Att spegla det jag gillar.

Slussen..

***

Det är då 'Slussen' i Stockholm som menas, porten mellan 'sött & salt' som man har hållit på att byta ut i ett antal år redan, och fler blir det.. 2025 har man väl sagt att det ska stå klart, den som överlever får se.. Hur som helst så har man öppnat upp den östra sidan sedan en dryg vecka tillbaks, och det blev riktigt fint enligt mig! Nu kan man nå (för gående och cyklister) Stadsgården (vänster) eller Söder Mälarstrand (höger) om man kommer gående söderut på Skeppsbron förbi Gamla Stan, och tvärtom så klart.. Det blir ett tillskott för mig som ofta promenerar den här sträckan, nu kan man göra det med bibehållen kontakt med sjöutsikt i stort sett hela tiden istället för att titta in i ett plank..

Här följer bl.a. några panoraman på c:a 180° fotade med Iphone 12 så sent som igår, medans andra fotades i förra veckan när det var nyöppnat. Såg på SVT:s regionala nyheter idag att den gamla 'Nils Ericssons sluss' (en äldre del som ingår i 'Slussen' närmast Gamla Stan) nu byggs om till hjälp för "simsvaga fiskar".. för att då kunna förflytta sig mellan 'sött & salt' så som dom kanske egentligen vill.. 🐟🦞 Det finns ett 30 tal arter i Mälaren och i stort sett samma arter i saltsjön, och de kan då röra sig fritt där emellan.. Det har dom inte kunnat under lång tid!

**

Precis när 'Guldbron' tagit slut så ser man det nyöppnade där nere..

**

Här står jag på Stadsgårdskajen.

**

Skeppsbrokajen där det nyöppnade börjar/slutar..

**

Det nyöppnade sett igår uppifrån Guldbron, och givetvis så är det 'panoramaformatet' ihop med mobilens objektiv som förvränger det hela så att cykelbanan och kajen är 'böjda' och inte raka.. vissa individer på fordon i rörelse sätts också ihop 'konstigt' i mobilens panoramaprogram.. det kan se rätt lustigt ut här!

**

Guldbron till vänster..

Tack för mig!

Inlagt 2022-12-07 12:42 | Läst 578 ggr. | Permalink
Det blir nog fint när allt är klart, men byggverksamheten kommer väl att pågå efter 2025 då de nya husen ska uppföras...
Mvh Bengt
Svar från ehrsa 2022-12-07 16:48
Hej! Så är det säkert.. Men jag hoppas att själva 'Slussen' med dess olika brokonstruktioner och 'vattenstrukturer' kanske är klara 2025.. Vi får se! Fint blev det i alla fall här! Tack! Bengt.
Hälsn!
Oj vad allting ändrats! Jag har bott t v om Vademecumskylten i femte bilden från slutet, i den vyn känner jag igen mig, men knappt i nån annan. Dags för mig att återupptäcka huvudstan, pandemin ställde verkligen till det.

(Jättebreda krökta panoramorna klarar min blick inte, lite grann sen jag i stället tittade på dom som två bilder bredvid varann.)

Intressant! Tackar!
Svar från ehrsa 2022-12-07 17:16
Hej! Måns. Ja, nu när man öppnat upp den här östra delen så tycker jag att man så mycket bättre förstår hur fint det borde bli när även allting annat också är klart! Det betyder mycket att man får se 'saltsjön' ordentligt igen istället för ett plank eller ett staket.. Troligen en rejäl förbättring här också för alla cyklister! Sen är det väl en del byggnader också som tillkommer så som Bengt skriver här ovan men dessa vet jag inte så mycket om.. Hoppas dom inte skymmer för mycket bara.. Kanske är själva Slussen klar under 2025 i alla fall.. eller inte? Vademecum..? Kanske menar du dem kultförklarade 'Stomatol' skylten.. Panorama bilderna är väldigt enkla att ta, och återges med hög kvalitet, men ÄR knepiga att titta på, önskar att Fotosidan hade ett bättre sätt att presentera dom på! Tack själv! Måns.
Hälsn!
Måns H 2022-12-07 19:32
I din bild, femma från slutet. lite th om Katarinahissen, tandkrämstuben. Inredda vinden där jag o min fru bodde syns inte i bild, skymd av Katarinahissen.
Svar från ehrsa 2022-12-07 19:52
Hej! Ja, jag misstänkte att du menade 'Stomatolskylten'.. Den är väl nästan historisk med sin 'neon' teknik!
Hälsn!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stomatolskylten
Trevligt att få se för jag har inte varit i denna del av Stockholm på väldigt länge. Det lockar liksom inte. Men kanske till våren.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-12-07 21:05
Hej! Ja, det blev fint med den här nyöppnade östra delen av Slussen! Äntligen 'hände' det något är känslan, utsikten ut mot Stockholms Ström betyder mycket! Slussenbygget är ju annars väldigt tråkigt, det är så komplext och tar så mycket tid att man tröttnar på det, känns som inget händer.. men nu gjorde det det! Det bådar gott är känslan! Tack! Lena.
Hälsn!
Hej Jan kul att se det nya "Slussen" i panoramaperspektiv och det blir ju onekligen lite förvrängda bilder jag har inte fotat så många Stockholmsvyer med mobilkamera för länge sedan tog jag en bild med min första mobiltelefon som var försedd med kamera det var med en Sony-Ericson och motivet var Kaknästornet https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/187485/1186286.htm
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-12-09 11:46
Hej! Ja, äntligen fanns det lite 'nytt' från Slussen att fota och rapportera om! Den 'nya' Slussen är ju väldigt komplex i sitt bygge och går rätt så långsamt (för oss betraktare..) Det första 'nya' som hände var ju guldbron när den kom och sedan sattes på plats, så den här öppningen av östra delen av Slussen är nummer två i 'händelser' där det är en 'ny' händelse i Slussenbygget som även vi som promenerar förbi kan få ta del av, och det blev riktigt bra tycker jag! Ska bli trevligt att även cykla där i sommar, nu blir det enklare dessutom..

Panoramana i mobilen funkar väldigt bra, det är det format som mobilen klarar bäst tycker jag, och håller hög 'kvalitet' dessutom, som även går fint att beskära om man i efterhand vill att panoramat ska vara mindre! Men det som är närmast mobilen i motivet förvrängs en del, jämfört med det som finns längre bort som då ger den här 'förvrängningen'.. Jämför med när du fotar ett porträtt nära, med en rejäl vidvinkel.. det blir ju mest en grotesk näsa mitt i bilden då..🤥 Panorama så här ger annars en bra överblick över 'sammanhangen' här, sen får man förstå att alla linjer inte blir raka i bild.. Exponeringen av ett 180° panorama tar väl c:a 10 sek. där jag vrider mig/kameran i en viss hastighet, som dessutom mobilen varnar för om det går för fort.. Under de 10 sekunderna så hinner rörliga motiv i bilden röra sig och kan bli helt förvrängda i mobilens redigering efteråt så klart.. vilket man ser exempel på i ett par av bilderna ovan..

Din bild på Djurgårdsbrunnsviken och Kaknäs är fin och somrig, men ganska 'försiktig' som panorama betraktat.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Fin Slussenserie det där, gillar särskilt att du tagit de första bilderna i den begynnande skymningen så att det artificiella ljuset verkligen syns.. Har inte sett Guldbron och nya Slussen, trevligt att få dina fina presentationer! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-12-09 12:08
Hej! Björn. Ja, det var lite kul att kunna visa lite 'nytt' från Slussen så här! Känslan är annars att allt går väldigt långsamt när inget nytt öppnas upp.. men nu gjorde det det, och det blev väldigt bra tycker jag! Det blir även fint att kunna cykla där i sommar när jag tagit fram cykeln.. +15° och bra väder då åker cykeln fram! I de första bilderna så var det i verkligheten betydligt mörkare än vad som visas här, men mobilen klarade det också.. Och det finns mycket mer än detta som kommer bli färdigt framöver än bara det här! Men allt tar ju sin tid om det ska bli ordentligt gjort, och det ska väl troligen hålla i mer än 100 år dessutom.. Tack! Björn.
Hälsn!
Du kan fånga det krökta rummet med din telefon! Nä, men illustrativt är det, ger en klar bild. Verkar vara rena motorvägen för cyklister och gående med finaste sjöutsikt.
2025 känns lite avlägset, men tiden går fort.
Svar från ehrsa 2022-12-10 12:08
Hej! Ja, det 'krökta rummet' kanske får sin förklaring via mobilens panorama så här.. Fyndigt! Einstein hade nog gillat det.. Mobilen känns som den är bäst på just panoraman, och levererar med bra kvalitet som går fint att beskära t.o.m..! 'Singelbilder' känns fortfarande bäst när en 'riktig' kamera får leverera.. Vi gående och cyklister har nu en fin sträckning utefter det här nyöppnade partiet här, helt utan backar och nivåskillnader.. Och som du säger 2025 är inte så långt bort.. Tack! Stefan.
Hälsn!