Att spegla det jag gillar.

Ljuset..

***

Det är ju väldigt viktigt så klart när man fotograferar det vet vi ju.. och ibland stämmer det extra bra ihop med det motiv man vill fotografera.. Just detta händer inte så ofta men när det sker så känns det ofta redan när bilden tas, så var det här! Bekräftelsen fick jag senare hemma vid datorn..

Så här är några bilder på just det när jag fotade Strömstarar i bäcken vid Nacka Gård öster om Stockholm för 4 veckor sen, sista helgen (?) med 'riktig' vinter..

Fotat med Z50 + TC 1,4 II + 300 mm. PF = 630 mm. och ett enbent stativ..     Tack för mig!

Inlagt 2021-03-12 13:20 | Läst 964 ggr. | Permalink
Härliga bilder på Strömstaren.
/ Bengt H.
Svar från ehrsa 2021-03-12 16:44
Hej! Ja, det blev bra med ljuset här! Man måste in i februari innan det är lönt att åka dit, innan dess så når inte solen riktigt ner till bäcken och dess omgivningar.. och det får gärna vara kring 12:00 också då lyser solen jäms med bäcken här.. Det blev 4 besök vid bäcken men vid sista besöket så fanns det ingen Strömstare kvar, troligen har dom börjat sin flygning lite sakta norrut vartefter vintern ger med sig framöver.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Fint ljus, jag gissar att det är eftermiddagsljus :). Som du säger ljuset gör väldigt mycket, egentligen skulle man bara fotografera i soluppgång och nedgång. Fin serie
Svar från ehrsa 2021-03-12 16:57
Hej! Ja, bilderna är fotade efter 12:00 i alla fall, det är precis lagom! 😴💤 Innan dess är det inte lika bra/fint ljus här, det ligger i skugga.. Det gula i vattnet är speglingar från solbelysta trädstammar ibland, men mestadels också från en solbelyst 'bergsbrant' på motstående strand, som har den här nyansen! Soluppgång är fint men då skulle jag nog vilja se den i skärgården här i öst.. Tack! Peter.
Hälsn!
Fin serie med guldgult ljus!
/MA
Svar från ehrsa 2021-03-12 17:03
Hej! Ja, det blir fint med ljuset i den här bäcken på eftermiddagen, det är nog lite av en 'lyx-stare' som håller till här.. Tack! Mats.
Hälsn!
Underbart vackert! Gillar att man kan se ringarna som bildas i vattnet och hur den smyger ner. Ibland kastar de ju sej ut i forsande vatten, men ibland går de i lite mer diskret som här. Fina speglingar också, kanske mest sista bilden. Den här strömstaren badar i guld :-)
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2021-03-12 17:09
Hej! Speglingarna här i bäcken överraskar ofta, ihop med svaga krusningar och de ringar som fågeln själv åstadkommer gör det extra vackert här! Men senast jag var där för drygt en vecka sen så fanns det ingen Strömstare kvar.. däremot så fanns det en Gärdsmyg där som lät sig fotas, den brukar finnas där året om! Kanske är det en 'Guldstare' det här, ihop med de som annars finns i Nya Guinea då.. Tack! Lena.
Hälsn!
Hej Jan - ja her har du fanget strømstæren i et meget flot lys - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2021-03-12 17:12
Hej! Ja, ibland 'stämmer allt'.. Ljus och motiv i en 'skön' förening.. Tack! Erik.
Hilsen!
Synnerligen fina bilder och ljuset är fantastiskt vackert! Precis som Lena säger gör också ringarna sitt till för bilderna, snygg serie helt enkelt. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2021-03-12 18:12
Hej! Ja, det blir väldigt bra med en Strömstare också i 'stilla' vatten som här, och inte bara i strömmande vatten som är det vanliga.. det är just speglingarna av den solbelysta motstående stranden med dess speciella ljus ihop med vågbildningar av krusningar på ytan, eller lite vågbildning från själva fågeln, som gör den här bäcken lite speciell! Har upptäckt de här extra vackra speglingarna här redan för några år sen.. Och det stämmer fortfarande! Senast jag var här fanns det ingen Strömstare kvar, tror att dom redan börjat dra sig lite norröver.. det är ju vintertåliga fåglar så det gör inget att det är mer vinter norrut fortfarande! Tack! Björn.
Hälsn!
Härligt med guldtonen! Mycket fint ljus...och bäst gillar jag nog sista bilden med den fina speglingen av fågeln.
Svar från ehrsa 2021-03-12 18:43
Hej! Ja, det är ett speciellt ljus här, en Strömstare behöver inte alltid stå i en strömmande bäck för att det ska bli bra, även i ett stilla vatten med fina speglingar kan det bli extra bra! Tack! Lena.
Hälsn!
Mycket bra! Härligt ljus.
- hawk
Svar från ehrsa 2021-03-12 21:31
Hej! Ja, det blir fint ljus här i bäcken när solen skiner på den motsatta stranden, som speglar en solbelyst bergssida med dess mossor och lavar och annat, även trädstammar speglar sig fint i bäcken! Det är rätt så trevligt att fota den här fågeln så här i stilla vatten också, och inte bara i strömmande vatten.. Jag var där igen för drygt 1 vecka sen men då fanns ingen fågel kvar, dom var 3 individer där för 4 veckor sen, varav en var ringmärkt, men jag lyckades inte urskilja numret tyvärr.. Tack! Håkan.
Hälsn!
En trevlig stilstudie på staren och som redan påpekats så gör guldtonen och dom små vattenrörelserna sig riktigt bra, så det behöver jag inte skriva ;)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2021-03-13 10:15
Hej! Ja, det är färgerna i speglingarna ihop med de små vågrörelserna som gör det så fint just här! En Strömstare behöver inte stå i forsande vatten för att ska bli bra! Små vågrörelser och blänk kan vara vackrare.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Jag förstår precis vad du menar när allting bara klaffar. Man bara ler stort inombords. Helt fantastiska bilder på strömstaren. Ljuset, färgerna, kontrasterna. Bland det absolut vackraste jag sett.

Hälsningar Jörgen
Svar från ehrsa 2021-03-13 21:58
Hej! Jag bugar och tackar ! ☺️ Ja, visst är det verkligen så, man känner redan i den lilla sökaren att det här måste bara bli bra.. Den är lite speciell den här bäcken och har speglingar från motstående strand på ett extra vackert sätt! Och visst är det också fint när Strömstaren står i en fors, men just såna bilder har i alla fall jag sett väldigt många av.. när det är stilla vatten så här så sticker nog kanske bilderna ut lite extra! Tack! Jörgen.
Hälsn!
Grattis Jan till en fantastisk fin serie där vattnet ser ut att vara av guld :-)
Bilden när halva staren är i "guldån" blir min favorit ;)
Svar från ehrsa 2021-03-13 22:04
Hej Joakim. Jag tackar så mycket! Här är det ljuset och speglingarna från den solbelysta 'motstående' terrängen som ger det här speciella ljuset.. det finns en brant bergssida där med viss beväxning och färger på själva berget som ger de fina färgerna, även solbelysta trädstammar speglar sig också.. Det vanligaste är ju annars Strömstaren i en fors vilket också är fint, därför sticker nog de här bilderna med 'stilla vatten' ut lite extra! Tack igen!
Hälsn!