Att spegla det jag gillar.

Djurgården, en liten foto och promenadrunda..

Promenerade härom dagen en runda på Djurgårdens östra sida straxt öster om Stockholm där även Isbladskärret ligger, en liten fågelsjö där bl.a. Hägrar och Sångsvan brukar häcka. Och eftersom vintern är så mild så chansade jag på att det finns nog lite fåglar att fota där, och det gjorde det! Brukar promenera där då och då men inte så ofta vintertid, men det är ju annorlunda i år.. Idag fotat med Z50 + FTZ + TC 1,4 II + 80-400 mm.  vilket i slutändan då ger 168-840 mm. i brännvidd.

Jo, det här är januari.. år 2020, bredvid Djurgårdsbrunnskanalen.. Eldriven så klart..

Isbladskärret, inga Hägrar vid sina bon än.. nån måtta får det väl vara i januari..

Men Sångsvanarna är ju redan tillbaks.. isen lyser med sin frånvaro..

Hägrar fanns ju också här så klart, här är en av dom..

Gick vidare till Isbladsviken straxt intill kärret, där hängde det Grönsiskor i de flesta Alträden..

Så kom 'Kråkis' och landade två meter vid sidan om mig.. en väldigt sällskaplig Kråka! Oftast gick han en halv meter bakom mig medans jag fotade Grönsiskorna.. Bara väntade på att han skulle rycka mig i byxbenet.. men det gjorde han inte.. han var bara närvarande och nära!

Man kan faktiskt se mig speglas i Kråkans öga här.. så nära var jag!

Samtidigt i Isbladsviken så låg det ett par Storskrakar som var på gång att para sig.. i januari.. hmm..

Och givetvis missade jag parningsakten.. jag tittade bort i 5 sekunder..     Tack för mig!

Inlagt 2020-01-24 21:41 | Läst 2795 ggr. | Permalink
Oj så fint Jan vilka härliga fågelbilder, nära och bra! Hälsningar//Per
Svar från ehrsa 2020-01-25 11:03
Hej! Ja, det var fint här ute på Djurgården mycket beroende på det härliga vädret! Det är en konstig vinter vi har här söderöver i år! Det kan ju 'smälla till' och bli en rejäl vinter fortfarande, men den kan inte bli så speciellt lång, det är ju ändå snart februari! Man vet ju inte om det här bara en tillfälligt vinterväder eller om det är en 'trend'.. Fotade ju blommande körsbärsblommor i Kungsträdgården här för drygt 10 dagar sen.. det känns mystiskt! Tack! Per.
Hälsn!
Fina närbilder på hägern, snyggt på grönsiska och kråka också
Svar från ehrsa 2020-01-25 11:07
Hej! 'Naturen' var på bra humör den här dagen ute på Djurgården, men det känns samtidigt lite mystiskt med så mycket 'vårtecken/känsla' när det fortfarande bara är januari.. det är inte normalt för våra trakter! Man undrar ju om Storskrakshonan alltså har tänkt lägga sig på ägg och ruva inom kort.. Då kommer det väl simmande ungar i februari nån gång.. hmm.. Tack! Peter.
Hälsn!
Vilka bilder Jan, så vackert, kul med bona :)
Och kråkan var extra kul så nära :)
Jag säger ju det, stadsfåglarna är ju roligare att fotografera än lantisarna hehe ;)
Svar från ehrsa 2020-01-25 11:12
Hej! Naturen var på bra humör här! Men det är ju oftast så, går man bara ut och är lite uppmärksam så händer det ju saker hela tiden.. även om det inte alltid går att fota.. det är en fin tid framöver nu när ljuset också har återvänt, och blir bättre för varje vecka som går.. I norra Sverige blir dagarna 10 minuter längre för varje dag som går.. Kändes bra att Hägrarnas bon stod tomma trots allt.. dom ska inte börja ägna sig åt sina bon så här tidigt på året, även om tiden verkar vara 'ur led'.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-01-25 18:08
Ja men visst är det så :) Fick se mina havsörnar idag men de var alldeles för långt bort för att kunna fotografera dem, men det spelar ingen roll de fanns ju där och trivdes i solen :)
Fint det här. Jag gillar verkligen ditt sätt att plåta fåglar, som man upplever det i naturen, Inga art bilder med klinisk ren bakgrund. Här kommer jag nära, känner naturen, och miljön runt omkring.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2020-01-25 11:27
Hej! Ja, man blir glad att det finns så intressant 'vardagsnatur' nära storstan så här! Bara att ta buss 69 från Klarabergsgatan när man kommer med T-banan så är man straxt ute på Djurgården.. det är en oas! Det är fina solbelysta strandpromenader nu om man sen går Djurgårdens södra strandpromenad in mot stan igen.. själv promenerade jag till spårvagnen och åkte den in till stan igen, men ibland promenerar jag till Djurgårdsfärjan för transport mot Slussen, härliga promenadstråk allihop! Och mitt fågelfotograferande bygger oftast på att bara hänga på mig kameran med det objektiv jag nu vill bära runt på, sen får det bli de motiv som det blir.. ingen dag är den andra lik på något sätt! Och det händer nästan alltid något intressant och vackert att försöka fota! Ibland går det och ibland går det inte.. det är lite av tjusningen! Vad många fina dagar vi har haft nu, man förvånas! Och njuter.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Skateboardåkaren hade visst lite problem med balansen :-)
Häftiga bilder på hägrar och den orädda kråkan.
Jag har sett flera parningar med gräsänder i veckan. Tänk om det kommer ungar alldeles för tidigt och fryser ihjäl.
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-01-25 22:28
Hej! Tror skate'aren ändå hade rätt så bra koll här.. dom är snabba dessa eldrivna fordon, säkert 20-25 km/t.. men det ser konstigt ut när man ser sånt i slutet på januari.. Hägern var fin, dom ser alltid så 'busiga' ut.. Kråkan var sällsynt trevlig! Den hade säkert ätit ur handen på mig om jag haft något att bjuda den på.. Får spana lite efter den framöver nån gång! Ja, min tanke blev också, oj det skulle väl kunna bli ungar för Storskraken redan i slutet på februari om den lägger sig på ägg inom kort.. men fåglar är nog rätt så tåliga bara dom får tillräckligt med mat! Gräsänder kan vara väldigt tidiga med ungar (även sena),men jag vet inte hur det är med överlevnaden.. kanske är små ungar mer utsatta för 'predatorer' just den här årstiden..? Kråkor, trutar.. säkert svårare också att gömma sig..Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Här kom du verkligen nära, inte bara kråkan, tycker det gäller hägrarna och grönsiskorna också. Och precis som du sagt i någon kommentar till mig finns grönsiskorna i alträden. Jättefina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-01-26 11:11
Hej! Ja, ända upp till 840 mm. brännvidd kom jag upp till här med den kameran och objektivuppsättning jag använde här.. och det fungerade rätt så bra också! Jag har inte testat de här riktigt långa brännvidderna med Z50 tidigare för att det varit så mörka tider, men nu har ju ljuset kommit tillbaks! När jag använder extendern x1,4 på mitt 80-400 mm. som här så blir det med automatik f/8 istället för f/5,6 som objektivet annars har, men dessutom så bländar jag då alltid ner till f/9 för att få en något lite skarpare bild, och det fungerar! Men det kräver gärna bra ljus för att då hålla nere ISO och dessutom kunna ha en hyfsat snabb slutartid.. så det kräver lite annat 'tänk' när man kommer upp i de här långa brännvidderna och inte har de jättestora teleobjektiven heller.. så använder jag mitt TC1,4 vill jag alltid att det ska vara en solig dag! Ofta tar det lite längre tid för fokus att hitta helt rätt och ibland får man hjälpa till med fokusringen på objektivet, man kan få känslan ibland att kamerans AF inte riktigt vet om den ska fokusera framåt eller bakåt vid långa brännvidder, då kan det hjälpa lite att manuellt vrida på fokusringen och sedan låta kameran finfokusera! Men så upplever jag också med fokuseringen vid långa brännvidder även på Fullformatskamerorna. Kör jag med extendern så får man räkna med lite långsammare foto.. men vad gör det, det går ju det också! Man behöver inte alltid ha så bråttom.. Sen märker jag också att de långa brännvidderna är bäst när man ändå fotar något som är ganska nära, som man då får väldigt mycket närmare.. det blir väldigt bra! Men fotar jag något som är långt bort med långa brännvidder så verkar det ofta finnas för mycket med 'suddig/oskarp' luft mellan motivet och kameran.. och det blir inte alltid så skarpt då.. Grönsiskorna var trevligt, jag har haft ganska få möten med siskorna den senaste månaden här i närområdet, men dom tycks vara kvar här i regionen ändå, det är bra! Och Kråkan var supertrevlig, synd bara att jag inte hade något ätbart med mig.. får ta med det nästa gång! Tack! Björn.
Hälsn!
Det är fint på Djurgården och du har kommit nära många fåglar. Mycket fina bilder, inte minst på hägern!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-01-26 11:41
Hej! Ja, vissa fåglar här var jag riktigt nära, men jag hade också tillgång till hela 840 mm. i brännvidd, och jag har inte testat det ordentligt förut med min Z50, eftersom det varit 'mörkertider'.. men nu är ju ljuset tillbaka när solen skiner! Mitt tele 80-400 mm. får f/8 när jag sätter på en x1,4 extender, men jag bländar också alltid ner ett steg eftersom det blir något lite skarpare bilder då, och då blir det alltså f/9 som jag fotar med.. Så har jag extendern på objektivet så vill jag ha en solig dag, för att slippa ha för höga ISO eller för långsamma slutartider! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Hahaha en totalt utslagen Storskrake, han jobbade nog hårt..Lustig pälsklädd hylla kråkan har på näbben..
Förövrigt eminenta bilder..Sångsvanbilderna var ju verkligen snygga..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-27 16:57
Hej! Honan Storskrake låg så där lågt i vattnet i säkert 10 minuter utan att nått hände.. sen tittade jag bort i 5 sekunder.. då hände det så klart! Ja, jag noterade också den där långhåriga' mustaschen på Kråkis.. har inte tänkt på att dom har en sån förut! Det var en fin dag med mycket vårkänsla tack vare dessa fågelmöten! Men lite skum känsla också när det ändå ska vara mitt i vintern nu.. Tack! Gunte.
Hälsn!