Att spegla det jag gillar.

Idag var det 'vårdagjämning', men det visste inte vädret om..

***

Idag har jag sett både snöflingor och lite regndroppar och gråa moln.. Igår däremot så var det helt annorlunda! Solen sken och det var svaga vindar och en del nyanlända vårfåglar som visade upp sig fint, och själv tillbringade jag ett par timmar vid Isbladskärret på Djurgården i Stockholm. De nyanlända arterna jämfört med förra veckan när jag var där, blev Starar och de 'här' häckande Vitkindade gässen, och Tofsvipor. Att det sen flög två Havsörnar förbi och även en 'skruvande' Ormvråk gjorde besöket vid kärret inte sämre..

Bilderna här fotade med Z50 + Z 180 - 600 mm. som då blir 270 - 900 mm. med den kameran. Börjar här med de 'vårliga' Stararna, tre till antalet!

 

**

De Vitkindade gässen hade nu kommit, sedan förra veckans besök här..

Kanske dessa anlände just här och nu..

 

**

Tama Kråkan finns ju också här, men egentligen är dom två.. Äter ur handen sägs det!

**

Och så finns ju Hägrarna så klart.. Men höll sig rätt lugna när jag var där!

**

Ett par Storskrake visade sig fint..

**

Annars så var det Sothönorna (hanarna) som bjöd på den här 'dagens show'..

             

             

Vem som vann vet jag inte.. Matchen kanske fortfarande pågår..?

Tack för mig!

Inlagt 2024-03-20 21:25 | Läst 254 ggr. | Permalink
Fint fågelliv, fina bilder. Kul med sothönorna och skvätt, kan man se skillnad på honor o hanar, de är väl lika?
Svar från ehrsa 2024-03-21 07:47
Hej! Peter. Vet inte heller.. Men det finns säkert nån detalj på Sothönor (som inte jag känner till) som skiljer hanar mot honor åt, osäkert vad? Annars är det aggressiva beteendet som brukar skilja könen åt, det är bara att se på oss människor hur 'vi' också beter oss, och andra fåglar.. 'Grandiosa' människor' av manligt kön som vill kriga finns det alltför gott om, och har även funnits så rent historiskt.. Men de ger ju fina motiv också i rätt ljus.. 🙂 Tack!
Hälsn!
Sothöneshowen i motljus var ju toppen. De kan verkligen fajtas och extra kul när man även ser att de använder näbbarna mot varandra. Snyggt också med ljuset genom vingarna. Jag har fotat liknande ett par gånger (inte i motljus) och då har de bara använt fötterna. Kråkan har jag också träffat :-) Du ser ut att ha haft en mycket givande promenad och isen har ju dessutom smält ser det ut som.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2024-03-21 11:41
Hej! Lena. Jag blev överraskad här över hur mycket som hade hänt på knappt en vecka, var själv ute efter att se första Tofsviporna och det gick ju, även om det tog nån timme innan dom kom inflygande, men dom hade varit där tidigare innan jag var där.. Det är ju nära till Isbladsviken (vid bilparkeringen) så dom provianterar troligen där ibland.. Fick dock inga 'lämpliga' bilder alls på Tofsviporna.. Vi var tre individer som fotade här nu, och fick troligen fina bilder på en hel del fåglar, jag fick syn på Stararna på håll, så där brukar Starar sitta blev känslan direkt.. En av de andra som fotade berättade om att 'några' hade sett just nu 'i dagarna' 3 Starar borta vid Hästarna på Gärdet, och det är där som jag brukar se de första Stararna varje år, eller ibland här vid Isbladskärret.. Kanske var det här samma individer?

Plötsligt när vi stod och pratade så började gässen kackla och flög iväg så vi kikade efter rovfågel, då kom det först en och straxt efter ännu en Havsörn flygandes inifrån stan och österut, det var mäktigt! Troligen kom dom inifrån Mälaren och sedan vidare över stan närmsta vägen ut mot 'saltsjön'.. Gässen kom tillbaks efter några minuter.. Fotade örnarna, men har inte riktigt koll än på om de blev hyfsade eller ej.. Tycker det är svårt att fota fåglar 'rakt upp', blir lätt lite yr då.. Sothönorna var perfekt att fota därifrån jag stod, motljuset kan nog inte bli bättre, och ändå en hyfsat mörk bakgrund! Det kommer i alla fall fler bilder i nästa blogg. Tack!
Hälsn!
Ljuvliga vårbilder! Härligt med så många fåglar! Den sista bilden är underbar, vilken action! Gillar också bilderna på kråkor, jag gillar kråkor :-)
Hälsningar Halina
Svar från ehrsa 2024-03-21 12:04
Hej! Halina. Blev överraskad här, Hade väntat mig Tofsvipa, sen kom Stararna och även Vitkindade gässen som extra bonus! Även de två Havsörnarna som flög förbi och skrämde gässen får man nog se som en extra 'bonus', kanske även de bråkande Sothönorna ska räknas dit.. En klockren 'bonusdag' med vårkänsla, precis som man vill att det ska vara just nu! Tack!
Hälsn!
Utmärkta fågelbilder, roligt att det är så aktivt där. Bilderna på sothönorna tar ju priset, fantastiska bilder med perfekt motljus där vattenstänket blir tydligt, jättefint!Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2024-03-22 11:47
Hej! Björn. Blev överraskad här, att vissa 'vårfåglar' redan hade kommit och att det var en hel del 'rörelse' också.. Sothönorna stack ut extra mycket, kändes som dom inte tog några 'rondpauser' heller! Dessutom i fint lågt motljus, vilket ger optimal 'stänkeffekt' som här! Det blev en extra fin vårdag, som jag inte förväntat mig.. Tack!
Hälsn!
Riktigt lyckad serie på kampen..En så långdragen fajt har jag nog inte sett tidigare..Brukar mest vara enstaka utfall.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-03-22 11:52
Hej! Gunte. Det blev ett överraskande bra besök här, med mer 'vårfåglar' än förväntat, och dessutom lite 'fågelbråk' i perfekt motljus med stänk som lyser som diamanter.. Hoppas det fina vårvädret kommer tillbaks, nu har det varit gråväder här i några dagar! Tack! Hälsn!
Plötsligt händer det. Det som vi väntat så länge på nu. Det är ju något visst när flyttfåglarna börjar komma.
Jag gillar ju storskrakarna, tycker de är så fina.
Och sen kämparna, så typiskt för sothönorna som vet hur man underhåller en fotograf. Några riktiga fullträffar här med motljuset. Snyggt !
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-03-22 16:01
Hej! Ing-Marie. Så är det, man är egentligen inte beredd på att 'vårfåglar' kommer helt oannonserat så här.. Starar brukar jag på våren 'känna' att dom borde vara på gång, ofta för att vädret varit behagligt en tid.. Men en sån känsla har det inte varit, det har varit för kallt och för få dagar med värme och sol, men 'kalendermässigt' så kanske det var dags för dom..? Riktigt trevligt i alla fall! Gillar också Storskrakarna med dess 'djupröda' näbbar, lite lustigt att se dom i det här lilla kärret, oftast ses dom ute i 'saltsjön' straxt intill! Sothönorna är fantastiska att få fota så här, i fint motljus dessutom! Stänket blir maximerat i motljuset, och dom slutar ju aldrig heller.. Så det blev en fantastiskt fin eftermiddag här! Fler bilder från samma dag kommer om nån dag eller två.. Motiv fanns det mycket av, även om arterna trots allt inte var jättemånga! Tack!
Hälsn!