Att spegla det jag gillar.

En promenad på stan..

***

Igår var det en solig dag i Stockholm, det har vi inte varit bortskämda med de senaste 2 månaderna! Passade då på att promenera Hornsgatan bort till Slussen, och vidare ett motsols varv runt Gamla Stan utefter Stockholms Ström och Norrström, och som så ofta så är det värt att ta med en kamera, just den sträckan med vattnen på ena sidan i promenaden brukar nästan alltid ge nått att sikta på med en kamera, även vintertid.. med solen lågt! Nu blev det med en Nikon D750 + Nikon F 300 mm. PF & min Iphone 12.

Just igår så gav 'slumpen' mig extra med motiv..

Hornsgatan vid Mariatorget, solen står så lågt så den når inte ner annat än till fasaderna högst upp, här med en 'Julstjärna'..

Panorama från 'Guldbron' med den grönlysande 'Julkranen' till vänster, även denna Jul..

Hmm.. kanske nån Tiktok grej.. tugga grus..

Trutgänget, de flesta vuxna och av den Grå sorten..

Alla är inte en trut.. En Kråka kom 'insladdande'..

Andra är Gråtrutar men av yngre modell och mest brunspräckliga..

Ung Gråtrut..

**

Sen kom dom plötsligt och överraskande för mig.. Hade ju hört dagen innan att 'Julgranen' blev flyttad till den här dagen p.g.a. sämre väder dagen innan, men det hade jag redan glömt.. Men det gjorde ju inget för plötsligt så undrade jag varför det var mer folk här på Skeppsbron än det brukar vara en vardag så här? Svaret kom..

Kanske var Kungen ute och tittade..    härifrån så blev det mobilbilder, viss 'bandning' eller 'artefakter' kan förekomma i det himmelsblåa..

Även Stenbeckskoncernens 'Disneygran' kom med..

Sen blev det mörkt och jag gick hem..     Tack för mig!

Inlagt 2023-12-20 22:01 | Läst 403 ggr. | Permalink
Innehållsrik blogg, kul att få titta!

Ett par detaljer jag undrar över:

Unga gråtruten, vad har den för glitter på sig? Ser ut som nåt som Wonder Woman skylde delar av sin lekamen med.

Ser jag rätt att julgransflygningen utfördes med SK 60 och landningsstället nere?
ztenlund 2023-12-20 23:27
Ja: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2023/12/historisk-sista-julgran-med-flygskolan/

Att landningsställen var nere var väl för att få fram strålkastarna på dem. Det syns inte fullt så tydligt i Jans bilder, men desto mer i SVT:s videoklipp här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/sista-julgransflygningen-med-sk-60
Svar från ehrsa 2023-12-21 13:25
Hej! Måns och Martin.
Det blev överraskande med flygande 'Julgranen' här, och jag hade noterat att det var mer människor än vanligt här.. men bara det fina vädret hade ju lockat mig hit den här dagen, och jag vet att det finns ofta motiv här om man går runt med ett tele, så även den här dagen och det kommer en till blogg med lite fler trutar bl.a.. 'Glittret' på den unga Gråtruten är solens sista strålar som belyser vänstra vingen, om det är den bilden du menar, vilket jag tror! Annars så ser den ut som ungfåglar brukar göra.. Fotad bakifrån så här så ser dom nästan ut som en rovfågel! Tack! Hälsn!

Martin, tack för förklaring om landningsställen, låter rimligt! Kul också att få se planen så här 'spontant', helt utan nån planering.. Tack! Hälsn!
Va fint att du fick med den flygande julgranen, fastän du hade glömt den. Kul med en mås som försöker hänga på men som ger upp. Det brukar gå fort att man inte hinner fotografera om man inte är beredd, jag brukar ha stenkoll att det är typ 13.42 och då står jag beredd med två kameror, fast i år så blev granen inställd. Spännande med sol också, den blev också inställd här nere, tror det var någon dag i början av december det var lite sol
Svar från ehrsa 2023-12-21 13:36
Hej! Peter. Ja, ibland är 'slumpen' med och spelar en viss 'roll' i tillvaron 🙃, och här då en positiv roll! Måsen i flygbilderna var först lite störande, den flög i samma riktning som planen men långsammare och närmare, så att den lagom kom med i bilderna jag tog, sen ändrade jag mig snabbt och ville istället ha med den som en jämförelse.. Solen i nov./dec. är ett sorgligt kapitel i sig, hoppas det blir bättre nu! Från imorgon så blir dagarna i alla fall lite längre, även om det är mulet! Tack!
Hälsn!
Grattis till en strålande promenad den dagen solen visade sej. Jag satt inne och kunde bara titta ut. Kul att du fick se flygningen, den hade jag också helt glömt bort. Den unga gråtruten som du fångat bakifrån är verkligen fin, speciellt när solen precis träffar ena vingen. Det ser ut att bli sol även på julafton. Dock inte där vi är.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2023-12-21 13:48
Hej! Lena. Det fanns två dagar där solen kunde visa sig lite, men den första så var det mulet.. Sen kom den här dagen som bjöd helt på sol och blå himmel och livet kändes lätt ! 😎 Då är en promenad utefter Stockholms Ström ofta givande och motiv finns det alltid att sikta på.. Matningsflotten finns på plats vid Norrström nu också, men jag var för sent ute för att hitta belysta motiv där! Den sista solstrålen på en fågel var den unga Gråtruten som fick den ena vingen lite belyst.. Det här området utefter 'Strömmen' är lite som min 'utfodringsplats' att hitta motiv på, ihop med promenerandet som ju egentligen kanske är det viktigaste varje dag.. Tack! Ha det så bra!
Hälsn!
Intressanta motiv och vackra bilder! Tack för en fin promenad i vackra Stockholm :-)
Hälsningar Halina
Svar från ehrsa 2023-12-21 13:55
Hej! Halina. Visst blir det vackert så fort som solen vågar visa sig.. Det blir verkligen skillnad på hur mycket finare allt blir, känns som även fåglar blir lite 'piggare'.. Just det här stråket via Slussen och sedan en promenad runt Gamla Stan med hela tiden en närkontakt med vattnet gör ju att man ändå har en närkontakt med fågellivet! Tack! Hälsn!
Fint med vackra Stockholmsbilder igen! Första bilden - vilka fasader man gjorde en gång i tiden, ingen funkis det inte! Och fåglarna i stan gillar, i verkligheten är människan och den otämjda naturen inte så långt åtskilda som man ibland kan tro. Roligt också med 105:orna, eller SK 60 då. Fin uppvisning där, hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2023-12-22 13:04
Hej! Björn. Man blir glad när solen behagar lysa så här fint trots absolut mörkaste årstiden.. Fasaden på den där fastigheten högst upp vid Mariatorget gör sig fint på bild när solen för en gångs skull orkar lysa! Pompös utsmyckning också så att 'Julstjärnan' i fönstret där knappt syns ens.. Den här sträckan utefter Stockholms Ström och Gamla Stan är alltid extra trevligt att promenera, det finns alltid fågelrörelser och annat som inbjuder till att ha en kamera med ett tele, motiv kommer alltid dyka upp, oberoende av årstid! Dessutom alltid i stort sett isfritt, som i sin tur drar in fåglar dit, även om vintern skulle råka vara hård!

Överrakningen den här dagen var överflygningen med '105:orna' var inte alls beredd på detta, det var bara 100% tur.. Och att jag hade 'bara' 300 mm. på kameran, ett längre tele hade blivit sämre.. allt kompletterat med mobilen som gav precis lagom miljöbilder i sammanhanget, något som är nog så viktigt i en blogg tycker jag! Tack! Hälsn!
Tjusigt med en sådan dyr gran - ett dussin av våra finaste skolplan. Bland trutarna ser man i vattnet decembersolens typiska ljus. Ungtruten på taket är riktigt snygg med utbredda vingar, lika fin som många andra "finare" fåglar!
Svar från ehrsa 2023-12-22 13:13
Hej! Ja, här fläskades det på.. Antagligen så fyller 'flygtiden' på på dessa piloters kanske 'månatliga' flygtimmar som dom måste ha, för att 'hålla måttet' rent praktiskt! Säkert lite kul också för dom.. Ja här stod solen lågt, den sista solstrålen på Skeppsbrokajens sida här fick nog ungtruten på sin vänstra vinge i ena bilden där.. Annars så är det ofta ett fint speglat ljus på vattnen utanför här, det kommer från 'färgade' fastigheter så som Grand Hotell och Nationalmuseum och andra byggnader.. De ger ofta en extra fin spegling i vattnet runt fåglar ute på vattnet, om solen är framme.. Tack!
Hälsn!
Det mesta är redan sagt så jag kan bara lägga till att det var kul att se flygjulgranen ink. måsshow.
HaD/gunte..
Svar från ehrsa 2023-12-22 13:20
Hej! Gunte. Det blev en oväntat bra dag måste jag säga, var inte riktigt beredd på det, men ändå helt rätt 'förberedd' vad gäller utrustning! Hade inte velat ha längre tele, än 300 mm. med f/4,0 det kändes optimalt här med tanke på ljuset och även motiven, bra också med mobilen som levererade bra översiktsbilder med både publik och flygande Julgran i samma bild! Tack!
Hälsn!