Att spegla det jag gillar.

Brytningstiden..

Det är lite så det känns nu, och har känts ganska länge.. Det är egentligen vårtider, men vintern gör sig påmind mest hela tiden.. våren är betydligt kallare i år än den var förra året, det är min högst subjektiva upplevelse! Lite vårvarmt på dagarna, men nätterna har minusgrader.. jag får plocka in balkongblommorna varje natt på ett sätt jag tidigare aldrig har behövt att göra, bara det är ju en måttstock i sig på hur kylig denna vår hittills är.. Här följer några bilder från mitt närområde Tantolunden på Södermalm, inte så mycket har hänt där sen senast, eftersom det fortsatt att vara så kyligt.. Fotat med 200-500 mm. + TC 1,4 II.

På natten fryser små vattensamlingar till.. En Koltrast har hittat en istäckt vattensamling som ändå har en hel del upptinat vatten överst.. och finns det vatten så måste det badas..

    

När Koltrasten badat klart så kom ännu en badsugen besökare.. En Björktrast som inte riktigt förstod hur det gick till, den kom ju inte riktigt ner till vattnet, det låg en genomskinlig kärnis några millimeter under vattnet.. istället tog den några skridskoskär..

      

Lite mer från mitt närområde hittills i april.. Ringduvor, Duvhökar, Rödhakar, olika mesar och Ekorrar ses med viss regelbundenhet..

        

Men även där det är fint finns det ofta faror att se upp med.. Tigrarna i lunden..

   

Tack för mig!

Inlagt 2019-04-15 20:13 | Läst 690 ggr. | Permalink
Den kommer nu Jan. På torsdag är det riktig vårvärme.
Gillar bilderna på Trastarna i vattnet.
Svar från ehrsa 2019-04-15 21:56
Hej! Ja, hoppas att det stämmer.. känns som det börjar bli dags för lite mer värme nu.. Kändes som det var mer vår i februari än vad det hittills har varit i mars och april! Börjar bli less på att bära in och ut med balkongblommorna.. :-) Trastarna bjöd på komiska inslag i tillvaron. Björktrasten verkade inte förstå att det fanns is under den tunna vattenfilmen.. Tack! Carl-Erik.
Hälsn!
Hej Jan.
Jeg er helt vild med din serie med Solsorten der bader.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2019-04-15 22:01
Hej! Det var lite komiskt att först se Koltrasten kunna bada trots is på den lilla 'pölen', och sedan få se Björktrasten inte riktigt förstå hur det gick till.. svaret tror jag var att exakt där koltrasten var så fanns det ett litet hål i isen så att den kunde bada.. men där Björktrasten var så fanns det inget hål i isen.. den var ett par decimeter fel i den lilla pölen.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Det är roligt att se dina vackra fågelbilder. Det glädjer mig också att se artrikedomen trots att det är inne i stan, eller riktigare, just för att det är inne i stan. Storstaden är ju människans domäner, trots detta tycks vi kunna samsas med många fågelarter och en hel del djurarter också. Jag förstår ju att vi får allt färre orörda skogar, våtmarker och fjällområden och all upprördhet detta orsakar, ändå känns det skönt att människan närvaro inte dödar allt i sin väg utan många arter faktiskt kan leva tillsammans med människan, hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-04-15 22:13
Hej! Ja, det känns som man ofta bara behöver gå ut en liten sväng här så dyker det alltid upp motiv som är värda att försöka fotografera! Den badande Koltrasten trots is var kul att se, att straxt efter då få se Björktrasten inte riktigt förstå hur Koltrasten kunde bada, när han samtidigt inte kunde nå ner till vattnet .. eftersom det var en helt genomskinlig is ivägen.. den såg verkligen konfunderad ut, och gav då upp! Troligen hade det gått hål i isen där Koltrasten var, men isen höll där Björktrasten var.. det skilde några decimeter i avstånd bara.. Och det är tur att vissa arter tycks dra nytta av mänskliga aktiviteter och vår närvaro, annars hade det varit trist! Man får uppskatta de arter som ändå tycks uppskatta oss människor.. Nu är det exakt 5 veckor kvar.. sen kommer mina Tornseglare! Då bjuds det på föreställning varje kväll i tre månader.. :-) Fast förra året kom dom tre dagar tidigare.. men förra våren/sommaren var också extremt tidig! Tack! Björn.
Hälsn!
Många fina bilder. Björktrasten har jag inte sett än i år, men den är säkert här omkring
Svar från ehrsa 2019-04-15 22:17
Hej! Här är Björktrasten väldigt vanlig, hela året egentligen.. den är väldigt orädd också, verkar inte bry sig om oss människor alls! Den är rolig att fota just när den står och drar maskar i gräsmattan.. får den tag i en stor mask så kan den få kämpa lite, just då ska man ta bilden.. blir som en dragkamp där masken är som en spänd lina! :-)
Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder! Trivsamt att titta på. Roliga bilder på stackars björktrasten.
Ja nätterna är bistra fortfarande. Det blir is vid mina vatten också och de få vadarna drar sig till andra ställen.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-04-15 22:27
Hej! Ja, det var tusan vad seg våren är i år! Börjar bli trött på att lyfta in balkongblommorna varje kväll.. så har jag fått göra nån enstaka dag tidigare vårar, men i år har det varit annorlunda, jag får göra det varenda kväll.. Koltrasten och Björktrasten var roliga! Björktrasten verkade väldigt konfunderad över att kunna gå på vatten likt 'Jesus'.. men bada det gick inte för den.. Tror att det var ett hål i isen just bara där Koltrasten var och inte där Björktrasten stod.. det skilde ett par decimeter ifrån! Ja, nu får vi hoppas att vårvärmen kommer för gott, är lite trött på kyla nu.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Jättefina bildserier på Koltrasten och Björktrasten. Du har säkert rätt i att våren är ovanligt kall i år, och så är det även här i Lindesberg det brukar vara omkr. 4 grader kallt på mornarna när jag och Dennis tar vår morgonpromenad och lite senare på dagen c:a 10 grader varmt. Men det skall förhoppningsvis bli lite varmare till Påsk.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-04-16 10:23
Hej! Ja, det såg lite roligt ut när Björktrasten kom och också ville bada men som inte riktigt förstod att det låg en isskorpa över pölen.. utom just där Koltrasten nyss hade badat.. förmodligen var det ett hål i isen just bara där! Det känns som kylan har varat ovanligt länge i år, inte bara enstaka dagar.. Förra veckan fick jag ha blommorna inne även på dagarna, i flera dagar.. det har jag aldrig behövt tidigare! Men det vänder nog från och med imorgon ser det ut som, sen kanske jag slipper ta in blommorna.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Jag känner igen det där med att bära blommor ut och in. Jag har bade penseer och pelargonsticklingar som jag bär på varje morgon och kväll. Härliga badbilder, det kan jag ju aldrig riktigt motstå. Katter brukar du inte visa men de var några sköna "smygare.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-04-16 10:34
Hej! Lena. Ja, det blir ett evinnerligt bärande fram och tillbaks.. Jag har aldrig behövt att ta in blommorna så här mycket någon tidigare vår, som jag minns.. förra veckan fick jag ha blommorna inne även på dagarna i kanske 4 dagar.. Badbilderna var lite roliga när jag såg att Björktrasten inte tycktes förstå det här med den osynliga isen.. Där Koltrasten badade så tror jag att det var ett hål iden nattgamla isen, men inte där Björktrasten var och isen syntes inte.. Katterna var fina, dom såg verkligen ut som koncentrerade jägare! Och det var ju småfåglar dom var ute efter.. båda katterna sågs vid platsen där det var mycket fågelmatning och skålar för fågelbad, där vi stannade till lite extra när du var här. När första katten här fick syn på mig så hoppade den ner från trädet (bild två på katten) och gick ikapp mig och ville bli klappad.. Tack!
Hälsn!
Roliga bilder och fina på katterna som smyger och spanar.
Kan det vara så att Björktrasten egentligen är jesus eftersom
han går på vattnet hehehe...
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-04-16 13:14
He he, vi tänker lika.. det var också en variant som jag tänkte men inte tog med i texten.. :-) Katterna blev fina, dom hade så hög fokus på småfåglarna.. men fick inte tag i någon den här gången.. Tack! Gunte. Ha det fint!
Hälsn!