Att spegla det jag gillar.

Tornseglardags..

Åter en blogg om 'mina' trevliga Tornseglare som ger mig så mycket att titta på dag efter dag, kväll efter kväll.. I bästa fall så fortsätter dom så här i ganska exakt en månad till.. blir vädret sämre och kallare så kanske dom ger sig iväg redan i första veckan i augusti.. man får se! Fantastiska fåglar som bjuder så mycket på sig under hela sommaren, på ett sätt som ingen annan fågel gör! Som vanligt så är det fotat med 20, 50,  och 85 mm. där jag använt 20 mm. mest och 85 mm. minst..

Och jag väljer gärna att ha vackra bakgrunder i mina bilder, det betyder mycket! Bara en 'platt' bild på en Tornseglare blir ofta inte så roligt.. dom blir ändå oftast som en svart siluett  mot en mycket ljusare bakgrund, och så får dom gärna se ut.. dom gör sig bra som 'siluetter' men gärna då mot en fin bakgrund!

                           

Tack för mig!

Inlagt 2019-07-15 21:44 | Läst 1960 ggr. | Permalink
Fina bilder med miljö precis som du skrev.
När brukar dom sticka söderut annars om vädret är varmt å inte som nu?
Svar från ehrsa 2019-07-15 23:17
Hej! Ja, dessa fåglar är ju väldigt mörka även om man har medljus jämfört med den så ännu mycket ljusare himlen.. så de blir oftast bara som mörka siluetter på bild egentligen! Men jag tycker det är snyggt, så försöker man få bakgrunden rätt exponerad istället.. Tornseglaren är ju ändå redan mörk/svart så den är inte så känslig för rätt exponering.. Det normala för mina Tornseglare att dra söderut är andra veckan i augusti, sen kan det vara nån eftersläntrare som kan vara senare än så, men är vädret lågtrycksbetonat här så tror jag att dom sakta drar söderut så fort som ungarna har lämnat boet och det kan nog vara i månadsskiftet juli/augusti. Dom har en lång häckningsperiod innan ungarna är klara, mina kommer ju 20:e maj och sen är dom aktiva i sin häckning hela sommaren, och inte bara några få veckor som andra fåglar.. det är lika mycket liv och rörelse på dom under hela sommaren.. det är väldigt trevligt i alla fall! Tack! Joakim.
Hälsn!
Helt fantastiskt! Du måste vara unik med dom här bilderna, vet mig aldrig ha sett andra bilder på tornseglarna som dom här. Just genom att ha korta brännvidder får du ju vändningar och manövrar som jag inte sett ngn annanstans. Dom är ju väldigt snabba hela tiden. Jag förstår ju att dom passar fotosättet mer än dom flesta andra fåglar, eller riktigare, du har ju utnyttjat deras förkärlek för uppvärmda städer och byggnader där dom jagar nära husväggarna på ett sätt som få andra fåglar gör. Och balkong högt upp i västerläge är ju inte fel. Himlarna är lika fantastiska dom! Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-07-15 23:34
Hej! Jag ser också sällan såna här bilder på Tornseglarna, oftast är det bilder fotat med tele som kan ge fina 'porträttbilder', men det blir inte riktigt samma sak tycker jag.. Här fotar jag oftast med snabbaste slutartiden som är 1/4000 sek. och kanske f/4 och ISO 125 när det är soligt väder.. när det börjar mörkna lite så ändrar jag ISO, men går aldrig över 400 ISO, ökar också på slutartiden vartefter det mörknar, men aldrig långsammare än 1/1000 sek.. ibland kör jag med AF-C, men kameran missar ofta, den hinner inte med när fåglarna är nära.. de bilder som är skarpa och nära här är alla fotade med manuell fokusering där jag förinställt ett gissat avstånd som dom brukar passera på, och ibland blir det rätt.. men långt ifrån alltid! De fåglar som flyger upp mot väggen/taket ovanför min balkong är alla på väg upp mot häckningsplatsen under takplåten där, och många gånger gör dom bara en 'anflygning' dit, men vänder direkt och låter sig falla rakt ner utmed väggen istället.. så här gör dom ibland i samlad grupp, dom liksom flockas utanför varandras bon under några minuter, som om alla kvarterets Tornseglare 'månar om' varandras boplatser, samtidigt så skriar dom lite lätt, så jag tror att det är ett sätt att kommunicera med ungarna under takplåten som givetvis hör detta.. och när dom är redo för att lämna boet så gör dom antagligen det när dom hör 'gruppen Tornseglare' skria utanför.. det finns säkert en trygghet i det för ungarna att det finns ett gäng vuxna Tornseglare som möter dom där.. är min gissning! Ja, jag har tur som bor högst upp här, jag hamnar mitt i 'flygtrafiken', det är synnerligen trevligt, hela sommaren dessutom.. Tack! Björn.
Hälsn!
Snyggt de gör sig fint mot en dramatisk himmel
Svar från ehrsa 2019-07-16 10:57
Hej! Ja, det blir verkligen fint när himlen också är extra 'dramatiskt' vacker! I sista bilden finns det tyvärr ingen Tornseglare med, jag stod och väntade i 10 minuter på att någon Tornseglare skulle komma med.. men det kom ingen just då, samtidigt som molnen rörde sig så att det vackraste ljuset blev mindre.. därför kom även sista bilden med ändå! Tack! Peter.
Hälsn!
Jättefin bildsvit som visar fåglarnas extrema rörlighet. Bild 3 strax före islaget, oj, oj,oj!
Svar från ehrsa 2019-07-16 11:06
Hej! Gissar att du fortfarande har dom kvar även hos dig.. visst är dom fantastiska! Andra fåglar tystnar och försvinner delvis när deras häckning nu är över, men dessa fantastiska flygare dom fortsätter med sina skrianden och flyguppvisningar ända in i augusti.. det är väldigt fint! Den här Tornseglaren i bild 3 är på väg till boet, och dom har en uppbromsande manöver där dom flyger uppåt utefter fasaden och får en lagom fart vid ingångshålet till boet! Ibland vänder dom bara i luften uppe vid boet och störtar istället neråt och får upp farten igen.. såna manövrer kan dom ibland göra 10 gånger i rad på kort tid, utan att landa.. Möjligen har dom något läte där utanför boet som kanske är till för att locka ut eventuellt vuxna ungar.. men det är bara spekulationer! Tack! Måns.
Hälsn!
Det var en fin flyguppvisning dina Tornseglare bjöd på och bakgrunden var magnifik de sista bilderna är så vackra, mycket fint fotat.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-07-16 11:11
Hej! Ja, dom är verkligen fina när dom far förbi här i hög fart! De är en stor utmaning att fota dessutom, det blir mycket 'höftskott' över fotograferingen.. man får hålla kameran med sträckta armar och mjuka handleder och försöka hinna med i deras framfart.. det är ingen idé att använda sökaren! Det är också väldigt trevligt med en fri kvällshimmel så här, det bjuds då och då på extra vackra bakgrunder! Det tråkigaste är gråa eller helt blåa himlar, då blir det en livlös bakgrund.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Suveränt! Härlig bakgrund mot slutet. De är fascinerande att se och lyssna på. Här startade tornseglarfamiljen för en vecka sedan.
Svar från ehrsa 2019-07-16 11:16
Hej! Ja, ibland blir det verkligen fantastiskt fina himlar här, då gäller det att passa på att försöka fånga det på bild, gärna ihop med Tornseglarna.. Den sista bilden här har ingen Tornseglare med tyvärr.. jag väntade i 10 minuter men det kom ingen Tornseglare.. molnen rörde sig så det fina ljuset försvann.. jag tog med sista bilden även utan Tornseglare, bilden kändes så 'sakral' på något sätt där strålarna kom från Högalidskyrkan här.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Dina tornseglare bjuder alltid på fantastiska uppvisningar och bakgrunderna gör mycket. Ibland får man t o m leta lite efter fågeln och det blir också läckert på sitt sätt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-07-16 11:23
Hej! Ja, ibland är Tornseglaren bara en liten svart prick uppe bland molnen.. :-) Känns som dessa fåglar har ett väldigt vackert liv ständigt flygandes där uppe, med blå himmel och ofta vackra moln.. Den sista bilden har dock ingen Tornseglare med.. jag stod där och väntade i kanske 10 minuter på att få med nån Tornseglare i det ljuset.. men det kom ingen.. och molnen rörde sig så att de vackra solstrålarna blev 'sämre'.. bilden fick komma med ändå, det var så vackert med strålarna som så symboliskt såg ut att komma från Högalidskyrkans torn.. Tack! Lena.
Hälsn!
Lena Holm 2019-07-16 11:38
Jag letade länge efter en tornseglare på sista bilden men insåg att du nog hade valt att ta den ändå för allt annat var perfekt :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-07-16 11:42
Så var det .. :-)
Hälsn!
Dom 5-6 sista bilderna slår ju i taket totalt.. Ni har du snart överträffat dig själv och fortsättningen blir inte lätt för dig hehehe...Gillar absolut dom med moln och hus före rena himlar. Och fåglarna kan vara ganska små, dom är ju en del av bilden ändå..
Mv/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-07-16 12:20
He he, än finns det kanske fyra veckor kvar att följa dessa fantastiska fåglar.. i alla fall tre veckor, innan dess så fortsätter dom oförtrutet med sina uppvisningar här! Troligen blir dom fler också som far runt här vartefter ungarna blir flygfärdiga, ska nog övergå till ännu mer vidvinkel för att få med de lite större flockarna som troligen visar sig nu på slutet, och som dessutom ofta passerar nära.. har ett 14-24 mm. zoom f/2,8 som gav några väldigt fina 'flockbilder' i slutet på förra sommaren.. det var då jag upptäckte att det blev så mycket bättre bilder att fota med korta brännvidder och nära, än att vifta runt med tunga teleobjektiv där man ändå aldrig hinner med! Eftersom Tornseglarna är så mörka i sig så blir dom oftast bara som en svart siluett på bild jämfört med den alltid så mycket ljusare himlen, det gör att man alltid kan koncentrera sig på att exponera den ibland så vackra bakgrunden 'rätt' istället, och gärna lite underexponerad då.. Tornseglarna blir ändå alltid bara en svart siluett.. i alla fall i mitt eftermiddags/kvälls motljus! Gillar också när Tornseglarna är små i bilden, uppe bland de väldigt stora molnen.. dom måste leva ett väldigt vackert liv alltid flygandes där uppe bland moln och blå himmel.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Spännande bilder Jan.
Tar du bilderna från balkongen?
Svar från ehrsa 2019-07-16 18:20
Hej! Ja, precis så är det, har förmånen att ha 'väst himmel' med ofta fina solnedgångar, och dessutom 8 våningar upp.. det blir ibland 'spektakulärt' fina himlar, och får jag också Tornseglarnas mörka siluetter mot dessa himlar, då blir det fint! Jag har under flera år försökt fota 'mina' Tornseglare med telen, fast det går oftast inte.. man hinner inte med att få in dom i sökaren, eller så hinner inte kameran fokusera när dom kommer nära.. och jag får ont i axlarna.. :-) Så jag provade i slutet på förra sommaren att istället fota dom när dom passerar nära med korta objektiv och snabb slutartid, och plötsligt blev bilderna bra! Fåglarna passerar ibland endast 1m. ifrån balkongen, så jag får fota dom med kanske 1/4000 sek. och bländare c:a f/3,5 och ISO 125 om ljuset är bra, sedan får jag bara försöka grovrikta in kameran mot fåglarna och följa med som vid en 'panorering'.. ofta kör jag utan autofokus, den hinner inte riktigt.. så jag har manuellt förinställt fokus på ett avstånd där dom ofta passerar när dom flyger förbi, sedan är det bara att låta kameran 'smattra' när dom flyger förbi.. några bilder kan bli riktigt skarpa och bra! Är fåglarna långt bort låter jag kameran fokusera och väljer då oftast AF-C med fler fokuspunkter, kanske alla t.o.m.. Jag tror att Tornseglarna kan bli fler framöver när dom flyger förbi här i flock, beroende på att även deras ungar kanske snart börjar bli flygfärdiga.. men dom brukar ändå vara kvar här i omgivningen och flyga omkring en tid, är min erfarenhet sen tidigare år.. ska därför börja fota en del med mitt vidvinkelzoom 14-24 f/2,8 den är lättare att fånga in större grupper med Tornseglare med även när dom passerar nära, sen får man som vanligt också beskära bilden en del! Minns att jag i slutet på förra sommaren fick några riktigt fina gruppbilder med just det objektivet! Det är rätt kul att man har fåglarna så nära så att dom går att fotas med vidvinkel.. hur ofta är det så..? Tack! Bengt.
Hälsn!
Mycket vackert! Vi hoppas värmen håller i sig så de stannar en stund till.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-07-16 18:46
Hej! Ja, jag tror att om vädret blir lite dåligt framöver så kanske dom lämnar i början på augusti, är det istället rätt så fint så kanske dom är kvar två veckor till.. det hänger nog också på när ungarna lämnar boet, känns som dom har en ganska lång 'boendetid' innan ungarna är klara, detta jämfört med övriga fåglar.. det är väl därför dom också är så aktiva här under hela sommaren, ingen annan fågel har dom vanorna, dom struntar i att midsommar har passerats.. då när många andra arter börjar att tystna..! Tack! Johnny.
Hälsn!
Snyggt!

Den vackra bakgrunden med himlen/larna gör sitt till.

Bra fångat!

Daniel
Svar från ehrsa 2019-07-16 20:57
Hej! Ja, jag har tur som bor högt med västläge, och dessutom så råkar Tornseglarna bo här under takplåtarna.. förutsättningarna för att fota Tornseglare blir därmed ganska optimala! Och ibland stämmer allting, vacker kvällshimmel, och Tornseglarna flyger förbi i flock titt som tätt.. Dessutom fick jag bättre bilder när jag började med kortare brännvidder och fota nära under förra sommaren.. istället för att försöka jaga dom med tele långt bort.. Tack! Daniel.
Hälsn!
Fantastiksa bilder. Vilken uppvisning de bjuder på via dig. Jag hör hur de swishar. Tack!!
Svar från ehrsa 2019-07-19 19:32
Hej! Ja, dom är verkligen fantastiska dessa fåglar! Dom är inte som andra fåglar som brukar tystna straxt efter midsommar.. de här fortsätter att fara runt på himlen hela sommaren ända in i augusti.. Känns som deras häckningsperiod är lång jämfört med andra fåglar även om dom bara har en kull med ungar.. Har en stor tur att få njuta av dom så nära dag efter dag och kväll efter kväll.. man tröttnar aldrig på att se dom fara förbi med sina hastighetsflygningar bara nån meter utanför balkongen.. dessutom kul att kunna fota dom med korta brännvidder istället för tunga telen! Tack! Annelie.
Hälsn!