Att spegla det jag gillar.

Sett på stan i september..

Så försvann också september från 'kalendern'.. och snön har redan lagt sig i norr.. förändringarna går fort nu.. men så länge det inte regnar så är det vackert ute! Men på stadens gator kan man ju promenera året runt, och motiv brukar det alltid finnas.. Så här är bilder från Stockholms gator tagna i september, och som vanligt så är det folks blickar, mimik, och andra uttryck som gör att dom oftast fastnar på minneskortet.. fotat med 20, 50, eller 85 mm..

Gatumotiv i september..  Här en kille som just fått en del böter för sin cykels brist på utrustning.. ingen ringklocka, inga reflexer, inga bromsar.. en så kallad 'fixed gear' cykel..

                                                   

Tack för mig!

Inlagt 2019-10-01 12:39 | Läst 831 ggr. | Permalink
165 spänn för en pytt i panna !! det va de djävligaste...men att matcha skosnören och kalufs var ju spännande..
"fixed gear" menas väl samma som HPD antar jag eller? hopplockadedelar..Han hade i alla fall hjälm :)
Gillar speciellt bilderna från 85:an..många guldkorn som vanligt..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-10-01 17:36
He he, bra observerat.. själv har jag missat både 'pytt i pannan' och skosnörena.. :-)) Pytten är säkert jättegod, kanske det ingår en stor stark.. får nog prova nån gång! 'Fixed gear' är cyklar utan växel, bara ett drev fram och ett drev bak, och inget 'frinav' bak.. så länge hjulet bak rullar så rör sig också tramporna, vilket gör att det är med tramporna och benmusklerna man bromsar = fixed gear.. därför är dom cyklarna strippade på all utrustning så som bromsar, allt för att göra cykeln så lätt som möjligt.. men det är ju väldigt olagligt och hoppar kedjan av eller 'går av' då har man inget att bromsa med.. här finns en länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fixed_gear Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2019-10-01 23:34
Se där..alltid lär man sig nåt nytt :)
Den cykeln var verkligen utan alla finesser.
Sen har du fångat många härliga par. Några omaka och några ser verkligen ut att passa för varandra. Och självklar blir det en hel del mobiler med i bild.
Alltid kul att titta på dina stadsbilder.
ing-marie
Svar från ehrsa 2019-10-01 22:57
Hej! Ja, motiv finns det alltid när jag går med kameran på stadens gator här, oavsett årstid känns det som! När jag ändå tar en promenad på eftermiddagen som jag oftast gör, så är det trevligt att också försöka få lite bilder samtidigt, även när promenaden går utefter stadens gator! Och folk som fotar blir ofta lite extra 'komiska'.. kanske nån fotar mig samtidigt.. då blir det rundgång.. :-) Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Spännande bildsvep med många både vackra och roliga människor, september bjöd på många fina dagar i Stockholm och så även här.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa 2019-10-03 13:24
Hej! Ja, går man stråken Drottninggatan och sedan genom Gamla Stan och hemåt så finns det alltid motiv känns det som, året runt! Det är väl mest stilar och klädsel som förändras beroende på årstid och väder.. och det är ju det här jag ser på gatorna.. Och det får gärna kännas som en promenad genom stan när man ser bilderna, helt enkelt.. Tack! stig.
Hälsn!
Spännande, omväxlande och roliga bilder, precis som vanligt! Jag har provat vidvinkeln på gatufoto några korta gånger, men utan bra resultat än så länge. Driver också på Sony för att få en genomgång av kameran, fortfarande har jag periodvis problem med skärpan, faktiskt också med vidvinkeln.
Tänker mig att en variant är att köra ""från höften", dvs utan att sikta, och då köra med största AF-ram, använda AF-C och ansiktsigenkänning, kort slutartid typ 1/500 - 1/1000 s, största bländare om det inte är så ljust och lite mindre bländare beroende på om och i vilken grad ljuset finns. Med den här inställningen har jag tagit ett 25-tal bilder utan att kameran fokuserar på närmaste ansikte.
En fråga till, hur får du kameran att inte hänga nedåt med objektivet när du kör med fjärrutlösare och inte håller i kameran?
Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-10-03 14:48
Hej! Låter som du är helt rätt ute vad gäller inställningarna på kameran! Jag väljer oftast snabbare slutartid än 1/1000 sek. annars finns det risk för lite rörelseoskärpa, både jag och motivet rör oss ganska ofta när bilden tas.. Och jag har oftast största bländaröppning! Jag använder nästan alltid 'A läge' inställt som är 'bländarförval' på Nikon. och jag har 'konstigt nog(?) ofta ett fast ISO där jag manuellt i Gamla Stans olika mörka gränder kan växla mellan ISO 800 - 'LO1' som är ISO 50, och jag ändrar snabbt ISO om jag ser att slutartiden blir långsammare än 1/1000 sek. Men! Jag skulle lika gärna kunna använda 'Manuellt läge' och köra rakt av med t. ex 1/1600 sek. och största bländaröppning hela tiden, och sedan 'auto-ISO'.. Det skulle fungera för det mesta, men med mina kameror så finns det en begränsning med 'auto-ISO', den väljer aldrig lägre ISO än 100, samtidigt som det finns tre lägen ytterligare lägre ISO.. under 100 ISO så finns det något som heter Low 0,3 Low 0,7 och Low 1,0 där 1,0 är ISO 50 när man tittar på exif. Varför dom lägena inte fungerar på auto-ISO har jag ingen aning om.. Men det här gör att kör jag med 'auto-ISO' så kan jag inte få de absolut lägsta ISO:na.. och de behövs ibland även i Gamla Stan, speciellt sommartid! Det är därför jag 'fipplar' manuellt med ISO:t och trycker lite lätt på 'fjärrutlösaren' ofta för att snabbt få ett värde på slutartiden genom att titta på den övre displayen, utan att bilden tas.. är den för långsam (långsammare än 1/1000 sek.) måste ISO helst höjas.. Och jag har hellre lite brus i bilden än rörelseoskärpa!

Sen måste jag alltid förändra/ändra 'exponeringskompensationen' mycket hela tiden! Använder jag en vidvinkel, så kommer ofta mycket ljus från himlen ner mellan fastigheterna bakom motiven, som gör att människor då blir för mörka som går nere på gatan och som dessutom ofta har mörka kläder.. Jag kan behöva ha +2 i kompensation då.. använder jag min 85:a så fångar den ofta inte det starka bakgrundsljuset en bit upp på gatorna, den blir mera som en 'spot' på motiven, då kan +-0 fungera bäst eller t.o.m. ner mot -2 ge den rätta exponeringen, ju mörkare desto mer mot minus på exponeringskompensationen.. Jag använder alltid 'matrismätning' för exponeringen (hela bilden), jag har inte sett någon förbättring av att använda 'spotmätning' eller 'evaluerande mätning', känns som mätningen/exponeringen svajar mer med dessa mätmetoder på mina kameror.. När jag promenerar fram på gatorna så tar jag ganska ofta rena 'provbilder' när jag är osäker på exponeringskompensationens inställning.. Min display på baksidan visar sedan väldigt bra hur exponeringen blev, om skärmen är inställd på +-0 i ljusstyrka.. det ser sen likadant ut i datorn hemma!

Jag har inga problem alls med att kameran hänger neråt med mina fasta objektiv 20, 50, och 85 mm. dom är för lätta för att kunna få kameran att tippa.. Kameran hänger ju frampå magen/bröstet så horisontellt och vertikalt det nu går.. använder jag mitt 85 mm. måste jag ibland lite 'omärkligt' luta mig något lite bakåt för att lyckas träffa rätt på motivet, kameran hänger lägre på mig än de motiv jag vill fota därför måste jag luta mig bakåt.. Använder jag tyngre objektiv som t.ex. mitt 14-24 zoom f/2,8 så finns det en tendens att det kan tippa framåt.. det väger 1 kg.

Men, det finns en metod som kan hindra även det objektivet att få kameran att tippa, och det är att sätta på ett 'batteripack' undertill på kameran.. jag har ett sånt till min D750E, det gör att kameran 'byggs på' 4 cm. neråt under kameran.. som då blir ett mothåll mot att kameran ska tippa framåt! Jag har heller inget batteri i 'batteripacket' så tyngden ökas inte speciellt mycket om jag skruvar på ett batteripack, och det fungerar bra som ett 'mothåll' för ett tyngre objektiv! Ett alternativ till att skruva dit ett batteripack under kameran är kanske att skruva dit ett lågt litet 'bordsstativ' (kanske ett litet svart) under kameran med små utfällbara ben som kanske kan utgöra ett mothåll för att kameran inte ska tippa.. Tror jag själv har ett par sådana små stativ.. men jag har aldrig provat den metoden.. har inte behövt det hittills! Jag tror också att mina kameror D750 och D800E i grunden är lite tyngre än dina kameror, och kanske de är lite större i anliggningsyta bakåt mot min kropp dessutom, som också gör att jag inte har några 'tippningsproblem'..

Är dina Sonykameror uppdaterade? Tror mig ha läst att det kanske kommit några eller nån uppdatering som hade just med fokus och ögon att göra.. men jag är inte säker.. Låter annars absolut som det kanske behövs en översyn av dina kameror/kamera när det gäller fokusering! Det enda jag märker med mina två kameror är att min D750 är bättre på fokusering än min äldre D800E är, men det är också en nyare kamera så det ska nog också vara så! Och sen märker jag också oberoende av kamera och objektiv så är det svårare för kameran att hitta fokus ju närmare motivet är! Det här gäller rörligt motiv som rör sig mot mg! Fokusplanet ändras väldigt snabbt och snabbare ju närmare motivet är.. är motiven väldigt nära så missar båda kamerorna ofta.. Med 20 mm. måste bilden helst tas innan jag är 2 meter ifrån.. har jag 85 mm. så kanske motivet inte ska vara närmare än 5 meter (motiv som kommer mot mig) ifrån, annars hinner inte kameran fokusera.. Hör av dig igen om det är något frågetecken som jag kanske kan räta ut.. Ursäkta längden.. Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2019-10-03 15:04
Sitter på ett fik iNorrköping och läser, har en paus mln två tider. Bara tacksam att du tar dig tid attsvara utförligt men en kort tillägsfråga. Att du har kameran påslagen när du går omkring håller jag för självklart men när du tror du har en bild på gång håller du avtryckaren på fjärrkontrollen halvt nertryckt ett ögonblick för att ge fokusen ett ögonblick att dra igång fokuseringen på? Har ännu inte satt på fjärrutlösardn jag köpte så jag vet inte om det är möjligt vis den. Hinner kamerorna hitta fokus omkag bara trycker av från viloläge, det är nog så jaggjort vid dom gånger jag provat
Svar från ehrsa 2019-10-03 18:20
Hej! Igen, du tänker lika som jag där, känns det som.. Kameran är alltid igång men vaknar från viloläge så fort jag rör avtryckaren.. och ibland 'väcker' jag den bara för att se vilken exponeringstid den väljer just där och då, den visar slutartiden i övre displayen så länge som den är 'väckt', jag vill ju gärna ha mina 1/1000 sek. eller snabbare! Men jag behöver inte ta någon bild då.. eller så gör jag det bara som en provbild att snabbt titta på displayen för att se hur den blev exponerad.. den provbilden raderar jag då oftast direkt!

Men jag gör också precis som du säger när jag ser ett motiv 'på håll'.. jag väcker kameran via fjärrutlösarens avtryckare och den avtryckaren känns precis som kamerans avtryckare, trycker jag bara ner den till hälften (man känner det) så börjar den bara fokusera (AF-C och alla 51 fokuspunkter är igång, där kameran då får välja 'vilka fokuspunkter den vill'), sen kan jag ibland släppa avtryckaren och börja om med fokuseringen igen, det känns som att någon 'algoritm' på hur motivet ser ut fastnar i kamerans 'fotograferingsminne' och fortsätter att följa just det motivet (men detta är jag inte säker på..) Jag tänker att då fokuseringen hittar ett par ögon så borde fokus kanske följa just dom ögonen tills bilden tas.. Jag har märkt att om jag börjar fokusera på någon redan på håll så kan jag t.o.m. hinna ta kanske 3 bilder på samma motiv trots att vi rör oss mot varann, och alla bilder blir ofta skarpa, även den sista bilden där motivet är nära! Detta trots att jag har en 'Q' (quiet) inställning aktiverad som gör kameran lite tystare.. men det gör också att det blir 'singeltagningar', vill jag ha flera bilder av samma motiv så måste jag trycka flera gånger på fjärrutlösarens knapp! När jag trycker på fjärrutlösarens knapp så fälls spegeln upp och bilden tas, men spegeln fälls inte ner förrän jag släpper knappen.. Men min känsla är att kameran bäst hittar fokus på rätt motiv om jag ger den lite fler fokuseringschanser innan bilden slutligen tas, eller åtminstone lite längre tid än att bara väcka den snabbt med en knapptryckning där bilden tas direkt! Men det finns nog ännu snabbare kameror som klarar det också direkt.. Dessutom har jag en inställning som gör att kameran måste hitta fokus för att en bild ska kunna tas! Hittar kameran ingen fokus alls så går det inte att ta en bild.. Men eftersom alla fokuspunkter är aktiverade så kan ju 'fel' motiv ha blivit skarpt.. så är det i näst sista bilden ovan.. jag trodde att personerna närmast skulle vara i fokus.. men med beskärning så blev ju bilden hyfsat bra ändå.. :-)

Ibland försöker jag ta en bild tidigt för säkerhets skull när jag möter något intressant, sen försöker jag ta ett par bilder till ju närmare motivet kommer.. men samtidigt så får kameran allt svårare att hinna fokusera ju närmare motivet kommer.. men då har jag i alla fall den första bilden kvar som kanske blev bra.. och som kanske går att beskära så att dom ändå kommer 'nära'.. Ett exempel på där jag började fokusera 'tidigt' och tog en tidig bild är mannen med morotsfärgade håret ovan, där ville jag verkligen få med honom, (första bilden) sen fortsatte jag med två exponeringar till där jag då blev tvungen att släppa avtryckaren och trycka på den igen två gånger.. och då satt skärpan igen på den mannen trots omfokusering med två knapptryckningar till.. den tredje bilden på honom blev också skarp trots omfokusering, men den bilden finns inte med här, det räckte med dessa två.. Med min Nikon så känns det rätt att ge kameran en fokuseringschans tidigt om man ser ett motiv en bit bort, och vill man verkligen fånga det motivet så får man ta första bilden där längre bort, sen kan man prova att få fokus närmare och närmare också, lyckas det så får det bli dom nära bilderna som kanske då används.. Förmodligen är det olika med olika kameramärken, och jag vet inte hur det är med ev. kamera/fokusalgoritmer och hur fokus kanske följer ett visst motiv, men det borde ju vara så eftersom den ska kunna fokusera mer på ögon när man gjort det valet i menyerna.. jag har det valet på min D750 men jag vet inte hur mycket bättre den är på det, med det valet iklickad..? Jag tycker ändå att jag är nöjd med hur mina kameror lyckas hitta fokus, och det gäller båda kamerorna, även om min nyare D750 är något lite bättre!
Hälsn!
En del är lite grå och svarta och andra mer färgsprakande. Variation och mångfald kallar jag det!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-10-03 21:23
Hej! Det stämmer, variationen på oss människor är ofta stor här i stan, och det är alltid trevligt när man går där med en kamera! Tack! Bjarne.
Hälsn!