Att spegla det jag gillar.

Jisses, redan gått en vecka sen Julafton.. stoppa tiden ⌛️🕰️..

***

Kanske går tiden snabbare ju närmare årsskiftet man kommer.. det var väl bara Einstein som åtminstone kunde förklara hur tiden kan 'bromsas'.. Och det är väl bevisat i och med GPS-tekniken där man med viss regelbundenhet måste 'peta in' lite extra tid till de ändå exakta atomklockor som används där, för att positioner ska fortsätta att stämma..

Julafton var i alla fall lugn här och med riktigt fint väder dessutom! När jag är hemma vid Jul så brukar jag ta en promenad i mitt 'närområde' (Tantolunden, Södermalm, Stockholm) för att gärna 'fånga' en Domherre på bild, det brukar gå lite så där.. Oftast får det bli en annan fin och röd fågel.. Steglits duger bra! Och lite andra fåglar som det bjuds på här.. Allt fotat med Nikon D750 + Nikon F 80-400 mm. & Iphone 12.

I Tantolunden så finns det i alla fall 3 'koloniägare' som har sina fågelmatningar igång, och det är väl oftast kring dessa man ser de vanliga småfåglarna..

       

**

 

**

       

**

Här i mitt närområde så brukar alltid Ringduva vara den första vårfågeln som anländer, och brukar kunna ses i slutet på februari, nu var det en här redan på Julafton.. skumt!

**

Uppe på 'Tantoberget' sågs den  begynnande solnedgången, där solen och min skugga visar 180° bildvinkel..

**

På väg ner från Tantoberget till Årstaviken så både såg och hörde jag mina första siskor i vinter, i detta fallet en flock på kanske hundra Grönsiskor som klängde runt i ett Alträd nära stranden.. som dom brukar i stort sett varje vinter!

     

**

Sen avslutades promenaden med en 'parkanka' av 'Mandarinsort' vid Tantobadet, lagom då för att hinna hem till sill med tillbehör och stark Julöl, och en annan 'anka' och hans vänner..

 

Tack för mig!

Inlagt 2022-12-30 18:37 | Läst 380 ggr. | Permalink
Lite avis på Steglitsen blir man allt :) Mandarinen är ju en fin sak också. När det gäller Duvan så är det ett par här hela "vintern", brukar norpa åt sig frön som ramlat till marken och dricka vatten i lilla dammen. Förutom detta så var det första julen som jag hoppade över 15.00 Kalle..Såg dock Babben :)
Ha ett Gott Nyår/Gunte..
Svar från ehrsa 2022-12-31 12:31
Hej! Gunte. Ja, Steglitserna är ju fina men lite smånervösa också.. Domherrar ser jag nog i bästa fall vart 3:e år här och de kan vara väldigt sporadiska.. men är trevliga eftersom de känns så 'Juliga', därför har det blivit lite av tradition att fota såna, men som sagt det går lite 'si så där'.. Steglitserna blir lite 'substitut' i alla fall!

Mandarinerna (ibland är det 4 olika individer här) är otroligt vackra och helt orädda, precis som gräsänder.. Kanske häckar dom här i närheten dessutom.. Ett äldre par sa i augusti att dom hade sett ungar här också, men detta vet jag inte säkert? Det är i alla fall 3:e vintern som dom är här nu, det promenerar mycket folk utefter strandpromenaden där varav en hel del matar änder av olika sort..

Ringduvorna här brukar försvinna i oktober, sen ser jag de första igen i slutet på februari som första 'flyttfågel', men dom flyttar nog inte längre än dom behöver, Sydsverige t.ex.. Gillar dom, de är aldrig påträngande som stadsduvor brukar vara.. Såg också Babben och Kalle då, men det är inte viktigt.. En tradition som troligen började 1959 (3 år gammal), men då fick vi kuta över till grannarna som hade ungar i samma ålder och en Svartvit TV som krävde en 'dunk' på bildröret (som stack ut på baksidan) med en träklubba när bilden blev 'strimmig' varje kvart.. Sen funkade den igen...🪓 Tack & Gott Nytt År!
Hälsn!
gunte 2022-12-31 16:47
Domherrar ja, tyckte mig höra det välkända ljudet igår men såg ingen. Tyckte också ljudet inte var så dov i tonen som det brukar. lite ljusare detta, finns kanske nån annan med liknande läte?
Sv/vit tv ja, hehe när jag flyttade till fastlandet hade jag två sv/vita på varandra, en med bild och en med ljud.
Svar från ehrsa 2022-12-31 20:21
He he, kul med två tv:n.. 😀 'Vår' första TV var en begagnad (farmors) svartvit 1964, där bilden alltid började rulla uppåt eller neråt efter ett tag.. men det fanns en specifik ratt för att hantera detta på höger sida av TV:n, som man vred på åt ena eller andra hållet... det blev irriterande till sist eftersom felet återkom, men det hanterades genom en superanalog fjärrkontroll medelst ett tunt snöre fram till TV:n och så ett varv runt ratten och tillbaks till soffan där någon fick dra lite i den ena eller andra änden av snöret.. det funkade fint och underlättade tillvaron drastiskt när Hylands Hörna eller Bröderna Cartwright sändes.. 😀
Hälsn!
Tiden går både snabbt och långsamt tycker jag, i närtid går den snabbt men ser man tillbaka så hinner man ändå med mycket. Såg att jag köpte min första DSLR år 2009, det är ändå bara 13 år sedan det har ju hänt mycket under dessa år bl.a har jag haft 9 kamerahus. Missade KalleAnka i år då vi hade en tur till Göteborg under julafton. Trevligt promenad med fåglar, grönsiskor är trevliga, har inte sett några än denna höst. Ha en gott nytt år
Svar från ehrsa 2022-12-31 13:17
Hej! Tycker veckorna går ruskigt fort, helgen hinner knappt ta slut förrän det är fredag och den börjar igen.. är känslan! Men det är tur att årstiderna finns annars skulle det bli lite väl statiskt och trist.. Kort sagt, tur att inte Tornseglarna är här hela tiden.. 🙂 Har haft en hel del mindre digitala och vattentäta kompaktkameror i början av 2000-talet, även en 'större' med rätt avancerad teknik, som en DSLR, men ändå inte.. 8 milj. pixlar en Samsung. Första DSLR blev D800E 2013, sen är det bara 2 till, den senaste för 3 år sen i och med Z50, troligen blir det en Z till om det kommer nått 'vettigt' efter Z9 ?

Kalle kan man missa om man har annat för sig, i år hade jag inte det och solen går ju ändå ner vid c:a 14:50, så det är ingen idé att vara ute och fota längre ändå.. Men det fanns ändå en hel del att fota här, det kändes fint! Siskor har jag 'anat' lite på håll tidigare, men nu var första gången dom var fotomässiga här! Tack! Peter, Gott Nytt År!
Hälsn!
Gott nytt år Jan! Du finner alltid mycket när du går ut, gillar speciellt den lille blåmesen som flyger, är nog lite svag för blåmesar.
Tidens väsen finns det många idéer om, min är att tiden inte är lika för alla, den upplevs olika.
Vi två hemma firar också helgerna själv i hemmet, det har varit en infektionshärva som börjat gå över nu.
Svar från ehrsa 2022-12-31 13:41
Hej! Det är knepiga tider numera vintertid, diverse smittor som håller igång lite överallt känns det som.. Vintern tycks gynna smittor mycket över huvud taget.. Man får vara lite extra försiktig då.. 'Fira' Jul själv är inga problem, tvärtom det är riktigt skönt tycker jag! Har genom åren firat på alla tänkbara sätt och tycker det ibland kan vara ganska stökigt/jobbigt t.o.m..

Själv tycker jag att 'veckorna' går extra fort, helgerna bara kommer och går i en faslig fart.. och redan nu är väl dagen nästan 10 minuter längre bara på eftermiddagen, trots att det nyss var midvintersolstånd.. Jisses, vad skönt! Ja, man får vara glad att det ändå finns så pass mycket natur och fåglar här i mitt närområde, man hinner inte heller så mycket mer än en promenad där innan solen går ned.. Tack! Stefan. Gott Nytt År!
Hälsn!
Roligt att få se lite Steglitser igen och Mandarinen är ju en praktfull fågel. Är det med din mobil du kan ta 180 graders bildvinkel? Hur som så blir det mäktigt att kunna ta sådana bilder ibland.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-12-31 14:04
Hej! Tur att Steglitserna finns här i brist på Domherrar.. Även om Domherrar också ses här vissa år, men inte alla tyvärr.. Mandarinen är riktigt praktfull, men känns lite 'konstig' här också.. Vet inte hur pass 'invasiva' dom är, men kanske dom ändå inte gör någon 'skada' om dom finns här.. Tror mig ha läst att dom häckar i England bl.a, så dom gör det kanske även i Sverige gissar jag.. det går nog att googla på det, men har inte riktigt gjort det än.. Dom är i alla fall här för 3:e vintern i rad nu, och jag har kunnat se 4 olika individer både hane och hona så de kan säkert bli fler..

Ja, panoramat är JPG direkt från mobilen som beskurits lite i bredd, och lite justering i färgnivåer, färgerna kan bli lite för kraftiga i JPG bilden från mobilen.. Panoramabilderna från kameran håller en hög kvalitet både i mängden pixlar och exponering och även i skärpa! Man gör panoramat i kameran så bred som man vill och avbryter panoreringen när helst man vill med avtryckarknappen, då slipper man beskära i efterhand.. bara att ta in bilden direkt i datorn och använda den där man vill! Jag gör gärna en 'krympning' av bilden till 2580 pixlars bredd (som väl är max-pixlar i bredd för bild till Fotosidan), och kanske en 'försiktig' skärpning i PS 7 innan bilden matas in. Men skärpning behövs sällan, panoramanen blir väldigt skarpa redan från mobilen! Tycker att ett panorama blir väldigt trevligt i en blogg som omväxling, istället för bara närbilder på allt.. Känns som ett panorama är mobilens 'bästa gren' vad gäller bilder.. Så här ovan är det ju telezoomen som får stå för närbilderna och mobilen som får 'översiktsbilderna', det är den med råge tillräckligt bra för.. och mobilen finns ju alltid med istället för att bära med sig en till kamera eller ett till objektiv..
Tack! Stig. Ha det så bra och Gott Nytt År!
Hälsn!
Hej Jan, tiden är lite mysko, oavsett Einstein. Jag har mina dubier om den finns överhuvudtaget. Solvarv finns, men tiden......? Fina fågelbilder har du som alltid, inte minst siskorna och steglitserna! Gott Nytt 2023! / Björn
Svar från ehrsa 2022-12-31 22:10
Hej! Björn. Håller nog med dig om 'tiden', och tiden jämfört med vad.. undras? Man får nog fundera vidare några varv.. eller ge upp! 🙃 Det är nog mest en inre känsla bara, ibland går tiden alldeles för fort.. och ibland tvärtom! Har man roligt går den för fort.. och är det tråkigt så går den för långsamt.. Man kanske ska ha 'lagom' roligt för att tiden också ska rulla på i 'lagom' tempo.. Har lite tur med så trevliga fåglar här i närområdet, lite mer när vädret är fint som här är känslan! Tack! Björn. Gott Nytt År!
Hälsn!