Att spegla det jag gillar.

Man får stå ut..

Så är det med Tornseglarna.. man får stå ut med att vänta i 9 månader innan dom dyker upp ungefär den 20:e maj varje år.. och när dom anlänt så är det alltid sommar, annars skulle dom inte komma.. det är för lite med insekter i luften annars.. väl här så gör dom sina nära förbiflygningar varje dag med stor regelbundenhet skriandes i grupp, till sena kvällen när ISO är alldeles för högt.. det finns nog inget annat fågelläte som bekräftar sommaren så bra som Tornseglarnas skriande, och det är lätt att stå ut med.. Brukar säga att Tornseglarna sen försvinner härifrån under andra veckan i augusti, i år såg jag dom sista gången den 14:e augusti.. och nu får man stå ut med tystnaden som uppstod.. och så får man åter vänta i 9 månader innan allt upprepas igen..

Har min balkong mot väst och kan ofta fota dom ända in på sena kvällen då det är gränsfall om man ens ska kunna fota dom.. de olika fototillfällena är när dom far förbi nära, om man hinner.. eller långt bort med kanske en fin bakgrund i form av vackra moln som ständigt förändras! Eller så kan man försöka fota dom när nån individ bromsar upp sin hastighet på väg in mot ett av bona som ligger nån meter snett ovanför min balkong, ofta gör dom en 'anflygning' in mot boet, men vänder där och låter sig falla rakt ner för att få fart igen, sen kan dom återupprepa inflygningen flera gånger, vilket ger flera chanser till nån skarp bild..

Oftast har jag fotat med Z50 och Z DX 16-50 mm. där tiderna i bra ljus oftast varit 1/3500 sek. f/5 och ISO 160. Men även andra objektiv och FF kameror har förekommit, men inte så ofta tunga telen det sliter för mycket på axlarna och fåglarna är för snabba.. Många tusen bilder har tagits och många tusen har kastats direkt vid första gallringen.. AF har sällan använts, ingen kamera hinner med när de passerar nära.. det är förinställd MF som gäller, ofta på 3-4 m. och kameran hålls oftast bara med höger hand och då med lite 'höftskottsvridning' med den högra handen för att hinna med, och så 11 bilder/sek.. och några brukar oftast bli skarpa!

Så här är en del av sommarens skörd från mitt gömsle/balkong.. troligen blir det lite fler bilder framöver när jag hunnit/orkat redigera dom..

                     

                     

                     

                

Troligen är 'krävan' full med vatten här, dom 'skopar' vatten flygandes i närmsta 'stilla vatten' med undre delen av näbben, när det är värmebölja..

Kanske någon stod ut..     Tack för mig!

Inlagt 2020-08-31 18:30 | Läst 1004 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Det är alltid ett nöje att se dina favoritfåglar under flygning. Jag är särskilt imponerad av den senare med full vattenlast - super.
9 månaders väntetid, det finns också andra som måste, om du förstår :-)
Ha en bra kväll från Erik / DK.
Svar från ehrsa 2020-09-01 12:04
Hej! Ja, dom är fina dessa fåglar, och bjuder på mycket nöje hela sommaren! Och det blir väldigt tyst när dom nu har flugit söderut.. Ja, 9 månader.. varje år dessutom! :-) Tack! Erik.
Hilsen!
Du har verkligen förfinat din teknik på tornseglarna! Mot vackra himlar och spännande stadssilhuetter också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2020-09-01 12:12
Hej! Ja, man får prova sig fram.. och nu har det landat i lättaste 'kombon', med Z50 och dess Z DX objektiv 16-50 mm. Den ger flest användbara bilder och sliter inte så mycket att snabbt hantera med ena handen.. den mindre APS-C sensorn ger också lite längre skärpedjup jämfört med FF kamerorna, och eftersom det bäst fungerar med förinställd MF på några få meter, så är det mer chans till skarpa bilder dessutom! De flesta bilderna tas medans jag fortfarande sitter ner på balkongen och äter.. Tack! Bjarne.
Hälsn!
Tornseglarna är mystiska fåglar. Tack för bilderna! /NEL
Svar från ehrsa 2020-09-01 12:18
Hej! Ja, dom är mycket speciella dessa fåglar men synnerligen trevliga! Och de är verkligen en extrem 'sommarfågel'.. Det måste vara sommar när dom kommer hit så att det finns bra med insekter i luften annars svälter dom ihjäl.. Och nu när dom har flyttat så kommer dom att vara i luften hela tiden tills dom kommer tillbaks i maj och landar där dom har sitt bo.. Råkar dom ändå hamna på en plan mark så kommer dom inte upp i luften igen.. dom har för små och 'tillbakabildade' ben för att kunna göra ett avstamp och kunna flyga igen! Däremot kan dom hasa sig fram till något dom kan klättra upp på och sedan få fart på vingarna igen.. Tack! Nils-Erik.
Hälsn!
Ja det märks att du saknar dem redan, dina små juveler ;)

Och visst är de vackra fåglar, snabba rackare också.

Men du har en hel del varierande bilder på dem här, mycket vackert att få se :)
Har tittat på dem allihop.

Kul att du fotograferar med manuell fokus och förinställt där du förväntar dig att de skall dyka upp. Lyckat och riktigt bra här :)

Nu när vintern kommer och väntan... så får du försöka hitta duvhöken då som jag tänker göra ;) Kan ju inte låta Fredrik vara den enda med kanon bilder på dem hehe :)
Svar från ehrsa 2020-09-01 12:35
Hej! Ja, det är tystnaden man mest slås av.. det är helt tyst nu! Förut fanns Tornseglarnas läte där med stor regelbundenhet.. även när jag är inne så hör jag dom eftersom balkongdörren i stort sett alltid är öppen! Dom är trevliga också just för att dom alltid flyger.. så gör oftast inte andra fåglar! Andra förflyttar sig bara oftast mellan olika platser, utom måsar och vissa rovfåglar, dom kan också 'bara flyga' stundtals.. Tornseglarna landar ju aldrig utom just vid boet.. Ja 'MF' är det som oftast gäller.. har provat AF med Z50 när fåglarna kommer farandes, men inte heller den hinner med.. fokus fastnar på bakgrunden.. Tornseglarna är mörka och kommer i 100 km/t. ett par meter ifrån.. När Tornseglarna dyker kan det gå i 200 km/t. har jag läst tidigare i år.. Ingen av mina FF kameror klarar heller att fokusera på dom.. Ja, Duvhök får man hålla lite span på, men jag har sett ganska få nu under sommaren, men har haft 2 observationer på flygande hök under senaste veckorna så dom finns ju här.. Börjar bli dags för Fredrik att visa lite bilder igen snart.. har inte sett några nya bilder sen jag skaffade min högupplösta skärm i mitten på Juli! Däremot såg jag Lenas läskigt skarpa örnbilder.. hua! Tack! Joakim.
Hälsn!
Så kul med den sista bilden, vilken bonus. Det är ingen här som visar så mycket fina bilder på tornseglare. Du har både fint kvällsljus och stadsmiljöer i bakgrunden som gör dina bilder rätt unika tycker jag. Jag håller med Erik att det är ett nöje att klicka sej igenom dina bilder på dessa fåglar.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2020-09-01 12:53
Hej! Ja, förutsättningarna för att fota Tornseglare är verkligen bra här! Det är en 'sommarbonus' man får njuta av varje år.. Det är verkligen charmiga och sociala fåglar som aldrig verkar bråka med varann heller.. Dom verkar bara ha kul när dom plötsligt samlar sig i grupp och flyger i kapp med jämna mellanrum.. och helt utan aggressivitet! Och ibland samlar sig 'gruppen' och gör anflygningar upp mot någons boplats där dom 'svärmar' och skriar lite.. så verkar dom göra gemensamt mot alla platser där någon häckar, som om alla är med och vill locka ut ev. ungar som finns där under takplåten.. så gör dom även mot boplatsen vid mig, då kommer dom på bara nån meters avstånd från balkongen.. det är häftigt minst sagt! Ja, sista bilden satt fint med sin fyllda kräva där.. Jag har ju sedan några år tillbaks fotat dom just när dom 'skopar' vatten från en liten pöl på Årstafältet på andra sidan Årstaviken här, och det är ju väldigt kul att få se hur det ser ut när dom som här troligen har vatten med sig till boet.. Tack! Lena.
Hälsn!

https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm
Vilken tur att du har 9 månader på dig nu att fixa dina bilder innan det är dags igen ;)
Många finfina bilder..svårt med någon favorit...för många som sticker ut..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-09-01 13:19
Hej! Ja, det blir en del bilder under de 3 sommarmånaderna.. I år blev det extra många i och med Z50 med sina 11 RAW bilder/sek.. dessa fåglar visar också upp sig från tidig morgon (tror jag.. :-) till sen kväll.. De flesta bilderna här är tagna under min frukost eller middag på balkongen.. Men även när jag sitter framför datorn så hinner jag ofta ut och greppa kameran när dom kommer farandes.. dom ger ofta ifrån sig ett skriande som hörs straxt innan dom passerar, då är det till att ta några snabba steg så hinner man oftast till kameran! Tack! Gunte.
Hälsn!
Flera superläckra bilder! Kan inte bli annat än aktningsfulla applåder! 👏
Svar från ehrsa 2020-09-01 13:27
Hej! Ja, det här är en 'sommarbonus' jag råkar ha under varje sommar! Dom är verkligen trevliga och vackra dessa 'svarta silhuetter' som far omkring på himlavalvet.. Dessutom blir man lite extra imponerad av dom när man numera vet att dom kommer att fortsätta vara i luften hela tiden, tills dom kommer hit och landar i boet om 9 månader.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
Ja, de är fascinerande de där.
Sista bilden fick mig att tänka på brandsläckningsflyg :)

Ha det gott! /Thomas
Svar från ehrsa 2020-09-01 13:31
Hej! Ja, visst är de fantastiska dessa fåglar! Hoppas du har kvar dina om du nu bor kvar.. Helt rätt angående 'brandsläckningsflyg', likheten är slående.. Kan ses här, fotat 2018: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm

Tack! Thomas. Ha det bra du med!
Hälsn!
Tomasz 2020-09-02 09:59
Jodå, mina är kvar. Fast jag vet inte när de stack för jag är oftast hemma bara på helgerna nuförtiden.
Fin serie och fin exponeringen, tycker det är svårt att få något annat än svarta seglare, exponerar man efter seglaren så blir allt övrigt vitt. Gäller att ha ljuset (solen) från rätt håll så man får lite ljus på seglarna. Ja det är väl nästan tur att de försvinner under vintern för du behöver ha korta tider till dessa. Nu får du börja med astrofoto från balkongen istället när vi går mot mörkare tider

Inte enkelt att fånga dessa när de flyger förbi. Kom att tänka på flädermössen som vi hade i Danmark, har inte sett dem i år, de svepte över gräsmattan när solen gått ner, det blev ju svårt med ISO när det var så mörkt och med de korta tider som behövdes. Det blev att jag använde blixt och fast avstånd, då fokus inte kunde sättas i mörkret.

Vet att jag också testade focus trap, vad jag nu kommer ihåg så sätter man att prioritera fokus i menyn, och på något sätt kunde man aktivera avtrycket så att den var beredd för tagning så när fladdermusen flög in i fokusområdet som säg är då 3-4m så togs bilden. Jag tror att den enbart kunde ta en bild, men det är möjligt att det går att trixa till det att man kan få den att ta en serie när den är inom fokus? Det går ju sätta prioritera fokus i AF-C, kunde ju vara ett sätt att hålla nere mängden oskarpa bilder, om det skulle fungera eller så blir det en fördröjning pga inställningen att kolla fokus att det inte blir några bilder då kameran inte hinner med.

Antar att den bild med seglaren och suddiga kyrktorn i bakgrunden, för avståndet är ihoptryckta är taget med telet monterat. Kanske även den sista bilden?
Svar från ehrsa 2020-09-01 22:42
Hej! Håller med, det blir nästan alltid svarta Tornseglare mot en ljus himmel.. Det är oftast bäst att låta det vara så tycker jag.. dom är vackra med sin mörka silhuett mot vilken bakgrund som helst! Det är ju så mina ögon oftast uppfattar fåglarna också.. De enda gånger jag kan få ett 'medljus' på dom är på morgnarna/tidiga förmiddagarna då solen kommer lite snett bakifrån jämfört med mitt 'västläge', då kan t.o.m. kameran uppfatta att dom är mörkt bruna i lite olika nyanser.. Även vid midsommar när solen går ner mot NV kan jag få lite snett medljus på dom, där deras vingar t.o.m. kan blänka lite i rött 'solnedgångsljus'.. Det finns något läge på deras vinge i förhållande till solen där ljuset verkligen speglas, trots att det är en mörk fågel..

Håller lite span på himlen varje kväll, och himlen har blivit lite befriad från 'fuktighet' känns det som, sedan värsta värmeböljan försvann.. troligen blir det ännu bättre framöver! Men 'nattlysande' molnen verkar vara förbi numera.. troligen står solen för lågt nu, så att solstrålarna inte längre når de där höga molnen uppe i 'Mesosfären'..

Intressant med Fladdermössen! Genom åren så har jag vissa år haft Fladdermöss här på kvällarna som flyger förbi ganska nära balkongen.. Min tanke har varit att kanske kunna få en att fastna på bild med hjälp av blixten på kameran, men jag har ännu inte kommit till 'skott'.. Hittills i år har jag inte sett/hört någon heller.. Jag har oftast hört den/dom, kanske min hörsel blivit sämre.. den kanske finns där ute men min hörsel har blivit sämre med stigande ålder.. Jag ska hålla utkik på tidiga kvällen framöver innan det har blivit för mörkt!

De telebilder som finns med här ovan på slutet är fotat med D800E + 80-400 mm. med inzoomning till 320 mm. Dom blev rätt bra, men är svåra att hinna med.. Tack! Peter.
Hälsn!
Det var många fina bilder av dina Tornseglare och jag kan tänka mig att det är lite vemodigt att de nu har lämnat din utsiktspost, det är inte lätt att utse någon vinnare, men bilden av en ensam Tornseglare med månskäran som bakgrund gillar jag. Även här i Lindesberg har jag märkt att hösten har kommit det är tyst i och omkring Lindesjön sedan Skrattmåsarna har dragit söder ut, och det är väl en tidsfråga när Kanadagässen drar i väg också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-09-01 23:00
Hej! Ja, dom är trevliga dessa fåglar! Dom bjuder på hög närvaro i alla dess former, och är bara mysiga! Det finns inget jobbigt med dom alls, dom verkar bara ha roligt dessutom, och bråkar aldrig heller.. Skillnaden nu jämfört med tidigare är att det blir så tyst.. Inga andra fåglar hörs ju heller den här årstiden precis som du skriver.. 'Man får stå ut' med det också.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Helt fantastisk serie! Tror du är unik bland fågelfotografer, har inte sett någon annan fota tornseglare på det här sättet. Fantastiska närbilder blandat med med bilder där man ser hela gäng av tornseglare mot himmelskupan, rent blå eller med de vackraste kvällsmoln i väster. Eller tom en ensam tornseglare däruppe i det blå. Grattis till en ny omgång makalösa bilder!
Själv tycker jag ser allt färre tornseglare på somrarna, såväl i Korsheden som här i Finspång., och när jag ser dom är det högt däruppe i det blå och oftast bara några sekunder i mitt luftfält, sen har dom dragit vidare till nästa. Många hälsningar och grattis till fina bilder! / Björn
Svar från ehrsa 2020-09-01 23:14
Hej! Ja, jag har lite förspänt här med dessa trevliga 'grannar' som visar upp sig så fint under hela sommaren! Dessutom ger det lite utmaningar när det gäller att fota dom, men det är bara kul! Varje år får man oftast några bilder som blivit lite bättre än året innan.. Det svåra kan vara att variera bilderna.. Det är där bakgrunden spelar in, helst med vackra moln då.. där finns det ju oändliga kombinationer! Det tråkigaste är bara en blå himmel.. men gärna en blå himmel med olika former av slöjmoln, det kan bli väldigt bra! Och Tornseglarens mörka profil som en silhuett mot moln blir fantastisk vackert! Att bara flyga hela tiden är deras grej.. jämfört med andra fåglar! Nu kommer dom att vara i luften hela tiden tills dom landar här igen om 9 månader.. Tycker kanske lite som du, att det var lite färre med Tornseglare i år.. Saknar kanske 10 exemplar när dom kappflyger i grupp jämfört med tidigare år.. Men egentligen så är det lite så med alla arter, det går lite upp och ner som en sinuskurva, sett över tid.. lite som Fjällämlar som förr hade toppar vart 4-5 år.. men det har tydligen ändrats numera, troligen p.g.a. klimatförändringar.. Tack! Björn.
Hälsn!
Otroligt fin samling bilder på tornseglarna! Du har blivit expert på dem.
Perfekt miljö också från din balkong högt upp bland hustaken.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2020-09-01 23:25
Hej! He he, ja man har fått lite rutin på dessa fåglar efter en del år av försök.. men dom är inte enkla att fota nu heller.. dom är en utmaning om man inte bara ska få bilder med blå himmel tagna på håll med ett tele.. jag vill gärna ha en vacker bakgrund ihop med dom, dessutom bilder när dom passerar så nära som dom ofta gör, det är inte helt enkelt! Nu får man ladda till nästa år.. Tack! Johnny.
Hälsn!