Att spegla det jag gillar.

Kanske är det körsbärsblommornas fel..

Det var då det började, ur led var tiden.. var fanns vintern.. och körsbärsblommorna blommade redan den 13:e januari .. Troligen var det där något hände med resten av världen också sedan dess.. och nu är det näst intill 'massdöd i var och vartannat land, och ekonomier förstörs.. hur kunde detta vara möjligt egentligen, och så snabbt? Och ännu vet ingen hur det slutar.. det finns både något skrämmande men ändå lite kittlande intressant i det hela.. Tills vidare får man njuta av varje dag så gott det går, det är ju ändå vår med allt vad det innebär.. Men inte lär 2020 bli något bra år det är då säkert redan nu.. Själv så promenerade jag en runda på stan idag i härligt vårväder, ungefär som jag brukar göra även innan Corona ens var uppfunnen.. Och innerstadsgator känns väldigt trivsamt att flanera på nu, det är extremt lite med folk just där numera.. kanske det finns lite motiv där också trots allt var tanken.. Kanske finns det nån 'panik' att fota här.. Det är ju flest smittade här i landet.. Men det är lugnare på stan än någonsin.. riktigt skönt! Det här är i alla fall det som jag såg och fotograferade i Stockholm idag.. fotat med D750 + 50 mm.

Dokumentära foton från min promenadrunda på stan, bilderna kommer i den ordning jag promenerade.. notera de utslagna Maskrosorna nere till höger..

Första Maskrosorna.. dom gillar man alltid!

Hornsgatans värden just idag.. Trots lite trafik höga partikelvärden, kanske en del kör med dubbdäck trots förbud året runt..

       

Till och med Lejonen har munskydd i dessa Coronatider..

Men det var arrangerat av fotografen här..

                 

Cyklist på väg..

               

Kungsträdgården..

   

         

Tack för mig!

Inlagt 2020-03-27 23:58 | Läst 1447 ggr. | Permalink
Fin serie, kan ju vara en bra dokumentation om året då allt spårade ut, t.o.m vädret. Hade inte FS en tävling om Coronabilder, körsbärsträd och gasmask kan ju utgöra en bild om ytterligheterna. Han som ringer som står utanför en affär, har hand toapapper i munnen?
Svar från ehrsa 2020-03-28 11:44
Hej, ja det är ett konstigt år 2020.. minst sagt! Både vädermässigt och pandemier och kollapsade ekonomier och annat, ingen av oss som lever nu har rimligen varit med om liknande, sett i 'stort'! Sen har vi säkert varit med om värre saker på det personliga planet så klart.. Gillar egentligen inte fototävlingar, känns inte heller rätt att 'ta' någon annans bild/motiv för en egen tävling.. Däremot har jag inga problem med att som ett dokumentärt fotografi ta en bild eller fler när jag ändå råkar gå förbi.. och sen lägga bilderna i en egen blogg! Tycker själv att motivet är riktigt bra, fyndigt av kvinnorna att arrangera en bild så här! Han med 'toapapper i munnen' har en tjock rökslinga i munnen, och ciggen i handen.. :-) Såg det först hemma vid datorn.. bilden är lite oskarp men den fick hänga med ändå.. Tack! Peter.
Hälsn!
Hej Jan! Det är ödsligt i dessa tider som i dina bilder, men massdöd i varje land är väl att ta i? Aktuella siffror världen över för Covid-19, den 28 mars 2020: Smittade 597.267, döda 27.365 , tillfrisknade 133.363 . (Källa: Worldometer- coronavirus.) I sverige ser det ut som följer den 27 mars. 3 046 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, varav 92 har dött, och 209 personer intensivvårdats. Medelåldern hos dom som dött av Covid-19 är 82 år, (källa DN) och man kan väl misstänka att dom också har varit bärare av underliggande sjukdomar. Överlag verkar medelåldern hos dem som avlider till följd av Covid-19 vara relativt hög sett i övriga världen. Tror i slutändan att dom sociala och ekonomiska föjderna av detta virus utbrott kommer att bli långt värre.
😊
Svar från ehrsa 2020-03-28 11:57
Hej! Hans-Åke. Ja, massdöd är lite överdrivet.. än så länge.. vi får se fram i höst hur det ligger till, vi vet för lite fortfarande om detta virus! Tack för alla siffror, håller nog med dig i allt, även slutsatserna! Kanske det klingar av lite framöver när det blir lite mer sommarlikt, eller inte.. även det vet man inte riktigt än.. 'den som lever får se' har väl sällan varit mer uppenbart.. År 2020 lär dock inte gå till historien som ett bra år.. Tack!
Hälsn!
Tja, än så länge är väl inte dödligheten värre än de årliga influenserna?

Det är en hel del folk ute på gatorna iaf. Jag undrar om det mest är såna som tillfrisknat?

Kvinna med mask under körsbärsträd - det var riktigt bra! Vinnarbilder!
Svar från ehrsa 2020-03-28 12:06
Hej! Ragnar. Näe, dödligheten finns ju även vid säsongsinfluensorna, men den här dödligheten tycks vara brutalare och har nog kommit snabbare sett över tid.. och vi vet ju inte riktigt än hur det utvecklar sig framöver heller.. Alla vet för lite än så länge, även jag så klart! Det är verkligen mycket mindre med folk på gatorna, säkert 10 gånger mindre än normalt.. Det är nog bara friska människor som är ute på gatorna här, men det sägs ju också att en del inte ens märker att dom har Coronasmittan, den kan vara så lindrig att man inte märker den.. Inga turister alls finns i stan numera! 6:e bilden nedifrån är tagen på Skeppsbron nedanför slottet, där står annars fullt med turistbussar varje dag året runt! Det var magiskt vackert när det nu var så tomt.. Kvinnan med mask var verkligen en fyndigt arrangerad bild! Hoppas dom gör nått bra av den bilden, det är dom värda! Själv råkade jag bara gå förbi och fick deras fina motiv att lägga i bloggen, det blev jag extra glad för! Tack! Ragnar.
Hälsn!
Fin dokumenterat och kvinnan med masken i körsbärsträdet den var riktigt bra fångad. Snyggt!! :)
Svar från ehrsa 2020-03-28 12:15
Hej! Ja, tänk att det finns så mycket motiv även när en pandemi härjar och det är folktomt.. Det är på sitt sätt trevligt! Det är riktigt mysigt och lugnt i stan nu, även trafiken är mindre nu när folk inte vill åka hit utifrån.. Kvinnan med masken är en väldigt bra bild, som kvinnorna arrangerat! Hoppas dom gör nått bra med den bilden! Själv blev jag glad att jag bara råkade gå förbi när deras bild togs, glad också att kunna få den som en 'gatubild' i en blogg! Det är lite som i naturen, plötsligt finns fågeln/motivet där under en kort stund.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Fin serie från ett tydligt annorlunda Stockholm! Att det blivit tvärstopp i ekonomin över i stort hela världen är inte att överdriva. Så småningom kommer den säkert igen, men jag tror det kommer ta längre tid än många tror, effekterna kommer vi nog se flera år framöver. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-03-28 12:23
Hej! Håller med dig helt i analyserna om konsekvenserna av den här pandemin.. Upplever att världen är väldigt nervös och smått hysterisk även UTAN en pandemi, kommunikationerna mellan börser och finansmarknader världen runt reagerar sekundsnabbt på alla händelser världen runt, så fort som 'knäppen' Trump säger nått opassande så reagerar marknader unisont världen över.. Nu har dessutom USA kanske det värsta utbrottet i världen framför sig..? Hur reagerar 'världen' på det.. ingen kan veta! Vi vet för lite om detta virus än så länge.. 'Den som lever får se' är en bra klyscha i dessa tider.. Tack! Björn
Hälsn!
Jaså det är dags för munskydden nu. Man kanske ska damma av den gamla gasmasken. Verkligen en kraftfull bild med kvinnan bland körsbärsblommorna och med corona masken. Du skulle ha visslat eller ropat så hon vände blicken mot dig. Mycket fin serie i övrigt.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-03-28 17:34
Hej! Ja, det kanske är dags med en mask vad det lider.. men jag tror jag avvaktar med en sån.. Hade tur med bilden på kvinnan och masken där, ett bra motiv som dom två kvinnorna arrangerat.. själv är jag helst bara 'en fluga på väggen' när jag fotar på stan, gillar mest bilder där fotografen förblir obemärkt.. Hoppas dom gör nått bra med sin bild, själv är jag nöjd att jag fick min bild här, och att den dög för bloggen, 10 sek. efter sista bilden på dom så var det hela över.. Det är mycket 'slump' med när man fotar ute på gatorna.. liksom i naturen.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Hej. Kanske det blir dags att mynta uttrycket "körsbärseffekten" som ersättare till det gamla "fjärilseffekten." -En till synes obetydlig händelse som får monumentala effekter.
En effekt är ju att man kan ta lite annorlunda stadsbilder, som du visar här. Det är lite roligt i allt elände tycker jag.

Effekten på ekonomin är ju mindre rolig, om man ser det på traditionellt sätt. Men den traditionen handlar ju om oändlig tillväxt, kanske det blir plats för lite nytänkande när vi överlevt det här.

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2020-03-28 22:18
Hej! Thomas. Kul tanke där! Ja det kändes konstigt där i början på året, sen har det ju bara fortsatt, och nu är det ju svårt att tänka sig värre händelser här på klotet.. med det menat att vi vet så lite om fortsättningen nu, och framöver.. kanske det klingar av om inte alltför lång tid, eller så gör det inte det.. Väldigt stor skada har ändå skett och kommer ske på den ekonomiska sidan.. Den oändliga tillväxten är ju ohållbart det vet 'vi'.. Så nån förändring måste ju ske, om inte nu så i alla fall inom en snar framtid.. en framtid som är väldigt oviss.. tills dess får man leva i nuet och försöka njuta av det, det försöker i alla fall jag göra! Känns som det är ett annat läge att fota på stan nu också.. och motiv finns ju alltid, även om man upplever stan som folktom.. det är mer folk i mitt närområde här, än vad det är på gatorna i stan! Kan rekommendera stan att promenera i.. inte en turist.. inga turistbussar alls nedanför slottet.. osv.. Tack! Thomas.
Hälsn!
Lugnt och skönt, de modiga som fikar ute, högvakten får dambesök och på Gyldene Freden är det rea. En serie i tiden.
Visst är det lite märkligt varmare väder emellanåt, minns min barndoms vintrar med långåkning på skridskor, hockey och pimpelfiske.
Se i framtiden varken kan eller vill jag, men härligt att vakna till ny dag varje morgon.
Svar från ehrsa 2020-03-29 17:19
Hej! Ja, det är väldigt lugnt och skönt i stan nu.. riktigt skönt att flanera runt där! Värre är det i mitt 'närområde' Tantolunden och utefter Årstaviken här, där är det alldeles för mycket folk tycker jag.. Bättre att gå i stan faktiskt.. Håller med dig, man får njuta av dagarna så länge det går, och egentligen så är inte så mycket förändrat för mig sen Corona kom.. än så länge i alla fall! Tack! Stefan. Ha det fint i det lite kyliga vårvädret!
Hälsn!
Ja, nog ser det ovanligt folktomt ut. Fast teorin om körsbärsblommorna har jag svårt att tro på :) Snygga bilder från fina miljöer.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-03-30 18:54
Hej! Vilken tur att du inte tror på den teorin.. annars hade jag blivit orolig.. :-) Tack! Bjarne.
Hälsn!