Att spegla det jag gillar.

Blöt blötare blötast contest..

Badande fåglar gillar väl alla att se.. känns som dom nästan tävlar i att se blötast ut.. I onsdags så hade jag ett överflöd av badande fåglar i det tillfälligt så fina vädret, och det kändes att antalet badande var fler än vanligt! Så här är ett antal badbilder tagna här bland kolonilotterna i Tantolunden i Stockholm. Fotat med en Nikon Z50 + 80-400 mm. zoom som då blir ett 120-600 mm. zoom, en kombination som är väldigt trevlig och lätt att gå runt med, dessutom fungerar det fint!

Gråsparv en varm höstdag i november.. kanske en vinnare, ser ut att öva fjärilssim..

Ser rätt så blöt ut..

Lite till..

En medtävlare..

Men jag lär vinna..

Hon kan få lite stänk av mig.. har vatten i örat också..

Avgjort.. eller..

Flyga går ju i alla fall..

Nya deltagare..

Ännu fler..  men vattnet börjar ta slut..

Gråsparvar och en Pilfink..

Tror den här sparven vann denna omgång..

Publik.. ihop med mig!

Sen kom nog vinnaren.. och körde lite fjäril han också..

Men bytte plötsligt bassäng.. till en med mer vatten..

Slutfinalen på showen..

Trött vinnare av 'Blöt blötare blötast contest'..  Blåmesen hängde kvar länge vid bassängkanten och njöt av vinsten..

Tack för mig!

Inlagt 2019-11-22 23:26 | Läst 2179 ggr. | Permalink
Kul, roliga bilder och skarpa. Jag har inte flyttat fågelbadet från Danmark än, men när jag gör det så hoppas jag att de svenska pippi gillar att bada, de danska tror jag inte att jag har sett bada en enda gång.

När jag pluggade manual så såg jag att man kunde ändra fokusinställng med Fn2 på framsidan och tumhjulet, kanske inte så stor skillnad jämfört med DSLR. Tyvärr upptäckte jag att de hade tagit bort fokusförskjutning på Z50 det var en grej som jag verkligen hade velat testa. Men den tar ju bra och roliga bilder iaf den lilla
Svar från ehrsa 2019-11-23 12:09
Hej! Visst är dom fina fåglarna när dom badar så entusiastiskt som här, dom går verkligen 'all in'.. Känns som fåglar är lite av livsnjutare när dom har chansen.. Äta och bada, det är det som dom gillar! Och kameran och skärpan fungerar fint tycker jag, känns som den fungerar minst lika bra som med mina FF kameror, jag har inte märkt att kameran 'dippar' i skärpan på något speciellt sätt, än! Den missar ju också som de andra kamerorna gör i vissa lägen, då ofta med mycket 'strukturer' i bilden, och där det tänkta motivet är litet!

Tycker du ska ha rejäla fågelbad på alla ställen du kan, fåglarna uppskattar verkligen det! De här badande fåglarna är fotade på en och samma kolonilott där dom alltid har 3-4 fågelbad igång, ett par av dom finns nere på marknivå, andra står på nån slags pelare som höjer upp baden över marknivån. Skulle det komma några decimeter med snö så finns ändå ett par av baden ovanför den snön, och de som har den här kolonilotten är 'aktiva' och tar bort snö från baden och fyller på vatten om det inte är minusgrader då.. Dom matar också fåglarna med talgbollar och frömatare året runt känns det som.. Närbilderna på de 'torra' Gråsparvarna fick jag för att dom kom flygande till mig och satte sig i en buske 1 meter ifrån mig, helt orädda.. själv stod jag utanför den häck som Gärdsmygen satte sig på i min förra blogg.. Sista bilden på Blåmesen togs med 11 bilder/sek. inställningen, och Gärdsmygen fotades några sekunder efter sista bilden på Blåmesen här, så den inställningen fanns kvar.. med min då 'tro' att den inte fokuserar om när första bilden tas, utan man får släppa avtryckaren och fokusera igen.. Men det var väl också därför som alla bilder blev så bra, den fokuserar hela tiden! Kameran fokuserar vid varje enskild bild, även när man använder 'utökad serietagning' med 11 bilder/sek.. det är ju riktigt bra!

Det här med Fn2 och tumhjulet har jag redan inställt, men då som ett val att ha en fokuspunkt, eller lite fler, eller ännu lite fler, eller allihop! Man kan göra alla olika valen bara genom att vrida några hack på tumhjulet, det går väldigt snabbt! Bilder/sek. har jag nog inte ännu ställt in för att ha nån slags 'snabbknapp'.. den går fort ändå att ändra, via ' i ' knappen (information), där går det snabbt att ändra en serietagning!

Men! Kameran har ju en så kallad 'Funktionsratt' ovanpå och till höger om sökaren, där finns ju U1 & U2 som är programmerbara att spara inställningar på kameran, Och jag använder U1 som en färdigprogrammerad inställning för just fågelfoto! När jag vrider den ratten till U1 så blir det alltid 1/500 sek. f/6,3 exponeringskompensation -0,7 och auto-ISO, och AF-C med en fokuspunkt, och utökad serietagning (5 bilder/sek.) och bara RAW-filer 14 bit. Även om flera av dessa parametrar ändras lite då och då när jag kommit ut och börjat fotografera! Men det här är grundinställningen på kameran! Även den senaste förändringen med Fn2-knappen finns insparad på U1 via menyerna! Det innebär också att har jag ändrat en massa bland alla inställningar och vill tillbaks till 'standard U1' för mig. så stänger jag bara av kameran och slår på den igen så har den återgått till standardinställningarna för mig på U1.. det är riktigt bra! Men jag har så också på mina FF-kameror, dom har också U1 & U2. Likadant har jag gjort med U2, det valet är inställningar för gatufoto! Med 1/1250 sek. F/3,5 (med nya lilla 16-50 mm) +-0 i exponeringskompensation och auto-ISO, AF-C med alla fokuspunkter igång, RAW-filer här också. Så går jag ut med kameran på stan och lilla objektivet så är det U2 jag väljer.. det fungerar väldigt fint detta! Men det gjorde det också med FF-kamerorna.. Fokusförskjutning vet jag inte riktigt vad det är.. inte just nu i alla fall..

Kameran upplever jag hittills som riktigt bra, den har överraskat mig positivt! Men jag kanske hade känt likadant med en Z6, men nummer 1 för mig är cropfaktorn x1,5 den betyder mycket för mig! Jag hade ju ingen APS-C tidigare, och sen är det lilla och lätta formatet av stor betydelse, och att den känns riktigt kompetent! Nypriset är inte heller speciellt 'blodigt'.. Även de objektiv som säkert kommer i (Z) DX- format framöver kommer troligen vara rejält lättare och troligen billigare än Z-objektiven för Z6/Z7. Dom Z-objektiven för fullformat är ju inte så jättebilliga direkt, men dom är ju riktigt bra också! Sen kan du ju med en Z6/Z7 som Bengt H. är inne på att t.ex. sätta på ett sånt lite och lätt Z DX-objektiv som jag har 16-50 mm. f/3,5-6,3 , på sin Z7 och fota gatufoton med den.. Förmodligen ändras 'utlysningen' på sensorn till DX-format så fort som man monterar ett DX-objektiv på en Z6/Z7.. eller så får man göra det själv via menyerna, precis som det går att göra på FF-kamerorna. I alla fall så fungerar allt över förväntan hittills! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2019-11-23 12:43
U1/U2 har jag ännu aldrig använt på någon kamera, men det kanske går att ha till något.

Jag har ju bara haft APS-C kameror, D5000, D80, D90, D300, D7000, D7100, D7200 och D500, bara D750 som avviker med FF. D500 tycker jag passar utmärkt till fågelkamera så har nästa alltid 200-500 på den, så använder jag D750 till allt annat. En Z skulle inte ersätta D500 men kanske mer för övrigt och då hade en Z6 passat bäst, fast jag tycker en 17000 är för mycket för ett kamerahus så det får bli en begagnad längre fram i så fall. Har ännu inte betalat mer än 12000 för ett hus (köper begagnat), man får ju i princip inte bättre bilder om man betalar mer. Z50 hade ju platsat i budgeten, så vi får se
Svar från ehrsa 2019-11-23 13:05
Själv så upptäckte jag att jag ofta missade nån av alla 'parametrar' jag vill ha just för fågelfoto, eller gatufoto. T.ex. så råkade jag ha kvar AF-S istället för AF-C som jag vill ha vid fågelfoto (även gatufoto), nu finns det både på U1 & U2, med skillnaden att på U1 så har jag 'enpunkts' AF och på U2 har jag alla fokuspunkter.. allt blir 'rätt' redan från början.. och har jag förlorat mig i en massa nya inställningar, så kommer jag tillbaks till grundinställningarna bara med att göra en omstart på kameran! Det fungerar fint! Ofta när jag har gått ut en fin dag på förmiddagen i mitt närområde för att fota lite fågel med nån av telezoomarna så har jag då valt U1, och allt har blivit inställt rätt, sedan när jag har gått ett varv där så har jag ibland tagit T-banan in mot city med samma kamera men med ett kortare fast objektiv för att fota folk på stan, och då har jag bara enkelt valt U2, och alla inställningar finns då där för den typen av foto.. fungerar klockrent!

Tycker också att en Z6 & Z7 kostar för lite mycket, tror min Z50 utan adapter kostar c:a 10 000:- Känns som jag fick mycket 'winwin' här eftersom jag inte hade nån APS-C kamera (men ville ha en) och att den här dessutom är så liten och lätt, just det gillar jag lite extra!
Hälsn!
Svar från ehrsa 2019-11-23 13:12
Jag märker också att det är skillnad vid redigeringen i Lightroom med RAW-filerna från FF-kamerorna och nu då den lilla Z50. Det är som att det finns mer 'power/kraft' i RAW-filerna från FF-kamerorna än vad det är i RAW-filerna från Z50! Jag kan dra mycket mer i reglagen när det gäller filerna från Z50, utan att allt blir överdrivet.. RAW-filerna från FF-kamerorna måste jag var mer försiktig med.. vad gäller att röra reglagen, ibland kan man bara 'snudda' vid vissa reglage, som färgreglagen.. men det är bara en subjektiv känsla jag har!
Hälsn!
pdahlen 2019-11-23 13:42
Jag ska ta och göra en test med samma bild, en som jag tar in som nikon raw fil jämfört med om jag som jag först omvandlar till DNG. Är det så att något går förlorat i omvandlingen? Tex objektivjusteringen där LR automatiskt justerar optiska fel i objektiven, fungerar det med DNG filen, är det något annat i redigeringen som blir annorlunda? Detta kan man ju testa med en kamera som stöds av LR men att man tar in en jämförelse från DNG. Kan man ju göra en regnig dag :).
Svar från ehrsa 2019-11-23 13:50
Tänkte också på det med DNG omvandlingen.. om det har betydelse? Men jag tycker ändå att slutresultatet blir minst lika bra! Och det här är ju bara en 'subjektiv' känsla som jag har.. 'Objektivjusteringen' fungerar inte med automatik när jag klickar i det valet med DNG-filerna från Z50! Men den 'justeringen' fungerar när jag klickar i 'Nikon' som kamerafabrikat som finns att välja i en rullist med massor av kameramärken där, då plötsligt så känner Lightroom av vilket objektiv som använts och tycks justera allting rätt.. Så jag får alltid göra valet 'Nikon' då fungerar allt, även med DNG-filerna! Känns som det alltid finns mycket att testa.. :-) Du är bra på det!
Hälsn!
Hehehe..dom är ju för goa..riktigt snygg skärpa på närbilderna.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-11-23 12:23
Hej! Visst är dom härliga! :-) Tror fåglar ofta är lite av livsnjutare.. Äta och bada är det som gäller.. Skärpan fungerar finfint med den nya kameran ihop med de 'gamla' objektiven! Det var ju det som jag mest hoppades på.. och att kombon med mina tidigare telezoomar skulle bli så lätta att bära, i och med att jag kan ta en mindre zoom och ändå få längre brännvidd än vad jag hade med mina FF kameror och längsta/tyngsta zoomen.. win win på något sätt! Tack! Gunte, ha en fin helg! Här är bara grått..
Hälsn!
Det här är ju helt oemotståndliga bilder! Jag tycker nog nästan att pilfinkarna vinner men de är jättehärliga allihopa. Vi har blåmesar som badar ganska ofta och de badar väldigt intensivt.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-11-23 12:45
He he, kanske Gråsparvarna ändå vann.. Blåmesen var den som låg kvar längst i badet, även efter allt sprattlande.. den verkade tycka att det var jätteskönt att bara ligga där.. :-) Sekunder efter den sista bilden på Blåmesen här, så tog jag bilderna på Gärdsmygen i förra bloggen.. det var minst sagt 'fullt upp'! Så jag vet inte hur länge Blåmesen sen bara låg kvar där i badet? Vet inte om du minns när vi gick runt bland kolonilotterna bakom vandrarhemmet Zinken, och nära bostadshusen där, det fanns en kolonistuga där vi stannade till lite extra, där dom fortfarande hade fågelmatning och flera fågelbad igång, tror vi pratade med ett 'par' just där som också var ute och promenerade.. vid den kolonilotten är det som alla dessa fågelbad finns, de som har just den kolonilotten verkar vara väldigt aktiva! Pratade med kvinnan där som verkar vara trevlig, och det roliga är att fåglarna flyger inte iväg när hon rör sig där bara kanske 2 meter ifrån, dom fortsätter att bada... Närbilderna på de torra Gråsparvarna här, tog jag för att dom fåglarna kom flygande till mig.. och satte sig i en buske 1 meter ifrån, så är det ofta när jag går förbi just där! Jag får se upp så jag inte trampar på nån som sitter på gångvägen där, dom flyger inte iväg.. Rejält inmatade tycks dom vara! Tack! Lena. Ha det fint!
Hälsn!
En härlig serie! Du verkar ha fått till en smidig kamera/objektivkombo för fågel?
Svar från ehrsa 2019-11-23 17:41
Hej! Visst är dom fina! Badande fåglar får man aldrig nog av.. känns som fåglar är lite av livsnjutare dom också.. :-) Jag är mycket nöjd hittills med min lilla Z50! Den ger mig möjlighet att koppla på ett 'mindre' zoom och ändå ha tillgång till mer brännvidd än vad jag hade med t.ex. min D750 ihop med 200-500 mm. Och viktskillnaden är påtaglig! Och hittills så känns det som jag får ut minst lika mycket kvalitet på bilderna dessutom, åtminstone i de storlekar som jag använder mig av.. Tack! Mats.
Hälsn!
Underbara bilder du fångat på de badande små liven! Härlig dag också vädermässigt ser det ut som.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-11-24 08:53
Hej! Ja, i onsdags var det verkligen en fin dag här i Stockholmsområdet! Jag var ute från lunchtid ända tills solen gick ner.. och motiv fanns det mest hela tiden här i närområdet! Tror även fåglarna var på bra humör när solen plötsligt sken så extra fint.. Dessutom var det roligt att få fortsätta att testa den nya lilla Z50 med de teleobjektiv jag har sen tidigare, och det tycks fungera väldigt bra hittills! Det kommer t.o.m. en till blogg med bilder från just den här onsdagen.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Mysiga bilder Janne.Att dom inte fryser dom små liven.
/ Bengt H
Svar från ehrsa 2019-11-24 08:57
Hej! Visst blir man charmad av fåglar som badar.. Det är lätt att förstå att dom verkligen njuter av det! Troligen var det det fina vädret i onsdags som triggade igång dom lite extra.. Roligt också att se att lilla Z50 fungerar så bra ihop med mitt F-objektiv 80-400 mm. Det är en väldigt lätt kombination att bära med sig, och bilderna blir ju bra också, de här bilderna är ändå beskurna en del.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Det var många både roliga och fina badbilder, bilderna 4 och 5 på Pilfinkarna och de sista bilderna på Blåmesen är mycket bra. För en del år sedan hade jag ett fågelbad där jag tog en serie bilder på Pilfinkar som badade.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-11-24 11:24
Hej! Det är roligt med fåglar som badar! Man ser verkligen att dom gillar det.. fåglarna ser riktigt busiga ut.. ungefär som dom gör nått som dom inte riktigt får.. Den här fina onsdagen var vädret så bra att det inbjöd nog lite extra till bad.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!