Att spegla det jag gillar.

Vår och sånt..

***

Inte bara vädret signalerar vår sedan en tid tillbaks, trots att det bara är februari.. Även SMHI och naturen själv bekräftar det hela! Lite vårbekräftelse också här från 'närområdet' Tantolunden i Stockholm, sett och fotat idag.

Första 'vårfågeln' här blev som vanligt Ringduvorna, dom har inte setts här sedan i november..

***

Långfingret fick man dessutom..

***

Vårsjungande Steglitser hördes på ett par olika ställen..

***

Kråkorna finns ju alltid där..

***

Är det du som stjäl alla talgbollar..?

***

Whem..?

***

Lite grönska..

Allt fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm.     Tack för mig!

Inlagt 2021-02-27 22:11 | Läst 944 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Dejlig forårsserie.
Mvh. Erik.
Svar från ehrsa 2021-02-27 22:31
Hej! Erik. Våren är här 'på riktigt' nu! 😎👍 Tack!
Hilsen!
Ja nu känns det som vår :-)
Var faktiskt å vandrade runt Hornborgasjön idag med vovven. Först var det strålande blå himmel och solsken men det varade inte länge förrän tunga moln lade sig över sjön. Varmt ändå men tråkigt ljus. ( Gick genom isen också så skorna och sockarna var dyblöta resten av dagen vi var där)

Men så hände något grymt otroligt precis nu ikväll. En sparvhök satte sig i ett träd utanför kontorsfönstret och käkade upp min granne ( en gråsparv eller pilfink) smet ut och fotade den.
Kom typ så nära som du har fotat ringduvan :-)

Helt otroligt :)

Fina bilder Jan som vanligt, måste säga att gråkråkan är riktigt bra här 😀👍
Svar från ehrsa 2021-02-27 23:06
Hej! Låter härligt trots mulet, här mulnade det på eftermiddagen men det skulle det göra, sen blev det ändå en röd fin solnedgång! Imorgon ska det bli +11° och bara sol.. Tänker ta mig till Isbladskärret på Djurgården då och titta om Hägrarna som brukar häcka där har kommit, dom brukar vara extremt tidiga där vid sitt 'häckningskärr'! Kanske har det kommit nån tofsvipa också nu när det är så tidig vår trots hyfsat rejäl vinter alldeles nyss! Men det är så man tror att vintrarna blir framöver med förändrat klimat.. 'kortare men ändå intensiva vintrar'.. Tur att du bara 'plurrade' benen, vårisar måste man ha en extrem respekt för! Jag har åkt väldigt mycket långfärdsskridskor i ett par årtionden och kan väldigt mycket om bedömning av hållbara och icke hållbara isar, och det tar flera år av praktisk övning för att förstå detta så att man behärskar det, men det är ändå ingen 'raketforskning'..

Jag har jobbat i räddningstjänsten i nästan 3 decennier i Stockholm, även som räddnings/vattendykare och har åkt på larm i hela länet när folk har gått igenom isen, men har i stort sett alltid fått vända när det varit skridskoåkare som plurrat (dom har klarat sig själva) och har aldrig varit med om att hämta upp en drunknad skridskoåkare, däremot har jag varit med om att hämta upp ett flertal äldre pimpelfiskare som har drunknat.. När dom går ut på isen efter en kall natt så håller den, när dom går hem igen efter några timmar på isen så håller den inte längre p.g.a. vårsolen.. Skridskoåkare bedömer hela tiden isen med sina ispikar/stavar som dom hackar i/bedömer isen med , ihop med synen och hörseln.. Det är tragiskt hur många som drunknat nu de sista dagarna, men förvånar mig inte.. kunskapen finns inte hos de flesta människor!

Fantastisk upplevelse för din granne där, men så där är det.. Plötstligt händer det! Minns dina fina bilder på en Sparvhök som letade byten i häcken där du bor (tror jag).. Ser ut som hela veckan fortsätter med trevligt väder, man får passa på att vara ute så mycket som möjligt nu! Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2021-02-27 23:23
Hej igen Jan, jag gick aldrig på själva sjön. Den vågar inte jag gå på nu. Gick på en grusväg som var översvämmad sedan tidigare och nu Islagd. Vattnet gick "bara" upp till vaderna. Trodde att isen skulle hålla men icke hehe.

Ja vårisen är inte att leka med , man ska ha respekt för den.

Det var inte min granne som gick ut utan jag smet ut och fotade den. Det var min granne som bor i häcken som blev uppäten ;)
Svar från ehrsa 2021-02-27 23:29
Tack! He he ännu bättre.. men inte för 'grannen' då.. 😁
Riktigt härliga vårbilder, både fåglar och blommor, jättefint! Steglitserna är ju tjusigast, men bilderna på kråkan med en hel talgboll i näbben är häftigast ändå. Och blommor har jag inte sett än, tomten hemmavid är ju på ytan lite misshandlat här efter maskinerna som vi hade här i somras/höstas, gissar att det blir mindre av scilla, krokus och snödroppar i gräsmattan. Däremot nyfiken på blommorna som planterades på senhösten. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-02-28 11:00
Hej! Ja, jag blev lite förvånad att t.o.m. Krokus hade kommit så här långt men är det så varmt som det varit i veckan så går det ju fort.. Ringduvorna brukar komma i februari varje år här och är alltid den första vårfågeln, det finns säkert 5-10 par som brukar häcka här, inräknat de som försöker häcka på min balkong nästan varje år.. 🤨 Steglitserna sticker alltid ut med sin färgprakt och finns ju här året runt, tror jag 'noterar' dom varje gång jag går en runda, här var det sången jag hörde och kände igen, den var en bit bort så det tog lite tid innan jag fick syn på den trots färgprakten.. Kråkorna är roliga och ofta orädda, de här flög inte iväg trots att jag passerade ganska nära, det är trevligt! Du får se årets vår på tomten som ett 'mellanår', men förmodligen kommer den ändå att överraska dig positivt, om det inte blir för torrt.. Tack! Björn. Ha det så bra! Ska straxt ta mig ut på Djurgården och se vad som hänt där sedan lite vinter nu har passerat..
Hälsn!
Imponerad av krokusen, det är ju fler än de tre som jag nu har på kolonin. Steglitsen lika vacker som den brukar.
Svar från ehrsa 2021-02-28 11:06
Hej! Blev själv imponerad av Krokusen, trodde inte dom hade kommit så långt! Men det har varit bra med sol och värme nu i veckan som var, då går det fort! Steglitsen sticker ut rejält här mot omgivningen, hade svårt först att se var den satt och sjöng, båda bilderna är beskurna en del.. Skärpan blev bättre än förväntat! Tack! Peter.
Hälsn!
Så härliga bilder på steglitsen, där ser man verkligen hur vacker den är mot den färglösa bakgrunden.
Jättefin första bild på kråkan.
Och blommar gör det. Det kom lite för fort, trodde man skulle få njuta lite mer av det vackra vintervädret men man får vara glad åt det vackra som var under en tid.
ing-marie
Svar från ehrsa 2021-02-28 11:14
Hej! Man kan säga att det verkligen är en fågel som sticker ut Steglitsen.. ändå hade jag problem att få syn på den där den satt och sjöng! Bilderna på den är beskurna båda två, men blev mycket skarpa även med extender på 300 mm. PF, objektivet är överraskande bra och lätt tycker jag! Använder nästan aldrig min 200-500 mm. numera, det är för tungt.. Kråkorna är orädda och roliga här, även fast jag passerade dom 5 m. ifrån så flyger dom inte iväg.. Vintrarna blir nog så här 'knäppa' även framöver, klimatet förändras och därmed också vädret sett över tid.. Det var väldigt trevligt att få lite intensiv vinter en kort tid i alla fall, för mig kunde det gärna fått fortsätta ett par veckor till! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
imse 59 2021-02-28 11:20
Är det Nikons "lätta" 300 du har. Jag köpte ju också det för ett tag sedan så jag kan ha på min Z6, då har man ju i alla fall ett lätt ekipage om man vill.
Men jag tänker ju även testa det på min 500 så jag får lite längre brännvidd
Svar från ehrsa 2021-02-28 12:43
Ja, vi har samma 300:a PF (med 'Phase Fresnel'-lins som har gjort objektivet skarpt och lätt!) Minns att du också hade beställt ett likadant.. Din kompis 'Lena' hade väl redan ett sånt objektiv! Jag tror att det är skarpast av alla objektiv jag har! Även med en 1,4 extender så blir det skarpt, och fokuseringen är väldigt snabb då också! Det är ju egentligen ett 'fullformatsobjektiv' men fungerar extremt bra ihop med min lilla och lätta Z50 som jag tror har samma sensor som din D500, en APS-C sensor. Det väger bara 1,5 kg. med extendern (630 mm.), tar jag bort extendern väger det bara 1,3 kg. och blir ändå 450 mm. Det kan jag gå med en hel dag, utan att 'byta axel'.. Och ihop med min D750 blir bilderna också väldigt bra, men jag går ändå oftast med min Z50 som väger hälften av en D750..
Hälsn!
pdahlen 2021-02-28 13:40
Jag har ju också skaffat 300/4pf och visst fungerar den fint med D500, jag har nog oftast D500, 300/4+TC1,4. Men såklart fungerar denna kombo fint med Z6 också. Bra med lite olika format för man får ju 300mm, 420mm, 450mm och 630mm beroende på kamera. Att Z50 är så lätt Jan. Jag vägde min Z6 i jämförelse med D750 och de vägde i princip lika mycket. Underbart objektiv iaf.
Svar från ehrsa 2021-02-28 18:48
Peter. Det är väl att sensorn är mindre och saknar stabilisering som bl.a. gör Z50 så lätt, och ärligt talat har jag aldrig behövt stabilisering på någon kamera/sensor som jag har haft hittills.. men det är säkert bra, jag tvivlar inte på det! Och kameror har sällan så jättestor betydelse för att bilderna ska bli 'bättre', däremot så är objektivet ofta helt avgörande för resultatet! 300 PF är det dyraste objektiv jag har köpt, men det verkar också vara det bästa rent optiskt, dessutom ihop med extendern, det imponerar! Skulle min Z50 gå sönder skulle jag köpa en ny, dels för att den är så pass 'billig' men också för att jag vill ha en lite vassare fullformats-Z än vad som finns nu om jag skulle köpa en sån, och det kommer nog..
Hälsn!
Härliga vårbilder. Den andra bilden på steglitsen är favoriten. Snygg bakgrund. Rätt placerad med näbben vänd in mot bilden. Precis som stammen med dess grenverk som pekar i samma riktning. Snyggt!

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2021-02-28 18:58
Hej! Ja, det var väldigt vad fort våren kom.. känns som man inte hänger med! Fotade första Tofsvipan idag som nu anlänt till det fortfarande isbelagda Isbladskärret på Djurgården i Stockholm, där fanns också kanske 5-6 Gråhägrar som redan nu hade satt sig vid och på sina bon där.. känns tidigt! Men 'ur led' är ju vädret nu för tiden.. kanske är det 'det nya normala'..? Steglitsen är vacker, den sticker verkligen ut i vår fauna. Båda bilderna är beskurna från originalet, den satt en bit bort.. hade svårt att få syn på den trots färgprakten.. Tack! Jörgen.
Hälsn!
Det är alldeles snart första mars :-) Någon ringduva har jag inte sett ännu men det beror nog på att jag inte är hemma utan en bit norröver. Underbar bild på kråkan ertappad med talgbollen i näbben. Vilken festmåltid! Blommor så här års är alltid fina vårtecken. Snart kommer Tantos trädgårdar att explodera i vårblomster.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-02-28 21:25
Hej! Ja, februari passerar snabbt, kort som den är.. Vädret här senaste tiden (även idag) passar dessutom bättre för månaden mars! Ser rätt bra ut även 10 dagar framåt, men det blir kallare igen från torsdag med minus på nätterna.. Ofta tänker man inte på att Ringduvor är flyttfåglar, men här är dom alltid den första flyttfågeln man ser och det brukar vara i februari, så dom är inte här tidigare än normalt! Kråkorna var väldigt mysiga och orädda dessutom, den första kom dessutom närmare.. och flög aldrig när jag gick förbi rätt så nära! Varje vår inser man att allt går snabbare än man förväntar sig med vårtecknen, och det är bara nu i början som man hänger med.. Var vid Isbladskärret på Djurgården idag i det vårvarma vädret. Kärret är fortfarande islagd, men den första Tofsvipan fanns ändå där på plats på en 'vegetationstuva', och säkert 5 Hägrar fanns uppe i sina bon eller straxt intill, men det var ingen hög aktivitet, tvärtom! Trevligt ändå, detta blev ytterligare ett par vårtecken.. Spännande att åka norröver nu, jag tror det är väldigt fint! 'Vårvintern' är väl den bästa tiden på året norröver, brukar man ofta säga! Ha det fint och fota lite Norrsken..! Tack! Lena.
Hälsn!
Det har varit fint med snö och is och kyla men det är härligt med vårväder också. Se naturen och och fågellivet komma tillbaks. Härliga bilder på steglitsen och jag gillar blommorna som är på väg i de sista. Det går fort nu. Snart är dina tornseglare här igen.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2021-03-01 11:07
Hej! Ja, jag har verkligen njutit av den korta men intensiva vinter som varit! Men nu när våren kom så kraftfullt så får den gärna stanna kvar.. Bakslag på våren är alltid tråkiga, men det lär ju komma såna framöver också.. Såg första Tofsvipan vid Isbladskärret igår, även några Hägrar hade satt sig i sina bon där, medans kärret fortfarande var islagd.. Ja, nu är det bara knappt 3 månader kvar sen är Tornseglarna här.. 😁 Såg att jag fortfarande hade oredigerade bilder på dom från förra sommaren på en hårddisk, kanske redigerar jag dom framöver.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Ena veckan snöstorm, andra vår...
Svar från ehrsa 2021-03-01 16:34
Hej! Ja, visst är det märkligt.. Har inget minne av så här snabb förändring på en vinter tidigare, inte i februari i alla fall! I så fall har det varit i mars/april där en vinter plötsligt vänt och blivit rejält vårvarm! Tror det har med klimatförändringar att göra, de 'kunniga' brukar säga att vintrarna troligen blir kortare men intensivare framöver.. det stämmer i alla fall på årets vinter! Men än vågar jag inte ställa undan mina 'Icebuggs'.. 🙃 Tack! Lena.
Hälsn!
Så härligt med alla vårblommor! Och första bilden på duvan var ju väldigt kul, där fjädrarna är packade likt en ännu inte helt utslagen Austinros.
Här hemma har ekorren lärt sig hur han ska få ner fågelmataren med talgbollar så att locket trillar av och han kommer åt att sno med sig hela talgbollarna.
Svar från ehrsa 2021-03-02 10:31
Hej! Ja. det var väldigt vad snabbt blommorna svarade på 'vårvädret' redan nu i februari dessutom, det är ju inte 'normalt' direkt men inget är väl normalt nu för tiden.. Ja, Ringduvan satt och putsade fjädrarna för fullt här, kul att se hur dom kan liksom 'resa' på fjädrarna så här! Trevligt med Ekorren, dom är ju verkligen som akrobater och verkar klara det mesta,, Tack! Susan.
Hälsn!
Trevliga bilder Jan :)
Börjar ju faktiskt kännas som vår nu när alla blommor börjar dyka upp :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2021-04-03 11:18
Hej! Ja, här fanns det vårkänsla på riktigt det är vi tacksamma för! Nu när det här skrivs så har det ju gått en dryg månad månad till och det känns som det går i lite lagom takt med våren.. Nu förväntar jag mig Sädesärlor mot slutet på nästa vecka, dom brukar vara punktliga dessutom! Tack! Fredrik.
Hälsn!
Här var det vårkänning. Steglitserna är så fina och kul med talgbolltjuven! Så fina krokus som är på väg upp.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2021-04-03 11:24
Hej! Ja, vintern tog slut tvärt redan i februari i år.. den blev kort men intensiv, och det är väl så man förväntar att vintrarna kan bli framöver.. Och motiv finns det ju mest hela tiden.. Tack! Bjarne.
Hälsn!