Att spegla det jag gillar.

Fåglar på Strömmen..

***

I mitt provande av 3D funktionen på min Nikon D750 ihop med F 300 mm. PF, så blir det en del bilder här på mestadels flygande 'måsfåglar' och en och annan skarv från Stockholms Ström , en 🎵🎶 'klassiker' i sammanhanget.. Och jag tycker fortfarande att '3D' fungerar bättre än jag tidigare har trott.. Numera och tillsvidare så använder jag alltid 3D om ni skulle undra, även om jag inte skriver detta.. Fotona i bloggen är tagna vid Skeppsbrokajen öster om Gamla Stan, under endast 8 minuter från 15:18 enligt Exif..

**

Från 'Strömmen', fotat senaste helg..

                    

***

Vissa fåglar kan man få ögonkontakt med..

                     

***

'Trutkomplexet'.. En Gråtrut har nästan alltid rosa/köttfärgade ben och fötter! Här är undantaget.. gula ben och fötter.. det är ändå en Gråtrut och är inte en 'underart', dom kallas tydligen 'omissus' och definieras som en 'variant' av Gråtrut..

     

   

Tack för mig!

Inlagt 2022-03-25 13:36 | Läst 1093 ggr. | Permalink
Ser ju bra ut. 3D kan nog vara bra till blandat, men tycker nog fortfarande att jag är mer bekväm med GrP på flygande och en punkt på stillasittande. Men det är ju trevligt att man ser var den sätter fokus på 3D så man kan se om den är rätt ute
Svar från ehrsa 2022-03-26 11:20
Hej! Ja, det fungerar fint på allt känns det som, även när jag använder 3D till stillasittande motiv! Men visst missas fokus ibland, det är inte ALLT som blir skarpt så klart.. De här fåglarna är troligen ganska enkla motiv att hålla fokus på, dom sticker troligen ut extra bra jämfört med bakgrunden här för kamerans fokusering.. Gillar också att man ser att den hittat rätt med 3D fokus som du skriver i de sista raderna, då är det bara att komponera om bilden så som man kanske vill! Alla bilder ovan (och fler) tog mig endast 8 minuter att ta när jag tittar i Exif. Från 15:18 till 15:26, och nästan alla blev så här skarpa.. Det imponerar trots allt! Tack! Peter.
Hälsn!
Strålande bilder på de flygande fåglarna och den där varianten av gråtrut kände jag inte till, tack för informationen. De bilder som jag tycker sticker ut i din serie är de när det finns stadsvyer i bakgrunden, i synnerhet de med skrattmåsar. Annars kan man ju fota måsar och trutar mot blå himmel lite överallt men med staden i bakgrunden blir det en annan grej. Ljuset är verkligen fint och du var ute senare än jag var, men jag kunde inte hänga där hur länge som helst och det tar ju dessutom ett bra tag för mej att komma hem.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-03-26 11:37
Hej! Lena. Ja, det känns bra det här.. Men mycket beror också på objektivet så klart, så är det nog alltid egentligen! 300 mm. PF är ett riktigt bra objektiv och lätt dessutom, det uppskattas! Jag har ju sett dom här Gråtrutarna ibland men har inte riktigt 'googlat' på dom förrän nu, så jag lärde mig också mer om dom.. En vanlig Gråtrut med 'rätt' färgade ben och fötter ses i bild 6 & 7 här ovan. Alla bilder här ovan (plus fler) togs inom loppet av bara 8 minuter från 15:18.. vid 'Skeppsbrokajen' utanför Gamla Stan, och i stort sett alla bilder blev så här skarpa!

Gillar också de med 'stadsvyer' bäst, de ger ett fint perspektiv på nått sätt.. Även de flygande som man fotar lite från ovan gillar jag, med vackert blänk från Skeppsholmens fastigheter i vattnet bakom, det blir ofta bra! Tråkigast blir alltid fågel underifrån mot blå himmel.. Tycker också att alltför nära 'porträttbilder' blir lite tråkigt, här har jag beskurit en del bilder just så för att visa att skärpan finns där i provandet av '3D' fokus, som tycks fungera fint på flygande fågel.. Tack! Lena.
Hälsn!
Det ser ut att funka väldigt fint, skarpt och fint på flygande fåglar. Vad är det 3-D inställningen gör/ förbättrar? Hälsningar/ Björn
ztenlund 2022-03-25 22:20
3D Tracking är Nikons namn på en sorts motivföljande autofokus i spegelreflexerna, där de nog får sägas ha varit ledande. Canons variant heter iTr, men kom senare än Nikons.

3D Tracking bygger på att kameran har en ljusmätare som ser i färg och använder den för att identifiera något i bildytan. Man sätter fokuspunkten på det man vill följa och sedan försöker kameran följa det både i djupled, men även över bildytan (så länge AF-täckningen räcker förstås). Ju nyare kamera och ju högre upplösning ljusmätaren har, desto bättre fungerar det. Redan min gamla D700 har det här och den har i grunden teknik från 2007. Det fungerar ganska bra i en del lägen, men inte alla. Den tekniskt betydligt nyare D850 gör ett klart bättre jobb och luras inte lika lätt att hoppa över till något annat. Att få den att följa sådan som är mindre i bilden fungerar också bättre.

Sedan finns det andra AF-lägen också, som fungerar på andra sätt, t ex det GrP som Peter skriver om. Då är det istället en mindre grupp AF-punkter som används. Det här är ett lite senare tillkommet läge som finns i min D850, men inte gamla D700. Fördelen är att kameran inte kan ta fel och "rymma iväg" till någon annan del av bilden. Lite som att använda en enkel fokuspunkt, fast utökad med ett område runtomkring så att man inte måste ligga helt fastnålad med fokuspunkten på det man vill ha i fokus.

Med den spegellösa toppmodellen Z9 har beteckningen 3D Tracking återvänt igen, med ett liknande funktionssätt (fast ingen separat ljusmätare inblandad, förstås), men nu kombinerat med de extra funktioner som mer avancerade spegellösa kameror de senaste åren fått för att känna igen diverse motivtyper.
Svar från ehrsa 2022-03-25 22:57
Hej! Björn. Bättre än Martins förklaring hade jag ALDRIG kunnat uttrycka mig om det hela.. Men när jag väljer '3D' så är alltid det största 'fokusområdet' aktiverat (som inte är så jättestort på D750) och fokus låser man med en liten ruta sett mitt i sökaren, och sedan hålls fokus kvar på det motiv jag har valt (som måsfåglarna ovan) och fokus ligger kvar hur jag än vrider kameran, med motivet då kvar inom fokusområdet, så länge som jag håller avtryckaren nedtryckt till hälften och även när bilder tas, och känslan är att kameran liksom lärt sig 'motivet' och inte bara att det är skärpa just där, som den då försöker hålla skarpt.. jag får lite 'AI känsla'. Med bara AF-C och olika mindre fokusområden så känns det som fokus lättare tappas till annat för kameran att fokusera på.. (?) Jag tycker att jag får fler skarpa bilder nu med 3D ihop med AF-C än när jag 'bara' använder AF-C med mindre fokusområden, eller om jag kör med största fokusområdet, då tappas fokus lätt till nått annat än det jag siktade på från början, men det är mer en känsla hos mig än en vetenskaplig förklaring.. Jag är i alla fall positivt överraskad nu när jag testat 3D rätt så mycket, borde ha gjort det tidigare.. Tack! Björn.
Hälsn!
Svar från ehrsa 2022-03-25 23:19
Hej! Martin. Hatten av för din gedigna förklaring här, den är guld värd! Jag antar att nya Z9 har en förbättrad version av 3D eftersom man har återupptagit den funktionen återigen.. Dom har i alla fall fått mig att förstå bättre hur 3D i praktiken fungerar på mina 'äldre' kameror D750 & D800E, och jag är positivt överraskad! Egentligen så var det min lilla Z50 där det finns 'fokustracking' som man får fram när man trycker på OK knappen på baksidan av kameran som fick mig att bli nyfiken på 3D igen! Det känns som den fungerar ungefär likadant, men där är största fokusområdet hela sensorn känns det som, så man har ett stort område att komponera bilden 'inom'.. och fokus ligger ändå kvar på det man vill ha skarpt så länge som avtryckaren är till hälften nedtryckt! Även den funktionen på Z50 fungerar bättre än vad jag tidigare har upptäckt.. Tack! Martin.
Hälsn!
Khalad 2022-03-26 20:56
Tack för fina svar från både dig Jan och dig Martin! Jag skulle önska att någon visste lika mkt om Sony och kunde beskriva tekniken lika bra. Jag gissar att jag inte behärskar Sonys autofokusteknik eftersom jag ofta misslyckas. Självklart är jag inte så snabb och säker på hand längre vid drygt 80 men jag tror inte det är hela förklaringen. Förstår jag rätt anses just Sonys AF teknik stå sig bra mot Canikon, bla just motivföljning men vad jag kan förstå kan jag aldrig få mindre fokuspunkt än spot som är betydligt större än en punkt. Fö är jag inte säker på tekniken för att låsa fokus på rörligt objekt, bif tex.
Sorry jan..hade varit kul att se på småbilderna men det står bara och tuggar, fotosidan blir bara sämre och sämre..
Får se senare..
HaD/Gunte..
Erik Madsen 2022-03-25 22:52
Gunte – Jag tror inte att det har med fotosidan att göra. Den första av bilderna tar ett tag innan de kommer, men sedan ändras de fint på min iMac. Jag tror att det antingen kan bero på datorkraft, internethastighet (download) eller Jans filstorlekar?
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från ehrsa 2022-03-25 23:27
Hej! Gunte. Vad har du för uppkoppling.. Det kanske är Putin som är ute och stör.. Jag har inga stora bildfiler i bloggen, bilderna är på 1800 pixlars bredd, är det stående bilder så är det 1800 pixlars höjd, minns inte hur mycket Mb det är, men det är inte högt.. På min Imac så fungerar det klockrent, och jag har 1000 Mb både in och ut på min 'fiber' i och för sig.. När jag mäter så brukar det i praktiken vara 900 Mb in och ut.. det räcker fint för mina behov! Tack! Gunte
Hälsn!
Svar från ehrsa 2022-03-25 23:31
Hej! Erik. Det fungerar fint på min Imac också, och jag har inga stora bildfiler.. Min uppkoppling är på pappret 'fiber' med hastigheten 1000 Mb in och ut, men i praktiken (vid mätning) så hamnar jag på c:a 900 Mb in och ut.. Tack! Erik.
Hilsen!
gunte 2022-03-26 09:05
Hello Jag har fiber med idag 107/103 mb och glor på tv, tuben och en massa andra fotorelaterade sidor.
Det är bara på FS som det strular..fan vet vad som krånglar..
Svar från ehrsa 2022-03-26 12:12
Hej! Hoppas att det bara är nått tillfälligt strul hos FS då.. När jag 'surfar' så använder jag alltid min Imac med Retinaskärm även skrivande av blogg och 'kommentarhanterandet' som nu, den har lite 'förenklande surffunktioner' jämfört med mina två andra HP/Windows 17-tummare, men det är den äldre av de två 17-tummarna jag använder för all bildredigering och bildinmatning.. Kanske var strulet nått 'Windows baserat' strul..?
Hälsn!
Hej Jan.
Du skriver: "Och jag tycker fortfarande att '3D' fungerar bättre än jag tidigare trott."
Jag tycker att det är bra att du (också jag) kan upptäcka några funktioner på våra kameror som vi kanske inte precis hade testat när vi köpte dem. Super resultater i denna serie.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2022-03-26 12:21
Hej! Visst är det bra att jag 'återupptäckte' 3D igen, absolut! Jag har ju provat det en del tidigare men det är flera år sen, och troligen har jag då provat det alldeles för lite.. Nu tycker jag att den funktionen verkligen fungerar! Alla bilder på flygande fåglar här ovan tog jag under endast 8 minuter.. Enligt Exif! I stort sett alla blev skarpa och bra! Objektivet är också ett bra och 'snabbt' objektiv, det har troligen också en stor betydelse här.. så klart! Hur är det med din Nikonkamera har den också 3D? Tack! Erik.
Hilsen!
Erik Madsen 2022-03-26 12:44
Hej igen - min D700 har också 3D, som jag använde när jag fotade fotbollsmatcher.
Det jag menade var att jag då och då bara läser igenom manualen och får därför "uppfräschade" en del funktioner som jag inte använder så ofta.
Vänliga hälsningar. Och en trevlig helg.
// Erik //.
Svar från ehrsa 2022-03-26 13:20
Hej! Ja, man glömmer också ofta funktioner.. om man sällan använder dom.. märker jag ☺️. Kul att det finns 3D också på din Nikon! Gissar att nya Z9 har en betydligt förbättrad funktion av 3D eftersom dom har 'återupptagit' den funktionen! Tack! Erik. Ha en fin helg du också, här är det mest sol men kallare nu..
Hilsen!
Det är som vanligt massor av fina bilder på flygande fåglar och det är lite kul att se Skrattmåsar för de har precis anlänt till Lindesberg och snart kommer även Fiskmåsarna också det är väl ett vårtecken om något, du får fantastiskt fina närbilder och det kanske inte bara beror på 3D-inställningen, utan det handlar nog om vem som håller i kameran också.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-26 12:35
Hej! Stig. Visst blev bilderna bra.. Dom är beskurna så att fåglarna ska nästan fylla bildytan, men det är för att visa att 3D här har gett riktigt bra skärpa på flygande fåglar, inte bara en bild då utan flera bilder i serie.. Alla bilder här ovan fotades under endast 8 minuter från 15:18.. enligt Exif, och i stort sett alla blev skarpa! Men jag tror att dessa fåglar är ganska lätta för kameran att hålla fokus på, mot den bakgrund som finns just här.. Sedan så är nog F 300 mm. PF också ett väldigt bra objektiv, och så har det alltid känts! Det är kul att ha 'återupptäckt' 3D igen, och att det faktiskt fungerar.. Läs gärna Martin Stenlunds kommentar till Björn Thundal ovan, han är kunnig i 'ämnet'! Har din Nikon också 3D kan jag undra..? Trevligt med Skrattmåsarna hos er, här nere vid Tantobadet brukar dom ofta övervintra.. Jag hörde Bofinkar här i närområdet häromdagen, så nu ser jag fram mot Sädesärla nån gång 7-8 april, dom kan vara väldigt punktliga.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Verkar fungera fantastiskt bra. Mycket fin skärpa på dessa fina fågelbilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2022-03-26 12:42
Hej! Bjarne. Ja, jag är hittills nöjd med mitt testande av Nikons 3D funktion, tycker det fungerar fint! Bilderna ovan är tagna under endast 8 minuter från 15:18 och i stort sett alla blev skarpa.. känns bra! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Oj, funkar för stunden ?!..Grymma stilstudier genomgående..Testade som hastigast 3 D senast men man blir ju hispig av blippandet hit och dit..Avstår således :)
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-03-26 13:02
Hej! He he, känner inte igen 'blippandet'.. kan det vara 'fokusrutor' som rör sig lite kanske.. Du får öva lite till framöver, kanske du ändrar dig? Jag har gjort det.. Men det är ju inte så att ALLT hädanefter blir skarpt när jag använder 3D, så är det ju inte! Alla bilder här ovan togs under endast 8 minuter från 15:18 förra helgen enligt Exif, och i stort sett alla bilder blev skarpa, det är inte dåligt! Men det beror säkert på ett bra objektiv också, och motiven var troligen ganska enkelt för kameran att hålla fokus på med den bakgrund som fanns.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Du kan bli trutexpert ju! När får du syn på den första tundratruten tro?
/MA
Svar från ehrsa 2022-03-26 13:11
Hej! Mats. He he, ja nu kan jag allt om trutar.. näe dom är svåra, speciellt ungfåglarna.. hua! Men dom är lite spännande ändå! Jag håller gärna lite utkik vintertid efter arktiska trutar, dom rör sig här ibland den årstiden! Googlade på Tundratrut.. skulle nog ta den för en Silltrut som är väldigt vanlig här sommartid, eller så är det Tundratrutar allihop! Tack! Mats.
Hälsn!
Onekligen både skarpt och väldigt träffsäkert. Skulle nog sträcka mig till att säga fascinerande bra teknik där, både utrustning och fotograf.
Svar från ehrsa 2022-03-26 19:22
Hej! Stefan. Ja, jag är själv lite överraskad faktiskt.. Kul att jag nu har testat en del med det här med '3D' som Nikon kallar en 'fokusmetod' som dom har haft rätt så länge, och som dom nu återinfört på sin nya modell Z9, det borde ju finnas en anledning till det.. Det gjorde mig nyfiken på 3D på mina äldre kameror och började testa 3D och inser att den funktionen fungerar rätt så bra, som i bilderna ovan! Men jag tror också att måsfåglarna här är ganska enkla motiv för kameran att följa.. Och hittills så fungerar 3D bättre än jag tidigare har trott, är min känsla.. det fungerar också bra på 'stilla' motiv har jag upptäckt nu.. Så jag lär fortsätta med det! De skarpa och fina bilderna ovan har också att göra med ett riktigt bra objektiv så klart. Nikons F 300 mm. PF är ett riktigt bra objektiv, det kan fler intyga.. Tack! Stefan. Ha det så bra!
Hälsn!
Väldigt fina flygbilder! Blir speciellt med stadsbyggnader i bakgrunden. Snyggt!

Mvh
Johnny
Svar från ehrsa 2022-04-01 15:24
Hej! Håller med ang. stadens byggnader ihop med fåglar så här, det blir lite speciellt på nått sätt.. De här bilderna togs på endast 8 minuter, så motiv att öva 'fokus' på fanns det gott om.. Tack! Johnny.
Hälsn!