Att spegla det jag gillar.

Å nej.. Ännu en 'drönare' över slottet i Stockholm.. 🚁

***

Det såg lite mystiskt ut ovanför Kungliga Slottet när jag gick förbi nere vid Skeppsbrokajen, igår.. Och innan jag 'ställt in' ögon och fokus i kameran så undrade jag lite om det var nån av de tidigare omtalade 'drönarna' (Putin..?) som nu var där igen.. Men som tur var så var det istället en av 'våra' äldre fina Havsörnar (vita stjärtfjädrar) som tycktes köra nån 'yoga' en bra bit upp i skyn.. En annan individ kom 'skruvandes' i uppvindarna i det fina vädret, från Mälaren och vidare ut mot 'saltsjön' från Riddarfjärden, då via Norrström och sedan över Nationalmuseum och vidare bort mot Strandvägen, och hela tiden ganska högt upp tyvärr..

Detta händer lite då och då har jag själv sett med viss oregelbundenhet, men troligen oftare än man tror! Mälaren ligger mestadels med is nu och då drar sig örnarna österut för att hitta öppet vatten för sitt 'födosök'.. Jag hade en äldre individ som flög 20 m. rakt ovanför min balkong straxt innan jul.. det är mäktigt! Jag hann fota den, men den får komma i nån annan blogg..

***

'Drönaren'..

***

Nere på marknivån pågick det mesta som vanligt, med besök på Nationalmuseum och 'chillande' Skrattmåsar, och ingen verkade ha sett de fina örnarna som drog österut mot skärgården..

Fotat med Z50 + Z DX 50-250 mm. = 75-375 mm. i jämförelse med FF.     Tack för mig!

Inlagt 2022-02-28 18:13 | Läst 1230 ggr. | Permalink
Härligt att få se!
Ser fram emot nästa blogg:)
Svar från ehrsa 2022-03-01 11:51
Hej! Ja, örnar vill man ju alltid se.. 🦅 Känns fint att se dom inne i stan så här, har sett detta flera gånger tidigare även om det är några år sen nu, jag vet att det kan sitta örnar ute på isen på Riddarfjärden ibland, kanske händer det varje år t.o.m.. Fantastiskt väder var det ju här dessutom! ☀️ Tack! Joakim.
Hälsn!
Om jag minns rätt är det Uppland som har den största havsörnspopulationen i Sverige och jag kan förstå om de svävar över Stockholm, precis som jag ser dem ovanför jobbet ibland ffa när de flyger längs Fyrisån. Men visst är det mäktigt och den ser ut att hålla på med någon slags underlig flygning. En trevlig upplevelse i det fina vädret.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2022-03-01 12:01
Hej! Lena. Det stämmer säkert angående Uppland, skärgården här är ju stor och där gillar dom ju att bygga bon. Straxt innanför Bullerö så har dom ju bl.a. ett 'boområde', sen finns det många fler platser så klart.. Känns extra kul när man ser dom ovanför stan så här! Och dom följer ju bara Mälaren och hamnar i stan då.. Då får man ha lite tur som jag hade här.. Dom försvann ganska snabbt tyvärr! Tack!
Hälsn!
Intressanta iakttagelser. Hälsar NL
Svar från ehrsa 2022-03-01 12:04
Hej! Ja, man får ha ögonen med sig och hålla koll uppåt ibland annars hade jag missat dom här individerna, dom var ganska högt upp.. Men trevligt att se, och det ger nån slags 'kvalitetsstämpel' att få se örnar passera över stan! Tack! NL.
Hälsning!
Härliga bilder och det var för väl att det inte var någon drönare som var i luften igen
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2022-03-01 12:10
Hej! Ja, drönarna har jag läst om.. Den känslan dök upp när örnen 'krumbuktade' sig och jag inte hade hunnit få upp kameran och fokusera.. Då blev det uppenbart vad det var! Jag vet att örnar är fantastiska flygare och kan bete sig lite 'konstigt' den här årstiden när det snart är häckningsdags.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Trevligt med havsörn inne i Stockholm. Så det blev en ännu lättare kombo denna gången, den ser ut att fungera den också.
Svar från ehrsa 2022-03-01 12:35
Hej! Ja, örnar vill man ju alltid se.. Och det händer lite då och då här och det är alltid den här årstiden, det händer aldrig sommartid! Jag gillar vintern, ser mer intressanta fåglar då, och man slipper det gröna där dom gömmer sig.. 🌿🌴. Det stämmer, Z DX 50-250 är fantastiskt lätt ihop med Z50, man känner inte att man har en kamera med '375 mm.' (max) med sig, och den levererar 'tillräckligt' bra i alla fall! Men jag hade gärna haft TC 1,4 + 300 PF här så klart, de är skarpare! Ibland är zoom bra att ha just när man går utefter kajerna så här, en del fåglar är för nära för de fasta objektiven, som Sångsvanarna man ser, dom beter sig som Knölsvanar normalt gör och är nära.. Tar man bilder på 250 mm. med zoomen här, så är det bra att blända ner nått steg (så som man bör med de flesta objektiv).. Bilderna är också rejält beskurna här och hade bara lite drygt 2000 pixlars bredd färdigredigerade från LR, innan jag krympte ner dom till 1800 pixlars bredd innan inmatningen till bloggen. Tack! Peter.
Hälsn!
Kul att se alla krumbuktena! Och trots avståndet anar man mäktigheten då den flyger som vanligt, en flygande trasmatta på tvären.
Svar från ehrsa 2022-03-01 12:46
Hej! Ja, örnen betedde sig lite underligt högt upp här.. Men jag vet att dom håller på en hel del med lite 'uppvisningar' inför varann just den här årstiden, det hör väl till 'spelet' nu.. Dom kan ju haka i varandras klor och bara falla fritt mot marken en kort stund t.o.m.. Men det har jag själv inte sett! Dom är pampiga när dom flyger i en termik så som här, då breder dom ut sina 2,5 m. vingar extra mycket.. Kul att få se detta rakt över centrala Stockholm, men staden ligger ju också strategiskt med sin plats mellan Mälaren och saltsjön.. Tack! Måns.
Hälsn!
Roligt med havsörn över storstan! Stockholm är nog inte riktigt som andra storstäder, vattnet betyder mycket. Jättefina bilder. kul att följa fåglarna en stund. Många hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2022-03-02 11:37
Hej! Ja, man blir alltid lite överraskad när man ser örnar över stan, men just den här årstiden så finns ändå chansen.. Jag brukar nog ha ett par 'obsar' av örn varje vinter i 'snitt', men det är inte alltid jag har en kamera med eller ens ser dom så här bra som i lördags, men även det händer! Troligen rör dom sig fram och tillbaks lite, mellan Mälaren och saltsjön och då gärna över de vatten som finns, så Stockholm sticker nog ut lite jämfört med andra städer, och det gillar man ju! 😊 Det är inte helt ovanligt att det kan sitta örnar på isen ute på Riddarfjärden, men jag har aldrig sett detta.. Tack! Björn.
Hälsn!
Hehe de där drönarna ser man gärna mer av. Läckert när de seglar där uppe. Gillar lite extra bilderna där man ser båda samtidigt. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från ehrsa 2022-03-02 11:46
Hej! Ja, såna här 'drönare' gillar man! Drönare var det första jag tänkte på när jag tyckte mig se nått mörkt mystiskt och ganska högt upp, det var lite motljussituation som ögonen inte riktigt greppade, men sen såg jag ju, när den började röra sig 'normalt'.. Jag har sett många örnar i mitt liv, med mycket tid i skärgården. Flest på en gång var 12 flygande/skruvande individer samtidigt nere i Sörmlandsskärgården nära Hartsö Enskär. Tack! Johnny.
Hälsn!