Att spegla det jag gillar.

Så passerade även januari..

En månad som var stabilt mild, där frånvaron av snö var påtaglig här.. inte så mycket annan nederbörd heller.. och en del sol har också förekommit! Rekord lär ha slagits, där årets januari är den varmaste sedan man började mäta år 1756.. Har hört siffran 7° varmare än vad som är 'normalt' nämnas och inget vinterväder är på gång än, när jag tittar på SMHI:s 10 dygnsprognos.. börjar kännas som vintern snart kan kvitta, men det blir väl då som den slår till kanske.. Den blir nog inte så lång i alla fall!

Annars så handlar den här bloggen om 'dokumentära' bilder från Stockholms gator fotade under månaden januari. En månad när det gärna blir en hel del 'hög-ISO' bilder när man fotar på stans skuggade gator på eftermiddagen, vilket det oftast blir för mig.. Dessutom är det här också en test av min Z50 vad gäller hur den klarar att fokusera i det förhållandevis dåliga ljuset och med diverse olika objektiv! Klarar den att fokusera under januari och få till hyfsad skärpa med kort exponeringstid (minst 1/800 - 1/1000 sek.) och största bländaröppning (för att få kort skärpedjup)? Och det gjorde den!

Jag använde objektiven: Nikon Z DX zoom 16-50 mm. f/3,5-6,3.  Och sedan FX (fullformat) objektiven 20 mm. f/1,8 . 50 mm. f/1,4 . och 85 mm. f/1,8 .

Omräknat med Z50:s mindre sensor så blir det då brännvidderna: 24-75 mm.  30 mm.  75 mm.  och sist 127,5 mm. brännvidd.

Så här följer nu en hel del bilder tagna med dessa 4 brännvidder (zoomen på 24 mm.) med början på den kortaste brännvidden och alltid på den största bländaröppningen för att få kortast möjliga skärpedjup, vilket jag gillar.. Och motiven är som det brukar vara från mig, människor så som dom är, helst utan påverkan från mig! Och gärna så nära att man kan se människors blickar, mimik, och andra uttryck.. det kan vara 'speciella' moden.. människor som sticker ut lite extra, inte konstigare än så..

Bilder med Z DX 16-50 mm. f/3,5 som då blir 24-75 mm. i brännvidd omräknat..  Trots största bländaröppning så finns det inget kort skärpedjup här..

                               

Bilder med 20 mm. f/1,8 som då blir 30 mm. i brännvidd omräknat..  Här anar man ett kortare skärpedjup..

                                 

Bilder med 50 mm. f/1,4 som då blir 75 mm. i brännvidd omräknat.. Det korta skärpedjupet blir tydligt här, också för att bländaröppningen är lite större! Kanske det här blir favoriten framöver ihop med Z50..

                                                                                     

Bilder med 85 mm. f/1,8 som då blir 127,5 mm. i brännvidd omräknat..  Ett ganska extremt objektiv att gå runt på stan med, 'svårsiktat' men det blir också bra när man träffat rätt..

                                       

Kort eller långt skärpedjup är ju en smaksak.. men jag gillar det korta skärpedjupet bäst! Bilden blir 'lugnare' och fokus blir mer på motivet..     Tack för  mig!

Inlagt 2020-01-31 19:07 | Läst 1938 ggr. | Permalink
Fina bilder. Det är ju fint med bakgrundsoskärpa, men det ska ju vara hanterbart också. Till Z50 så är troligen en 35-50/1,4 bäst. Jag hade iaf inte den där känslan med att sätta fokus från höften, tog en 10-20 bilder när kungsfiskaren flög över dammen och i princip samtliga bilder satte jag för högt, det var knappt att dammen var med i bild :). Detta var med 200mm på D500, med detta tele så är det lämpligt att ha ögat i sökaren.
Svar från ehrsa 2020-01-31 21:19
Hej! Jag tycker 'lagom' bakgrundsoskärpa är bäst och jag håller troligen med dig fullt ut med brännvidden och f/1,4! Undrar faktiskt om Nikon har någonting ljusstarkt i Z DX och kortare brännvidd på gång framöver..? Jag vet i alla fall ingenting om det, tyvärr.. Det roliga är att med det här 'testet' med olika brännvidder gjorde att det är nog mitt 50 mm. f/1,4 som ger den bästa bakgrundsoskärpan, i mitt tycke! Och det objektivet är dessutom det lättaste och minsta och ljusstarkaste FX-objektivet som jag har.. det blir 75 mm. på Z50 och dessutom F/1,4.. det är inte illa! Jag har alltid tyckt att mitt 85 mm. f/1,8 ger finast 'gatubilder' på mina FF-kameror, möjligen är brännvidden något lite för lång.. Nu ger 50 mm. på Z50 75 mm.. det är riktigt bra, dessutom f/1,4! Att fota från höften är svårt.. bättre att fota från magen/bröstet vid gatufoto, då går det att grovrikta hela kroppen mot motivet rätt så bra, det fungerar för det mesta, om inte motivet är för nära.. Du ser ju mig på en av bilderna i en spegel med händerna i jackfickorna samtidigt som bilden tas.. så är alla bilder tagna här! Kameran hänger frampå mig.. På vissa bilder tittar motivet på min kamera samtidigt som bilden tas.. uppenbart så är dom nyfikna på min kamera.. Här hade jag 127,5 mm. brännvidd när 85:an var monterad, då var det rätt svårt att sikta rätt mot motivet med kroppen.. det är lite för lång brännvidd, men kul ändå att det fungerade ibland! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2020-02-01 07:24
Det är intressant detta med skärpedjup och bakgrundsoskärpa, vilket inte alls är samma sak. Jag hade en blogg för några veckor sedan där jag tog bilder med bl.a en 28/1,8 och ett 135/2, de har samma avbildningsskala vid närgränsen och nästan samma största bländare. Studerade man bilder där bakgrunden låg endast 1dm bort så var det inte så stor skillnad i upplevd oskärpa, båda har ju samma skärpedjup om jag använder samma avbildningsyta, men tittar man på hur bakgrunden ser ut 1-10m bort så är det en otroligt skillnad. Med 28 så kan man tyda bakgrunden men med 135 så finns det ingen bakgrund. Ska forska mer i detta, men jag tror tex att det är lättare att tyda en bakgrund med 28/1,8 än vad det är att tyda en bakgrund med 600/8. I huvudsak är nog detta hur ögat upplever den större ytan i bakgrunden jämfört med det smalare utsnitt av bakgrund som ett tele har.
Hej Jan.
Det finns många riktigt fina bilder från din stad och dess invånare i den här serien.
Som en illustration av din stad och dess byggnader och omgivning jag är mest för dem med stora skärpedjupet. Men enligt min mening är det två olika uttryck/upplevelser som du visar oss. De med kort skärpedjupet blir mer som gatuporträtt och det är också OK. Jag använder själv en 35 mm och med f/5.6 eller f/8, men som du vet - smak och behag - och vi är lyckliga hobbyfotografer som gör det vi tycker bäst.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2020-01-31 21:37
Hej! håller med dig, det är som två olika 'uttryck' med kort eller långt skärpedjup! Ju mer brännvidd, desto mer porträttkänsla i bilderna! Jag vet ju hur mycket folk/turister som ibland rör sig på de här gatorna, och då känns bilderna väldigt röriga när skärpedjupet är långt.. då känns kortare skärpedjup bättre, det gör bilderna lugnare och mer personliga.. tycker jag! Tycker att det är rätt konstigt att bilder tagna med f/3,5 som är största bländaröppningen på mitt Z DX 16-50 mm. redan då ger ett skärpedjup från 'nära till oändligt'.. då behövs ju knappt mindre bländaröppning alls.. Men visst behövs det när solen är stark, så klart! Men det behövs inte för skärpans skull.. Troligen blir mitt FX-objektiv 50 mm. f/1,4 min favorit framöver! Det blir motsvarande 75 mm. f/1,4 på Z50, vilket då ger ett fint skärpedjup helt i min smak! Dessutom är det det lättaste och minsta och ljusstarkaste objektivet som jag har.. Tack! Erik.
Hilsen!
Det är bara att erkänna, lika fascinerande som vanligt, jag blir sittande en lång stund och bläddrar i ditt galleri. Jag blir lika förundrad varje gång. Fuskpälsar (förhoppningsvis), kamelshårsulstrar, tatueringar, tjocka lager smink, noggrant utvalda kläder. Jag vet, jag har kommenterat detta förut, och det finns inget ont i något av detta, det är inte det jag menar. Ändå blir det så oerhört tydligt hur viktigt det är att skaffa sig en stil, att få synas, att vara något annat än vanlig. Ibland undrar jag om samhällets storlek har ett inflytande? Jag menar, det är så uppenbart här i Stockholm, inte alls lika påtagligt i Norrköping, sällan i Finspång och knappt alls i Korsheden. Observera, jag gör ingen värdering av varken människor eller kläderna, jag bara noterar skillnaderna. Kanske undervärderar jag det faktum att du faktiskt både väljer vad du fotar och senare också vad du visar, du har ju förklarat att du gillar att fota det som sticker ut, kanske är det så enkelt. Men, fa´n tro det! Men det viktigaste sist, fantastiska bilder! Igen. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-01-31 21:58
Hej! He he, ja, du har nämnt det här förut med hur folk ser ut och är klädda.. Och så här ser det ut i Stockholm när du rör dig i Gamla Stan och i city! Det här är det 'normala' här, dessutom är bilderna tagna nu i januari som ändå är lågsäsong vad gäller turister.. Framöver blir det nog bara 'värre'.. Många här på bilderna är ändå turister, folk som är lediga.. och troligen gärna klär upp sig lite extra, är min gissning! Det här är normalt här i city och Gamla Stan, eller för den delen även på Söder.. För mig känns det också bara normalt.. Sen är det ju som du säger, de som sticker ut på olika sätt, t.ex. modemässigt också troligen hamnar på mitt minneskort.. så klart! Själv är jag klädd i både 10 och 15 år gamla kläder just här på den bild som jag tog på mig själv här.. dom trivs jag fint med! Tror också att storleken på staden kan ha betydelse, vart man än åker så är det troligen så.. Och sticker man ut, då får man se upp.. :-)

Roligt i alla fall att göra den här testen med olika brännvidder! Det är uppenbart vilken stor betydelse brännvidden har för skärpedjupet, och även beroende på hur stor bländaröppningen är, för hur den slutliga bilden blir och uppfattas! Det blir verkligen mycket porträttkänsla när man kommer upp mot 75 mm. och mer! Men det blir också snyggt! Men jag tror att 50 mm. f/1,4 blir ett favoritobjektiv till Z50 på stan framöver! Men även till mina FF-kameror så är det ett riktigt bra objektiv, det är dessutom minst och lättast och ljusstarkast av de objektiv som jag har! Tack! Björn.
Hälsn!
Khalad 2020-01-31 23:16
Hej igen Jan, jag gick direkt på bilderna och läste inte texten först, bläddrade igenom allt i ett svep. Men roligt och lärorikt att jämföra brännvidderna! Det finns mkt jag inte provat alls på stan, Minolta-85:an tex. Men jag noterar särskilt din selfie och ser hur diskret det ser ut, i mina försök hittills har jag ju haft kameran i handen och fingret på avtryckaren och då känner jag mig nyfiken. Jag köpte en trådlös fjärrutlösare i somras tillsammans med vidvinkeln men har inte ens testat den. Det är ju mkt mer jag vill göra, har tex inte testat 100-400 än, varken separat eller med den i princip nya 1,4 convertern. Det som händer för mig är ju att I:s Alzheimer blir alltmer påtaglig och tillsammans med egna problem med rygg och ögon gör det att fotoutflykterna blir både kortare och mer splittrade. Sagt som förklaring till det som kan se ut som ointresse utifrån .-)
Svar från ehrsa 2020-01-31 23:29
Hej! igen. Ingen fara, jag förstår allt som du går igenom nu.. eller tror mig förstå! Du är en hjälte, ändå hinner du publicera så mycket med fina bilder! Men det är väl en 'ventil' gissar jag.. Att fota är verkligen ett sätt att ibland stå ut med den 'brutala' verkligheten! Att testa sina fotoprylar tar verkligen tid! Jag är inne på 3:e månaden nu med min Z50 och jag har inte hunnit testa allt med den än, trots att det är den kameran som jag använt hela tiden sedan 13/11.. Den här testen ovan är enda gångerna som jag provat alla de här 4 objektiven fullt ut, och det är inte förrän här som jag verkligen ser skillnaden mellan de olika objektiven! Nu vet jag hur jag ska välja framöver med objektiven när jag vill gå på stan med lilla och lätta Z50, och valet är troligen den likaså lilla och lätta 50 mm. f/1,4 som då blir 75 mm. i brännvidd, det kommer bli väldigt bra på stan, med ett skärpedjup som jag gillar! Tack! Björn.
Hälsn!
Det här med bakgrundsoskärpa och bokeh och skärpedjup är svårt. Varje bildmotiv kräver sitt. Och i stadsmiljö dyker motiven upp blixtsnabbt. Och inte vill man hålla på och jonglera med objektiv stup i kvarten. Allt i livet har sina irritabla begränsningar. Inget här på jorden är fullkomligt. Men det är kul att följa dina tester!
Svar från ehrsa 2020-02-01 11:30
Hej! Ja, jag tycker det var spännande att se hur 4 olika objektiv beter sig när det gäller det här med bakgrundsoskärpan! Det blev så tydligt i en blogg med bilder så här! Blev lite förvånad att Z DX zoomen knappt har någon bakgrundsoskärpa alls trots största bländaröppning som då är 3,5. Skärpan är ändå riktigt bra, men det blev tydligt att man knappt behöver använda bländaren, allting är 'hyperfokal' ändå.. Och den zoomen är ändå bra, den går ju från 24-75 mm. (omräknat) och på längre brännvidder så minskar skärpedjupet med stor bländaröppning.. För övrigt så har jag aldrig flera objektiv med mig när jag går ut med kameran, jag använder alltid bara ett objektiv och det bestämmer jag hemma vilket det blir, sen anpassar jag mitt fotograferande efter det objektivet.. Och alla objektiv har sina fördelar, men när allting är i fokus så känns inte bilden så kul tycker jag, viss bakgrundsoskärpa krävs tycker jag! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Ja du Jan du väcker lite nostalgiska känslor hos mig med dina fina gatubilder sen får förståsigpåarna säga vad de vill om gatufotografi, men det får mig att längta tillbaka till mitt Stockholm. Under många år jobbade jag där inne i centrala Stockholm och gick ofta till fots mellan olika jobb. Så mycket av dina bilder stämmer väl in på alla tusentals ansikten jag mött på mina promenader. Tack än en gång för att jag fick följa med.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-02-01 22:44
Hej! Tack för en fin kommentar! Har förstått att du har en hel del av ditt hjärta kvar här i Stockholm, och det är lätt att förstå! Det är en fantastisk stad som bjuder på mycket! Har bott här innanför tullarna sedan 1983, så det är ju ett tag.. ändå tröttnar jag aldrig, och det är aldrig tråkigt här, det är bara att gå ut åt något håll så finns det alltid något intressant! Och det finns alltid nånting att fota både fågel/naturmässigt men också folklivet så som här, och det är aldrig samma människor.. flödet på människor är stort! Speciellt under sommarhalvåret så klart, men även nu i januari så fick jag ihop dom här bilderna trots den mörka årstiden.. Och jag fotar egentligen bara när jag går hem från city till Hornstull efter en enkel lunch, och då ofta via Drottninggatan och Gamla Stan och sedan Hornsgatan hem.. jag går sällan några rundor på stan för att fota, det brukar jag inte orka.. det blir för mycket bilder.. :-) Än en gång tack! Ha det så bra!
Hälsn!
Superserie från storstan! Roligt att få följa med här :)

Snubben med hela ansiktet täckt av tatueringar han har du fotograferat förut va? Eller någon liknande kanske för jag får något minne av det nämligen hehe