Att spegla det jag gillar.

Analog soluppgång, för 36 år sen..

Gjorde ett test att fota en soluppgång för länge sedan, där solen skulle täcka så mycket som möjligt på diafilmen.. Utrustningen var en Canon A1 med en slags 'mellanringszoom' för makro där man i sin tur skruvade fast ett fast objektiv. Jag använde mitt 28 mm. vidvinkel f/2,8. Sedan hade jag en hembygd träställning där jag kunde justera in avståndet precist, men också i horisontella planet rakt ovanför en billig 'astrokikare' som också den var monterad i samma träställning.. Frontlinsen på kamerans objektiv behövde vara ungefär 5 mm ovanför 'utgångspuppillens' lins på kikaren, en pupill som också den var c:a 5 mm. Så det krävdes en del precision i det hemmabyggda konceptet.. Jag vet inte alls vilken 'brännvidd' detta skulle ha motsvarat i ett färdigt objektiv, men det är nog 'några tusen'..

Tanken var att ha träd som 'förgrund' där solen sedan lyfter sig i bakgrunden, rejält stor.. Ett problem är att solen rör sig väldigt fort i bilden med de förstoringsgraderna.. så det går inte att ha för långsamma slutartider, men solen är stark även vid soluppgångar, och det blev aldrig några problem vad jag minns nu.. Däremot var det svårt att hinna rikta in kameran exakt där solen skulle komma upp! Hela arrangemanget stod på ett stativ, och främre delen på 'astrokikaren' stagades upp av ett par justerbara längre reglar formade i ett kryss. Krysset gick att justera med hjälp av en vingmutter och blev då högre eller lägre i förhållande till terrängen, om man ökade eller minskade bredden på krysset.. Arrangemanget blev förvånansvärt stabilt, men stressigt att hinna rikta in rätt, exakt där solen går upp! Solen rör sig inte heller rakt upp, utan i en liten diagonal upp åt höger..

Träden som skulle vara förgrund stod på ön Munkö i Stockholms skärgård, själv stod jag på Malmaön 4 km bort, med Nämdöfjärden mellan oss.. och det skedde en tidig morgon under våren 1981..

Så här blev resultatet..

Jag fotade nog under två tidiga morgnar, så här är några andra bilder med samma koncept.. med en solfläck till vänster..

Ett annat tillfälle där solfläckarna är tydliga..

Tack för mig!

Inlagt 2017-02-22 11:03 | Läst 2518 ggr. | Permalink
Den första bilden är superb helt enkelt, i alla sammanhang. I övrigt är det utan tvivel astrofotografering, något som utfördes genom vilja och uppfinningsrikedom. Det kommer man långt med.
Alla bilderna kunde lätt monteras i ramar, väl arrangerade på en vit vägg.
Kan jag kalla resultatet strålande?
Svar från ehrsa 2017-02-22 11:47
He he! Tack! Stefan. Jag minns att det var mycket vilja med små medel.. och en del släpande av prylar.. och förbaskat tidiga morgnar, tror jag missade motivet någon morgon också, så det var inte bara ett besök där.. men kanske det var bra att komma upp tidigt nån gång också.. :-)
Hälsn!
Vibybo 2017-02-22 14:57
Glömde nämna, att jag tänkte på det soltekniska i går kväll, när jag såg en BBC-naturdokumentär från Norge. Filmat just när solen bröt över fjällkammen, och insåg då hur svårt det är att rikta och klocka in.
Svar från ehrsa 2017-02-22 17:00
Ja, jag har också sett fantastiska bilder där solen går ned eller upp just vid en bergskam, där t.ex en skidåkare finns just 'inom' solskivans bredd.. Det kan ha varit här på Fotosidan man kunde se hur den bilden hade tagits, det blev i alla fall fantastiskt fint!
Hälsn!
Du är verkligen en sann fotoentusiadt Jan, jag är mkt imponerad! Bilderna är både tekniskt bra och som Stefan poängterar väldigt vackra. Roligt att du visar dom här igen, tack!/ Björn T
Svar från ehrsa 2017-02-22 16:56
Hej! Tack! Björn. Ja det var då man var ung och entusiastisk.. nu är man ingetdera, men gör så gott man kan.. ja, du vet.. :-) Det var kul i alla fall att det lyckades, med enkla medel..
Hälsn!
Väldigt bra jobbat, utmärkt resultat. Fint att titta på.

Bilderna 4 och 5 visar också lite atmosfäriska brytningar, de där taggigheterna.

Bild 4 ser t o m ut att visa en "green flash" ett kortvarigt sällsynt fenomen. (Men jag är inte 100% säker, har aldrig sett en sån själv.)
Svar från ehrsa 2017-02-22 18:04
Hej! Det var lite kul att det lyckades med så enkla medel, men en hel del 'pyssel' också.. fast det var ju också lite kul! Idag skulle jag aldrig orka göra detta.. Jag känner också till det här med den gröna nyansen, tror t.o.m att någon, kanske var det SMHI.. som efterlyste bilder på detta fenomen.. Jag vet att jag själv såg en solnedgångsbild här på fotosidan där fotografen hade lyckats få en sån händelse på bild, det var för kanske 2-3 år sen, fotat med en 'modern' kamera.. och det syntes tydligt! Har själv inte sett nån, eller tänkt på att det kanske finns ett sånt fenomen i dessa bilder.. De här bilderna skannades för så längesedan som 15 år sen.. Idag kanske en skanning skulle bli mycket bättre! Får prova i framtiden.. Tack! Måns.
Hälsn!
Måns H 2017-02-22 18:40
Kollade på min favoritsajt för såna frågor, professor emeritus Les Cowleys sida Atmospheric Optics.

Du har fångat en green flash! Väldigt bra också. Kolla länken om du vill.

http://atoptics.co.uk/atoptics/gf1.htm
Svar från ehrsa 2017-02-22 19:03
Tack för länken! Spännande att det tydligen gick att få med lite grönt även på den 'analoga' tiden.. :-)
Hälsn!
Det är trevligt med en sådan fin berättelse från "gamla dagar" :-) Och tack för att dela det med oss - jag är inte en expert på ämnet, men jag gillar nummer1.
Många vänliga fotohälsningar från Erik.
PS: Jag hade också en Canon A1, med en 35mm, en 50mm och en 135mm - det var väl standardutrustning för en amatör på den tiden. Jag tror att en 28 mm var som mycket dyrare än 35eren.
Svar från ehrsa 2017-02-23 22:28
Hej! Visst är det trevligt med att minnas gamla bilder och hur man 'kämpade' för att lyckas på den analoga tiden.. Men samtidigt blir man skrämd över att det har gått 36 år sedan dom blev tagna.. jisses vad tiden går! Den var fin Canon A1! Den första 'elektroniska' spegelreflexkameran från Canon, där exponeringen lyste med sina röda siffror i sökaren, det kändes exotiskt! Det har hänt lite mer med kamerorna sedan dess.. :-) Tror inte att min 28:a var så jättedyr, men vill minnas att jag hellre hade velat ha en 24:a, men den var märkbart dyrare.. Själva kamerahuset har jag för mig kostade exakt 2000 Svenska kronor 1980. Har faktiskt kvar både den gamla kameran och alla objektiv! Dom fungerar ihop med en adapter på min Nikon 1AW1, men fokuseringen blir så klart manuell, och bilderna blir riktigt bra! Tack! Erik.
Hilsen!
Trevligt att läsa om dina tidiga bravader..och fina bilder dessutom..
Mv/G
Svar från ehrsa 2017-02-23 22:30
Hej! Det är kul med lite 'nostalgi' ibland.. men läskigt vad tiden går.. snart är man 'historia', känns det som.. :-) Tack! Gunte.
Hälsn!
Visst var det annorlunda fotografera analogt så spännande när
filmen kom...
Då fick man bilder ofta så här perfekta för det krävde arbete ta
Solbilder...vackert se..
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-03-03 22:32
Hej! Kan bara instämma i det du säger.. man längtade verkligen efter att få se resultatet av det man fotograferat.. Det gör man ju nu också, men man kan se resultatet så fort som man kommit hem till datorn.. Det är fantastiskt! Och bilder kan man nästan ta hur många som helst.. På den analoga tiden blev det dyrt med många bilder.. Dom här bilderna krävde en hel del arbete och tid för att få till, men samtidigt var det roligt! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!