Att spegla det jag gillar.

'Friluftsdag' runt och på Riddarfjärden..

***

Det är c:a tre veckor sen jag gick samma runda runt fjärden här i Stockholm, då var det både snöfritt och isfritt och några grader kallare, den här söndagen var det fortsatt en hel del snö kvar efter veckans senaste 'snödump' som trillat ner och där även fjärdens is hade lagt sig, om ändå inte helt så i alla fall till stora delar.. Vackert javisst, men kanske inte det man önskar två veckor in i mars! Fast det är ju så här ombytligt 'väder' förväntas numera, stora svängningar där lågtrycken är välfyllda med nederbörd, snö eller regn beroende på var man bor så klart! Här kom det som snö i veckan..

Det blev ett medsols varv runt fjärden precis som förra gången och via Västerbron då..

**

En hel del aktiviteter förekom på den is och snö som låg, och vädret var bästa tänkbara.. Kom ihåg den långe svarta skrinnaren  med vita skridskor här, till slutet på denna blogg..

**

Fotboll på isen förekom..

         

**

Många promenerade..

             

**

Här utanför bild till höger kom plötsligt en snabb skrinnare helt hämningslöst åkandes, synbart helt utan någon säkerhetsutrustning alls.. kom ihåg den långe och svartklädde skrinnaren i bild 2..

                     

**

Tror att han åkte i säkert 10 gånger.. synbarligen utan problem, och den tajta torrdräkt han tycktes ha fungerade tydligen fint.. men det är ändå lätt att slå sig om man går igenom en is, eller till och med skära sig rejält när man har lite fart.. Vid Gamla Stans tunnelbaneingång så avbröt han sina 'övningar' och anslöt till sina vänner också synliga i bild 2, som tycktes ha filmat det hela från gångbron nära fjärrtågen..

     

Allt fotat med Nikon Z50 + Nikon Z DX 50-250 mm. Iphone 12.

Inlagt 2023-03-14 18:57 | Läst 529 ggr. | Permalink
När jag såg puffbilden trodde jag först att det var något fel och att bilden inte laddades upp ordentligt, men det var ju isen och mannen som krälade upp på den. Det ser ju inte riktigt ut som en torrdräkt men det måste det väl ha varit. Bra att det i alla fall stod några och tittade på honom när han höll på. Vilken strålade dag från Stockholm du bjuder på, men jag tycker också det kan tina nu och bli barmark.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-03-14 21:28
Hej! He he.. precis så var syftet med den puffbilden.. flåt! 😇 Tyckte också att det kanske inte var en torrdräkt, men jag tror nog det ändå.. Tänker på dom som surfar uppe i Nordnorge vintertid t.o.m. dom tror jag har torrdräkter som ändå verkar sitta tajt, kanske materialet är neoprene ändå men sytt på något tätt sätt, och nu gissar jag bara.. Han var ingen dålig skridskoåkare heller, tror nästan jag såg några piruetter på håll.. men lite halvgalen tror jag, och ett visst obehag kände jag eftersom jag förstod att han skulle 'plurra'.. och det var ju tydligen meningen, men först visste jag inte att han hade en 'dräkt'.. ska man ringa 112 typ? Nä, han får plurra först blev beslutet, så gjorde han så klart det! Men klättrade upp och åkte sedan i igen, och igen osv.. Det var en riktigt fin dag, och motiv fanns det ju.. folk njöt så även jag! Idag tycks minst hälften av snön ha regnat bort, 5-6 plusgrader dessutom.. Tack! Lena.
Hälsn!
Du lyckades lura även mig med puffbilden :-)
Blir ju lite omväxlande bilder med omväxlande väder.
Tror vi har haft minst snö av alla den senaste tiden, oväder både här och där men snön missade oss helt och hållet då. Men nu tror jag att något är på väg hitåt inom närmaste dagarna.....tyvärr.
Kul serie med den hurtiga skridskoåkaren.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2023-03-15 11:40
Hej!, Ja, jag misstänkte att den puffbilden kunde ge 'avsedd effekt'.. en del 'förvirring' kanske..? Annars så är det ju 'Gävletrakterna' som man förväntar sig lite extra busigt väder.. I år känns det som den här östra delen av Svealand kanske är lite extra drabbade, vi fick nog 2,5 dm. snö under förra veckan, men bara ett par mil mer österut mot skärgården så fick dom 5 dm. vid samma snöfall.. Det är en fin runda att promenera runt Riddarfjärden så här, och motiv verkar alltid finnas, det får ofta bli en överraskning.. Och solbrillor på är helt nödvändigt! Skridskoåkaren blev pricken över i:et.. Troligen en 'vågsurfare' med sin dräkt som även funkade med skridskor! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
imse 59 2023-03-15 13:21
Gävle hade rätt bra med snö, det vara tydligen bara runt Sandviken som snön drog förbi 😊
Svar från ehrsa 2023-03-15 22:07
Aha.. som ett undantag i tillvaron just nu då! Men då kanske ni har 'närmare' till våren med lite mindre med snö.. hoppas!
Hälsn!
Is är spännande för folk helt klart. Kul med skridskoåkaren. Kanske inte bästa stället att öva på. Säkert många som tog fram mobilen för 112. Dräkten är en tjock våtdräkt i neopren från märket "Vissla". En dräkt populär bland vågsurfare i vårt kalla land. Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2023-03-15 11:54
Hej! Ja, vinterväder så här 'stadsnära med både åkbara isar och snö det lockar ut många när solen skiner så här.. så klart! Den här rundan runt fjärden är väldigt trevlig vid soligt väder, den är lagom för mig under en eftermiddag, och är c:a '12 000 steg', så då får man en bra daglig dos av 'rörelse'.. Och motiv finns det ju alltid, som skridskoåkaren som plötsligt dök upp här.. Är också övertygad om att många 'tänkte 112'.. så även jag! Men jag kom fram till att han har så klart nån typ av 'dräkt' på sig som skyddar, dessutom hade han ett par isdubbar runt halsen för att inte 'misslyckas' med att ta sig upp på en våt och hal iskant.. men han kunde det också utan att använda isdubbarna! Dessutom åkte han skridskor väldigt bra, nästan galant.. Och hade nog en extra bra balans med sig från vågsurfning som du berättar om! Intressant att det ändå är en våtdräkt, kallt i början men snart märker man inte det är min erfarenhet sv våtdräkter.. Tack för infon om det! Ser i sista bilden att han troligen verkar ha nått slags blixtlås över sin vänstra axel.. Tack! Johnny.
Hälsn!
Härlig bildserie av Riddarfjärden i isskrud och jag hajade också till vid "puffbilden" som såg lite avkapad ut men förklaringen kom när jag sett hela bildserien av skridskoåkarens plums i vattnet det var kul, den levererar fina bilder din Z50 och panoramabilderna med Iphonen speciellt den första från Västerbron är fin med hela fjärden
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2023-03-15 12:21
Hej! Stig. Visst är det fint med Riddarfjärden så här, och som dessutom är mestadels istäckt! Då blir det självklart ett panorama, det som 'mobilen' egentligen är bäst på med sin lilla kamera (och snabb).. Ja, puffbilden var en 'luring' för att få folk att kanske undra lite.. Skridskoåkaren var kul men lite obehaglig innan jag förstod att han hade bra koll och var utrustad för dessa 'övningar'.. En trolig vågsurfare med sin dräkt, och därmed en individ med extra bra balans för skridskoåkning också så här.. Han hade även ett par isdubbar runt halsen, om isen skulle vara för hal för att komma upp på.. men han behövde aldrig använda dom! Z50 är bra och fyller till fullo behoven för bilder här på Fotosidan och för mig, och det bästa är nog att den är så lätt! Den väger bara 450 g. och ihop med Z DX objektivet 50-250 mm. så blir det tillsammans bara 855 g... Det är trevligt vid längre promenader! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Häftiga isbilder, inte minst av vinterbadaren! Och strålande Stockholmsväder ackompanjerar! Faktiskt var vi i Sthlm, närmare bestämt Täby, under helgen. Även bortsett från badbilderna blir ju skridskobilder från innerstan speciella, ute på landet är skridskoåkning ett sätt att vara i naturen. Men bara roligt att det kan olika upplevelser. Som vanligt mkt hög standard på dina bilder! Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-03-15 13:08
Hej! Ok, hoppas ni också njöt av det fantastiska vädret! Kanske var det en 'sista' dag av fint 'vårvinter väder'..? Eventuellt kan våren snart ta över lite mer, det kan gå fort eller inte.. Skridskoåkning på Riddarfjärden är väldigt populärt bland aktiva skrinnare, men då är det oftast att kunna avsluta sin 'dagstur' just på Riddarfjärden som är 'skalpen' att ta, gärna med en bakgrundsbild på Stadshuset.. Det är inte alla år det går, men den här vintern har det gått några gånger tidigare, och ofta kommer man via Årstaviken och sedan Pålsundet mellan Långholmen och Södermalm, och sedan utefter skuggiga Söder Mälarstrand (där isen då oftast är stabilast), sen kan man ta sin bild med Stadshuset i bakgrunden, därefter har man klivit av isen närmare Slussen, där isen oftast är sämre (där 'plurraren' ovan körde sina övningar). En fantastiskt fin 'friluftsdag' här i alla fall, och med en hel del motiv! Och solglasögon var nödvändigt, mycket för den vita snön som lyste såå vitt! Tack! Björn.
Hälsn!
En stolle eller någon form av övning, han överlevde iallafall och tyckte säkert det var kul..
Vådligt ändå att det verkar vara mycket folk på isen utan isdubbar .
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-03-15 18:33
Hej! Precis så tänkte jag också.. 'stolle' fanns i min ordlista där och då! Men han visste tydligen vad han gjorde, och var också utrustad för det.. han hade faktiskt isdubbar, troligen ifall det skulle vara för 'halt' att ta sig upp på en iskant, vilket det ofta är! Trolig vågsurfare vintertid också, med sin 'surfdräkt' här.. det finns ju såna individer också! Säkert roligt att plurra så här, han var duktig på skridskor också kunde jag se, men lite galet kändes det, ska man larma eller ej.. nä han får plurra först, vilket han gjorde kanske 10 ggr.. Det hade blivit många larm! Folk är snabba att gå ut på isar generellt, tyvärr! Så fort man ser andra ute på isen så tror man att den är säker.. vilket den snötäckta isen här faktiskt var, där den skulle ha varit osäker är eventuella mörka fläckar där snön har stöpt (smält), då är det oftast på grund av värme från vattnet under, troligen för att isen är tunnare just där.. Men hela det snötäckta vita området av isen här har troligen samma tjocklek på isen, och därmed samma bärighet! Tack! Gunte.
Hälsn!
Han måste ha velat åkt i med flit eller? Sicken knickedick!!....

Fina bilder Jan som vanligt från Stockholm. Alltid lika kul att se dina promenads bilder därifrån :-)
Men visst längtar man till våren rejält nu. Sol och värme. Fiskgjusens ankomst. Ut och fiska på sjön. Dricka kaffe och äta kvällsmacka ute på berget vid sjön vid solnedgången. Men snart är vi där!
Svar från ehrsa 2023-03-15 20:41
Hej! Ja, han hade planerat för detta med 'rätt' utrustning tycks det, men jag tyckte han åkte för snabbt första gången när han kom farandes på 'icke snölagd men blank is', där kan det vara osäkert utan en ispik att testa med, och går man igenom med fart då kan man slå sig på alla tänkbara sätt, det kan slå tvärstopp! Axlar kan slås ur led.. ansikten kan skäras upp.. men det gick ju bra, och lite kul att se även om man undrade om det var en 'knickedick' eller 'stolle', kanske hade han koll trots allt.. Ja, våren borde visa sig lite mer snart tycker jag.. VAR ÄR DUU..? 🌷 🌿 🦅 🥪 Tack! Joakim.
Hälsn!
Bra tät torrdräkt och dubbar, fina grejor för en envis vinterbadare som övade räddning ur vak helt på egen hand, tänk att vara så pigg och frisk! Där fick du in ett helt äventyr. Fint med fotbollsspel på isen, det är nytt för mig. Den första översiktsbilden visar ju isläget bra, och Stockholm är fint i snö och sol!
Svar från ehrsa 2023-03-17 11:32
Hej! Ja, den här vinterbadaren hade rätt utrustning för ändamålet.. Möjligen skrinnade han lite 'för snabbt' där isen troligen var okänd för honom.. Man kan slå sig fördärvad om man 'plurrar' med fart! Ja, det är längesedan man var så 'frisk' i kroppen som han verkade vara.. det är andra tider nu kan man säga! När isen la sig på fjärden här så blev det en is i samband med mycket snö som föll veckan innan (2-3 dm. snödump), och de sista centimetrarna snö la sig som ett vitt strävt fruset lager snö på den isen, så det var inget halt alls och fotboll gick fint, även att promenera på så klart.. Den blanka isen närmare mitten på fjärden här har frusit till dagarna efter 'snödumpen', och den var ju finast för skridskoåkning men också tunnast, men kräver rätt utrustning och kunskap.. Och dagen var fantastiskt fin som krävde nästan dubbla solglasögon med ljuset även från den vita snön! Tack! Stefan. Hälsn!