Att spegla det jag gillar.

Hägrarna..

Då är det Gråhägrarna i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, som jag menar. Nu är dom tillbaks vid sina häckningsplatser, och det är bara början på februari.. Det känns klart tidigare än normalt! Men varför inte, om Körsbärsblommorna kan blomma i Kungsträdgården i mitten på januari, så kan väl hägrarna vara vid sina bon i början på februari.. kanske? Jag var vid Isbladskärret för drygt en vecka sedan och då fanns det inga hägrar vid sina bon, men nu är dom där.. Så här är lite bilder på hägrarna, men även på paret Sångsvan som verkar vilja häcka där i år igen.. Fotat igår måndag med Z50 + FTZ + 80-400 mm. som då blir 120-600 mm.

Redan på håll så såg jag ett flertal hägrar i luften, okänt varför..

Nattgammal is fanns det på kärret, men hindrar inte Sångsvanarna..

Tack för mig!

Inlagt 2020-02-04 12:05 | Läst 1086 ggr. | Permalink
Hej,
Pampig fågel i härligt ljus. Bra!
Ha det väl
Bob
Svar från ehrsa 2020-02-04 12:44
Hej! Den är verkligen vacker Hägern, den är dessutom lite extra 'fotogenisk' känns det som.. en fågel man gillar! Våren verkar vara här! Tack! Bob.
Hälsn!
Mycket fina bilder i vackert ljus som Bob skrev :) Kul att de har sina bon så tätt ihop, kanske blir några bilder framöver när de går i vattnet och fångar fisk? ;)
Svar från ehrsa 2020-02-04 12:47
Hej! Ja, här blev det ett fint lågt eftermiddagsljus, sånt gillar man! Men jag inser att jag får nog åka dit tidigare på dagen.. jag hann inte med så mycket som jag ville innan solen gick ner! Tyvärr finns det ingen fisk i vattnet där.. men troligen grodor i alla fall, det funkar ju det med.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Ha ha, någon typ demonstration mot mina ljusa bilder :). Men jag är med, blir det rätt ljus på objektet så blir detta hur fint som helst. Särskilt de tre sista bilderna och någon gruppbild uppe i trädet där hägrarna är rätt exponerade och bakgrunden mörk blir ju riktigt snyggt. Har du gjort några redigeringstrick här för att få hägrarna att framträda eller hade du ”tur” att ljuset föll in så fint på hägrarna?
Svar från ehrsa 2020-02-04 13:17
He he, näe.. :-) Det råkade bara vara väldigt lågt motljus här, dessutom skuggsida på mestadels en mörk granskog i bakgrunden.. men hade också stor tur att hägrarna satte sig på en solbelyst gren.. :-) Det blev ett väldigt fint ljus i alla fall.. I stort sett så ser bilderna ut så där oredigerade faktiskt! Har nog minskat ljuset något lite på själva hägrarna och ökat nån färgnyans ytterst lite, jag tror på färgen blå, där jag minskade 'Luminansen' på det blåa, i och med det så blev hela hägern lite mörkare och blåare, vilket gör att man får dra ner på mängden blått lite också.. bara finlir alltså! Tack! Peter.
Hälsn!
Erik Madsen 2020-02-04 14:04
Jan: Vilket belysningsmätning använder du - matrix (hela fältet), centrerat eller spot?
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2020-02-04 17:17
Erik, I 'naturen' med fåglar och andra motiv använder jag 'centrumvägd' mätning, känner att det oftast fungerar bäst, det blir lite 'medelexponering' över det hela.. sedan använder jag 'exponeringskompensations-knappen' väldigt mycket.. beroende på om det är en ljus eller en mörk fågel, och hur bakgrunden/omgivningen ser ut! Det kan ofta växla mellan -1,7 till +1,7 i exponeringskompensation, och då går jag mycket på 'egen känsla och erfarenhet'.. I de sista bilderna här blev det hela -2,3 i 'exponeringskompensation' eftersom bakgrunden var så mörk!
Hilsen!
Bakgrunden i skugga och lågt vintersolljus gör susen för dessa bilder..Bobilden och gänget på grenen mot slutet var ju extremt snygga..När allt stämmer så blir det bra..Är det max brännvidd här?
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-02-04 17:44
Hej! Ja, vilken tur jag hade här med dessa 'parametrar'.. ren bonntur och inget annat, men såg det redan i sökaren.. det här blir bra om man drar ner på exponeringen med den bakgrunden, blev tanken i huvet! När häckningen väl kommer igång senare i vår så brukar hägrarna inte sitta så där tillsammans på en gren.. Då bråkar dom mer, och stjäl kvistar från varandras bon.. :-) Ja, det var max brännvidd 600 mm. f/6,3 1/400 sek. och ISO 400, och en viss beskärning, men lite olika mycket på flera av bilderna. Tack! Gunte.
Hälsn!
Dom är ju för läckra !
Så snyggt med ljuset. Men det ser inte bekvämt ut att stå där med sina smala ben.
Allt är ju tidigare, bara det inte blir ett rejält bakslag så både det ena och det andra"går åt skogen"
Här var det -8 i går kväll. Tror det är köldrekord för den här vintern, men i morse var det runt -3, känns lite mer normalt :-)
ing-marie
Svar från ehrsa 2020-02-04 17:59
Hej! Hägrar är verkligen roliga att fota.. dom är väldigt komiska bara med sitt utseende och sina poser! Men väldigt vackra också, speciellt i motljus som här! Då glöder ofta näbben i orange.. Isbladskärret ligger väldigt bra för just 'låga' motljusbilder på eftermiddagarna, som här. Men det var jag inte riktigt beredd på, det var bara tur och inget annat, men jag såg möjligheterna när jag var där! Trodde inte ens att hägrarna hade kommit hit nu så här tidigt i februari, jag tror inte att det är 'normalt'.. Vid Mariatorget här på 'Söder' var det nyss en Koltrast som häckade i en Julgran, och fick ut ungarna för några dagar sedan.. så den måste ha ruvat redan i början på januari! Tror att mitt 'köldrekord' för vintern hittills här 8 våningar upp, är -4,4° och det var någon gång i mitten på december.. snart 2 månader sedan.. Men det kommer säkert bli något rejält bakslag framöver tror jag! Fast det är ingen förändring på gång här vad gäller vädret under de kommande 10 dagarna.. enligt SMHI:s 10 dygns prognos! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Hej Jan - Jag går med i kor av entusiastiska kommentatorer.
Jag gillar särskilt nummer 1 med formationsflygningen, som påminner om jaktflygplan. Nummer 5 med de fantastiska sidoljusen och färgerna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Vilket belysningsmätning använder du - matrix (hela fältet), centrerat eller spot?
Svar från ehrsa 2020-02-04 18:07
Hej! Som jag skrev i Peters kommentar, men till dig "I 'naturen' med fåglar och andra motiv använder jag 'centrumvägd' mätning, känner att det oftast fungerar bäst, det blir lite 'medelexponering' över det hela.. sedan använder jag 'exponeringskompensations-knappen' väldigt mycket!" Jag hade mycket tur här, jag trodde inte ens att hägrarna hade kommit hit.. Men jag såg det låga och fina ljuset här, men det är ju bara tur att hägrarna landade på en gren där solen lyser.. och dom gillar säkert solen precis som vi också oftast gör.. :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Erik Madsen 2020-02-04 19:00
Hej igen Jan. Tack för din information, det finns inget mycket som skrivs/berättas om det emnet här på FS. Jag kan se att jag gör ganska mycket som du och tillämpar exponeringskompensationen mycket. Med de elektroniska sökarna och histogrammet i sökaren får man också bra hjälp - "du får vad du ser", som det så vackert kallas :-)
Hälsningar. Erik.
Väldigt fina bilder. Avundas er som har så många hägrar som heller inte vara så skygga.
Har häger i Björlanda KIle fast bara en eller två. De är otroligt skygga.
När jag är en vik ifrån dem så ser jag dem lyfta och fly.
Svar från ehrsa 2020-02-04 18:31
Hej! Egentligen så är dessa Gråhägrar avkommor från hägrar som man hade på Skansen för många årtionden sedan! Sen flyttade dom sig sakta men säkert ut från Skansen och har fortsatt att föröka sig och flytta sig lite mer bort från Skansen, så nu har dom säkert häckat just här vid Isbladskärret i 2-3 årtionden gissar jag, och det är nästan 2 km. öster om Skansen. Dom här hägrarna är sällan speciellt rädda för människor, nästan tvärtom ibland.. Dom brukar inte flytta så långt heller när det blir vinter, oftast räcker det att flytta ut lite i skärgården så är det isfritt och dom kan hitta föda där. Men många hägrar flyttar bara bort till Råstasjön i grannkommunen Solna, precis vid 'Friends Arena', där har kommunen en fågelmatning just för hägrarna där dom dagligen utfodras med strömming/sill i specialbyggda lådor så att bara hägrarna når ner till den fisken.. där är hägrarna extremt orädda, och dom står ibland bara någon meter ifrån när man promenerar runt den sjön! Även andra arter som normalt är skygga kan man ofta komma nära just där! Min gissning är att de här individerna är 'gänget' hägrar som varit vid Råstasjön under vintern och käkat Strömming! Men som nu fått lite 'feeling' av det milda vädret som varit, och börjat få tankar på häckning redan.. De hägrar du ser nere i Syd/Västsverige kanske är hägrar som kommer ursprungligen nere ifrån Europa, kanske dom har kvar en skygghet som inte dessa 'Skansenhägrar' har.. bara en gissning! Tack! Mats.
Hälsn!
Hur fint som helst! Och fantastiskt med så många fåglar och så många bon på en och samma bild! Som mest har jag kanske sett runt fem hägrar när jag varit uppe i fågeltornet vid Kvismare kanal, härnere ser jag max en åt gången! Jättefina bilder med riktigt vackert ljus! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-02-04 18:42
Hej! Ibland stämmer det.. och nästan alla 'parametrar' råkar vara rätt! Så kändes det här! Sist jag var här för drygt en vecka sedan fanns det inga hägrar vid sina bon.. nu plötsligt var det nästan fullt! Dessutom råkade jag vara lite sen här så solen stod lågt, men lyste ändå.. Sen verkade fåglarna vara lite 'ystra' och satte sig på en solbelyst gren, medans bakgrunden var väldigt mörk.. det kan ju bara bli väldigt vackert! Så där sätter sig aldrig hägrarna när dom väl har börjat häcka, då är det mest småbråkande och stöld av grenar från varandras bon.. Nu betedde dom sig mer avslappnat.. kanske dom hade anlänt just den här dagen? Brukar aldrig se dom flyga så här i grupp heller, bara det kändes väldigt ovanligt! Men kul! Nu får man nog ta sig dit snart igen när vädret är fint.. Min gissning är att det är hägrarna som håller till vid Råstasjön på vintern och blir matade med Strömming där av Solna kommun.. Tack! Björn.
Hälsn!
Oj är de redan där! Ja jösses. Hörde av kollega idag att Frankrike haft 27 grader varmt i januari. Slagit alla rekord någonsin. Snygga bilder!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-02-04 21:15
Hej! Ja, så kände jag också.. 'redan där'! Jag var ju där för drygt en vecka sen, då fanns det inga hägrar vid bona.. nu var det nästan fullt! Och det var ju bara 3:e februari igår.. kanske dom kom dit när det fortfarande var januari, men det vet inte jag! Oj, +27° i Frankrike.. det låter verkligen helt galet! Ja, man får se hur det blir vädermässigt framöver, men fortfarande är det ingen vinter i sikte här när man tittar på SMHI:s 10 dygns prognos.. Det är mestadels +4°/+5°, och nån grad kallare om det är klart väder, och lite regn nån enstaka dag.. men ingen vinter! Och då är vi framme i mitten på februari.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Grenen där tre hägrar sitter gillar även jag. Alla andra också naturligtvis men dom sticker ut lite. Ser du skriver om hägrarna på skansen. I mitten av 60 talet har jag för mig att dom fanns väl bara där ( inte helt säker ) Det samma gäller dom vitkindade gässen. Tror jag var dit 1964 första gången.
På den analoga tiden körde jag alltid med 100 ASA som jag ställde in på 125 och -0,3 Det blev nästan alltid bra genom hela rullen. Idag kompenserar jag hej vilt. Som tur är så kan man kontrollera bilden snabbt idag. Det är bara starkt solljus som kan sätta käppar i hjulet.
Sten
Svar från ehrsa 2020-02-04 21:31
Hej! Hade tur här med 'alla' parametrar för en bra bild! Fint lågt ljus på grenen med en mörk bakgrund, och dessutom flera vackra hägrar som landat just på den grenen.. Jag kände redan i sökaren att det här kan nog bli bra! Jag var övertygad om att det inte skulle finnas några hägrar där redan nu, när jag promenerade dit.. Ja, det lär gälla även de Vitkindade gässen, dom 'släpptes' också fria och fick sköta sig själva, vilket dom gjort med besked.. Dom lär ha flyttat söderut precis som dom 'vilda' gässen och funnit partners bland dom vilda, och sedan tagit med sig dom vilda gässen tillbaks till Djurgården för att häcka.. Och sen har många gäss kommit på att det går ju bra att häcka på Djurgården med stor omnejd, istället för att flytta ändå upp till ryska ishavskusten.. De Vitkindade flyttar sig inte ens när man cyklar förbi en halv meter ifrån dom.. som människa är man till 100% accepterad av gässen.. Ja, den analoga tiden var klart annorlunda, jag körde nästan bara dia, så det gällde att exponera rätt från början.. man fick ingen andra chans, och resultatet såg man en vecka senare.. Det var verkligen 'slowfoto' då.. Tack! Sten.
Hälsn!
Tidigt eller inte, fina bilder på hägrarna är det! Särskilt de sista där de sitter så fint i motljuset mot den mörka bakgrunden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-02-04 21:42
Hej! Har själv ingen exakt tid för när man brukar börja se hägrarna vid sina bon här, men känslan att se dom där redan nu kring månadsskiftet jan./feb. är att det måste ändå vara rätt så tidigt i år.. Och jag hade verkligen tur med de sista bilderna här! Alla 'parametrar' för fina bilder fanns där! Rätt ljus och bakgrund och välvilliga motiv som landat så fint på just den solbelysta grenen.. en vinstlott! :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!
Somliga har mer tur än än andra där bilderna bara råkar råkar blir bli bra. Nej sug på karamellen och
hyllningarna. Det är du värd.
Den tur som heter erfarenhet är betalningen för alla stunder där inget ville bli bra.
Svar från ehrsa 2020-02-05 10:48
Hej! Ja men tack, visst är det så! 'Erfarenheten' sa mig direkt att här finns det något extra vackert och ett ovanligt motiv.. Turen i sammanhanget får man kanske tillskriva att jag kom till Isbladskärret just den tiden när solen stod lågt, och dessutom fortfarande inte var skuggad av lite moln.. det blev den bara 10 minuter senare.. Och att hägrarna råkade finnas där redan den 3:e februari, vilket inte är normalt.. Tack! Mats.
Hälsn!
Riktigt snyggt ! Så tidigt. Något har hänt.
/ Bengt H.
Flash Gordon 2020-02-05 16:45
Ja det är verkligen en udda vinter. Det finns väder och klimat. Det gäller att skilja på dem.
Just denna milda vinter är i linje med det klimat vi skall få på sikt om temperaturhöjningarna fortsätter.Här på västkusten regnar det mer än någonsin. Helt i linje med med förutsägelserna om väret vi skulle ha om 30 år. Nu har forskarna konstaterat att det går snabbare än deras mest dystraste prognoser. Speciellt i de delar som ligger på de norra breddgraderna.
Svar från ehrsa 2020-02-05 17:39
Hej! Bengt. Ja, det känns lite mystiskt att hägrarna är vid sina bon redan den 3:e februari.. men det kanske inte är konstigare än att dom är snabba på att reagera på just den här vinterns milda väder, lite som att körsbärsblommorna i Kungsträdgården började att blomma den 13:e januari i år.. det är tre månader tidigare än 'normalt'.. Men jag tror dom har gener med sig från Japan där 'väl' våren kommer tidigare (?), och det räcker kanske med en period av mildväder och lite sol så går dom igång.. Men blir det lika konstig vinter nästa år, och även kommande sommaren blir 'konstig', då bör man nog känna en viss oro.. men undra redan nu det kan man ju göra! Tack! Bengt.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2020-02-05 17:46
Mats, absolut måste man skilja på väder och klimat! Och det är ju lätt att läsa in det här vädret i ett förändrat klimat.. men man får nog avvakta och se.. blir nästa vinter också lite knepig som i år, och kanske sommaren också blir 'konstig' då känns det inte riktigt bra! I norr har man ju mer snö än vad som är normalt, men det är ju också så som man förutspår med ett förändrat klimat.. att allt 'väder' blir extremare.. mer nederbörd, mer torka, mer blåst.. vintern blir kortare men med mer snö.. osv.. Den som lever får se, helt enkelt!
Hälsn!
Trevliga bilder på gråhägrarna :)
Dom borde väl ha flyttat dit tidigt i år då det inte kan ha varit så mycket matning av kommunen vid Råstasjön i år.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2020-02-08 16:45
Hej! Tack för info om matning vid Råstasjön! Jag var där i veckan och konstaterade då att det inte fanns några 'lådor' med Strömming där.. ändå så fanns det en hel del hägrar just där.. kan det bero på den milda vintern att man kanske har struntat i matning där just i år..? Eller har man valt att avsluta det hela för all framtid, kan man ju också undra! Tråkigt i så fall! Dom är roliga att fota annars, dom gör sig ofta bra på bild! Troligen är det den milda vintern som gjort att dom redan nu i början på februari valt att sätta sig på sina boplatser, det känns ju alltför tidigt! Men troligen är dom rätt flexibla, är det milt så varför inte.. hoppas att dom inte lägger ägg än i alla fall, det blir säkert nått rejält bakslag framöver! Tack! Fredrik.
Hälsn!