Att spegla det jag gillar.

Utomjordiskt..

***

Några utomjordiska bilder fotade från min balkong på fri hand med Nikon Z50 + Nikkor Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. Här roterad motsols 90° för att fylla ut bilden mer..

Solnedgång..

Med solfläck..

Jupiter med månar..

Här med mer stjärnor också, men det kan vara brus också som förstorades när skärpan ökades i PS..

Tack för mig!

Inlagt 2024-02-28 21:50 | Läst 332 ggr. | Permalink
Häftig bild med sån skärpa på månen.
Visst borde det väl vara stjärnor på sista bilden, tror jag i alla fall.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-02-29 11:36
Hej! Ing-Marie. Månen här är 'uppförstorad' från c:a 1800 pix. till 2000 pix. som jag oftast brukar använda mig av vid inmatning, här gjort i PS7. Det funkade bra att förstora den lite mer i efterhand av den ursprungliga och beskurna 1800 pix. bilden, den blev tillräckligt skarp då också.. 🙂

Ja, det finns massor av stjärnor bakom Jupiter och dess månar! Men det lustiga är att varje gång jag använder 'sharpen' verktyget i PS7 så dyker det upp mer och mer stjärnor om man jämför den andra Jupiterbilden med den första (men man kan inte trycka på sharpen mer än 2-3 ggr. sen blir hela bilden konstig..), den andra bilden har jag valt 'sharpen' en gång till på, och trycker jag på sharpen ännu en gång så blir det massor av stjärnor utan att Jupiter egentligen förändras alls.. ISO är över 100 000, och det finns inte tillstymmelse till stjärnor i RAW-filen, där är bara en massa brus och Jupiter med ett par av sina månar, känslan är att det är nån slags 'bruspixlar' som 'sharpen' knappen försöker göra något likt stjärnor av.. Dock inget AI inblandat här, programmet är för gammalt för det.. Tror det bara slumpar sig med de extra stjärnorna i bild två, men jag är ingen expert.. Tack! Hälsn!
Månen blev ju otroligt bra, riktigt skarpa krater, det är ju nästan så man skulle kunna se månlandaren på sydsidan, om den nu är solbelyst.

Om du underexponerar så att Jupiter blir rätt exponerad så borde du kunna få fram lite ränder och färg. Du kan sedan lägga in den i bilden du har med månarna för månarna kommer inte att synas i den underexponerade bilden
Svar från ehrsa 2024-02-29 13:15
Hej! Peter. He he, tycker själv månen blev oväntat bra! Den bilden är egentligen en bild som är beskuren ner till 1800 pix. nånting. Men som jag tog in i PS7 och 'sträckte ut' till 2000 pix. som är den 'normala' storleken för mig nu för tiden.. Ändå blev den så här pass skarp, det kändes imponerande, och kul!

Tack för tipset om Jupiter, ska absolut testa detta nästa gång som kvällshimlen råkar vara 'klar'.. Hmm.. Tack!
Hälsn!
Också mkt imponerad av månbilden med sån skärpa! Jupiter likaså, har nog aldrig försökt att få en yta på den, bra gjort, på frihand allrahelst! Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-02-29 22:37
Hej! Björn. Ja, jag blev själv förvånad över månbilden här.. Den är egentligen något lite för mycket beskuren, bara straxt över 1800 pix. jag vill helst ha straxt över 2000 pix. så att jag sen kan krympa bilden till exakt 2000 pix. som är det jag brukar mata in bilder med numera.. Men eftersom bilden var bara drygt 1800 pix, så tog jag in bilden i PS7 och valde där 'ändra storlek' och skrev in 2000 pix. bred, då blev bilden istället något lite 'utsträckt', och ville då testa den varianten om jag sen skärpte den lite med 'Sharpen' och 'Unsharp Mask', och jag nöjde mig med det här resultatet.. Men jag tror att det går att göra den något lite skarpare än månen ovan! Kanske testar nån gång framöver..?

Ang. Jupiter, läs Peters tips ovan och mitt svar, ska testa att fota med mycket lägre exponeringsvärden och se om det går att få nån struktur på Jupiters yta, även om den är liten.. Kanske blir jag överraskad..? Objektivet är förvånansvärt skarpt, troligen det bästa jag haft, ihop med Nikon 300 mm.PF! Tack!
Hälsn!
Otroligt fascinerande vilka bilder det går att ta på månen med dagens kameror. Man kan ju se mängder med detaljer på första bilden och skärpan är häpnadsväckande.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-02 20:50
Hej! Lena. Ja, jag blev själv överraskad här.. Det är ändå 'bara' en APS-C kamera det här, med bara hälften så stor sensor som en fullformatskamera har, dessutom med bara 20,9 Mpix, men det räcker uppenbarligen långt det med, dessutom väger den bara drygt 4 hekto.. Och bilden är i stort sett beskuren så mycket det går med bibehållen 'kvalitet'.. Kul att det går i alla fall! Tack!
Hälsn!