Att spegla det jag gillar.

Övervintrare..

Gick en sväng idag via Skeppsbron och Norrström, och sedan mot Riddarholmen och vidare mot Södermalm och hemåt i Stockholm, då med mestadels hyfsat med blå himmel.. det ni! Och det som överraskade mig var att det fanns två Tornfalkar i Riddarholmskyrkans torn.. som att höst och nuvarande vinter (hittills en svag sådan) inte berör dom alls.. Själv har jag inte sett dom där sedan i somras.. En ytterst trevlig vinterobservation i alla fall! Fotat när solen redan hade gått ner.. med Z50 + 80-400 mm. och lägsta ISO på dessa bilder är 10 000.. att ha i åtanke! Kanske jag återkommer dit imorgon med 'lägre' ISO.. det ska tydligen bli en del  sol imorgon också..

Riddarholmskyrkans torn, halvvägs upp på södra sidan.. här fick jag syn på något..

Och plötsligt fanns det en Tornfalk till..

Här syns båda individerna..

Tack för mig!

Inlagt 2019-12-27 20:49 | Läst 1673 ggr. | Permalink
Kul med tornfalkar, vi har ganska många här ljust nu. De kanske avvaktar också i Stockholm och ser om det blir någon vinter i år
Svar från ehrsa 2019-12-27 21:53
Hej! Ja, det var roligt! Då får man fortsätta att hålla lite koll där framöver också.. det är en sträcka jag gärna går den här årstiden när vädret är fint, ljuset vid bra väder är starkt här även under den här mörka årstiden! Kanske dom är såna där 'bekväma' fåglar som inte flyttar längre än dom behöver.. Har dom tur så kanske dom kan stanna, annars räcker det kanske med att flytta ner till Skåne som du antyder.. :-) Tack! Peter.
Hälsn!
Vilken trevlig observation!
Svar från ehrsa 2019-12-27 22:37
Hej! Ja, det här var roligt, trodde att dom hade dragit söderöver.. men som Peter skriver här ovan så kanske dom inte flyttar längre söderut än Skåne.. om dom inte behöver! Kanske dom inte behöver lämna Stockholm heller om vintern fortsätter att vara mild.. jag får spana där när jag går förbi, precis som jag råkade göra idag! Tack! Mats.
Hälsn!
Vad roligt! Jag hade säkert missat dom men du vet var du ska titta och vad du kan hitta. Tycker det är otroligt bra bilder med tanke på mörker och elljus och högt ISO. Och fågelbilder med miljö är alltid intressanta, trots att det här är stadsmiljö, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2019-12-27 22:45
Hej! Ja, det här var roligt, nu vet jag att jag får kolla där även framöver.. dagarna blir ju längre nu så dom kanske väljer att stanna även framöver om nu vintern blir mild..? Dessa Tornfalkar är lätta att se var dom håller till här i kyrkans torn, den vita spillningen på teglet under en av öppningarna i tornet avslöjar dom.. Det har ju funnits Tornfalkar här i många årtionden, men troligen ändå inte varje år är min gissning, men jag är inte säker på det sistnämnda.. kanske dom är här varje år.. nya generationer tar vid..? Roligt i alla fall, nu vet jag att jag måste spana där, när jag promenerar förbi.. Tack! Björn. Ha det fint!
Hälsn!
Kul att se det finns falkar kvar där! Det är nog det varma klimatet och tillgången på mat som gör det.
Snyggt fångat!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2019-12-28 15:37
Hej! Ja, det var trevligt! Hade inte alls förväntat mig det.. Och jag gissar att det beror på den varma och snöfattiga hösten! Troligen drar dom lite söderöver om det blir vinter framöver.. och det kanske räcker med Sydsverige då.. Ska hålla lite koll framöver, och senast idag gick jag förbi där under sena förmiddagen och även ett par timmar senare, men jag såg inga falkar.. Så det känns som att dom inte är garanterade att finnas där.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Häftigt Janne. Inga dåliga bostäder dom hittar, och du också, med din kamera.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-12-28 15:43
Hej! Ja, kul med Tornfalkarna där! Dom har ju funnits där i årtionden, kanske i omgångar.. Vill minnas att jag såg falkar där för kanske 30 år sen.. troligen yngre generationer som tar vid när äldre faller ifrån.. Roligt att det finns så mycket fin 'natur' innanför tullarna och att vissa arter t.o.m. trivs här! Jag gick förbi där 2 gånger under dagen idag, hade hoppats på bättre ljusförhållanden, men jag såg inte skymten av dom idag.. men så är det när det gäller fåglar.. det finns inga garantier! Tack! Bengt.
Hälsn!
Häftiga bilder av Tornfalken som kanske har bestämt sig för att stanna så länge det är barmark. Du får hålla koll om de ändrar sig.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-12-28 15:53
Hej! Jag tror som du.. dom stannar så länge som det finns hyfsat med barmark! Kommer det snö så drar dom nog ner till Sydsverige i alla fall.. Jag gick förbi där två gånger nu under dagen, hade hoppats på lite bilder med lägre ISO än igår, men jag såg dom aldrig idag.. Kanske dom drog söderöver idag..? Ska hålla lite koll där framöver ändå, jag brukar 'normalt' promenera förbi där rätt så ofta den här årstiden när solen står lågt, det brukar vara bra med ljus från Riddarfjärden just i området här! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Riktigt kul med dessa tornfalkar! De sitter så fint i öppningarna i tegelväggen. Jag noterar att de (eller andra fåglar) "spillt" lite också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2019-12-28 19:21
Hej! Ja, det var trevligt att se dessa fåglar även den här årstiden! Trodde inte att dom var så 'tåliga'.. Men troligen så är det den milda hösten här som fått dom att stanna.. kanske dom drar söderut om det kommer lite snö..? Gick förbi där idag också men nu såg jag inte till dom.. men jag ska hålla utkik framöver när jag passerar i området där! Det är tack vare spillningen på teglet man enkelt kan se var dom håller till, och troligen häckar! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Kul att se att tornfalkarna stannar kvar över vintern, kan tänka mig att dom har gott om mat där :)
10 000 iso.... inte ofta man är uppe så högt :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-12-28 21:46
Hej! Ja, det förvånade mig att jag skulle se falkarna kvar här.. har ju tittat där flera gånger tidigare under hösten, men inte sett dom.. Gick förbi där idag också, men jag såg ingen.. Kanske dom är kvar så länge som vintern är mild.. Dom kanske inte flyttar så långt heller om det skulle komma lite snö.. Kul i alla fall! 10 000 ISO var lägsta ISO här.. solen hade redan gått ner.. men det gick i alla fall att få bilder trots det! :-) Tack! Fredrik.
Hälsn!