Att spegla det jag gillar.

En liten delrapport igen..

Fortfarande är det full aktivitet på Tornseglarna kring kvarteret där jag bor, aktiviteten är som högst på morgnar och kvällar men lite beroende på väder och temperatur.. känns som dom också tar det lite lugnare nu när det är +30° ute.. men när kvällen kommer så släpper dom loss och gör sina hiskeliga förbiflygningar.. och troligen fortsätter dom så här i ytterligare kanske 2 veckor innan deras besök här är över för i år.. fotat med 20, 50, och 14-24 mm.. Här finns en tidigare delrapport..

                                

Tack för mig!

Inlagt 2019-07-27 12:07 | Läst 1660 ggr. | Permalink
Snyggt både fina himlar och fina himlar med tornseglare
Svar från ehrsa 2019-07-27 17:55
Hej! Ja, himlen på kvällarna kan verkligen förgylla bilderna.. oftast ser det helt olika ut varje kväll! Senaste varma kvällarna har himlen varit ganska så molnfri men det har ändå bjudits på ett ovanligt rödaktigt sken, kanske det är den höga luftfuktigheten nu när det är så varmt som ger den extra röda nyansen...? Det är verkligen en krydda att få ha dessa Tornseglare som far runt här varje kväll, fortfarande! Och som sagts, troligen har jag dom här två veckor till.. kanske lite mer beroende på vädret! Tack! Peter.
Hälsn
pdahlen 2019-07-27 18:37
Jag får hålla mig med mina kajor :), men jag hade en del svalor som jagade runt en morgon utanför balkongen. Vi har också haft ganska röda solnedgångar i veckan, det har varit ganska mycket dagg under natten så det är säkert hög luftfuktighet som gör det
Många godbitar du bjuder på! Härlig blandning med både närbilder och miljö.
Visst är det varmt nu. Du har inte sett om de har druckit något genom att lågsniffa vattenytan? Har för mig du visade några sådana bilder tidigare.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-07-27 18:08
Hej! Ja, 'föreställningarna' fortsätter varje dag och kväll, så som det gjort i två månader nu.. det finns mycket energi i dessa fåglar, och förmodligen fortsätter det två veckor till sen kan det plötsligt vara helt tomt här..

Ja, visst kör dom nått slags 'skopning' av vattnet när dom gör en hastig neddykning mot vattenytan! Det är fantastiskt att få se och försöka att fota, det går på bara någon sekund.. Här är en länk till förra årets blogg om just detta: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm

Tyvärr är den fina 'pölen' på Årstafältet borta fr.o.m. i år! Det är stora förberedelser för kommande byggen av bostäder där.. tyvärr! Så 'pölen' är numera till stora delar bortgrävd.. Det kommer bli en 'pöl' där igen när allting är klart, men det kan nog ta en del år gissar jag.. Så här ser 'pölen' ut idag: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/224445/3717245.htm Tack! Johnny.
Hälsn!
Fina bilder allihop Jan :)
Svar från ehrsa 2019-07-27 21:23
Hej! Ja, det är fina kvällar jag upplever med dessa fåglar! Man får fortsätta att försöka att njuta av dom, om 14 dagar kan det plötsligt vara helt tyst.. det brukar kännas väldigt konstigt! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2019-07-27 21:50
Ja exakt det gäller att passa på att njuta av dem :)
Ska göra samma sak :)
Men förhoppningsvis så stannar nog några örnar kvar här nere.
Oj ! Jag skulle kunna plocka ut flera favoriter ur denna samling. DU speglar tornseglarnas liv i storstan på ett förträffligt sätt. Jag kan höra dem när jag tittar på dina bilder. Snälla, ta fram några av dessa i december så blir jag jätteglad :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-07-27 21:50
He he! Tack! Lena.. de här fåglarna representerar så extremt mycket sommar, på ett sätt som inga andra fåglar gör! De andra har liksom tystnat och är 'färdiga'.. De här fåglarna bara fortsätter med sitt levnadsglada skriande och busflygande.. nu när jag skriver detta har jag fått avbryta mig flera gånger för att snabbt springa ut på balkongen (4 m.) för att greppa kameran som ligger där färdig med ett 50 mm. och förinställt fokusavstånd, och så bara 'grovsikta' med händerna och trycka av! När dom gör sina 'sociala' gruppflygningar i hög fart så skriar dom som mest och det hör jag innan dom kommer förbi just här, man har 2-3 sekunder på sig innan dom ofta passerar nära i hög fart.. flera av de 'nära' bilderna är fotade på det sättet. De bilder där en individ är nära och har utspärrade stjärtfjädrar så är den fågeln på väg upp till boet, och håller på att bromsa upp farten.. men det går ändå väldigt snabbt, ibland ser man inte fågeln förrän den plötsligt lösgör sig ur det skuggiga partiet under taknivån på fastigheterna, man ser den inte förrän man har den ljusa himlen som bakgrund.. Ja, nu gäller det att njuta av dom två veckorna till.. sen är det plötsligt bara tyst.. det blir jättekonstigt, varje år! Sen är det 20:e maj 2020 som gäller..
Hälsn!
En del roliga positioner och trevliga siluetter..bl.a den dubbelvingade varianten, måste vara rätt sällsynt art ;)
Mv/Gunte
Svar från ehrsa 2019-07-28 13:05
Hej! Dom bjuder på stor variation dessa fåglar i sina sätt att fara fram i 'lufthavet', och ofta är det högsta fart som gäller.. kul verkar dom ha också.. dom busflyger om och om igen, kväll efter kväll! Det kanske är insekter man ska käka, verkar ge hög energi.. :-) Ja, 'dubbelvingen' är en ny konstruktion i den genetiska koden.. tror den är lite snabbare jämfört med den äldre koden.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Tack för fina bilder igen och Tornseglarna upphör inte att förse dig med skådespel med vackra bakgrunder. Det får nog räknas som en ynnest att få beskåda dessa flygkonstnärer på så nära håll. En av många är bild nr. 12 som jag gillar där flygaren kör vertikalt mycket snyggt.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-07-28 13:20
Hej! Dom är fantastiska dessa flygvirtuoser som bjuder på så mycket vackra fototillfällen, när dom far fram med himlen som bakgrund.. det kan inte bli annat än vackert när jag har turen att ha fri tillgång till västlig kvällshimmel! Att jag också kom på i slutet av förra sommaren att sluta med att försöka använda tunga telen för att 'fånga' dom och istället använda korta brännvidder eftersom dom regelbundet passerar nära utanför min balkong, det betyder mycket! Plötsligt fick jag skarpa och nära bilder på dom, men också ofta vackra och skarpa bakgrunder som gör sig väldigt fint i bilden! Såna bakgrunder kom liksom inte med tidigare, när jag nån enstaka gång lyckades få en telebild på dom.. Porträttbilder med oskarp bakgrund är också många gånger fint, men med bilderna här där även bakgrunden ofta är skarp tycker jag är ett strå vassare rent bildmässigt! Roligt att fota dom är det också, jag håller upp kameran med bägge händerna och grovriktar kameran mot dom när dom far förbi i hög fart, och ofta nära! Det blir som en 'panorering' där kameran får jobba med snabbaste slutartiden nästan hela tiden.. I bild 12 så är fastighetens fasad precis till höger utanför bilden. Eftersom den har stjärtfjädrarna utspärrade så gör den straxt en tvär manöver ut åt vänster i bilden.. och fort går det! Tack så mycket Stig! Ha det så bra i värmen! Här får min portabla AC jobba mest hela tiden.. även under natten som var, det var riktigt skönt..
Hälsn!
Perfekt fågeltorn du har!
Svar från ehrsa 2019-07-28 19:20
Hej! Ja, det fungerar fint.. :-) Sommarkvällarna är ofta fantastiskt vackra där Tornseglarna blir pricken över i:et! Dom är inte lätta att fånga 'rätt' på bild, men fördelen är att jag ofta får flera chanser samma kväll, men också kväll efter kväll.. dom har ett flygmönster som varierar en hel del, men dom upprepar sig ändå till viss del, och man kan ibland höra och gissa från vilket håll dom kommer farande.. när dom kommer förbiflygande så går det fort.. och dom fortsätter ända tills det nästan är mörkt! Är det mulet och lite regnigt så flyger dom oftast direkt in i boet och har inga uppvisningar alls.. Tack! Mats.
Hälsn!