01-26 10:58
Hej! Jag har inte gjort något speciellt med bakgrundsoskärpan, bara 'ljusat upp' på olika sätt.. dragit lite i alla spakar som har med ljus och kontrast att göra + ökat vissa färger och minskat andra.. gjort vissa färger mörkare eller ljusare.. skärpt.. knappt brusreducerat.. Tanken är att de vita fåglarna (gäller bara dom) ska nästan försvinna i den vita omgivningen, och bara de mörka delarna och färgerna av fågeln ska synas och kan förstärkas lite extra.. sedan får ens egna hjärna fylla i resten av fågeln i bilden, så som hjärnan verkar göra med den första Sångsvansbilden.. så blir det för mig när jag tittar på den bilden.. :-) Vita fåglar är rätt svåra att fotografera, dom blir ofta lite snyggare om man överdriver det hela så att det blir lite 'highkey' känsla över dom.. tycker jag.. Tack! Peter.
Hälsn!
Men Jan då! Vad har hänt? Du kan ju vara riktigt skapande också! Ovanlig bildbehandling från dig, men väldans lyckat! Flera dunderbilder!
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:04
Två glas vin.. kan vara det.. Jag har alltid gillat lite överdrivet ljusa bilder och det fungerar ofta extra bra på just vita fåglar, dom är ändå ganska svåra att fota mot en mer normal omgivning och få till exponeringen rätt.. Tanken här är att fåglarna ska vara så ljusa så att man nästan inte ser fågeln, som med den första bilden på Sångsvan, man ska nästan bara se de lite mörkare och färgade delarna på fågeln, resten får 'hjärnan' fylla i.. så fungerar min hjärna.. :-) Efter en stund ser jag hela fågeln, tror jag.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Mycket plus-exponering här! Du skapade en märklig effekt i näst sista bilden. Jag fick titta en bra stund innan jag såg hela svanen. Den syns bättre på tumnageln. Sista är superläcker!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:09
Hej! Bilderna är egentligen normalt exponerade, men i Lightroom har jag dragit i nästan alla spakar vad gäller ljus och mörker, så även färgreglagen och annat.. Tanken var att göra bilden så ljus så att t.ex. Sångsvanen egentligen inte syns.. mer än de mörka och färgade delarna, sen får hjärnan fylla i resten av fågeln.. Det gör min hjärna.. verkar som din hjärna också fungerade så.. :-)
Hälsn!
Vilka vägghängare !
Har tittat igenom dessa flera gånger nu, tokgillar detta !
Bild 5 och 9 fastnar jag nog mest för, men svanen var också spännande.
Jag har kört med överexpo. en hel del nu i vinter men inte fått någon riktig fullträff. Ljusa fåglar passar nog bäst till det.
Mera sånt här Jan :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:25
He he, måste nog sätta upp mellanväggar.. Jag tycker själv att 'överdrivet' ljusa bilder med ljusa fåglar i ofta blir väldigt bra! Samma när det gäller mörka fåglar i mörk miljö, men då blir det tvärtom, de bilderna får gärna vara överdrivet mörka istället.. det blir ofta jättebra! I min 'minnesbank' tror jag att jag har sett en hel del exempel på båda dessa 'metoder i bilder från dig, och det blir väldigt fint! De här bilderna är inte fotade så här, utan det är i redigeringen efteråt som jag gjort dom så här.. Tanken var att fåglarna egentligen ska vara så ljusa så att dom knappt syns, förutom det som är lite mörkt eller färgat på fågeln, sen får 'hjärnan' fylla i resten av fågeln.. och det gör den för mig, som med första bilden på Sångsvan.. Man får titta en stund sen tycker man sig se svanen ändå.. :-) Jag tycker såna här ljusa bilder fungerar bäst på just vita fåglar, man behöver inte ljusa upp så jättemycket för att dom nästan ska 'försvinna'.. kvar finns bara näbb och öga och fötter och kanske lite av vingarna.. Jag la in ett par bilder till på Sångsvanar i bloggen! Det blir lite som 'if you can't beat them, join them'.. eller om fågeln redan är för ljus låt den då vara ljus, och kanske ännu ljusare.. samma gäller en mörk fågel med mörk bakgrund.. låt det vara mörkt.. Tack så jättemycket! Ing-Marie.
Hälsn!
Härlig serie! Många favoriter där. Rolig effekt med den glada flickan.
/Mats
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:34
Hej! Extra ljusa bilder på redan ljusa fåglar blir ofta väldigt vackert! T.ex. en vit ripa mot vit snö.. det är ju hur vackert som helst! Då får det gärna vara en bild som är så ljus att fågeln knappt syns.. det samma gäller för mörka fåglar med mörk omgivning.. den får gärna vara så mörk att fågeln knappt syns.. Den första bilden på Sångsvan här var tanken att den egentligen skulle synas.. mer än de färgade och mörka detaljerna på svanen, sen får hjärnan göra resten.. efter en liten stund så tycker man att man ändå ser svanen.. jag ser svanen :-) Tack! Mats.
Hälsn!
Oj så läckert det blev. Måsarna gör sej mycket bra med den efterbehandlingen. Har du medvetet överexponerat eller är allt gjort i efterhand? Jag besökte matflotten igår efter ett möte i Stockholm och ska kolla igenom bilderna idag. Jag vet att jag har några ljusa (överexonerade) med fåglar i snö.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-01-26 11:45
Hej! Allt är gjort i efterhand i Lightroom! Har dragit i alla spakarna vad gäller ljus och mörker och även i kontrast, har också dragit i de reglage för färgerna man ser i bilden, ibland förstärkt dom, eller tvärtom, minskat det blåa/cyan som kan se knepigt ut.. Tanken med bilderna, speciellt den första på Sångsvanen var att man egentligen inte ska se hela fågeln, mer än det mörka och de färgade detaljerna på fågeln.. resten får ens egna hjärna fylla i.. och det gör den efter en liten stund! Min hjärna tycker sig se hela Sångsvanen efter några sekunder.. fast jag egentligen inte gör det.. :-) Det känns som just vita fåglar går att göra väldigt mycket fint med så här! Men jag tror att det också gäller mörka fåglar med mörk omgivning, låt det gärna bli så mörkt att man knappt ser fågeln där också.. Vid Norrström så är det knepigt med de ljusa svanarna mot de i övrigt mörka andfåglarna och mörka vattnet, det är svårt att få till exponeringen bra.. då kan det bli bättre att överdriva det ljusa så här.. har lagt in ett par extra bilder på Sångsvanarna.. Tack så jättemycket! Lena.
Hälsn!
Jaha det var något nytt, och lite annorlunda från dig, och kanske lite nyskapande. Men det är snyggt gjort. De första bilderna där man bara ser de mörka vingpennorna och lite av de röda benen är häftiga, gillas.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-01-26 18:10
Hej! Ja, ibland får man testa lite nytt.. :-) Egentligen är det väl inte så 'nytt' kanske.. tror att det är såna här bilder som man kallar 'high-key'.. där man överdriver det ljusa i bilden helt enkelt! Min tanke var att bilderna skulle bli så ljusa så att man nästan inte ser fågeln.. inte mer än näbbar och fötter och andra lite mörkare detaljer, resten får den egna hjärnan fylla i.. Den första bilden på Sångsvanen så ser man ju inte hela svanen.. ändå så gör hjärnan att man ser den efter några sekunder.. det som fattas fyller hjärnan i.. på mig blir det så i alla fall! Det här fungera bra just med vita fåglar tycker jag, men det kan lika gärna vara mörka fåglar i mörk omgivning där man gör det så mörkt att man knappt ser fågeln där också.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Först tänkte jag nu har det blivit något fel med skärmen för Jan men sedan såg
jag det konstnärliga. Tjusigt. Annorlunda men snyggt.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-01-26 19:44
He he, ja man vet ju aldrig.. det är nog lätt att få en 'knäpp' också.. :-) Men faktum är att just ljusa/vita fåglar blir väldigt vackert när man ljusar upp bilden rejält och samtidigt 'drar ner' på det som är mörkt hos en fågel, oftast näbben och fötterna men även vingspetsarna, det blir väldigt smakfullt.. tycker jag! Tanken var att man knappt ska se hela fågeln, inte mer än de lite mörkare detaljerna, sen får hjärnan fylla i resten av fågeln.. så som det blir med första bilden på Sångsvanen här.. det tar några sekunder sen känns det som man ändå ser fågeln.. hjärnan fyller i det som 'fattas'.. på mig blir det så i alla fall! Ing-Marie har också väldigt ljusa bilder i bland när motiven är rätt, kanske Sidensvansar som bråkar som exempel, det blir ju himla vackert! Man kan ju göra tvärtom när man har en mörk fågel som motiv som samtidigt visar sig i en mörk terräng, den bilden kan man ju dra ner i exponering så att fågeln knappt syns, det brukar också bli bra! 'High-key' och 'Low-key' brukar väl metoderna kallas.. Dom vita svanarna och måsfåglarna passar väldigt bra att ljusa upp så här, medans man samtidigt drar ner på det mörka hos fågeln, och kanske förstärker färgerna, eller minskar dom.. jag har nog dragit i alla reglage i Lightroom här.. Testa Johnny, det blir bra! Tack!
Hälsn!
Elegant high-keyserie! Kanske är det inte "äkta" high-key, men det är intrycket jag får. Färgklickarna som finns ger ett annat intryck tycker jag med den ljusa bakgrunden, snyggt! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-01-27 10:19
Hej! Är inte helt inläst på 'high-key'.. det kanske mera är 'high-key look alike'.. :-) Tanken var att göra fåglarna så ljusa att dom nästan inte syns.. och det som fattas på fågeln tycks 'hjärnan' ändå fylla i efter några sekunder.. för mig verkar det fungera så.. färgen är det som blir kvar att ljusa upp eller mörka ner, eller kanske förstärka i färg.. Tror att de flesta reglagen i Lightroom har använts.. Tack! Björn.
Hälsn!
Fina bilder....och här snackar vi vinterljus i överflöd 😊Behövs!
Gillar bildbehandlingen...spännande!
Svar från ehrsa 2019-01-27 10:23
Hej! Har tidigare sett att just vita fåglar blir väldigt vackra att 'ljusa upp' rejält! Tror att Ing-Marie och även Lena H. har visat det genom åren.. Tanken var att man knappt ska se fågeln.. inte mer än kanske näbb och ögon och fötter.. resten får 'hjärnan' fylla i.. och det verkar den göra när man tittar på första bilden på Sångsvanen, det tar några sekunder sen känns det som man ser hela fågeln.. :-) Tack! Lena.
Hälsn!
Blev ju kul och sevärt detta, läckert i många fall men ta det försiktigt...med vinet alltså ;)))
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-01-28 12:36
Hej! Ja, två glas går bra, tre går inte bra.. :-) I alla fall så blir det fint med vita fåglar som man ljusar upp extra mycket.. man ska knappt se fågeln, och låta hjärnan fylla i det man inte ser.. så var tanken med det ljusa här! Men det kan ju lika gärna vara 'tvärtom', jag menar t.ex. en svart Koltrast som siter i en mörk omgivning, den skall man gärna mörka ner lite extra.. så att också den knappt syns! Tack! Gunte.
Hälsn!