Att spegla det jag gillar.

Varmluftsoskärpa..

Som en osynlig bubbla kan den finnas där, och som ställer till det för oss som fotograferar! Själv har jag vetat om den 'bubblan' sedan den analoga tiden när jag ibland försökte fota något på håll med ett tele från bilen, med öppet bilfönster.. något som väl är vanligt bland fågel/natur fotografer.. Det är ju jätteskönt att sitta kvar i bilen och dra på värmefläkten lite extra med öppet sidoföster, när det är kallt ute.. så gjorde jag också! Men jag märkte också att även en kikares bild ofta blev suddig när jag spanade eller fotade då.. Och det var ju lätt att inse att det är den här varma luften som strömmar ut från bilen, där jag då satt mitt i den utströmmande luften, som förvrängde bilden!

Samma fenomen uppträder ibland när jag öppnar balkongdörren och har med mig kameran med ett tele och ska fota Högalidskyrkans torn, bara som en 'test'! Dom bilderna blir nästan alltid oskarpa har jag sett i efterhand, trots att kameran är inställd för att inte ta nån bild om motivet är oskarpt.. Men troligen finns det en marginal i mjukvaran för hur oskarp en bild får vara, och ändå ta en bild.. 

Jag har inte kollat upp det här med ev. 'varmluftsbubbla' med den öppna balkongdörren tidigare, jag har ändå misstänkt att så är fallet! Så jag öppnade balkongdörren en förmiddag nu i veckan som var och lät dörren stå öppen bakom mig, och fotade sedan kyrktornen i ett magnifikt soligt februariljus, och fotade då med Z50 + FTZ + 200-500 mm. som då blir 300-750 mm. i brännvidd. Sedan lät jag kameran ligga kvar där ute och gick in igen i 10 minuter. Och sedan gick jag ut igen och stängde balkongdörren bakom mig. Jag väntade två minuter så att all varmluft hann blåsa bort från balkongen, sedan tog jag exakt likadana bilder igen mot kyrktornen, och gick sedan in för att upptäcka skillnader i skärpa på de två olika fotograferingarna. Temperaturskillnaden på inneluften och uteluften var då c:a 25°.

Och skillnaden mellan de två olika fotograferingarna var påtaglig! Den här oskarpa 'varmluftsbubblan' bör man tänka på även när man fotar genom ett öppet bilfönster.. speciellt den här årstiden när det är kallt ute! Kliv ur bilen..

Här är första bilden tagen med 300 mm. och bilden är oskärpt, och balkongdörren är öppen bakom mig.. Det är 330 m. till kyrkans torn.

Här är samma förhållanden som i bilden ovan, men balkongdörren är stängd..

Här är det 750 mm. och bilden är oskärpt, med öppen balkongdörr..

Här är samma förhållanden som i bilden ovan, men balkongdörren är stängd..

Här är bilden både beskuren och redigerad och även skärpt så mycket det går, och balkongdörren är öppen..

Här är samma förhållanden som i bilden ovan, men balkongdörren är stängd..

Så slutsatsen är att 'se upp för varmluftsbubblan'!     Tack för mig!

Inlagt 2020-02-16 14:29 | Läst 2469 ggr. | Permalink
Intressant. Har hört det med bilen, men bilen utgör också ett perfekt gömsle. Har dock ibland fått problem att sökaren immar igen, så mycket så jag var tvungen att ta bort den lilla ramen för att lätt o regelbundet kunna torka av den.

Är du säker på att det är en varmluftsbubbla? Kan inte vara kondens på frontlinsen? Det var ju en betydande skillnad
Svar från ehrsa 2020-02-16 15:32
Hej! Ja, jag är säker! En varm kamera drabbas aldrig av kondens på det sättet, tvärtom så fastnar inte kondensen! Kommer du däremot in med en kall kamera som träffas av vanlig inomhusluft så blir det kondens direkt.. Din utandningsluft är nästan mättad på fukt och dessutom varm, det är den som ger kondens på sökaren som är kallare än dina +37° ! Själv håller jag bitvis andan när jag fotar utomhus i kyla, eftersom sökaren immar igen så lätt.. Skillnaden är som du säger påtaglig här med balkongbilderna, och jag förstår nu varför jag så ofta får suddiga bilder när jag bara öppnar balkongdörren och vill ta några test telebilder.. Fotar man från bilen kan man ha tur att varmluftsbubblan blåser bort och objektivets frontlins hamnar bortom bubblan, då går det ju bra!
Hälsn!
pdahlen 2020-02-16 16:09
Detta blir väl ytterligare en test jag får göra :)

På balkongen har jag glasdörrar, typ uterum, men det är kanske bra (eller dåligt :)
Svar från ehrsa 2020-02-16 16:24
He he, ja gör det! Men sen kan du ju ha tur att bubblan bakom dig inte når fram till frontlinsen.. fotar man från en bilruta så kan ju i bästa fall varmluften blåsa bort direkt, eller inte.. men jag minns tydligt det här med att sitta i en varm bil och använda kikaren ut genom ett öppet sidofönster det blev sällan bra när det var kallt ute, men är det varmt ute så går det ju fint!

Om varmluften stannar innanför glaset när du släpper ut den från lägenheten så borde det bli dålig skärpa om du fotar vid en öppnad sektion, allt beroende på hur stor temperaturskillnaden är mot uteluften, tror att det är helt avgörande för resultatet! Och om du råkar sticka ut objektivet så långt att du 'missar' varmluftsbubblan..

Men får du suddiga bilder när du fotar mot nått utomhus från balkongen med varm luft där, då skulle jag misstänka samma problem.. Får du inte suddiga bilder med varmluft på balkongen så kan det ju också bero på att 'bubblan' blåser bort så objektivet inte är inne i den.. eller så är temperaturskillnaden för liten.. Det här problemet ger nog mest utslag på långa brännvidder, jag ser det på bilderna tagna med 300 mm. brännvidd, där är inte skillnaden jättestor på skärpan, men den finns där också!
Hälsn!
Intressanta iakttagelser..Undrar om resultatet blivit detsamma om du gått ut och stängt dörren, tagit en bild och sedan väntat en stund. Då blir det alltså först en varm kamera och efter en stund med kamera som har 25 grader lägre temp..Men det påverkar väl inget åt det hållet misstänker jag, värre omvänt är det nog.
Dock har jag aldrig motorn igång om jag sitter i bilen och fotar..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-02-16 16:51
Hej! Det är som du säger, värre åt andra hållet! Låter som ditt exempel är ungefär som det blev här, där då kameran väntade c:a 10 minuter innan nästa serie bilder togs, då med balkongdörren stängd.. Jag har ju noterat det här problemet tidigare att det allt som oftast blir suddiga bilder med telen tagna mot kyrktornen när jag bara öppnar balkongdörren och går ut och fotar under kanske 10 sekunder, jag har inte utrett detta tidigare, men jag har ju haft mina teorier.. och senare i vår så blir det ju varmare ute i ett halvår minst, då uppstår inte problemet längre! Och det är framför allt med långa brännvidder som det märks.. Med korta brännvidder så är det troligen inte lika känsligt. Jag minns att jag ofta drog på lite extra med fläkten när jag samtidigt vevat ner fönstret för att hålla kylan borta.. det blev en föneffekt som blåste ut där jag satt med kameran eller kikaren! Men jag minns också att det var svårare att titta med kikaren vid såna tillfällen, om det samtidigt var kallt ute.. detta hände sig på den analoga tiden.. känns längesedan numera! På den analoga tiden så var nog inte skärpan så bra ändå, så att lite 'luftblurr' hade så stor betydelse.. då la man nog istället skulden till oskärpan på det 'manuella fokuseringskontot'.. Men numera är det ju 'precisionsinstrument' vi fotar med! Tack! Gunte.
Hälsn!
Om man väljer ett annat perspektiv så får man samma problem som på sommaren med värmedaller, för det är ju vad det blir när man öppnar en dörr när det är varmt inne och kallt ute. Det kan förstås vara svårt att se när man står i dörrhålet, men tittar man längs Drottninggatan en dag när det är "rätt" förhållanden med alla dess butiksentréer, som dessutom normalt har värmeridåer, brukar det ibland vara extremt tydligt.
Svar från ehrsa 2020-02-16 17:16
Hej! Absolut, visst är det så! Håller med dig helt.. Det här med värmedaller har man ju ofta sett på lite håll, gärna med ett tele.. även över kall snö kan man ju se värmedaller! Men det jag inte förstått/trott är att turbulent eller olika tempererad luft kan spela roll just där jag står och finns med kameran.. den varma luften borde vara så 'utspridd' där jag står, medans kamerans fokus ligger långt bort så att det inte borde spela någon roll tycker jag.. fokus finns ju inte vid frontlinsen, ändå blir tydligen skärpan så dålig långt bort så att den påverkas även där borta, på det som kameran egentligen ska fokusera på.. Förmodligen ökar det här problemet med temperaturskillnaden dessutom, gissar jag! Blir det nån köldknäpp framöver med lite extra kyla så får jag nog prova igen, och se om oskärpan ökar när det är ännu kallare ute.. Tack! Martin
Hälsn!
ztenlund 2020-02-16 17:28
Jag vet inte om du har testat, apropå fokus långt bort, men att fotografera genom äldre fönsterrutor kan vara nära nog lögn. Dessa har inte lika sterilt och plant glas som moderna, vilket jag i och för sig gillar på andra vis, men det går inte bra ihop med teleobjektiv.
Svar från ehrsa 2020-02-16 17:50
Bra jämförelse där, den tänkte jag inte på! Mina 60-talsfönster går inte att fotografera igenom.. och dom är ju 'nära' om man ändå försöker.. Medans man ibland här på bloggen ser fåglar fotade genom moderna fönster.. där bilderna nästan är ok t.o.m.. Bra reflektion Martin!
Hälsn!
Väldigt tydligt är det, kul att du gjorde en blogg av det, dessutom väldigt pedagogisk och fint upplagd! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-02-16 18:31
Hej! Ja, jag kom på att det är nog bra att upplysa om detta 'fenomen'.. man/jag tror ju inte att luften där man själv står ska ha så stor betydelse, även om jag har misstänkt det länge.. sen kommer våren och sommaren där den här temperaturskillnaden inte längre finns.. då glömmer man detta.. Det roliga är att jag kommer ihåg den här problematiken från den analoga tiden, men då oftast när jag tittade i kikare från en varm bil och ut genom ett öppet bilfönster.. Den analoga filmen var ju inte så skarp och fick man ändå en lite suddig bild genom bilfönstret då, så skyllde man nog den bilden mest på den manuella fokuseringen.. skräp bakom rattarna helt enkelt! Men numera är det ju precisionsinstrument våra kameror och exakta sensorer, då syns det direkt när skärpan inte finns där.. Det var din 'oskärpa' som inspirerade mig att göra den här testen.. med tanken att du fotade i en likartad värmebubbla genom bilfönstret.. men även om så vore så kan nog den bubblan finnas där, eller inte.. beroende på hur det blåser utanför bilen, hur kallt det är ute och hur långt ut frontlinsen på objektivet sticker ut utanför bilen, det finns nog många parametrar här som gör om man hamnar i eller utanför en ev. värmebubbla, det blir nog lite slumpartat också! Tack! Björn.
Hälsn!
Det är så många som har skrivit bra kommentarer till dig Jan så jag säger kort & gott,

Bra info :)
Svar från ehrsa 2020-02-16 19:39
Hej! Ja, det här var nått jag misstänkt länge, men inte testat förrän nu.. Man lär sig.. kanske? Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-02-16 19:53
Jo men så är det, bra med sådana här små tester ibland, vet ju att Peter gör lite tester då och då som jag läser. Kanske inte komenterar men läser iaf :)

Kom tänka på när det är sommar och man står vid ett fält och skall fotografera kanske en fågel eller liknande långt där ute på fältet med telezoomen , då kan man ju se/få den där vad heter det, "heat wave" och bilden blir skräp....
Bra genomfört test! Det är bra, och något jag absolut måste ha i tankarna för framtiden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-05-17 22:12
Hej! Bjarne. Ursäkta sent svar på din kommentar här.. Tänkte länka den här bloggen till Ing-Marie S. senaste blogg där hon undrade varför bilderna på en Ormvråk blev suddiga när hon fotade från en bil med nedvevat fönster.. Jag gissar på just den här värmebubblan.. Då upptäckte jag din kommentar.. Tack!
Hälsn!