Att spegla det jag gillar.

Mycket 'mandariner' i höst..

***

Har haft lite spaning efter Mandarinänderna nu i höst när jag ändå varit ute och promenerat, eftersom de har varit här hela vintern de senaste 3 åren, men hade inte sett nån än! Fast nu i veckan såg jag dom återigen, det blir 4:e vintern i rad.. Bra eller dåligt, vet inte.. Troligen gör dom ingen skada ändå, dessa snygga änder från Sydostasien.. men detta vet jag inte! Gick förbi där på eftermiddagen idag, nere vid Årstaviken straxt bortom Tanto och nära 'tågbroarna', och nu var dom 7 individer vad jag kunde se.. Dom ökar i antal för varje år tydligen!

**

Här en film där man ser 6 individer.

Mandarinänder 

**

Här fanns dom: zomma ut här!

Några stillbilder här, allting fotat och filmat med lätt skymning på gång, med min Iphone 12. Inga mandariner vid Tantobadet här.. Bortom bägge tågbroarna på Södermalmssidan fanns dom..

Tack för mig!

Inlagt 2023-11-19 22:32 | Läst 451 ggr. | Permalink
Det var flera moderna pelarhus på andra sidan vattnet, borde var fint att bo där med utsikten. Kul med så många mandarinänder, vi har någon enstaka i Ängelholm som brukar vara där varje år
Svar från ehrsa 2023-11-20 11:10
Hej! Peter. Ja 'höghusen' på andra sidan Årstaviken har troligen en fantastisk utsikt, inte minst 'himmelsmässigt' om man bor en bit upp.. Norrsken från balkongerna är nog väl så synligt, även 'astro'.. Mandarinerna här tycks öka för varje år, så vintern verkar inte vara något problem för dom i alla fall, och 'spontana vilda' fåglar är dom ju inte.. Snygga men inte så spännande, tycker jag! Tack!
Hälsn!
Kul med mandarinerna och att det finns så pass många på samma ställe. De häckar ju i Sverige nu så det är väl inte så konstigt att de ökar. Jag tror inte de ställer till med någon nämnvärd skada i de andpopulationer där de håller till. Inte än i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-11-21 10:52
Hej! Lena. Ja det är ju extra vackra fåglar dessa änder, och det är många som stannar till i sina promenader utefter strandpromenaden här.. Dom känns lite 'exklusiva' med sin fjäderdräkt! Det blir lite som 'fasaner' här i Sverige.. Dom finns här men hör egentligen inte hemma här, och är också otroligt vackra! Minns att ett äldre pensionärspar som stod och matade dessa mandariner förra hösten berättade att dom sett dom med ungar förra våren, det har inte jag sett.. Dom verkar inte gilla bröd så mycket som Gräsänder gör, däremot gärna majskorn tydligen.. Dom dyker under vattenytan dessutom som Gräsänder sällan gör, har jag själv sett. Misstänker att dom kommer bli ännu fler framöver, våra vintrar klarar dom tydligen bra.. Tack!
Hälsn!
Dom drar till sig en och annan naturfotograf i alla fall ;) Bra ställe under träden med naturligt rovfågelfilter..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2023-11-21 11:00
Hej! Gunte. Ja, det är många som kan bli 'naturfotografer' här.. Det räcker med mobilen, som 'undertecknad' också visar här.. 🙂. Jag antar att dom inte har så stor påverkan på våran fauna, men det får väl tiden utvisa.. Känns som dom är mer orädda än Gräsänder, så känslan av 'vild natur' finns inte när man tittar på dessa.. men ändå vackra! Tror också att dom valt platsen för 'trädfiltret'! Tidigare år har dom varit bland Gräsänderna vid Tantobadet, i första bilden. Tack! Hälsn!
Fint besök! De trivs uppenbarligen till nöje för de flanerande. Filmen blev bra. Det glädjer mig alltid med vilt i storstaden (frånsett råttor). Hona är fin, underskattad skönhet.
Svar från ehrsa 2023-11-21 18:16
Hej! Stefan. Känns som dessa Mandarinänder numera är stationära här vintertid i alla fall.. fler blir dom tydligen också! Det tycks som dom försvinner härifrån när det blir vår och sen kommer tillbaks igen när vintern nalkas, vi får se hur det utvecklar sig.. orädda som Gräsänder 'minst' sagt! Extra vackra dessutom.. även honorna är fina, men lite diskretare så som det brukar vara bland fåglar! Tack!
Hälsn!
Hej Jan. I många år hade vi en enda mandarinanka här i stadsparken i Rosklde.
Jag vet inte vad som blev av den
Fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2023-11-22 17:03
Hej! Erik. Ja, det är lite märkligt med dessa Mandarinänder som plötsligt dyker upp här.. Och dom tycks bli fler också! Troligen kommer dom från områden i Nederländerna och ev. England har jag hört och läst mig till, och troligen häckar dom här också numera..? Vi får se framöver, kanske är dom snart dubbelt så många, kanske även klimatförändringar hjälper till att sprida dom ännu mer? Tack!
Hilsen!
Fina fåglar och roliga bilder! Har aldrig sett Mandarinänder på nära håll.
Hälsningar Halina
Svar från ehrsa 2023-11-27 12:24
Hej! Halina. Det är vackra fåglar, absolut! Men känns ändå lite 'konstiga' i våran fauna.. Har läst att dom kanske spridit sig hit från Nederländerna eller England där dom tydligen finns i större antal. Här verkar dom också föröka sig och har blivit fler sen de dök upp här nu för 4:e vintern i rad.. Vintern verkar dom inte heller ha några problem med.. Ett pensionärspar som jag pratade med förra hösten sa att dom hade sett dom med ungar förra våren här, vilket jag aldrig har sett även om jag promenerar här med viss regelbundenhet året runt.. Dom dyker nog upp även vid dig framöver..🦤 Tack!
Hälsn!