Att spegla det jag gillar.

Pro Bono Publico..

..det är en juridisk term från den romerska rätten, som syftar på 'oegennyttiga handlingar för samhället'.. I Gamla Stan ser man ofta en polis på sin 'Segway' som håller koll på det mesta, och ofta håller han till vid Järntorget och spanar efter bilister som inte bryr sig om trafikreglerna.. och bötfäller dom.. Jag tror att det inte är tillåten biltrafik efter kl. 11:00 i Gamla Stan förutom några få gator, men många tar chansen ändå.. och det kan straffa sig! Och den här polisen tar sitt jobb på allvar, han har t.o.m. orden "Pro Bono Publico" tatuerat på höger arm såg jag på ett av fotona hemma.. Allt fotat från min fikaplats utomhus i hörnet Järntorget/Järntorgsgatan, fotat med 85 mm.

Här står han i bakgrunden och spanar runt hörnet längs med fastigheten..

Och här blev det napp..

Det blev det stora röda bötesblocket..

Straxt efter kom denna bil..

Det röda blocket igen..

Och där kom den tredje.. nästan samtidigt..

Så intog han sin spaningsplats igen..

Och jag drack upp kaffet och promenerade hem..     Tack för mig!

Inlagt 2019-05-24 22:53 | Läst 2078 ggr. | Permalink
Kul bildserie där polismakten gjorde sitt jobb och det var säkert mindre lustigt för bilisterna. För någon månad sedan hade jag besök av ordningsmakten utanför mitt köksfönster där de hade upprättat en hastighetskontroll och då fångade de 5 fartsyndare på mindre än en timme. https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/lite-blandade-nyheter-fran-lindesberg.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-05-25 09:53
Hej! Ja, visst är det bra att poliserna är ute och faktiskt ser till att trafikreglerna efterlevs! Just här vid Järntorget så är det många som försöker använda sig av 'smitvägar' över torget och även köra mot enkelriktat istället för att behöva runda hela Gamla Stan, där det ofta finns en del köer.. beroende på Slussenbygget. Den södra sidan av Gamla Stan kan och får endast busstrafik passera, men det försöker folk kringgå och istället åka över det folk/turisttäta Järntorget.. men det kan bli dyrt! Lite kul att sitta där med en fika och bara se vad som händer.. man behöver inte sitta länge.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Det där var ett kul reportage! Den polisen är säkert inte sysslolös. Vacker arbetsmiljö dessutom!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-05-25 13:16
Hej! Han ser ut att trivas där vid Järntorget.. Kanske han drar in sin lön på ett par timmars bötesskrivande.. det är en bra plats att bara sitta och titta på folk (och fota) och följa vad som händer.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Ser ut att vara ett tacksamt ställe, vet att du visat bilder tidigare. Som vanligt bra bilder med action som är lätt att förstå i bilderna! Och långtråkigt har du inte på det fiket! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-05-25 17:20
Hej! Ja, sitter man här och fikar nu och framöver i sommar, så finns det ofta mycket motiv att fota.. Känns som det alltid händer någonting här på torget! Det har börjat bli väldigt mycket med turister nu som rör sig i området här, troligen är det 'kryssningsturister' som har spätt på mängden turister.. En bra fikaplats! Tack! Björn.
Hälsn!
Kul att få ta del av vad som händer, jag är ju aldrig där och ser med egna ögon.
Vill man inte ha det allt för stökigt och våldsamt så måste ju detta vara den perfekta arbetsplatsen för en polis. Men ilskna och bortförklarande bilförare får han naturligtvis så ut med.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-05-26 10:36
Hej! Ja, den här fikaplatsen på hörnet av torget är en strategisk plats.. det händer alltid något som är värt att fota, speciellt nu när turistsäsongen dragit igång ordentligt! Tror just den här polisen trivs extra bra med sina arbetsuppgifter, han verkar sympatisk också! Den här 'Segwayen' verkar vara ett väldigt lämpligt fordon att ta sig fram med här bland gränderna i Gamla Stan, den rullar rätt så snabbt också.. Tror att de bilförare som kör in här vet att dom gjort fel.. ser mest ut som dom skäms när man ser föraren.. dom chansar och ibland går det, men inte alltid.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!