Att spegla det jag gillar.

Skymningstider..

..är det nästan dygnet runt nu när det är mulet väder, och det är det ju mest hela tiden.. speciellt idag Lördag när detta skrivs.. klockan är 12:00 och det är fortfarande 'skymning' utanför fönstren! Inne så behövs alla lampor.. Igår promenerade jag lite runt Slussen och mot Mälarsidan av Gamla Stan, det har ju rapporterats om rejält högt vattenstånd i Mälaren och att det bara är 2 dm. kvar så börjar vattnet rinna in i T-banan vid Gamla Stan.. det kunde kanske motivera en promenad åt det hållet, och så blev det! Så sent som idag så hörde jag på 'Stockholmsnyheterna' i P4 att vattenståndet kan komma att höjas ytterligare framöver.. Det har ju regnat mycket i Svealand en längre tid och det mesta av det vattnet hamnar i Mälaren, och marken är ju mättad så det mesta regnet rinner iväg någonstans.. som då blir Mälaren.. och det vattnet behöver i sin tur rinna ut i saltsjön.. och det är bara i Södertälje och här i Stockholm som detta sker.. Det här är också en orsak till att 'nya' Slussen byggs, det var inte bara rutten betong i den gamla konstruktionen som är orsaken, det behövs också ett större 'breddavlopp' för avtappningen från Mälaren, som då måste ökas jämfört med tidigare! Allmänt så förväntar man sig ökade nederbördsmängder framöver i våran del av världen, beroende på höjd temperatur i atmosfären, som i sin tur gör lågtrycken ännu mer fyllda av fukt/regn/ev. snö längre norrut.. och vattnet från Mälaren måste ju ut någonstans, eller översvämma.. Just nu skulle det räcka med hårda vindar från väst så skulle vattnet tryckas hit och översvämma just här.. Fotat med Z50 + 16-50 mm.

Slussen där dom lyckats öppna någon del, trots att byggnationer pågår för fullt..

Här ser man även brofästen till den nya stora bron som anländer hit från Kina i februari..

Här är en bra 'livekamera' för den som vill följa Slussenbygget.. Slussen live!

Lunch måste man ju ha.. då blir det gärna en 'Strömmingsrulle' vid Kornhamnstorg..

Söders höjder..

Julbord på gång..

Torghandel vid T-banan.. antyder att Julen är nära..

Genade ner i T-banan för att ta mig över till Mälarsidan av Gamla Stan..

Ung kvinna som spelade på något för mig okänt instrument..

Riddarholmen med 'Gamla Riksdagshuset'.. och vattenståndet är högt..

Det är nog 2 dm. kvar, sen rinner det över kanten..

Här på hörnet närmast så ser det ut att bara vara 1 dm. kvar..

Promenerade vidare runt Riddarholmen..

Evert..

Plötsligt kom en 'mörklagd' passagerarbåt ur mörkret.. dom hade glömt lanternorna.. jag frågade..

Gångbron över till Tegelbacken..

Tack för mig!

Inlagt 2019-12-21 13:08 | Läst 1780 ggr. | Permalink
Vädret ser ut som vårat idag, olika nyanser av grått. Undrar om jag har ätit strömming sedan skolan, fick nog tillräckligt där med dessa nåldynor och mos. Fint ljus på båten. Inte konstigt det är mycket vatten, har väl regnat två månader nu
Svar från ehrsa 2019-12-21 16:47
När jag var barn åt vi ofta Strömming, minns att den ibland kostade 1:-/kg.. när den lokala fiskargubben tittade förbi på sin remdrivna moppe med en trälåda fylld med Strömming förpackade kilovis.. Gillade inte Strömming då, vi fick det för ofta! När jag blev vuxen så blev också smaken det.. och äter den nu mer än gärna! Ben kunde man känna av som barn, som vuxen märker jag aldrig några ben! Prova Strömming igen Peter! Den är kul att fiska dessutom, men det är tyvärr längesedan nu.. Tror också att det mer eller mindre har regnat ett par månader nu.. förutom en kort period när dom fick snö västerut här, men sen regnade ju den bort som Björn T. visade då.. Växtligheten suger ju inte heller upp något vatten nu och markerna är mättade.. så all nederbörd rinner till sist ut i Mälaren här.. Det är första gången sen dom började bygga om Slussen för kanske 5 år sen som man blivit tvungen att öppna upp den provisoriska avtappningen.. och det kanske ändå inte räcker för att hålla Mälarens vattenstånd nere.. Scenariot man har bävat för framöver är annars en snörik vinter, och sen en varm och kanske regnig vår, med kraftiga västliga vindar.. då kommer Mälaren svämma över! Men nu är det högt vattenflöde utan att det finns nån snö i väster som smälter.. det är ju 'bara' regn som har åstadkommit de här höga nivåerna! Får en känsla av att nivåsituationen på vattnet i Mälaren kanske är värre än man förväntat sig av nuvarande klimat.. Har bott i stan i 36 år, och jag minns bara vid ett tillfälle för 15 år sen att vattennivån var så här hög, men jag minns inte vilken årstid det var då.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fina bilder Janne. Schyst promenad! Oroväckande det där med vattnet.
God Jul på dig.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-12-21 17:10
Hej! Bengt. Stockholm är vackert i skymningsljus också! Mälaren är en källa till oro för Stockholm.. för höga vattennivåer kan ställa till mycket här! Har själv funderat på detta tidigare, hur dom nu ska klara av höga nivåer när man samtidigt bygger om Slussen under kanske 10 år.. Varje år kan det ju inträffa dom här 'värsta scenario' händelserna med riklig nederbörd, precis som nu.. Det man har trott skulle vara sämsta läge är en rejäl vinter med mycket snö, kanske mer snö västerut, och sedan en tidig och varm vår med kanske regn dessutom.. och västliga vindar.. det klarar inte 'breddavloppen' av som Mälaren har! Nu är det redan nära den nivån, fast bara p.g.a. regn.. Får en känsla av att det är mer/värre än vad man har fantiserat om även med tanke på ev. förändrat klimat.. Den som lever får se! Tack! Bengt. och GOD JUL!
Hälsn!
Den där kombon presterar verkligen! Och liten blir den också med det där pancake objektivet. Och förstår jag rätt så motsvarar det 24~75mm. Hur bedömer du kvaliten på den?
Svar från ehrsa 2019-12-21 17:38
Hej! Jag tycker också att Z50 och det lilla 16-50 mm. objektivet presterar riktigt bra! Och det här lilla lätta objektivet motsvarar som du säger 24-75 mm. på en fullformatskamera. Man ska ju tänka på att dessa bilder togs igår, och det är sen eftermiddag under den absolut mörkaste tiden på året.. dessutom dimma/små små regndroppar i luften, det kan inte bli mer 'hög-ISO' läge än när dessa bilder togs.. Jag ligger på ISO 18 000 på några av bilderna här (RAW) sedan är dom endast redigerade i Lightroom 6.14 och lite extra uppskärpning i Photoshop 7. Så jag håller verkligen med dig att den här lilla lätta kombon presterar mer än jag förväntade mig när jag köpte den! Dessutom är den inte så extremt dyr! Huset kostar c:a 10 000. Men jag kan känna att det finns mer 'kraft' på nått sätt med RAW-filer från min D800E eller D750. Och det är nog det 'dynamiska omfånget' som ger mig den känslan när jag drar i reglagen i Lightroom! Jag kan dra mer i reglagen för RAW-filerna från Z50 jämfört med när jag drar i reglagen från FF-kamerorna, där måste jag vara mer försiktig för att det inte ska bli för mycket färg.. Med RAW-filerna från Z50 kan jag 'fläska' på lite mer utan att det ändå blir för mycket.. Dessutom har ju Z50 ISO ända till 51 200, D800E har ISO som mest 6 400, och D750 har ISO 12 800 som mest. Och 'hög-ISO' bilder hos Z50 har ju jag lyckats göra användbara bilder av, det går knappt att göra med D800E med sina 6 400 ISO, och inte heller med D750 och 12 800 ISO. Dom bilderna är oanvändbara som jämförelse.. Man måste ha lägre ISO och troligen stativ för att bilderna ska bli bra! Men jag bär aldrig med mig stativ.. jag tar bara handhållna bilder, eller hängande på magen med trådlös fjärrutlösare.. så är även människorna på bild här ovan tagna.. med fjärrutlösare och största bländaröppningen på det här lilla objektivet. Och det är just en större bländaröppning som jag gärna hade velat ha på det här objektivet, jag gillar det korta skärpedjupet som en större bländaröppning ger! Dessutom ger det en kortare slutartid, eller lägre ISO, men glaset i objektivet blir ju lite större då och samtidigt lite tyngre.. Jag hoppas att Nikon kommer ut med ett fast Z DX vidvinkelobjektiv med större bländaröppning framöver någon gång, då köper jag det! Men jag vet ingenting om objektivplaner från Nikon framöver.. Den här lilla zoomen som jag har, har även nån typ av 'VR' (vibrationsreducering) inbyggt, det hjälper väl också till att minska oskärpa så klart! Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2019-12-21 18:51
Tack för ett som vanligt utförligt svar! Jag kommer att följa din resa med denna kombo med intresse!
Kul att följa med medan mörkret faller, imponerad av hur fint utrustningen jobbar (och du) jobbare med det minskande ljuset, jättesnyggt! Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-12-22 11:26
Hej! Ja, jag kände att jag måste ta en liten spaning på det här höga vattenståndet, och det ser ju rätt så 'konstigt' ut.. jag ser det ju även här i mitt närområde Årstaviken, med bryggor som översvämmats lite.. annars är det ju bra med allt regn som kommer, tror vi i östra Svealand tillhör dom som haft sämst med grundvatten under en längre tid, där skärgårdskommuner haft det tuffast, speciellt efter sommaren 2018! Stockholm tar annars sitt vatten just från Mälaren och har gjort så under mycket lång tid.. Ja, kameran funkar fint, den levererar användbara 'hög-ISO' bilder även när det blivit mörkt ute.. Det tycker jag inte riktigt mina FF-kameror gör konstigt nog! Hög-ISO bilder med dom kamerorna tycker jag knappt går att använda, men det är längesedan jag testade detta med FF-kamerorna, och högsta ISO för FF-kamerorna är 6400 för den ena och 12800 för den andra medans Z50 har ISO 51200 som mest, och det är också en betydligt nyare kamera, så utvecklingen har nog gått framåt även fast det bara är en hälften så stor sensor.. Tack! Björn. Ha det fint!
Hälsn!
En salig blandning bilder idag, trevligt...Och strömming fick man ju som ung här också i så stor mängd så man blev trött på den..Har väl ätit det max 5 gånger sen 70 talet..
Åt hellre torskfile, det var billigt då det också. Vår fiskgubbe hade en Duett vill jag minnas..
Och vattennivåerna ja, man förvånas ju när det byggs mycket kustnära bostadsområden.
Tror jag sitter på ca 17 ö.h så det känns väl ok..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-22 11:50
Hej! Ja, här är det en blandning av bilder tagna mellan punkt A till punkt B.. med allt vad som dyker upp som motiv under den promenaden.. motiven blir minst sagt olika.. :-) Från gråväder till mörker dessutom, skymningen går alldeles för snabbt.. men idag vid c:a 05:00 så vände det! Och det är faktiskt ljusare idag än igår, troligen en tredjedels så högt ISO som igår eller i förrgår, det var rekordmörkt hela dagen då, men det beror på att det inte regnar eller är dimma just idag! Jag gillade ju inte heller Strömming som barn, vi fick det alldeles för ofta, men det var ju billig mat.. Men smaker förändras när man blivit vuxen, och jag väljer gärna Strömming med mos som lunch där så bjuds! Testa igen, Gunte! Smaker förändras sett över tid.. :-) Roligt att du skriver det här om en Duett.. jag har lika minnen som dig där! Förutom den gamla fiskargubben som jag skrev om som svar till Peter, så fanns det också en annan lokal fiskargubbe som kom just i en blygrå Duett och erbjöd olika sorters fiskar, medans den andra med remdrivna moppen bara hade Strömming.. 'Vaaho' hette han med Duetten, båda fiskargubbarna var 'båtflyktingar' från Baltikum under andra världskriget.. Och själv bodde jag på Djurö i Stockholms skärgård. Nu bor jag kanske 35 m. över Mälaren, där entrén nog är 10 m. över.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Trevligt fotoreportage med fina bilder och det var en intressant Webkamera som följer Slussenbygget men det skymmer fort nu. I dag har solen gjort ett kort besök här i Lindesberg och det var c:a 6+grader men säker någon grad varmare i solen. Det är mycket högt vattenstånd här i Lindesberg också, det kan vara ganska högt vid snösmältningen på våren men jag har aldrig märkt det på hösten under de nio år jag bott här.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-12-22 12:54
Hej! Tack för info från Lindesberg! Förstår att det rinner mycket vatten hos er också! Marken är väl helt mättad på vatten, och inget vatten behövs för växtligheten heller, så regnar det så rinner allt det vattnet bara iväg till bäckar och åar, och som här i Mälardalen ner till Mälaren.. I början på 2000 talet så var det också lika högt vattenstånd här vid ett tillfälle, men fler tillfällen än så finns inte i mitt 'mannaminne' i alla fall.. Det finns ju en 'vattendom' på hur lågt respektive högt vattenståndet ska vara för att det inte ska bli skador på omgivningen runt den här stora sjön, men det är just nu decimetrar (okänt hur mycket) över högstanivån för den vattendomen.. Kapaciteten för avtappningen av Mälaren räcker inte till för en så här nederbördsrik höst.. Jag vet inte heller hur mycket kapaciteten ökas med 'nya' Slussen.. Men det tar ju flera år innan den är färdig, så det här kanske är en nyttig 'läxa' för att förstå varför man också bygger om Slussen.. En del tycks tro att man mest gör det för att 'djävlas' med folk som gillade den gamla Slussen.. Kul att du gillade livekameran över Slussen, den är bra! Där ser man allt i realtid som händer där.. Och om knappt ett par månader så kommer den nya bron att monteras där, mitt i bild! Tänkte faktiskt på dig när jag la in länken till kameran, vet att du gillar 'Stockholmsskildringar'! Här är en länk till ett flertal webbkameror från Stockholm, där en del också är 'livekameror': http://www.webbkameror.se/webbkameror/stockholm/index.php Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Nog har du fångat det vintergrå och mörka i dina bilder! Stämmer mycket bra hur det upplevs ute.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-12-22 16:20
Hej! Ja, vi fick två dagar i rad här där det inte hade kunnat vara mörkare, det går inte! Men nu har det vänt.. och jag såg t.o.m. några fläckar med blå himmel idag.. kändes overkligt, men fantastiskt!! Redan en bit in i januari brukar jag tydligt märka skillnad, förändringen med längre dagar är dessutom större på eftermiddagarna än på morgnarna.. det gillar jag! Tack! Bjarne.
Hälsn!