Att spegla det jag gillar.

Runt fjärden..

***

Det blir gärna så när man bor på en ö.. speciellt den här årstiden när solen skiner och fortfarande står lite lågt, då promenerar jag gärna runt Riddarfjärden i Stockholm så att jag får motljus när solen börjar gå ner, det brukar bli fint! Och motiv finns det ju alltid.. och olika varje gång så klart!

Började först med att runda Gamla Stan via Skeppsbron, där är också ofta fint ljus beroende på speglingar från solbelysta fastigheter vid Blasieholmen. Här en promenad ner utefter 'nya' Slussbron ner mot Skeppsbron och sedan utefter dess kaj.. Alla bilder fotade med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF och det blir då 630 mm.

***

En del fåglar här utefter Stockholms Ström och Norrström, jag förutsätter att ni vet vilka de är.. börjar med en Gråtrut..

                 

***

Norrbro..

***

Under Vasabron..

***

Nedanför Kungsholmstorg vid Norr Mälarstrand, Kustbevakningens '031' på väg att lämna kajen..

 

***

Sen kom 'juvelerna'.. isformationer som skapats av naturen själv som likt 'ljusstöpning' doppas med viss regelbundenhet av vågor och hinner frysa till lite mellan varje dopp.. det fina är när man sen kan se dom spegla in både en blå himmel och en gulröd solnedgång.. det är det inte så ofta man lyckas med.. vid Norr Mälarstrand!

         

                

Tack för mig!

Inlagt 2021-02-06 12:38 | Läst 1045 ggr. | Permalink
Vackra mönster i vattnet och med guldstänk i den sista serien med isskulpturer. Verkar ju inte vara 2m lucka i första bilden
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:01
Hej! Näe, vid 'guldbron' hålls inte 2 m. lucka mellan folk.. Snön har gjort att gångbanan bara är hälften så bred p.g.a. dålig plogning.. lite konstigt för det finns utrymme att ploga 'bättre'.. men det var lika trångt även innan bron öppnades i höstas! Isjuvelerna hade jag en väldig tur med, att jag skulle passera där precis när förhållandena är som bäst för de här vackra motiven, med 7-8 minusgrader och att inte isen lagt sig på Riddarfjärden än, och dessutom en solnedgång med sitt speciella ljus.. och att jag faktiskt hade 630 mm. på kameran.. och att jag gick just där, det var inte självklart! Det blev en fullträff och det kanske aldrig händer igen.. Redan dagen efter tror jag isen låg.. Tack! Peter.
Hälsn!
Damen med mobil vid båt, finfint! Likaså en del av de sista konstfotona! Och skarpt blir det!
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:05
Hej! Ja, även fast jag hade 630 mm. på kameran så fanns det trevliga motiv! Gillar att bara ha en brännvidd och sedan hitta motiven utefter de förutsättningarna.. Och nog fungerar Z50 med sin APS-C sensor.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
väldigt trevliga bilder, och skiftande motiv. Vackert, en del mycket vackert, både i komposition och färger. Det gyllene ljuset gör sitt till också.
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:09
Hej! Ja, jag gillar att fota de motiv som råkar dyka upp.. helt planlöst egentligen, men motiv finns det ju alltid.. Här valde jag att gå motsols varv runt fjärden eftersom jag vet att det ofta blir fint motljus/solnedgångsljus just där, och det blev det! Tack! Stefan.
Hälsn!
Sista stora bilden är verkligen en iskrona! Kung Bores?
M
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:17
Hej! Så klart, kung Bores iskrona.. 👑 Ibland stämmer alla förhållanden.. inte minst att jag dessutom råkade passera där! Dagen efter låg isen vad jag vet.. Tack! Mats.
Hälsn!
Så fint att se Sthlm i solig vinterskrud!
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:20
Hej! Ja, Stockholm är vackert även när det är vinter, ofta lite extra vackert då dessutom.. bara solen skiner.. 😎 Tack! Lena.
Hälsn!
Hej. Du hittar fint ljus i dina bilder.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:24
Hej! Bengt. Ja, det fina ljuset finns ju där, runt i stan.. men just vid Norr Mälarstrand i motljus kan det ofta vara extra fint! Sen att de optimala förutsättningarna för dessa 'isjuveler' råkade infinna sig var bara en väldigt stor tur.. men det ska man ju ha ibland.. ☀️😎 Vi kämpar på Bengt! Tack!
Hälsn!
Härliga vinterbilder från ett solbelyst Stockholm med Strömmen och Riddarfjärden och dina glittrande is bilder är lite utöver det vanliga kanske som man säger på utrikiska outstanding
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:33
Hej! Visst är det vackert med vinter även i stan! Känslan med en hel del snö så här är riktigt bra, det är ju inte varje år som vi har hyfsat med snö så här, och att det fortsätter att vara kallt. Det känns skönt och ger en hel del vackra motiv! Isbilderna blev optimalt bra, precis så som jag brukar vilja ha när jag ibland kan fota glittrande isklumpar, får man med ljuset av blå himmel ihop med ljuset av en låg nedåtgående sol så blir det nog inte bättre.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Otroligt snygga isfötter du fick fångat, brukar vara knepigt om tiderna blir får långa..men här ser det ljust ut så då sitter skärpan .. Mycket annat snyggt också..
Mvh/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-02-07 11:42
Hej! Ja, här hade jag turen på min sida.. visste inte att såna här 'isfötter' var under bildande.. visste inte ens att Riddarfjärden fortfarande var öppen! Dagen efter hade isen lagt sig där.. får man in det blåa himmelsljuset och dessutom ljuset från en solnedgång då har man lyckats.. det kanske aldrig händer mer? Slutartiden var 1/1000 sek. f/5,6 och auto-ISO 'runt' 640 och -1 steg i expkomp. Tack! Gunte.
Hälsn!
gunte 2021-02-07 15:48
Var tvungen att njuta lite till av isfötterna..tänk att allt stämmer, det händer inte ofta..Riktiga vägghängare flera av dom.
HaD/
Svar från ehrsa 2021-02-08 12:12
Ja, jag inser nu med lite distans till juvelerna att dessa förutsättningar fanns nog bara just den här eftermiddagen och inte mer.. Kanske går jag förbi där idag i motljus men nu ligger ju isen och inga 'isklumpar' lär vara nydoppade i vatten.. då blir det inte samma lyster.. men om solen idag ändå värmer något lite så kanske 'lystern' ändå finns där.. isklumparna tror jag hänger kvar där! Värt att kolla, det är ändå en väldigt trevlig promenad runt fjärden den här årstiden! Jag måste börja bygga mellanväggar så man har nånstans att hänga en juvel.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Hej Jan det här är en imponerande serie som du visar oss här. Jag kan bara säga - WOW.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2021-02-07 12:00
Hej! Ja, här blev det en del fina vinterbilder i minus 7-8°.. det är riktigt vackert i stan här då! Hade tur med 'optimala' förutsättningar här, det är sällan det är så.. Det kan dröja länge innan det här upprepas! Tack! Erik.
Hilsen!
Vilket gäng härliga bilder i en skön blandning.
Juvelerna var ju fantastiskt vackra i det ljuset, vilka skulpturer !
ing-marie
Svar från ehrsa 2021-02-08 10:33
Hej! Ja, det är ju lite av 'promenadfoto' över det hela, med blandade foton vartefter motiven dyker upp.. och det gör dom när det är så här fint väder! 😎 Sen råkade slumpen göra att förutsättningarna med de här 'isjuvelerna' var optimala! Tror att isen låg helt och hållet här redan dagen efter.. då finns inte riktigt lystern på samma sätt, bäst blir det när isen nyss har doppats! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vilka juveler du hittade. Snyggt !
Svar från ehrsa 2021-02-08 12:04
Hej! Ja, här hade jag tur! Allt stämde här, från isbildning med ändå inte helt fruset vatten, till tidpunkten med helt rätt väder och solnedgång.. Kanske aldrig händer igen? Lockas ofta den här årstiden till motljus promenad på eftermiddagen runt Riddarfjärden, det finns alltid fina motiv där! 📸 😎 Tack! Bengt.
Hälsn!
Åter en vacker serie med mkt underhållningsvärde. Alltid roligt att se glimtar från folklivet i Stockholm! Bildernas på juvelerna är så bra dom kan bli tycker också jag. Vackra formationer i sig som får unik strålglans av ljus och bakgrund, fantastiska bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-02-08 19:38
Hej! Ja, här var det mycket tur på riktigt, när det gäller isbitarna.. Min del i dom bilderna var att jag hade en bra kamerakombination med mig och att jag passerade där vid rätt tid och dag.. Valet av kamera och objektiv gjordes med tanke på motljus fågelbilder nere vid matningen vid Norrström, men det fanns inte så mycket spännande där.. och den här kombinationen väger endast 1,5 kg. så det är inga problem att bära den! Dom här vackra isbitarna var ganska små och några meter ut, men med 630 mm. på kameran fungerade det perfekt! Och att isbitarna doppades i vattnet med jämna mellanrum gjorde att dom blänkte extra mycket här! Helt optimala förhållanden för såna här isbilder, enligt mig.. optimalt med blå himmel ovanför och samtidigt en solnedgång..
Ibland stämmer allt.. vintermotiv när det är som bäst! Tack! Björn.
Hälsn!
Underbara bilder i vanlig ordning. Bilderna på isen vid vattnet gjorde att jag högt sa WOW för mig själv :)
Svar från ehrsa 2021-02-09 20:46
Hej! Jag hade en hel del tur här, förvånande nog hade Riddarfjärden inte hunnit lägga sig, och lite vågrörelser doppade de här fina 'isjuvelerna' med jämna mellanrum.. det var nog 7-8 minusgrader här så isen byggdes på vartefter.. tur också att det var blå himmel och solnedgång, det speglades också fint in i isen.. Det blev lite 'rätt utrustning rätt tid och rätt plats' över det hela.. ibland har man tur och allting stämmer! Tack! Maria.
Hälsn!
OJ, den här bloggen har jag missat. Otroliga isformationer, verkligen juveler i naturen. Gillar också de mörka bilderna som blir mer som siluetter som tumnaglarna under 031 och mannen på NOrrbro. En fin kollektion med stora variation.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-02-10 11:02
Hej! Ja, det här var en sån där dag när det mesta stämde! Jag gillar ju bilder på isar, gärna blänkande i olika färger som det blir vid en solnedgång! Här var det optimala att Riddarfjärden inte hade lagt sig så att dom här isklumparna blev doppade med jämna mellanrum, det gav en extra lyster.. Sen finns det allltid andra trevliga motiv en solig vinterdag, även i stan! En promenad utefter en solbelyst kaj/strandpromenad är väldigt trevligt! Själv hade jag kameran riggad för fågel (630 mm.) men såg inte så mycket mer intressant än Sångsvanar vid Skeppsholmen på håll, dom ses i bild 4. Dom håller ofta till där, sen tar dom sig upp till matningen vid Norrström med jämna mellanrum. Det är i alla fall fina dagar nu när det är vinter! Imorgon ser det ut att bli en extra solig dag, ska nog 'satsa' på 'min' Strömstare vid Nacka gård då, man måste in i februari för att det ska bli tillräckligt med ljus där.. Tack! Lena.
Hälsn!