Att spegla det jag gillar.

Så kom dom, de första tärnorna..

***

Platsen var Stockholms Ström vid Skeppsbrokajen i söndags. Tre dagar innan så fanns det inga Fisktärnor där, men nu hade dom anlänt! Tärnor är en viktig 'vårmarkör' tycker jag, då har våren kommit långt.. det är min känsla även om det har varit kyligt en tid! Så här följer en hel del bilder på 'paret' Fisktärna vid Stockholms Ström, och som redan var ett etablerat par kunde jag se, eftersom den ena individen lämnade över en Nors eller om det var en Strömming.. Såg paret tärna även idag när jag promenerade förbi där, dom håller till kring 'Teaterskeppet' vid 'Skeppsbrokajen' utanför Gamla Stan.

**

Som vanligt orädda och rör sig med högt självförtroende bland andra fåglar.. årets första tärnbild!

                             

**

Sen blev honan hungrig och fick en förhållandevis stor fisk levererad..

             

**

**

Bonus för dagen blev rumpbilden på två Strandskator som drog österut över Norrström mellan Riksdagshuset och 'Magdalenas' tjänstebostad.. den arten har jag aldrig sett mitt inne i stan så här förut..

Allt fotat med Nikon D750 + TC 1,4 II + F 300 mm. PF = 420 mm. Fokus på 'flygande fågel' fixade med den äran AF-C & 3D.     Tack för mig!

Inlagt 2022-04-29 21:57 | Läst 1153 ggr. | Permalink
Hej Jan.
Som sædvanlig - super skarpe fotos af fugle i deres rette element - i luften.
Mede mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från ehrsa 2022-04-30 11:39
Hej! Ja, tärnor ska man se/fota i luften, dom är fantastiska flygare men lite svåra att hinna följa.. men dom kom hela tiden tillbaks så man fick flera chanser! Är lite överraskad över att '3D' lyckas så bra att hålla fokus på en flygande tärna så här! Det svåraste verkar vara att följa tärnan för mig i dess rörelser.. Nästan alla bilder jag tog blev skarpa! Och då menar jag betydligt fler än de jag visar här. Tack! Erik.
Hilsen!
Fina bilder. Har varken sett tärnor eller svalor än, de är troligen här någonstans men inte där jag är. Jag provade 3D när jag fotograferade kärrhök över vassen, tänkte det skulle vara bra men det fungerade inte, men det är nog så att 3D behöver ha ett större objekt i sökaren för att följa, kärrhök på en hundra meters håll blir ju inte så stor. Fick använda en punkt för att inte få fokus på vassen. Du använder D750 mer nu är Z50, du tycker D750 fungerar bättre för flygande än Z50 i wide_s
Svar från ehrsa 2022-04-30 12:20
Hej! Jag gissar att Fisktärnorna här har anlänt i 'normal' tid men jag har ingen koll på detta, redan förra veckan kändes det som att det var dags att börja spana lite efter dom.. och det stämde ju rätt så bra med att få se dom då i söndags! Eftersom dom fanns kvar så sent som igår fredag, så kanske det ändå är ett par som häckar någonstans här utefter Sthlms. Ström.. Känslan var att dom verkade hemtama där, och har inte heller flugit vidare sedan söndagen.. Det finns mycket mat för dom här där 'sött och salt' vatten möts. Jag får hålla lite span efter dom framöver, jag promenerar med viss regelbundenhet förbi just där.. Svalor har inte jag heller sett än.. Mina Tornseglare kommer c:a 20:e maj, men kan 'diffa' på 3 dagar tidigare eller 3 dagar senare beroende på hur kall eller varm våren nu blir framöver.. En veckas skillnad kan det vara enligt de senaste 10 åren när jag har noterat deras ankomst. 20:e maj verkar vara 'mediandatum' i sammanhanget.. Det som styr är mängden insekter i luften så att dom inte svälter ihjäl här.. och mängden märker dom på sin resa norrut vartefter dom flyger hit från Afrika, är det för lite med insekter får dom backa tillbaks lite i sin färd hit..

Blev återigen förvånad här över hur bra min D750 fungerar på flygande fågel (tärnan), nästan alla bilder jag tog blev i 'maximal' skärpa! Betydligt fler bilder än de jag visar här. Jag tar inte bilder i snabbaste serietagning längre, det behövs inte eftersom de flesta numera ändå blir skarpa.. Jag har också 'fokusföljning med låsning' a3 i menyn inställd på 5 'lång', det spelar troligen också en del roll i sammanhanget.. kameran växlar inte om så snabbt till något annat att fokusera på, är min känsla, även om motivet skyms! Har noterat detta också med hägrar ute vid Isbladskärret, det gör inte så mycket om det kommer in grenar mellan mig och hägern, fokus ligger ändå kvar på det som syns av hägern även om den delvis är skymd! Det fungerar inte 100% alltid, men oftare än vad jag tidigare har upptäckt.. Det viktiga är att få in fokus på objektet (fågeln) så att kameran fattar vad det är jag vill ha skarpt! Siktandet gör jag med den enda fokuspunkt som visas mitt i sökaren då, och har kameran hittat fokus på motivet så fortsätter jag bara att hålla ned avtryckaren till hälften så ligger fokus oftast kvar väldigt bra på motivet, som de ständigt rörliga tärnorna här.. Och fokus ligger kvar även efter att bilder tagits. Har fokus tappats är det bara att sikta igen med den enda fokuspunkten tills fokus hittats vilket går snabbt tycker jag!

Ja, sedan jag upptäckt hur bra min D750 är på 3D så använder jag gärna den! Den är bättre på det än Z50 med sin 'fokusföljning' via 'OK' knappen på baksidan av kameran. Men framförallt så har D750 bättre/kraftfullare färger i RAW-filerna! Redigeringen går lättare/smidigare med D750, troligen p.g.a. bättre dynamiskt omfång för varje färg, är min gissning.. Men ibland tar jag ändå Z50 eftersom allt blir så lätt, och brännvidden blir gånger 1,5 det betyder också mycket ibland! Men den elektroniska sökaren på Z är alltid sämre än de analoga sökarna på mina fullformatskameror, med Z tappas ofta 'flygande fågel' efter ett par bilder, med fullformatarna och dess analoga sökare så tappas sällan en flygande fågel ur bild.. det är rätt så stor skillnad där! Tack! Peter.
Hälsn!
pdahlen 2022-04-30 12:46
Intressant läsning, 3D fungerar skapligt bra med D500 på nära håll, dock tycker jag det är svårare att få någon tracking på längre håll. Kommer inte ihåg vad jag har för inställning på hålltiden just nu, har kört båda skolorna, längre tid för att den ska hålla kvar på målet eller kortare tid för snabbare respons och inte låsa fast på något som är fel. Kanske har jag lagt mig mitt i mellan :).

Jag tycker ju att D500 passar väldigt bra till fågelfoto, känns som att AF sitter säkrare och den är rappare i allt jämför med Z6. Däremot är Z6 väldigt bra till makro och natur. Min D750 har jag inte använt så mycket sedan jag köpte Z6. Hade gärna köpt en Z9 eller något motsvarande när det kommer, för mig hade en Z9 med APS-C sensor men med AF modulen från Z9, såsom D500 kom fram från D5 varit en utmärkt lösning. Men det är glädjande att Z9 ser ut att vara så kompetent
Svar från ehrsa 2022-05-01 12:35
Tror att det är som du säger om 'på långt håll', ju längre bort ett motiv är desto mer av ev. bakgrund blir ju också lite skarpare då.. och så börjar kameran plötsligt kanske fokusera på annat än det valda motivet.. därför kan nog 'fokusföljning' via a3 i menyn kanske bli lite bättre/stabilare om man väljer '5 lång' istället för '1 kort', jag tror att jag hade 4 inställt tidigare, men när dessa bilder togs hade jag valet '5 lång', och jag fick inte många bilder alls där motivet blev suddigt, istället blev dom knivskarpa! Gissar att din D500 kommer hålla länge än bland 'skarpa' kameror, och så även D850 så klart.. Prova gärna lite fågelfoto med D750 vid tillfälle och välj AF-C med 3D och lång 5 via a3 i menyn, det har överraskat mig just på flygande fågel!

Z9 verkar kunna bli en riktigt bra kamera efter lite uppdateringar också.. men det är ju en 'tegelsten'! Så den faller bort för mig! Min D800E väger 1 kg. och är för tung och används därför sällan.. Z9 väger lite drygt 1,3 kg.. och kostar c:a 64 000:- Nä lägg eventuella pengar på bra Z S objektiv istället, dom får alltid väldigt bra 'betyg' verkar det som.. t.ex nya: NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S & Z-TELEKONVERTER TC-1,4x som skulle ge dig fantastiska bilder med den Z kamera som du redan har.. Själv köper jag nog ingen ny Z kamera om den väger 1 kg. eller mer.. Bättre (lättare) kan Nikon..
Hälsn!
Vackra och imponerande bilder. Tärnan är ju också en väldigt elegant fågel. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-05-01 11:42
Hej! Ja, det var trevligt att få fota dom så här pass bra! Det är en 'måsfågel' som rör sig väldigt graciöst och kan vara knepig att följa med en kamera, de svänger mest hela tiden.. blev åter lite överraskad att min kameras '3D' fokus lyckades hålla motivet i skärpa trots alla tvära svängar, nästan alla bilder jag tog blev så här skarpa.. kul att det fungerar! Tack! Björn.
Hälsn!
En hel drös fina stilstudier..obsade också töntarna med selfiepinnen i bakgrunden, vojne,vojne...
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-05-01 11:57
Hej! Hade tur att fåglarna höll sig så nära kajen här, och dom gjorde sina 'rundor' förbi med viss regelbundenhet, så väntade man lite så kom dom tillbaks och nya foton kunde tas.. Och '3D' fokus fungerade förträffligt, har inget i övrigt att önska vad gäller fokus, nästan alla bilder blev skarpa och behöver i stort sett ingen efterskärpning i redigeringen.. Kanske är det ett extra lätt motiv att fokusera på för kameran, men det fanns ändå en del annat i närheten och bakom som kameran istället kunde ha valt, men den höll kvar fokus just på tärnan riktigt bra! Jag har också i menyn 'a3' fokusföljning, valet 'lång 5' det har troligen också en viss betydelse i hur 'länge' fokus ligger kvar på det motiv som jag har valt, och den gör det bra även i djupled (3D).. He he, hur många selfiepinnar har du.. kanske kan du sälja nån, men inte till mig.. 🥸 Det är väl nått Facebook konto som kräver en daglig bild där.. Tack! Gunte.
Hälsn!
Det blev många flygbilder på Fisktärnor och andra och tredje bilderna från slutet är magnifika, i Lindesberg har vi Skräntärnor eller Skrattmåsar som de också kallas samt Fiskmåsar, fisktärnor har jag bara sett i Bråviken där jag lyckades få en på bild https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/153402/1401521.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-05-01 12:10
Hej! Fisktärnor är värda en helt egen blogg, fantastiska och vackra fåglar! He he, Skrattmåsar kan jag tänka mig finns där och dom hörs ju mest hela tiden, men jag gillar det, är uppväxt med deras läte.. Men 'Skräntärnor' finns inte i Lindesberg kan jag lova, dom ser ut som en Fisktärna men är 4 gånger större och lika stor som en Gråtrut och häckar ute i skärgården på enstaka skär. Lustigt nog flyger dom ändå in till fastlandet ibland och dyker efter fisk i insjöar.. Och dom låter för 'jävligt'.. därav namnet! Din Fisktärna är också bra, det är så man ofta ser dom 'i farten' hit och dit.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!

Läte Skräntärna: https://sverigesradio.se/artikel/277764